Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Рецепти од Фемина Инстаграм

Дискусија во 'Рецепти' започната од Cakica, 27 јануари 2015.

  1. MikicaBt

    MikicaBt Популарен член

    Се зачлени на:
    4 октомври 2019
    Пораки:
    1.251
    Допаѓања:
    1.416
    Пол:
    Женски
    Еднаш да стаса тестото? Дека пиша дека постапката се повторува или два пати. Претпоставувам топчињата распукани три едно врз друго ги ставаш така? Ич не ме бива за тесто а сакам да почнам по нешто да мессм. Фала
     
  2. OmilenataZaNego

    OmilenataZaNego Истакнат член

    Се зачлени на:
    18 јануари 2015
    Пораки:
    449
    Допаѓања:
    788
    Пол:
    Женски
  3. Glowy

    Glowy Популарен член

    Се зачлени на:
    4 септември 2019
    Пораки:
    2.914
    Допаѓања:
    6.726
    Пол:
    Женски
    Оваа на Стефанија Несторовска (snestrovoskaa на Инстаграм) ја правев, само наместо праз и блитва, ставив спанаќ, маслинки и сирење.
    Линк: https://www.instagram.com/p/CmJ1aJCuk1f/
    pita.JPG
     
    На Viktorijaaa5, joy1 и OmilenataZaNego им се допаѓа ова.
  4. OmilenataZaNego

    OmilenataZaNego Истакнат член

    Се зачлени на:
    18 јануари 2015
    Пораки:
    449
    Допаѓања:
    788
    Пол:
    Женски
    На Glowy му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Reina.Gitana

    Reina.Gitana Популарен член

    Се зачлени на:
    12 декември 2020
    Пораки:
    1.799
    Допаѓања:
    19.212
    Пол:
    Женски
    Повели :)

    Питулици со праз
    Состојки:
    2 литри ладна вода
    2,5 кг брашно
    Сол по потреба
    Масло
    4-5 главици праз

    Се мати со миксер за да се добие каша со густина како за палачинки. Се става 3-4 лажици масло, пак се мати кашата и се прават палачинките. Доволно е да се направат 20 палачинки. Треба да бидат добро оладени, па после се филуваат.

    Се сечка празот и се пржи на масло. Потоа се посолува и се остава да олади. Сега се филуваат питулиците-палачинките. Во тепсија со масло ставаме една питулица, па ја попрскуваме со масло и ставаме од пржениот праз и потоа така правиме со сите питулици. Откако ке ја ставиме и последната питулица во тепсијата ги сечиме на коцки и печиме во претходно загрена рерна. Се пече 20 мин на 200ºC, а после се намалува на 150, вкупно печење 1 час и 30 мин.
     
    На mal.ecka и OmilenataZaNego им се допаѓа ова.
  6. OmilenataZaNego

    OmilenataZaNego Истакнат член

    Се зачлени на:
    18 јануари 2015
    Пораки:
    449
    Допаѓања:
    788
    Пол:
    Женски
    Фала ти многу. :inlove:
     
    На Reina.Gitana му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Poppins

    Poppins Популарен член

    Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.690
    Допаѓања:
    5.651
    Пол:
    Женски
  8. Poppins

    Poppins Популарен член

    Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.690
    Допаѓања:
    5.651
    Пол:
    Женски
    Screenshot_20230116_222413_com.huawei.browser.jpg
    И овој чиз. во колку цм калап ти е правен
     
  9. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.627
    Допаѓања:
    61.600
    Пол:
    Женски
    Не е чоколаден, со вкус на кафе е.
    Повели рецепт

    Основа
    150г мелени орео колачиња
    70г стопен путер

    Пев слој
    450г крем сирење (собна температура)
    2 јајца
    80г шеќер
    60г кисела павлака
    120г маскарпоне (собна температура)
    30мл калуа ликер
    1 лажичка инстант кафе

    Втор слој
    250мл слатка павлака
    120г маскарпоне (собна температура)
    200мл засладено кондензирано млеко
    50г чоколадни капки (или сецкано темно чоколадо) растопени
    30мл силно еспресо
    2-3 лажици калуа ликер
    2 лажички желатин

    Трет слој
    60г крем сирење (собна температура)
    100г темно чоколадо (растопено)
    30мл калуа ликер
    2-3 лажици засладено кондензирано млеко
    400мл слатка павлака
    малку какао

    Мелените орео колачиња ги мешаме со растопениот путер и ги натапкуваме во калап за чизкејк (24цм), внимателно обложен со неколку слоја алиминиумска фолија од надворешна страна.

    450г крем сирење го матиме со 80г шеќер, па додаваме 2 јајца, 60г кисела павлака, 120 маскарпоне и 1 лажичка инстант кафе, растворено во 30мл калуа ликер. Вака подготвениот фил го истураме врз основата. Во поголем сад истураме жешка вода и обложениот калап за чизкејк го ставаме во водата. Вака подготвена тортата ја печеме во загреана рерна на 160 степени, 60-70 минути. Откако ќе се испече се остава 1 час да се олади.

