Тортава моја е за три минути готова. Подлогата е купечка од бисквити, има и други видови во маркет ама над оваа има слика со овошје. До сега од горе директно ставав јагоди, па најгоре тортен гус во вода без шеќер иако пишува и шеќер на упатството. А овој пат ставив шлаг пена па јагоди па тортен гус (глазура). Треба да се има и калап за да не се разлее по страните и да испадне рамна ама јас немам. А за подлогата како готова јас на германски гледам на јутјуб „Erdbeere kuchen“ таму има рецепт и за подлогата ама прекомплицирано ми е, и сега бебето се разбуди таман глазурата кога ја правев ама ок интересно испадна од горе како намерно така да сум сакала. Секогаш ја правам како првиот начин за три минути и ја ставам во фрижидер. Мене ми е најомилена летна торта и ја правам цело лето па и со замрзнати јагоди во остатокот од годината ама во лето е повкусна.
Сос болоњезе - запржувам 2 главици кромид, 1 блага пиперка, 2 - 3 чешниња лук, 2 моркови, сето ситно исецкано. Потоа додавам 1кг мелено месо, откако сето ќе се испржи додавам доматен сос, зачини по вкус, јас додавам босилок, оригано, вегета, црн бибер, магдонос... Сосот го мешам со претходно сварени макарони, печам на 250С. 5 мин пред да се готови, му додавам рендан кашкавал најгоре, печи уште 5 минутки. Сервирам со павлака.
У ресторан е оваа. Ама ако сакаш убаво и меко тесто маслиново масло it’s the secret , пробано многу пати и за пица и за лебче.
Таа тема е само за она што ние сме зготвиле Маслиново користам и јас, мкслев уште некој друг трик. Ама веројатно треба и повисока температура како во фурните по рестораните
Не го лупам компирот го сецкам само и ставам маслиново и зачини (сол,бибер,вегета и лук во прав) едноставно а преубав е на вкус.
пробај 15 мин да печиш на 230С па да намалиш на 200 уште 20тина мин (зависи од релната). во последно време јас вака само ги правам и се преубај. од зачини исто маслиново, сол , бибер, лик и пипер буковка му ставам јас.
@24.07 дали може рецепт за крофните? Кога и да направам крофни ми излегуваат шупливи внатре, како за полнење, а моиве сакаат внатре да се повеќе на тесто.
1кг брашно 1 рака шеќер 1 пакетче ванила 1 кора од лимон ( јас не ставив немав) 3јајца масло 1 филџан ( јас ставив од око) 1 квасец Околу 500 мл млеко благо. Се замесува кисни два пати, и третиот пак се пржат. Јас наместо млеко ставив јогурт по втор пат и поубави се.
Оф, сама го смислив во моментот. Имав останато 2 јаболки и 2 праски и се чудев што да им правам. Изматив 3 јајца со 1 шоља шеќер (мислам дека е 150мл)и ванилин шеќер. Додадов 1 шоља кисела вода и пола шоља зејтин. Во смесата ставив исецкани ореви приближно полна рака, пола пециво, 10 лажици брашно и изренданите јаболки. Во набрашнето тавче ги ставив праските тенко сечени и наросив со шеќер и одозгоре ја истурив смесата. Печев на 220 ст додека не се испечи.
Извини за доцниот одговор. Повели: 5 белки се матат со 8 лаж.шеќер и се додава 6 лаж.брашно и пола пециво и се пече .Кога е готова кората додека е топла се прелива со 150 мл.топло млеко и се остава да се излади . Кога е оладено ,редиш овошје по желба.Во случајов јас имам малини.Над нив се става филот . Фил: 5 жолки,2 кесички пудинг од ванила и 6 лаж.шеќер се варат во 500мл.млеко како крем . Додека е топол се додава 150 гр.маргарин и 100 гр.бела чоколада .Оставаш да се лади и потоа нанесуваш над овошјето. Над филот матиш 2 кесички шлаг и украсуваш по желба
1 пециво, 1 шолја јогурт, 1/2 шолја масло, 2 шолји брашно, 2 јајца, малку сол и сувомесно по желба - јас имав ставено шунка и кашкавал. Измешај ги сите состојки во густа смеса. Додади сувомесното и ставај по 2-3 лажици од смесата на плех со хартија за печење. Нароси сусам и печи на 200/220 во загреана рерна околу 20 минути. Инаку шолјата е од оние за кафе.
Ее фала ти. Сум ги правела, плус со пченкарно брашно, ама го изгубив рецептот . Многу убаво изгледаат