Рецепти од Фемина Инстаграм

Discussion in 'Рецепти' started by Cakica, Jan 27, 2015.

  1. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Joined:
    Jun 21, 2022
    Messages:
    4,126
    Likes Received:
    69,530
    Gender:
    Female
    @simoncelicius
     
    simoncelicius likes this.
  2. Love 83

    Love 83 Форумски идол

    Joined:
    Apr 13, 2019
    Messages:
    1,589
    Likes Received:
    31,696
    Gender:
    Female
    И мене ми е од тука :),мислам истиот дека е со на Антолина.
    Ама испробан и супер е.
     
    simoncelicius and Antolinaa like this.
  3. shz

    shz Форумски идол

    Joined:
    Sep 1, 2012
    Messages:
    6,267
    Likes Received:
    50,863
    Gender:
    Female
  4. QweenSM

    QweenSM Форумски идол

    Joined:
    Dec 18, 2013
    Messages:
    5,454
    Likes Received:
    35,072
    Gender:
    Female
    Те молам рецепт, прекрасно изгледа :inlove:
     
    Kasiopaja221 likes this.
  5. Kasiopaja221

    Kasiopaja221 Популарен член

    Joined:
    Sep 1, 2021
    Messages:
    3,278
    Likes Received:
    47,127
    Gender:
    Female
    Една страна поназад има Антолина постирано рецепт :)
     
  6. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Joined:
    Jun 21, 2022
    Messages:
    4,126
    Likes Received:
    69,530
    Gender:
    Female
    Основа
    250г лотус бискоф колачиња
    120г путер (стопен)

    За фил
    600г крем сирење
    250мл слатка павлака
    150г шеќер во прав
    1 лажица ванила арома
    1 кесичка желатин
    50мл вода
    За прелив
    200г лотус бискоф намаз
    2-3 здробени лотус бискоф колачиња

    Мелените колачиња ги мешаме со растопениот путер и ги натапкуваме на дното од калап за чизкејк (23цм). Оставаме во фрижидер.
    Желатинот го ставаме во водата да набари.
    Крем сирењето го матиме со ванилата.
    Во посебен сад ја матиме слатката павлака со шеќерот во прав. Ја додаваме матената слатка павлака кај крем сирењето и мешаме убаво.
    Желатинот го растопуваме и го додаваме во смесата. Мешаме убаво да се соедини. Го додаваме филот во калапот за чизкејк врз подготвената основа. Оставаме во фрижидер додека го спремаме преливот.
    За преливот само го загреваме намазот, а потоа го истураме во калапот врз филот. Оставаме во фрижидер најмалку 6 часа.
    Пред послужување го посипуваме чизкејкот со здробени лотус бискоф колачиња.
     
  7. Maraya✓

    Maraya✓ Истакнат член

    Joined:
    May 28, 2021
    Messages:
    216
    Likes Received:
    71
    На колку степени се пече и колку време...дали има ист вкус како купечкиот поп кејк ☺️☺️
     
  8. mKdevojce

    mKdevojce Популарен член

    Joined:
    Dec 25, 2009
    Messages:
    2,301
    Likes Received:
    16,410
  9. mssuniquee

    mssuniquee Форумски идол

    Joined:
    Feb 11, 2015
    Messages:
    3,799
    Likes Received:
    53,475
    Gender:
    Female
    Zenskı nekoja recept za sarmı? Varenı takvı :D Do sega nemam praveno no mı se prıjadoa. Nekoj proveren recept ı kakva zelka korıstıte?
     
  10. Poppins

    Poppins Популарен член

    Joined:
    Sep 21, 2016
    Messages:
    2,710
    Likes Received:
    5,677
    Gender:
    Female
    Најде ли рецепт 8-|
    и јас сакам утре да правам со кисела зелка онаква од буренце викат најубава е, дома неможам да варам пресна за малку сармички а и незнам како се спрема тоа.
    А ваква кисела знам има и по маркети вакумирана или во тегли листови само дома да си моткаш ти со фил и на печење/варење .
    А како оде рецептот и јас незнам :drunk:
     
  11. mssuniquee

    mssuniquee Форумски идол

    Joined:
    Feb 11, 2015
    Messages:
    3,799
    Likes Received:
    53,475
    Gender:
    Female
    Sı napravıv denes ne ıspadna nesto wow no kolku za merak:D:D Jas so obıcna zelka ja svarıv ubavo prvo otı nemav kıselı a nı takvı gotovı vo teglı. Ko za prv pat solıdno:D:tmi:
     
    Mother of 2boys, Poppins and mal.ecka like this.
  12. An-na

    An-na Форумски идол

    Joined:
    Sep 9, 2011
    Messages:
    6,962
    Likes Received:
    37,023
    Gender:
    Female
    Кисела зелка во тегли имате во Дием продавниците.
     
