Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Рецепти од Фемина Инстаграм

Дискусија во 'Рецепти' започната од Cakica, 27 јануари 2015.

  1. Angie1432

    Angie1432 Форумски идол

    Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.647
    Допаѓања:
    39.377
    Пол:
    Женски
  2. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.627
    Допаѓања:
    61.601
    Пол:
    Женски
    250г мелена плазма
    125г стопен путер
    400г маскарпоне
    400мл слатка павлака
    100г шеќер во прав
    250г нутела
    150г млечно чоколадо
    100мл слатка павлака

    Мелената плазма ја мешаме со стопениот путер и ја натапкуваме на дното од калап за чизкејк. Калапот го ставаме во фрижидер.
    Маскарпонето го матиме со шеќерот, а слатката павлака ја матиме во посебен сад и ја додаваме кај маскарпонето. Филот го делиме на два дела. Во едниот дел ја додаваме нутелата (претходно загреана за да се измеша поубаво). Филот со нутела го додаваме во калапот и израмнуваме убаво. Потоа го додаваме остатокот од филот и израмнуваме.
    За преливот, го растопуваме чоколадото со слатката павлака, оставаме да се излади на собна температура и го додаваме во калапот врз филот. Треба да отстои во фрижидер преку ноќ пред послужување.
    Јас не ставив, ама за да се сечат поубави парчиња и да не се растекува може да се стави во филот и една кесичка желатин подготвен според упатството на кесичката. Се додава пред да се подели филот на два дела.
     
    На Konfetka и Angie1432 им се допаѓа ова.
  3. DaisyDoo

    DaisyDoo Популарен член

    Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.236
    Допаѓања:
    11.289
    Пол:
    Женски
    На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  4. pamelche

    pamelche Форумски идол

    Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    5.470
    Допаѓања:
    17.174
    На Ugly Duckling и mal.ecka им се допаѓа ова.
  5. Emy867

    Emy867 Форумски идол

    Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.481
    Допаѓања:
    96.942
    @Anika55 , ако може рецепт за коцките со тиква?
     
    На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.627
    Допаѓања:
    61.601
    Пол:
    Женски
    Повели:

    За Тесто
    220г брашно
    115г путер (ладен, исечен на коцки)
    100г шеќер во прав
    1 жолчка
    60мл ладна вода
    малку ванила арома
    прстофат сол

    За Бадем крем
    40г путер
    50г бадеми
    1 јајце
    2 лажици брашно
    50г шеќер

    Останато
    неколку јаболки
    јајце за премачкување
    шеќер во прав

    Брашното, шеќерот и ладниот путер исечен на коцки ги мешаме со прсти (ги втриваме). Потоа ја додаваме жолчката, ванилата и постепено водата додека не добиеме тесто од кое можеме да формираме плочка. Го виткаме тестото во најлонска фолија и го оставаме во фрижидер најмалку 2 часа.
    Кремот од бадеми го подготвуваме на тој начин што ги мешаме сите состојки во блендер (путер, бадеми, јајце, брашно и шеќер).
    Тестото го расукуваме во округла кора врз парче хартија за печење. Кората ја премачкуваме со кремот од бадеми на тој начин што оставаме 3 сантиметри од работ празни.
    Јаболките ги сецкаме на тенки резниња и ги редиме врз кремот. Ги завиткуваме навнатре рабовите на кората и со помош на хартијата ја префрламе галетата во фрижидер додека да се загрее рерната.
    Пред печење го премачкуваме тестото со јајце и по желба поросување со шеќер. Печеме на 180 степени додека да порумени (30-40 минути). Откако ќе се олади целосно, се поросува со шеќер во прав.
     
    На pamelche му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.627
    Допаѓања:
    61.601
    Пол:
    Женски
    Основа
    200г бадеми
    200г лешници
    4 лажици овесни снегулки
    2 лажици меласа
    2 лажици агаве сируп
    пола лажичка цимет
    Фил
    400г индиски ореви (омекнати во вода преку ноќ)
    2 конзерви кокосов крем (црвстиот дел)
    12 лажици јаворов сируп
    сок од половина лимон
    400г пире од тиква
    1 лажичка ванила арома
    1 лажичка цимет
    на врв на лажичка мелено каранфилче
    пола лажичка мелено морско оревче

    Најпрво ги мелеме лешниците и бадемите. Потоа ги додаваме и останатите состојки за основата и обработуваме се добро во блендер или процесор за храна. Добиената смеса ја натапкуваме на дното на калап со димензии 20х30цм. Го оставаме калапот во замрзнувач.
    Во блендер ги додаваме омекнатите индиски ореви, јаворовиот сируп, сокот од лимон и ванилата. Обработуваме трпеливо, додека да добиеме кремаста смеса. Го додаваме кокосовиот крем и обработуваме до соединување.
    Половина од смесата ја истураме во калапот врз подготвената основа. Го враќаме калапот во замрзнувач.
    Во остатокот од филот го додаваме пирето од тиква и зачините и обработуваме до целосно соединување. Добиената смеса ја истураме во калапот. Израмнуваме и оставаме во замрзнувач преку ноќ.
    Пред послужување, оставете го калапот на собна температура барем 20 минути. Исечете на коцки, а потоа чувајте ги во фрижидер (нема потреба да стојат во замрзнувач).
     
