Основа 250г мелени колачиња со ѓумбир 100г путер (растопен) Фил 450г крем сирење (собна температура) 120г шеќер во прав 1 лажичка ванила арома 400мл слатка павлака 30мл меласа 2 лажички мелен ѓумбир 1 лажичка цимет Прстофат мелено морско оревче Прстофат мелено каранфилче Мелените колачиња ги мешаме убаво со путерот. Смесата ја истураме во калап за чизкејк (23цм). Натапкуваме убаво на дното и го оставаме калапот во фрижидер. Крем сирењето го матиме со шеќерот во прав и ванилата. Слатката павлака ја матиме во посебен сад. Изматената слатка павлака ја додаваме кај крем сирењето, ги додаваме зачините и меласата. Матиме кратко со миксер, за да се соедини смесата. Го додаваме филот во калапот за чизкејк и израмнуваме убаво. Оставете го во фрижидер преку ноќ. Декорирајте по желба. Спојлер
Хаха прелесно е и мене ми беше ептен вкусно. 200гр варена киноа 4 јајца 1 парче праз 3-4 листа блитва 1 лажичка сол 4 лажици масло (Може да си додадеш сирење, јас дека не јадам па не ставив). Мешаш се заедно и пред печење може на наросиш сусам или други семиња по желба. Се пече 30мин на 250 степени.
@Anika55 moze li recept od medovnik tortata ,odamna i se spremam za pravenje ama nemam proveren recept. Blagodaram
Ги мешаш заедно бисквитите, кикиритките, шеќерот(јас ставив обичен шеќер, нема разлика). Му ставаш млака вода(мене околу 100мл ми изоди) и замесуваш смеса. Како додаток за мирис му капнав и ванилка Растопуваш чоколадо на пареа и ги валкаш и тоа е тоа, убавини Инаку јас алва не ставив мила, не сум љубител ич. Но, ти ако сакаш стави си
200гр.бисквити, 200 гр. ореви, 50 гр. маргарин и 50 гр. шеќер во прав. Се замесуваат со сок од портокал и се валкаат во ореви.
80г суво грозје 80г брусница 50г сецкани суви сливи 50г сецкани суви кајсии 50г сецкани урми 50г сецкани коктел цреши 100мл темен рум Сите состојки измешајте ги во сад со капак и оставете ги да отстојат преку ноќ. Сувото овошје може да го прилагодите по вкус или тоа што имате дома. Само да одговара количински. По желба може да се додадат и сецкани ореви, бадеми, лешници. 180г брашно 90г кафеав шеќер Рендана кора од еден портокал и еден лимон 150мл млеко 30г стопен путер 1/2 лажичка сода бикарбона 1/2 лажичка цимет 1/4 лажичка мелено морско оревче 1/4 лажичка ѓумбир Прстофат сол Во подлабок сад ставете го отстојаното суво овошје заедно со румот. Додајте го шеќерот и кората од лимон и портокал и измешајте со лажица. Потоа додајте ги брашното и зачините. Измешајте добро па додајте ги стопениот путер и поголемиот дел од млекото (оставете 2-3 лажици млеко на страна). Останатото млеко измешајте го со содата и додајте го последно. Измешајте повторно убаво. Префрлете ја смесата во калап обложен со хартија за печење. По желба одозгора поросете со сецкани бадеми и ореви. Печете во загреана рерна на 180 степени 35-40 минути. По печењето оставете го колачот целосно да се олади во калапот. Потоа извадете го од калап и завиткајте го во најлонска фолија. Може да се јаде веднаш или чувајте го така замотан во кутија со капак до две недели. По желба може на секои два-три дена да го премачкувате со рум. Мојот стоеше една недела, не го премачкував и беше доволно сочен. Спојлер