Основа 250г лотус бискоф колачиња 120г путер (стопен) За фил 600г крем сирење 250мл слатка павлака 150г шеќер во прав 1 лажица ванила арома 1 кесичка желатин 50мл вода За прелив 200г лотус бискоф намаз 2-3 здробени лотус бискоф колачиња Мелените колачиња ги мешаме со растопениот путер и ги натапкуваме на дното од калап за чизкејк (23цм). Оставаме во фрижидер. Желатинот го ставаме во водата да набари. Крем сирењето го матиме со ванилата. Во посебен сад ја матиме слатката павлака со шеќерот во прав. Ја додаваме матената слатка павлака кај крем сирењето и мешаме убаво. Желатинот го растопуваме и го додаваме во смесата. Мешаме убаво да се соедини. Го додаваме филот во калапот за чизкејк врз подготвената основа. Оставаме во фрижидер додека го спремаме преливот. За преливот само го загреваме намазот, а потоа го истураме во калапот врз филот. Оставаме во фрижидер најмалку 6 часа. Пред послужување го посипуваме чизкејкот со здробени лотус бискоф колачиња.
Zenskı nekoja recept za sarmı? Varenı takvı Do sega nemam praveno no mı se prıjadoa. Nekoj proveren recept ı kakva zelka korıstıte?
Најде ли рецепт и јас сакам утре да правам со кисела зелка онаква од буренце викат најубава е, дома неможам да варам пресна за малку сармички а и незнам како се спрема тоа. А ваква кисела знам има и по маркети вакумирана или во тегли листови само дома да си моткаш ти со фил и на печење/варење . А како оде рецептот и јас незнам
Sı napravıv denes ne ıspadna nesto wow no kolku za merak Jas so obıcna zelka ja svarıv ubavo prvo otı nemav kıselı a nı takvı gotovı vo teglı. Ko za prv pat solıdno
Замесувам тесто од брашно,вода(млака),малку масло,по една лажичка сол и шеќер и квасец.Не мн тврдо тестото и го оставам да одмори пола саат.Потоа на работна површина го делам на 2 дела едниот поголем,другиот помал.И од секој дел правам по 5 топчиња.Прво ја работиме поголемата кора.Расукуваш топче и го премачкуваш со маргарин,и така со сите кори.Откако ќе завршиш со поголемите 5 истата постапка и со помалите.Потоа од поголемиот дел расукувам кора поголема од тепсијата што ќе печеме,краевите од кората да “висат”надвор.Потоа редиш фил по желба,моево е со кисела зелка.Па ја расукуваш и помалата кора и ја ставаш над филот.и краевите од поголемата ги превиткуваш.Пуштам рерна да се загрее а за тоа времњ оставам да покисне малку.Сечам пред печење и премачкувам со маргарин.Ја печев околу 30 мин на 200Ц.
100г путер 100г темно чоколадо 100г шеќер 100г мелени бадеми 3 јајца (одвоени жолчки и белки) 4 мали крувчиња (или 2 поголемки) 1-2 лажици мармалад од кајсии малку шеќер во прав Чоколадото и путерот растопете ги заедно на пареа. Оставете да се оладат малку. Жолчките ги матиме со шеќерот неколку минути. Белките ги матиме во цврст снег во посебен сад. Стопеното чоколадо со путерот го додаваме кај жолчките и мешаме убаво. Ги додаваме и мелените бадеми. На крај го додаваме и снегот од белки. Мешаме со лажица, додека да добиеме изедначена смеса. Ја истураме смесата во убаво намрсен калап за тарт (23цм). Крушките ги лупиме, ги чистиме и ги сечеме на половинки (или четвртини). Ги редиме врз тестото со исечената страна надолу. Печеме во загреана рерна на 180 степени 35-45 минути. Додека е топол колачот го премачкуваме одозгора со малку мармалад од кајсии. Пред послужување поросете со шеќер во прав Спојлер @Carpe Diem New
За филот знам , зелка имам кисела Натаму не ми е јасно ,запршка дали се праве , или само водичка со зачини и црвен пипер , како/колку се варе или пече , што се става и тие работи
Мајка ми вака ја прави, на дното надробува кисела зелка (да се покрие горе-долу), па над ги реди сармите, вари вода со говедска коцка во истото тенџере каде што го спрема месото и додава малку од солилото (тертина до максимум половина чаша), кога ќе зоврие ја истура врз сармите. Количината на вода што ја реди е да ги покрие сармите, ама не да ги потопи скроз, туку мал дел од површината на сармата да ѕирка, да не изгледа како да пливаат во вода (се надевам ме разбра), па над реди тенки листови сланина и над сланината листови зелка да ја покрие цела сарма и ја покрива со капак. Ја реди да се печи на тивко (на 150 ама тоа зависи и од рерната ако е послаба можеш и на појако, ако е појака на послабо). Ја проверува додека се пече (околу 2-3 сати минимум) и прекинува со печење кога ќе забележи дека сармите се сочни и долу каде што е надробената зелка има водичка.
@Ani45 150г урми 2 лажици путер од индиски ореви 1 лажица кокосово масло (растопено) 1 лажичка ванила арома прстофат сол 50-60мл бадемово млеко Сите состојки се обработуваат во блендер. Спојлер