Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Рецепти од Фемина Инстаграм

Дискусија во 'Рецепти' започната од Cakica, 27 јануари 2015.

  1. mal.ecka

    mal.ecka Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.399
    Допаѓања:
    126.738
    @duffi Сега ќе ти стави линк:rofl:
     
    На Dancewere и duffi им се допаѓа ова.
  2. duffi

    duffi Форумски идол

    Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.742
    Допаѓања:
    145.178
    На hello-kitty.90, Konfetka, sani99 и 4 други им се допаѓа ова.
  3. Emotional123

    Emotional123 Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.585
    Допаѓања:
    40.013
    Пол:
    Женски
    На simoncelicius, SV1911 и IRBBB им се допаѓа ова.
  4. IRBBB

    IRBBB Форумски идол

    Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.293
    Допаѓања:
    33.596
    Пол:
    Женски
    На SV1911 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. SV1911

    SV1911 Форумски идол

    Се зачлени на:
    25 ноември 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    67.712
    @Emotional123 @IRBBB

    Хељдата ја варам одделно. 1 филџан хељда на 3 вода. Откако ќе зоврие, ставам капаче и намалувам на скроз ниска температура додека се зготви, некои 10 минути. За референца, шпоретот ми има 9 нивоа, ставам на 2.5 да се готви на тивко.

    Печурките ги кинам на парчиња и ги ставам на сува тава на 9ка, и промешувам откако ќе почнат да испуштаат вода. На буковката ѝ требаат некои 15 минути готвење така, со често мешање. Откако ќе се приготви, ставам соја сос. После тоа веднаш оди спанаќот (што повеќе тоа повкусно), и се меша дури да се приготви, што е неколку минути буквално. Сол не ставам поради соја сосот. Од зачини ставам лук во прав и буковец.

    Леќата се мие прво, па се потопува во вода да отстои некои 30 саати на собна температура, со менување на водата. После тоа во фрижидер, заедно со водата (некои пола цм над леќата) и покриена со капаче. После 2 дена би требало да прорти.
     
    На simoncelicius, eli25, Aztec и 3 други им се допаѓа ова.
  6. MissChievous

    MissChievous Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.005
    @SV1911 дали ваквата леќа има поинаков вкус? И дали е поздрава од непрортена?
     
  7. SV1911

    SV1911 Форумски идол

    Се зачлени на:
    25 ноември 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    67.712
    На вкус е "свежа" и пријатна. Не знам искрено дали е поздрава, мене ми е вкусна и дава интересен шмек на храната. Еве ти и линк до повеќе информации.
     
    На simoncelicius, MissChievous и IRBBB им се допаѓа ова.
  8. Emotional123

    Emotional123 Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.585
    Допаѓања:
    40.013
    Пол:
    Женски
    Жено во 11 саат сега читам и ќе спремам никулци. Кај ми кажа сега :D
    Видов дека може и од хељда, киноа, пченица, просо, грав и дека биле здрави. Фала на рецепт, се ќе пробам :l:
     
    На Цунами, simoncelicius, Aztec и 4 други им се допаѓа ова.
  9. Butterfly.girl5

    Butterfly.girl5 Истакнат член

    Се зачлени на:
    29 јули 2014
    Пораки:
    206
    Допаѓања:
    120
    На Star_dust му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Star_dust

    Star_dust Популарен член

    Се зачлени на:
    26 ноември 2019
    Пораки:
    1.158
    Допаѓања:
    9.242
    Пол:
    Женски
    Еве повели, се надевам се чита.
    IMG_20220322_113612.jpg
     
    На Butterfly.girl5 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. f.girl

    f.girl Форумски идол

    Се зачлени на:
    7 октомври 2015
    Пораки:
    2.186
    Допаѓања:
    32.703
    Пол:
    Женски
    На simoncelicius, do-re-mi и Antolinaa им се допаѓа ова.
  12. Antolinaa

