Рецепти од Фемина Инстаграм

Discussion in 'Рецепти' started by Cakica, Jan 27, 2015.

  1. gjoker4e

    gjoker4e Форумски идол

    Joined:
    Oct 6, 2016
    Messages:
    7,382
    Likes Received:
    37,529
    Gender:
    Female
    Тортава моја е за три минути готова. :D
    Подлогата е купечка од бисквити, има и други видови во маркет ама над оваа има слика со овошје. До сега од горе директно ставав јагоди, па најгоре тортен гус во вода без шеќер иако пишува и шеќер на упатството. А овој пат ставив шлаг пена па јагоди па тортен гус (глазура). Треба да се има и калап за да не се разлее по страните и да испадне рамна ама јас немам. А за подлогата како готова јас на германски гледам на јутјуб „Erdbeere kuchen“ таму има рецепт и за подлогата ама прекомплицирано ми е, и сега бебето се разбуди таман глазурата кога ја правев ама ок интересно испадна од горе како намерно така да сум сакала.
    Секогаш ја правам како првиот начин за три минути и ја ставам во фрижидер. Мене ми е најомилена летна торта и ја правам цело лето па и со замрзнати јагоди во остатокот од годината ама во лето е повкусна.
     
    cooll and Snowflake99 like this.
  2. Natali.3

    Natali.3 Форумски идол

    Joined:
    Sep 16, 2013
    Messages:
    5,739
    Likes Received:
    54,629
    Gender:
    Female
    Сос болоњезе - запржувам 2 главици кромид, 1 блага пиперка, 2 - 3 чешниња лук, 2 моркови, сето ситно исецкано. Потоа додавам 1кг мелено месо, откако сето ќе се испржи додавам доматен сос, зачини по вкус, јас додавам босилок, оригано, вегета, црн бибер, магдонос... Сосот го мешам со претходно сварени макарони, печам на 250С. 5 мин пред да се готови, му додавам рендан кашкавал најгоре, печи уште 5 минутки. :)
    Сервирам со павлака. :)
     
  3. staycalm

    staycalm Форумски идол

    Joined:
    Aug 4, 2013
    Messages:
    4,805
    Likes Received:
    25,966
    Gender:
    Male
    Love 83 likes this.
  4. Love 83

    Love 83 Форумски идол

    Joined:
    Apr 13, 2019
    Messages:
    1,589
    Likes Received:
    31,696
    Gender:
    Female
    Може,повели
     
    simoncelicius and staycalm like this.
  5. Dust

    Dust Game Over

    Joined:
    Sep 27, 2011
    Messages:
    11,868
    Likes Received:
    173,442
    Gender:
    Female
  6. stsmua05

    stsmua05 Популарен член

    Joined:
    Jul 5, 2021
    Messages:
    2,396
    Likes Received:
    14,349
    Gender:
    Female
    У ресторан е оваа.
    Ама ако сакаш убаво и меко тесто маслиново масло it’s the secret , пробано многу пати и за пица и за лебче.
     
  7. Dust

    Dust Game Over

    Joined:
    Sep 27, 2011
    Messages:
    11,868
    Likes Received:
    173,442
    Gender:
    Female
    Таа тема е само за она што ние сме зготвиле :)

    Маслиново користам и јас, мкслев уште некој друг трик. Ама веројатно треба и повисока температура како во фурните по рестораните
     
    stsmua05 likes this.
  8. Berguzar

    Berguzar Популарен член

    Joined:
    Jul 22, 2012
    Messages:
    396
    Likes Received:
    7,787
    Дали може рецепт за овој компир? Многу време барам и никако да најдам :)
     
  9. stsmua05

    stsmua05 Популарен член

    Joined:
    Jul 5, 2021
    Messages:
    2,396
    Likes Received:
    14,349
    Gender:
    Female
    Не го лупам компирот го сецкам само и ставам маслиново и зачини (сол,бибер,вегета и лук во прав) едноставно а преубав е на вкус.
     
    Berguzar likes this.
  10. smurffet

    smurffet Истакнат член

    Joined:
    Dec 26, 2012
    Messages:
    36
    Likes Received:
    29
    Gender:
    Female
    пробај 15 мин да печиш на 230С па да намалиш на 200 уште 20тина мин (зависи од релната). во последно време јас вака само ги правам и се преубај. од зачини исто маслиново, сол , бибер, лик и пипер буковка му ставам јас.
     