    mssuniquee and Poppins like this.
  13. tincemajmunce

    tincemajmunce Форумски идол

    Joined:
    Feb 8, 2014
    Messages:
    2,347
    Likes Received:
    28,376
    Gender:
    Female
    Замесувам тесто од брашно,вода(млака),малку масло,по една лажичка сол и шеќер и квасец.Не мн тврдо тестото и го оставам да одмори пола саат.Потоа на работна површина го делам на 2 дела едниот поголем,другиот помал.И од секој дел правам по 5 топчиња.Прво ја работиме поголемата кора.Расукуваш топче и го премачкуваш со маргарин,и така со сите кори.Откако ќе завршиш со поголемите 5 истата постапка и со помалите.Потоа од поголемиот дел расукувам кора поголема од тепсијата што ќе печеме,краевите од кората да “висат”надвор.Потоа редиш фил по желба,моево е со кисела зелка.Па ја расукуваш и помалата кора и ја ставаш над филот.и краевите од поголемата ги превиткуваш.Пуштам рерна да се загрее а за тоа времњ оставам да покисне малку.Сечам пред печење и премачкувам со маргарин.Ја печев околу 30 мин на 200Ц.
     
    riba79 and mKdevojce like this.
  14. sani99

    sani99 Популарен член

    Joined:
    Dec 4, 2012
    Messages:
    2,632
    Likes Received:
    1,457
    Може рецепт од боранија со мелено месо? Која знае од вас?
     
  15. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Joined:
    Jun 21, 2022
    Messages:
    4,126
    Likes Received:
    69,530
    Gender:
    Female
    100г путер
    100г темно чоколадо
    100г шеќер
    100г мелени бадеми
    3 јајца (одвоени жолчки и белки)
    4 мали крувчиња (или 2 поголемки)
    1-2 лажици мармалад од кајсии
    малку шеќер во прав

    Чоколадото и путерот растопете ги заедно на пареа. Оставете да се оладат малку.
    Жолчките ги матиме со шеќерот неколку минути. Белките ги матиме во цврст снег во посебен сад.
    Стопеното чоколадо со путерот го додаваме кај жолчките и мешаме убаво. Ги додаваме и мелените бадеми. На крај го додаваме и снегот од белки. Мешаме со лажица, додека да добиеме изедначена смеса.
    Ја истураме смесата во убаво намрсен калап за тарт (23цм). Крушките ги лупиме, ги чистиме и ги сечеме на половинки (или четвртини). Ги редиме врз тестото со исечената страна надолу. Печеме во загреана рерна на 180 степени 35-45 минути. Додека е топол колачот го премачкуваме одозгора со малку мармалад од кајсии. Пред послужување поросете со шеќер во прав
    20211218_140743.jpg

    @Carpe Diem New
     
    Last edited: Nov 26, 2022
    tambelina and Carpe Diem New like this.
  16. Carpe Diem New

    Carpe Diem New Истакнат член

    Joined:
    Sep 24, 2016
    Messages:
    634
    Likes Received:
    589
    Gender:
    Female
    Blagodaram
     
    Anika55 likes this.
  17. Glowy

    Glowy Популарен член

    Joined:
    Sep 4, 2019
    Messages:
    2,948
    Likes Received:
    6,808
    Gender:
    Female
    Рецепт за зелката или за филот барате?
     
  18. Poppins

    Poppins Популарен член

    Joined:
    Sep 21, 2016
    Messages:
    2,710
    Likes Received:
    5,677
    Gender:
    Female
    За филот знам , зелка имам кисела :D Натаму не ми е јасно ,запршка дали се праве , или само водичка со зачини и црвен пипер , како/колку се варе или пече , што се става и тие работи:whew:
     
    mssuniquee likes this.
  19. Glowy

    Glowy Популарен член

    Joined:
    Sep 4, 2019
    Messages:
    2,948
    Likes Received:
    6,808
    Gender:
    Female
    Мајка ми вака ја прави, на дното надробува кисела зелка (да се покрие горе-долу), па над ги реди сармите, вари вода со говедска коцка во истото тенџере каде што го спрема месото и додава малку од солилото (тертина до максимум половина чаша), кога ќе зоврие ја истура врз сармите. Количината на вода што ја реди е да ги покрие сармите, ама не да ги потопи скроз, туку мал дел од површината на сармата да ѕирка, да не изгледа како да пливаат во вода (се надевам ме разбра), па над реди тенки листови сланина и над сланината листови зелка да ја покрие цела сарма и ја покрива со капак. Ја реди да се печи на тивко (на 150 ама тоа зависи и од рерната ако е послаба можеш и на појако, ако е појака на послабо). Ја проверува додека се пече (околу 2-3 сати минимум) и прекинува со печење кога ќе забележи дека сармите се сочни и долу каде што е надробената зелка има водичка.
     
    Poppins likes this.
  20. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Joined:
    Jun 21, 2022
    Messages:
    4,126
    Likes Received:
    69,530
    Gender:
    Female
    @Ani45

    150г урми
    2 лажици путер од индиски ореви
    1 лажица кокосово масло (растопено)
    1 лажичка ванила арома
    прстофат сол
    50-60мл бадемово млеко
    Сите состојки се обработуваат во блендер.

    20220122_130518.jpg
     
    tambelina and Ani45 like this.