    Antolinaa Популарен член

    Се зачлени на:
    2 октомври 2012
    Пораки:
    2.892
    Допаѓања:
    18.047
    Да. :)
    Само првиот пат го направив со чоколада што ми се најде по дома ме мрзеше да извадам малини 8-| Пола е таква со чоколадо пола без, господинот ми е спешл малку. :lol:
    Вторуот пат по пропис малини ставив и одма е подруго.
    Кој го проба, побара репете. :lol:
    https://www.janespatisserie.com/2019/09/07/raspberry-brownies/
    Само да нагласам путер и кафен шеќер. Имав неуспешен обид со бел шеќер и смесата заврши во канта. :x
    Си претпоставувам дека беше шеќерот проблем бидејќи не се растопи воопшто.
     
    На zhap4e, simoncelicius, do-re-mi и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. f.girl

    f.girl Форумски идол

    Се зачлени на:
    7 октомври 2015
    Пораки:
    2.186
    Допаѓања:
    32.703
    Пол:
    Женски
    Фала ти :l: Дефинитивно ги правам деновиве.

    Можеби не се растопил добро шеќерот бидејќи како што прочитав се користи castor sugar. Тој има поситни зрна и полесно се растопува од обичниот.
    Во секој случај, добро е што ми напомена, голема е веројатноста дека ќе ја направев истата грешка :tmi:
     
    На Antolinaa му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Reina.Gitana

    Reina.Gitana Популарен член

    Се зачлени на:
    12 декември 2020
    Пораки:
    1.799
    Допаѓања:
    19.212
    Пол:
    Женски
    На Star_dust му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Star_dust

    Star_dust Популарен член

    Се зачлени на:
    26 ноември 2019
    Пораки:
    1.158
    Допаѓања:
    9.242
    Пол:
    Женски
    Евее :D
    3 јајца
    3 јаболка
    12 лажици шеќер
    12 лажици брашно
    1 пециво
    50 ml млеко
    50 ml масло
    презла (лебни трошки)
    Јаболката се лупат и се сечат на резанки, се мешаат со цимет (количина по желба). Потоа се редат рамномерно во тава ( големина 28 или 26, сеедно) намачкана со маргарин и со презла.
    После се матат јајцата и се додава шеќерот, па млекото, маслото и брашното со пециво.
    Оваа смеса се тура врз јаболката и се пече на 150 степени, половина час.

    Кога ќе се испече се превртува тавата, за јаболката да дојдат одозгора и се посипува со шеќер во прав.
     
    На Antolinaa и Reina.Gitana им се допаѓа ова.
  16. eli25

    eli25 Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.944
    Допаѓања:
    123.520
    @mareane може рецепт за овесните палачинки?
     
  17. mareane

    mareane Форумски идол

    Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    8.897
    Допаѓања:
    272.390
    Пол:
    Женски
    Искрено сама си го смислив рецептот.Секаде беа со банана во блага верзија ама јас сакам солени па вака ги направив.Една чаша овесни снегулки ги сомлев во сецко па ги потурив со малку млеко ,онака да ги покрие.Постојаа 10 ина минути па додадов 1 јајце ,сол и на врв од лајче сода бикарбона.И ги испеков во тавче за палачинки.Убави и меки испаднаа.Ги јадам со сирење.
     
    На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. eli25

    eli25 Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.944
    Допаѓања:
    123.520
    Не се амерички така?
     
  19. simoncelicius

    simoncelicius Популарен член

    Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    3.657
    Допаѓања:
    8.573
    Пол:
    Женски
    @dunika те молам рецепти за претпоставувам тоа се протеински bagels, за вафлите и за тие меснатите ќофтиња. Значи се ми изгледа превкусно.

    @f.girl рецептот за благото со шумско овошје/малините ? - ова од погоре е рецептот од @Antolinaa ??
     
    На Antolinaa му/ѝ се допаѓа ова.
  20. mareane

    mareane Форумски идол

    Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    8.897
    Допаѓања:
    272.390
    Пол:
    Женски
    Па нешто слично ама немаат овие брашно бело.И потанки баш ко палачинки испаднаа.