Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Рецепти од Фемина Инстаграм

Дискусија во 'Рецепти' започната од Cakica, 27 јануари 2015.

  1. Baby-Blue

    Baby-Blue Истакнат член

    Се зачлени на:
    3 јули 2012
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    155
    На joy1 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  2. sani99

    sani99 Популарен член

    Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.393
    Допаѓања:
    1.373
    @Anika55 Може рецепт за
    Брзи гонзалес и Брза торта со плазма и крем бананки?
     
    На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  3. АничеБананиче

    АничеБананиче Истакнат член

    Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    535
    Допаѓања:
    3.795
    Пол:
    Женски
    Recept te molam

    Recept❤
     
    Последна измена од модератор: 17 октомври 2022
    На simoncelicius му/ѝ се допаѓа ова.
  4. mal.ecka

    mal.ecka Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.399
    Допаѓања:
    126.728
    И јас чекам:)
     
  5. Bubce38

    Bubce38 Форумски идол

    Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.266
    Допаѓања:
    170.243
    Пол:
    Женски
    @Anika55 Аника свака час!!
    Една цела тетратка испишав со твои рецепти .
    Како готвиш жено алал да ти е !
    Поготово па блачките работи ти се рај за очи:inlove::inlove:
    Браво, браво , браво !!:handshake:
     
    На Hortenzija, CareTee, joy1 и 5 други им се допаѓа ова.
  6. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.631
    Допаѓања:
    61.613
    Пол:
    Женски
    Леле фала ти премногу :) Подготвување десерти ми е голема љубов :inlove:
     
    На simoncelicius и sani99 им се допаѓа ова.
  7. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.631
    Допаѓања:
    61.613
    Пол:
    Женски
    @sani99
    Многу вкусна и лесна за правење:

    - 250г кршени плазма кекси
    - 300г кисела павлака
    - 300мл слатка павлака
    - 2-3 лажици шеќер во прав
    - 20 крем бананки
    - 150г бело чоколадо
    - 100мл слатка павлака

    Изматете 300 мл слатка павлака со 2-3 лажици шеќер во прав. Додајте кисела павлака, кршени кекси и сецкани крем бананки. Измешајте се убаво со лажица и целатата смеса ставете ја во калап за торта.
    Белото чоколадо растопете го со 100 мл слатка павлака и истурете го врз тортата. Оставете во фрижидер да се стегне, најмалку 6 часа. Декорирајте по желба. На здравје
     
    Последна измена: 17 октомври 2022
    На oblace1, sunshinebabe, Salome и 6 други им се допаѓа ова.
  8. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.631
    Допаѓања:
    61.613
    Пол:
    Женски
    БРЗИ ГОНЗАЛЕС

    - 3 јајца
    - 12 лажици шеќер
    - 1 ванилин шеќер
    - 100мл зејтин
    - 120мл млеко
    - 1 пециво
    - 12 лажици брашно

    - 150мл вода
    - 150мл млеко
    - 10 лажици шеќер
    - 60г путер
    - 100г чоколадо за готвење

    Белките изматете ги со 6 лажици шеќер. Во посебен сад изматете ги жолчките со останатиот шеќер и ванилата. Додајте зејтин, млеко и пециво со постојано матење. Додајте го брашното дел по дел и матете на најниска брзина. На крај, додајте ги изматените белки и измешајте со лажица. Додајте ја смесата во намрсено тавче. Печете во загреана рерна на 180 степени 20-25 минути. Оставете да се олади.
    Во тенџере ставете вода, млеко, шеќер, путер и чоколадо и гответе додека чоколадото целосно се растопи. Оладената торта исечете ја на коцки и прелијте ја со жешката смеса. Оставете најмалку 6 часа да впие.
     
    На CareTee и simoncelicius им се допаѓа ова.
  9. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.631
    Допаѓања:
    61.613
    Пол:
    Женски
    @АничеБананиче повели

    - 120г овес
    - 250мл жешко млеко
    - 2 зрели банани
    - 2 јајца
    - 3 лажици какао
    - прстофат сол
    - 1 лажичка пециво
    - јаткасти плодови (по желба)
    - 100г темно чоколадо
    - 50мл млеко

    *доколу сакате поблага тортичка додајте засладувач по желба.