    На Emy867 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. PositiveVibes

    PositiveVibes Истакнат член

    Се зачлени на:
    20 ноември 2020
    Пораки:
    47
    Допаѓања:
    132
  9. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.627
    Допаѓања:
    61.601
    Пол:
    Женски
    Урмите се сечат од една страна, се вади семката и се полнат по желба. Јас им ставив крем од сусам. Ги затвораме и ги ставаме во фрижидер да се стегнат убаво. После ги мацкаме во стопено чоколадо и може да се декорораат по желба :)
     
    На tambelina, PositiveVibes и sani99 им се допаѓа ова.
  10. sani99

    sani99 Популарен член

    Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.392
    Допаѓања:
    1.373
    како правиш крем од сусам?
     
    На pamelche му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.627
    Допаѓања:
    61.601
    Пол:
    Женски
    Screenshot_20221102-155822_Chrome.jpg
     
    На simoncelicius и pamelche им се допаѓа ова.
  12. mama*rose

    mama*rose Популарен член

    Се зачлени на:
    3 декември 2018
    Пораки:
    244
    Допаѓања:
    1.002
    Пол:
    Женски
  13. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.627
    Допаѓања:
    61.601
    Пол:
    Женски
    @mama*rose
     
    На mama*rose му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Emotional123

    Emotional123 Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.585
    Допаѓања:
    40.013
    Пол:
    Женски
    На simoncelicius, sunshinebabe и pamelche им се допаѓа ова.
  15. pamelche

    pamelche Форумски идол

    Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    5.470
    Допаѓања:
    17.174
    Едно од подобрите благи што сум ги направила:D

    5 белки (од поголеми јајца)
    250гр шеќер
    15гр густин
    1 капаче бел оцет

    250гр маскарпоне
    150мл слатка павлака
    2 лажици шеќер во прав
    Ванила
    Овошје

    +малку шеќер во прав

    Белките се матат додека да станат пенести, постепено се додава шеќерот и се мати во цврста смеса. После се додава густинот и оцетот и се мати кратко додека да се соединат.
    Се пече во загреана рерна на 150° 25-30', на плех од рерна (поголем плех), на намрсена хартија за печење.
    На друг лист хартија се наросува шеќер во прав и кога е готова кората со горната страна се става на хартијата во шеќерот.

    Слатката павлака се мати но не премногу цврсто. Посебно се матат маскарпонето со шеќерот во прав и ванилата, па се соединуваат.
    Се премачкува кората со филот и се става овошјето, па се мота во ролат.

    Преубаво е, лесно за правење и многу освежително. :)
    + големо излегува, се исплати:D
     
    На simoncelicius, joy1 и Emotional123 им се допаѓа ова.
  16. H.VAGA

    H.VAGA Популарен член

    Се зачлени на:
    10 април 2012
    Пораки:
    1.784
    Допаѓања:
    6.617
  17. flower30

    flower30 Форумски идол

    Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.731
    Допаѓања:
    140.041
    Повели
    Screenshot_20221109-222005_Messenger.jpg
     
    На mal.ecka и H.VAGA им се допаѓа ова.
  18. La.RagazzaMisteriosa

    La.RagazzaMisteriosa Популарен член

    Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    472
    Допаѓања:
    10.844
    Пол:
    Женски
  19. mal.ecka

    mal.ecka Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.397
    Допаѓања:
    126.693
    @Emotional123
    Рецепт за растурената сарма
     
    На Hortenzija му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.627
    Допаѓања:
    61.601
    Пол:
    Женски
    200г мелени орео колачиња
    100г стопен путер
    1 лажичка инстант кафе
    20г густин
    1 лажица какао
    прстофат сол
    1 лажичка инстант кафе
    60мл слатка павлака
    400мл млеко
    100г шеќер
    120г темно чоколадо
    1 голема лажица путер (исецкан ситно)
    180мл слатка павлака
    20г шеќер во прав
    струганици од чоколадо

    Мелените орео колачиња ги мешаме со 1 лажичка инстант кафе и го додаваме растопениот путер. Кога ќе добиеме смеса слична на мокар песок, ја натапкуваме на дното и од страните на чинија/калап за пита (20цм). Оставме во фрижидер.
    Густинот го мешаме со какаото, солта и кафето. Додаваме 60мл слатка павлака и разматуваме убаво со жица (да нема грутки). Во тенџере на оган, го ставаме млекото со шеќерот и чоколадото. Загреваме додека чоколадото целосно се растопи. Тргаме од оган и дел од смесата со млеко ја додаваме во садот со густин и какао. Мешаме убаво и потоа целата смеса ја враќаме во тенџерето и на оган. Готвиме уште неколку минути со постојано мешање (додека да згусне). Тргаме од оган и додаваме 1 лажица путер (и ванила арома по желба). Мешаме додека се растопи путерот. Го додаваме филот врз подготвената основа, покриваме со најлонска фолија (да го допира филот за да не се создаде кора). Оставме во фрижидер најмалку 6 часа, најдобро преку ноќ.
    Пред да дегустација изматете слатка павлака со шеќер во прав и додавајте ја врз филот. Врз слатката павлака декорирајте со струганици чоколадо (или рендано).

    За чизкејкот:

     
    На boomsleng и La.RagazzaMisteriosa им се допаѓа ова.