    Матиме 250 мл слатка павлака. Во посебен сад матиме 120г маскарпоне, 200мл кондензирано млеко и 50г растопено чоколадо. Во помал огноотпорен сад мешаме 30мл еспресо, 2-3 лажици калуа ликер и 2 лажички желатин. Загреваме во микро, додека желатинот целосно не се растопи. Оставаме да се олади 5 минути, па ја додаваме смесата во филот со маскарпоне и кондензирано млеко. Мешаме убаво, па ја додаваме и изматената слатка павлака. Вака подготвениот фил го додаваме врз оладениот чизкејк. Оставаме во фрижидер најмалку половина час.

    За последниот слој матиме 60г крем сирење со 100г стопено чоколадо, 2-3 лажици кондензирано млеко и 30мл калуа ликер. На крај додаваме 400мл слатка павлака и матиме убаво. Добиениот крем со помош на шприц за декорација, го додаваме во калапот. Може да се нанесе и со лажица и да се израмни убаво наместо да се користи шприц.
    Поросуваме со малку какао и оставаме во фрижидер преку ноќ.

    20цм.
     
  10. Mila_Mia

    Mila_Mia Истакнат член

    Се зачлени на:
    31 октомври 2022
    Пораки:
    237
    Допаѓања:
    155
    Пол:
    Женски
    Последна измена од модератор: 18 јануари 2023
  11. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.627
    Допаѓања:
    61.600
    Пол:
    Женски
    На franca, mommy's love, GirlRose и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Mila_Mia

    Mila_Mia Истакнат член

    Се зачлени на:
    31 октомври 2022
    Пораки:
    237
    Допаѓања:
    155
    Пол:
    Женски
  13. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.627
    Допаѓања:
    61.600
    Пол:
    Женски
    @Mila_Mia

    Домашно крем бруле

    - 3 жолчки
    - 50г шеќер
    - 300мл слатка павлака
    - 1 лажичка екстракт од ванила
    - 4-5 лажички шеќер (за одозгора)

    Жолчките и шеќерот изматете ги кратко со жица. Слатката павлака загрејте до пред зовривање. Тргнете од оган и додавајте ја течноста многу полека и со постојано мешање кај жолчките. Кога се е соединето, процедете ја течноста низ цедалка за да ги отстраните грутките. Потоа додајте ванила и измешајте. Поделете ја смесата во неколку керамички садови. Во поголем сад за печење наполнете жешка вода околу 1-2 цм и наредете ги садовите во водата. Така подготвени, печете ги во загреана рерна на 160 степени околу 40 минути. По печењето оставете ги на собна температура да се оладат, а потоа ставете ги во фрижидер најмалку 2 часа, а најмногу 3-4 дена. Пред послужување поросете 1-1,5 лажичка шеќер и карамелизирајте го со кујнски бренер.

    20220619_130059.jpg
     
    На Mila_Mia и CrazyOne им се допаѓа ова.
  14. GirlRose

    GirlRose Форумски идол

    Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.099
    Допаѓања:
    26.943
  15. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.627
    Допаѓања:
    61.600
    Пол:
    Женски
    Па не сум пробала, ама сигурно може. Само ќе биде многу поредок филот и ќе истекува
     
    На GirlRose му/ѝ се допаѓа ова.
  16. mal.ecka

    mal.ecka Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.396
    Допаѓања:
    126.691
    Да не го направи?
     
  17. emkaemka

    emkaemka Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.836
    Допаѓања:
    109.290
    Пол:
    Женски
    Истиот ден, ми се погоди, цел го изедоа :D

    Фала @manako1 :hug:
     
    На manako1 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  18. mal.ecka

    mal.ecka Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.396
    Допаѓања:
    126.691
    Со што го полнеше,го киснеше,на колку степени печеше?
    :tmi:
    Не сум правела до сега а го обожавам со праз планирам:)
     
    На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  19. manako1

    manako1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    29 јули 2016
    Пораки:
    3.473
    Допаѓања:
    67.045
    Пол:
    Женски
    На здравје, пак да им направиш.
     
    На emkaemka му/ѝ се допаѓа ова.
  20. emkaemka

    emkaemka Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.836
    Допаѓања:
    109.290
    Пол:
    Женски
    Стасував постапно и кога ќе направев топчиња и кога ќе ги наредев едно врз друго (инаку не се сука, се собира тестото) и кога беше готов, тогаш и повеќе.
    Полнев со сирење и јајца, тоа се јаде само.
    Печев како леб, на 200 некои 10мин, па на 180 15тина минути.

    Туууу заборавив слика да направам, ај наредно (fingers)
     
    На manako1, mal.ecka и eliesaab им се допаѓа ова.