Рецепти од Фемина Инстаграм

Discussion in 'Рецепти' started by Cakica, Jan 27, 2015.

  1. Ani45

    Ani45 Истакнат член

    Joined:
    May 6, 2022
    Messages:
    483
    Likes Received:
    990
    Gender:
    Female
    Ти благодарам:l:
     
  2. Mantub

    Mantub Форумски идол

    Joined:
    Nov 23, 2017
    Messages:
    10,818
    Likes Received:
    97,392
    Gender:
    Female
  3. Kasiopaja221

    Kasiopaja221 Популарен член

    Joined:
    Sep 1, 2021
    Messages:
    3,278
    Likes Received:
    47,127
    Gender:
    Female
    Нема рецепт :D

    Готово тесто за кроасани, намачкано со лажица нутела, заролано и на печење на 200 степени без вентилатор околу 20 мин.
     
  4. sani99

    sani99 Популарен член

    Joined:
    Dec 4, 2012
    Messages:
    2,632
    Likes Received:
    1,457
    А питата од готови кори со сирење како ја правиш ?
     
  5. Kasiopaja221

    Kasiopaja221 Популарен член

    Joined:
    Sep 1, 2021
    Messages:
    3,278
    Likes Received:
    47,127
    Gender:
    Female
    Се матат 4 јајца,се додава 200 мл масло,250 мл јогурт,100 мл вода,200 мл павлака, сол и на крај 200 гр дробено сирење. Се меша смесата
    Во намрсен плех се редат 2 кори да висат малку надвор. Оставаш една кора настрана, а сите други кори ги киниш и ги редиш во плехот. Над нив се истура смесата со јајца па се покрива со краевите што висат и преостанатата кора.
    Се полива со еден филџан вода измешан со малку масло.
    Се пече 30 мин на 200 °
     
    cresa-jagoda and Anika55 like this.
  6. sani99

    sani99 Популарен член

    Joined:
    Dec 4, 2012
    Messages:
    2,632
    Likes Received:
    1,457
  7. Natali.3

    Natali.3 Форумски идол

    Joined:
    Sep 16, 2013
    Messages:
    5,739
    Likes Received:
    54,629
    Gender:
    Female
    Торта

    200гр. шеќер се бие со 5 жолчки, потоа се додаваат 10 лајци топла вода. Откако ќе се измати смесата се додаваат 100гр. мелени ореви, 200гр. брашно, 1 пециво и 5 белки претходно изматени.

    ФИЛ:
    1/2 млеко се вари со 10 лајци шеќер и 2 чоколадни пудинзи. Во друг сад се бие 1 маргарин со 200гр. шеќер во прав. Откако ќе се излади пудингот се додава во садот со маргаринот и шеќерот и се меша. Во смесата се додаваат 100гр. мелени ореви и 2 лајци какао.

    Се декорира по желба (ореви, чоколадо и сл).
     
    riba79 likes this.
  8. sani99

    sani99 Популарен член

    Joined:
    Dec 4, 2012
    Messages:
    2,632
    Likes Received:
    1,457
  9. eli25

    eli25 Форумски идол

    Joined:
    Sep 19, 2010
    Messages:
    15,192
    Likes Received:
    124,695
    1шоља овесни снегулки (средна големина)
    2/3 од шољата вода млака
    2 јајца
    лук во прав, сол, малку сода :)
    Превкусна е , пробај ! Прво нека се запече малку , па ставај мастраф. околу 10 мин и е се потребни на најјако
     
  10. MikicaBt

    MikicaBt Популарен член

    Joined:
    Oct 4, 2019
    Messages:
    1,338
    Likes Received:
    1,468
    Gender:
    Female
  11. QweenSM

    QweenSM Форумски идол

    Joined:
    Dec 18, 2013
    Messages:
    5,454
    Likes Received:
    35,072
    Gender:
    Female
    MikicaBt likes this.
  12. LejlaD

    LejlaD Форумски идол

    Joined:
    Apr 24, 2018
    Messages:
    10,713
    Likes Received:
    213,563
    Gender:
    Female
    @anggell Не се баш кроасани,лиснато тесто.Се зафаќа еден квасец со лајче шеќер и брашно заедно со топло млеко.Во брашното околу 1кг се додава шеќер(околу 150-200 гр)две жолчки и едно цело јајце,махлеп ставам,путер стопен(околу 50 гр)ванилин шеќер и мало филџанче јогурт.Се додава квасецот,по потреба млеко топло се дотура и се замесува.Се кисни.Се делат топчиња и се сучат во форма на тањир и секое се премачкува со путер(5 едно над друго).Се остава во фрижидер најмалку 2 часа ,и цела ноќ ги имам оставано ,па од секое купче кора се размесува и се сечат триаголници на кои се става мармелад и се виткаат.Наредени во тавче се оставаат да киснат и пред печење со јајце се премачкуваат,печени со шеќер во прав се потраат.Ако нешто не објаснив убаво извини,кажи ќе напишам ...
     
