А така де, замеши малку прсти во кујна, не само на готово, хаха, се шалам.По овој рецепт ли е правен.Сум гледала многу рецепти но вака е подруго кога ке видам овде како испаднало.Сепак фала ти Пс: за мајкати
Леди сега го видов ова... Понекогаш не ми стасуваат известувања кога некој ме цитирал... Од осумте кори поставени една врз друга и развлечени до максимум добиваш огромен круг... Е тој круг го делиш на четири (исто како што бурекот се дели на четвртинки)... Потоа секоја четвртинка се дели на седум дела т.е добиваш 7 големи триаголници!!!
Да, да сватив.Не ми беше јасно баш дали дека тестото кога ке се подели на 4 нели не е кружно, ама све ми е јасно сега тоа.Фала ти.Уште да си прашам пошто прочитав дека киснат 2 часа, дали нараснуваат многу, па да оставам повеќе простор меѓу нив?
За два часа нараснуваат, но не стануваат џинови ... Остави простор колку што оставаш за кифлите да не ти се залепат една со друга - отприлика 2 - 2,5 сантиметри!!!
@Winter Lady dali se snajde so receptot na Pol ili da buricnam ja da go najdam receptot od moeto trilece oti kuznaj kaj e?
iskreno nemav nisto blago pa ona sto mi se najde niz doma,pravev obicna aravanija ja mesav so mikser od kako se ispece ja secev na polovina I vo sred ja mackav so nutela pa odozgora na del imav seker vo prav na del ne nisto posebno ama kako za padnat seker dobra bese
Се извинувам за доцнење, немав време Рецептот требаше да е следниот: http://moirecepti.mk/post/лесен-колач-со-бисквити 1. Половина од млекото заедно со шеќерот ги ставаме да почнат да вријат. 2. Во другата половина ги додаваме останатите состојки, освен путерот и лешниците. Убаво ги промешуваме и кога млекото ќе почне да врие ги ставаме во него. 3. Со постојано мешање постепено ги додаваме и мелените лешници. 4. Кога смесата ќе се згусне, ја тргаме на страна и го ставаме путерот. Мешаме додека да се стопи. 5. Кремот го оставаме да се излади, ама може и топол да биде, па потоа ги ставаме мелените и кршените бисквити. Мешаме и потоа ја формираме смесата по желба, кај мене беше во форма на ролат. Прочитај повеќе: http://moirecepti.mk/post/лесен-колач-со-бисквити/#ixzz3rJDaIMVh И затоа што во точка 2 вика „сите состојки“ ги ставив сите состојки, вклучувајќи ги и бисквитите мелени и кршени, за во точка 5, на крај, да сфатам дека се стааваат на крај И кога видов дека утнав, решив да си правам глупости и ставив пола портокал(сокот), па 100 грама сецкано желе, па пола паковање смокви, па уште малку кршени бисквити. Па црно течно чоколадо. Па кршено чоколадо за готвење. Да имав урми, ќе ставев и тоа. Откако завршив со фрижидерот и се што има во него, ставив во чинија за салата фолија и во неа ја истурив смесата, наредив кругчиња банана (не требаше, грдо беше, може требаше ресани или нешто слично) и оставив да се лади во фрижидер. По некој саат ја превртев и добив торта Не ја украсив, немав со што Значи, рецепт вистински немам, импровизирам секогаш. Треба да е цврста и да се јаде со раце, мене ми испадна малце мека, па се јаде со вилушка Се надевам тебе подобро ќе ти успее.