    Berguzar likes this.
  11. dade123

    dade123 Популарен член

    Joined:
    Feb 9, 2015
    Messages:
    521
    Likes Received:
    1,184
    Gender:
    Male
    @24.07 дали може рецепт за крофните? Кога и да направам крофни ми излегуваат шупливи внатре, како за полнење, а моиве сакаат внатре да се повеќе на тесто.
     
    24.07 likes this.
  12. 24.07

    24.07 Форумски идол

    Joined:
    Jun 21, 2013
    Messages:
    1,647
    Likes Received:
    33,256
    Gender:
    Female
    1кг брашно
    1 рака шеќер
    1 пакетче ванила
    1 кора од лимон ( јас не ставив немав)
    3јајца
    масло 1 филџан ( јас ставив од око)
    1 квасец
    Околу 500 мл млеко благо.

    Се замесува кисни два пати, и третиот пак се пржат.

    Јас наместо млеко ставив јогурт по втор пат и поубави се.
     
  13. malooto

    malooto Истакнат член

    Joined:
    Apr 6, 2011
    Messages:
    641
    Likes Received:
    380
    @forumce може рецепт од колачот?
     
  14. forumce

    forumce Форумски идол

    Joined:
    Feb 22, 2017
    Messages:
    8,727
    Likes Received:
    40,113
    Gender:
    Female
    Оф, сама го смислив во моментот. Имав останато 2 јаболки и 2 праски и се чудев што да им правам. Изматив 3 јајца со 1 шоља шеќер (мислам дека е 150мл)и ванилин шеќер. Додадов 1 шоља кисела вода и пола шоља зејтин. Во смесата ставив исецкани ореви приближно полна рака, пола пециво, 10 лажици брашно и изренданите јаболки. Во набрашнето тавче ги ставив праските тенко сечени и наросив со шеќер и одозгоре ја истурив смесата. Печев на 220 ст додека не се испечи.
     
  15. Saraahh

    Saraahh Популарен член

    Joined:
    Oct 29, 2013
    Messages:
    238
    Likes Received:
    2,353
    Love 83 likes this.
  16. Love 83

    Love 83 Форумски идол

    Joined:
    Apr 13, 2019
    Messages:
    1,589
    Likes Received:
    31,696
    Gender:
    Female
    Извини за доцниот одговор.
    Повели:

    5 белки се матат со 8 лаж.шеќер и се додава 6 лаж.брашно и пола пециво и се пече .Кога е готова кората додека е топла се прелива со 150 мл.топло млеко и се остава да се излади .
    Кога е оладено ,редиш овошје по желба.Во случајов јас имам малини.Над нив се става филот .

    Фил:
    5 жолки,2 кесички пудинг од ванила и 6 лаж.шеќер се варат во 500мл.млеко како крем .
    Додека е топол се додава 150 гр.маргарин и 100 гр.бела чоколада .Оставаш да се лади и потоа нанесуваш над овошјето.

    Над филот матиш 2 кесички шлаг и украсуваш по желба
     
    mal.ecka and Saraahh like this.
  17. QweenSM

    QweenSM Форумски идол

    Joined:
    Dec 18, 2013
    Messages:
    5,454
    Likes Received:
    35,073
    Gender:
    Female
    1 пециво, 1 шолја јогурт, 1/2 шолја масло, 2 шолји брашно, 2 јајца, малку сол и сувомесно по желба - јас имав ставено шунка и кашкавал.

    Измешај ги сите состојки во густа смеса. Додади сувомесното и ставај по 2-3 лажици од смесата на плех со хартија за печење. Нароси сусам и печи на 200/220 во загреана рерна околу 20 минути.
    Инаку шолјата е од оние за кафе.
     
    mal.ecka likes this.
  18. flower30

    flower30 Форумски идол

    Joined:
    Apr 10, 2014
    Messages:
    7,897
    Likes Received:
    142,326

    Ее фала ти.
    Сум ги правела, плус со пченкарно брашно, ама го изгубив рецептот .
    Многу убаво изгледаат
     
    QweenSM likes this.
  19. QweenSM

    QweenSM Форумски идол

    Joined:
    Dec 18, 2013
    Messages:
    5,454
    Likes Received:
    35,073
    Gender:
    Female
    Фала ти :)
    Превкусни се и мнооогу меки, се топат во уста буквално. Често ми се на мени ❤️
     
    flower30 likes this.
  20. flower30

    flower30 Форумски идол

    Joined:
    Apr 10, 2014
    Messages:
    7,897
    Likes Received:
    142,326
    Утре ќе ги направам обавезно:)
     
    QweenSM likes this.