    anggell likes this.
  13. anggell

    anggell Форумски идол

    Joined:
    Nov 2, 2011
    Messages:
    6,456
    Likes Received:
    12,615
    Gender:
    Female
    Ти благодарам на деталното објаснување :f:
     
  14. sani99

    sani99 Популарен член

    Joined:
    Dec 4, 2012
    Messages:
    2,632
    Likes Received:
    1,457
  15. Калатеа

    Калатеа Популарен член

    Joined:
    Oct 2, 2021
    Messages:
    2,633
    Likes Received:
    8,736
    @Anika55 и @QweenSM ќе може ли рецепт за божиќните колачиња?:)

    Со какви модли ги правевте?
     
  16. QweenSM

    QweenSM Форумски идол

    Joined:
    Dec 18, 2013
    Messages:
    5,454
    Likes Received:
    35,072
    Gender:
    Female
    https://moirecepti.mk/post/божиќни-ѓумбир-колачиња
    моите се по овој рецепт, а модлите ми се порачани од али, преубави моделчиња на модли има таму, и велигденски си порачав за ич пари
     
    Калатеа likes this.
  17. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Joined:
    Jun 21, 2022
    Messages:
    4,126
    Likes Received:
    69,530
    Gender:
    Female
    Модлите ми се дел од тука (во тинекс имаше лани-полани убава метална кутија со комплет модли), а дел од али. Дефинитивно најубави калапчиња има али, ќе ги изначекаш ама се исплати :)

    380г брашно
    1 лажичка пециво
    1 лажичка сода бикарбона
    прстофат сол
    1 лажичка мелен ѓумбир
    1-2 лажички цимет
    1 лажичка каранфилче (мелено)
    110г путер (собна температура)
    100г кафеав шеќер
    1 јајце
    150мл меласа
    1 лажичка ванила

    Во длабок сад ги мешаме брашното, пецивото, содата и зачините (сол, ѓумбир, цимет, каранфилче).
    Во посебен сад го матиме путерот со шеќерот и јајцето. Додаваме меласа и ванила и матиме до соединување.
    Постепено ги додаваме сувите состојки во смесата од путер и јајца, мешајќи постојано.
    На набрашнета површина, го расукуваме тестото во кора. Вадиме форми по желба со помош на модли и печеме на 180 степени 8-10 минути
     
    Калатеа likes this.
  18. Emy867

    Emy867 Форумски идол

    Joined:
    Jan 29, 2014
    Messages:
    4,812
    Likes Received:
    99,185
  19. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Joined:
    Jun 21, 2022
    Messages:
    4,126
    Likes Received:
    69,530
    Gender:
    Female
    600г суво овошје (сецкано)
    150мл вишновка (или бренди, рум)
    250г путер (собна температура)
    180г кафеав шеќер
    1 лажичка ванила арома
    4 јајца
    250г брашно
    50г брашно за колачи
    50г какао
    1 лажица цимет
    пола лажичка морско оревче
    прстофат каранфилче
    50г лешници
    50г урми (сецкани)
    50г темно чоколадо (стопено)

    Сувото овошје измешајте го со алкохолот. Наместо алкохол може да користите свежо исцеден сок од портокал. Оставете го преку ноќ. Ако користите сок, нека стои во фрижидер.
    Омекнатиот путер го матиме со шеќерот и ванилата неколку минути. Потоа ги додаваме јајцата едно по едно. Следно ги додаваме двата типа брашно и зачините. Мешаме со миксер до соединување. Потоа го додаваме стопеното чоколадо, сецканите лешници и урми и мешаме со лажица. На крај го додаваме и сувото овошје.
    Смесата ја префрламе во калап за печење (23цм). Печеме во загреана рерна на 140 степени, 2 ипол до 3 часа. Кога е печен колачот го вадиме од рерна, додека е жежок го боцкаме со чепкалка на повеќе места и го полеваме со 2-3 лажици вишновка (или сок од портокал). Го оставаме да се олади целосно. Може да се послужи веднаш, но колку подолго стои, толку ќе биде повкусен. Најдобро е да стои во незагреана просторија завиткан во фолија или ставен во кутија. Подобро да стои во фрижидер доколку користите сок наместо алкохол.
     
    Emy867 likes this.
  20. Emy867

    Emy867 Форумски идол

    Joined:
    Jan 29, 2014
    Messages:
    4,812
    Likes Received:
    99,185
    Какво е тоа брашно за колачи?