    Овесот попарете го со млекото, измешајте убаво и оставете го 10 минути.
    Во посебен сад испасирајте ги бананите па додајте ги јајцата, какаото, пецивото и солта и измешајте убаво. Додајте го и омекнатиот овес и уште еднаш измешајте. Истурете ја смесата во калап за печење (20цм). По желба, одозгора додајте сецкани јаткасти плодови по избор.
    Печете во загреана рерна на 180 степени 35-40 минути. Чоколадото стопете го со 50мл млеко и додајте го врз оладената тортичка

    20220621_123320.jpg

    20220621_104535.jpg
     
    На CareTee, simoncelicius, Acka22 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. tirkenbal

    tirkenbal Популарен член

    Се зачлени на:
    19 април 2013
    Пораки:
    1.688
    Допаѓања:
    12.612
    Пол:
    Женски
    Па ништо посебно, 2 печени компири, половина тиквица, 2 пржени јајца и ставив тостирани семки на крај. Брзо и едноставно ама држи ситост. :)
     
    На simoncelicius му/ѝ се допаѓа ова.
  11. MissChievous

    MissChievous Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.005
    Мислев професија ти е да праиш слатки, ептен врвно изгледаат. (y)

    Туку, тортава смее да се направи во металниот кружен калап (како тој подолу во рецептот на здравата торта што го имаш користено)?
    Дали филот со плазма и крем банани треба да се држи во фрижидер да се стегне пред да се посипе топеното чоколадо? И дали чоколадото топло се става врз филот?
     
    На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.631
    Допаѓања:
    61.613
    Пол:
    Женски
    Не, само хоби. Ти благодарам :)

    Може било каков калап со отстранливо дно. Јас користев силиконски бидејќи воопшто не лепи и многу полесно се отстранува (23цм). Инаку филот кога ќе се измазни убаво во калапот е доволно густ за веднаш да се полие со чоколадо ама може и пред послужување. Јас го ставив веднаш, и уште беше топло чоколадото (не жешко).
     
    На simoncelicius, mal.ecka и MissChievous им се допаѓа ова.
  13. smooch

    smooch Популарен член

    Се зачлени на:
    8 декември 2011
    Пораки:
    966
    Допаѓања:
    4.044
    Пол:
    Женски
  14. duffi

    duffi Форумски идол

    Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.742
    Допаѓања:
    145.178
    На smooch му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.631
    Допаѓања:
    61.613
    Пол:
    Женски
    Пита со афион

    Тесто
    300г брашно
    1 лажичка пециво
    прстофат сол
    130г крем сирење
    80г шеќер
    6 лажици млеко
    5 лажици масло за јадење

    Фил
    250г афион
    100г шеќер
    80г путер
    100мл млеко
    1 јајце
    50г суво грозје
    малку рендана кора од портокал

    Друго
    јајце за премачкување
    малку шеќер во прав

    1. За филот во тенџере на оган ги загреваме путерот и млекото додека путерот не се растопи. Во друг сад ги мешаме афионот и шеќерот и врз нив го истураме загреаното млеко со путер. Мешаме добро, додаваме малку кора од портокал и суво грозје и оставме да се олади. Кога ќе се олади го додаваме и јајцето.
    2. Во подлабок сад ги мешаме брашното, пецивото, шеќерот и солта. Ги додаваме крем сирењето, маслото и млекото и формираме тесто. Го делиме тестото на 3 дела (1 малку поголем и два еднакви дела).
    3. Поголемиот дел од тестото го расукуваме во кора со пречник малку поголем од калапот што ќе го користиме (23цм). Ја префрлуваме кората врз калапот, ја местиме убаво на дното и од страните, го отстрануваме вишокот тесто. Врз првата кора додаваме половина од оладениот фил. Потоа ја расукуваме втортата кора со пречник колку калапот и ја местиме врз филот, па врз неа го додаваме и вториот дел од филот. Третиот дел од тестото го расукуваме во кора, сечеме ленти со дебелина по желба и ги редиме врз филот.
    3. Ги премачкуваме лентите од тесто со разматено јајце и печеме во загреана рерна на 180 степени околу 40 минути (додека не зарумени убаво).
    4. Откако ќе се олади, поросуваме со шеќер во прав.

    @Kasiopaja221
     
    На sunshinebabe, CareTee, Acka22 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Aerodromka

    Aerodromka Истакнат член

    Се зачлени на:
    20 јануари 2014
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    117
  17. PositiveVibes

    PositiveVibes Истакнат член

    Се зачлени на:
    20 ноември 2020
    Пораки:
    47
    Допаѓања:
    132
  18. Black girl

    Black girl Форумски идол

    Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.849
    Допаѓања:
    13.465
    Рецепт?
     
  19. MissChievous

    MissChievous Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.005
    :hai:
     
  20. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.631
    Допаѓања:
    61.613
    Пол:
    Женски
    - 400г свежи шампињони
    - 400г пилешки стек
    - сол, бибер по вкус
    - 1 лажичка кари
    - 500мл неутрална павлака
    *мерките се отприлика

    Печурките испржете ги на масло. Треба да пуштат вода, кога ќе почне да испарува водата додајте го пилешкото сецкано. Пржете 10-15 минути. Додајте сол и бибер по вкус и 1 лажичка кари. Измешајте добро и гответе уште неколку минути. На крај додајте ја неутралната павлака и гответе уште 5 минути.

    @Aerodromka
     
    На Aerodromka, hermosa и mal.ecka им се допаѓа ова.