Леле Винтер и јас како тебе ја имав истата дилема од сликата што си ја постирала на претходните страници.\ Ја поделив кората на 4 и потоа гледав, гледав, се мислев како да ги сечам никако не ги гледав тие 7 големи триаголници и пробав и на двата начини што си ги постирала погоре, значи наместо да сечам од аголот, јас почнав од центарот кај едната четвртина, другата пак, ја поделив на пола во хоризонтала, па потоа правев триаголници, абе што да ти кажам . Затоа кроасаните ми имаа нетипична форма и тоа ме нервираше и цело време се мислев кај ми е грешката, а всушност дури сега после постот на @Val-Dim укапирав како треба. Таа всушност го кажа истото од претходно, ама мене дури сега ми светна. Еве како треба да ја поделите големата кора откако веќе сте ја поделиле на 4 дела. Значи ова е приказ на едната четвртина, поделена на 7 триаголници. Ја направив оваа слика, можеби ќе ѝ се најде на некоја од вас, која ја има истата дилема како мене претходно. Сега откако си ја решив дилемата дефинитивно ќе ги правам повторно.
Ако едната четвртина си ја поделила на хоризонтала ти излегле значи 4 кроасани хаха.Јас ја решив дилемата и само чекав потврден одговор.Затоа и не се решив да ги правам.Како на првата слика што ја поставив и реков наместо на 4 како на сликата, на 7 ке се дели.Е убаво штом ти текнало да ја направиш сликата каде ја направи, за да знам, може ќе ми притреба.Значи и ако се полнат треба многу малку фил да се става пошто ке истече. Ах бе Сесии, следечи пут еве прашувај овде ке ги решаваме дилемите младите готвачки.
Ма какви 4, ми излегоа еден куп- еве специјално за тебе направив уште две слики од двата мои начини на сечење. Зошто да биде едноставно кога може да биде комплицирано? Абе обично прашувам кога не ми е јасно, ама не знаев како да го поставам прашањето кога цело време одговорот беше- голема кора, па се дели на 4 дела, па секој дел на 7 големи триаголници. Така се мислев порано како се сече баклавата како снегулка, ама и таа дилема си ја решив: си седнав и си нацртав еден круг на лист хартија, и си добив таков пресек. Инаку на Пеинт е правено, се гледа дека е несмасно и набрзина.
@DVAANGELA, во оваа тема бараме и даваме рецепти. Хачапурите ги правев по овој рецепт на МиГусто. Со таа разлика што квасецот го зафатив со 100мл млака вода, па после додадов 400мл јогурт. И малку повеќе печење треба, кај мене не беа доволни 15 минути. За фил искористив мешано изварка + сирење. Сум ги правела само со сирење, многу се солени. Само со изварка нема доволно вкус. За мешаниот фил ми рекоа дека бил таман. Одозгора ставив биено сирење, некои со сусам. Прилично лесно се прават, само ти препорачувам тестото да го месиш со миксер (оние додатоци за тесто) или специјална машина за тесто ако имаш. Многу е лепливо пред да го оставиш да нарасне, нема шанси со рака. Откако ќе нарасне, го ставаш на површина со прилично брашно и малку размесуваш, па може да се работи.
Mace ne mi umiraj samo Eve tuka ce go najs receptot, sum go pisala uste od odaaaamna http://forum.femina.mk/threads/Торти-што-не-се-печат.3033/page-8
Јас ги правев по овој рецепт. Може да ги полниш со што сакаш. Само еден совет: не го ставај целото брашно што го пишува во рецептов, почни со 800 гр, па акоима потреба, додај уште да добиеш меко нелепливо тесто. http://moirecepti.mk/post/мафини-кифли/
@Rubiii рецепт за погача Тесто 1кг брашно Малку сол 1 шолja за кафе зеjтин Прашок за пециво 2 'jajца Уште две jajца од кои белките одат во тестото а жолчките се за премачкуванjе Квасец со млака вода или млеко. Ова e со вода правено Тестото се меси и сече на два дела. Првиот дел се сечее на 9 топчинjа. Од секое топче се развлекува кора. Секоjа кора ссе реди една врз друга, секоja кора се премачкува со маргарин. Кога ке се стави и последната кора, се расукува голема кора коja се сече на 16 парчинja. Од секое парче виткаш кифла. Истава постапка е и за другиот дел од тестото. Не треба да стасува, се пече 20 минути на 200 степени во тавче бр 30. Од кг брашно излегуваат две погачи.