Рецепти од Фемина Инстаграм

Discussion in 'Рецепти' started by Cakica, Jan 27, 2015.

  1. sweet-cherry

    sweet-cherry Форумски идол

    Joined:
    Jan 28, 2011
    Messages:
    3,681
    Likes Received:
    29,556
    Gender:
    Female
    @mal.ecka дали може рецептот од ѓевречињата? предобро изгледаат:inlove:
     
    mal.ecka likes this.
  2. mal.ecka

    mal.ecka Форумски идол

    Joined:
    Dec 2, 2010
    Messages:
    9,457
    Likes Received:
    127,507
    Не ме бива за ставање линкови,отвори на you tube брзи турски гевречиња,ачми,ја има цела постапка.
    Јас следен пат би експериментирала,плус маслинки,или сланина па малава со крем бара:D
     
    sweet-cherry likes this.
  3. MikicaBt

    MikicaBt Популарен член

    Joined:
    Oct 4, 2019
    Messages:
    1,380
    Likes Received:
    1,494
    Gender:
    Female
    Ginger^ likes this.
  4. Калатеа

    Калатеа Популарен член

    Joined:
    Oct 2, 2021
    Messages:
    2,807
    Likes Received:
    9,583
    @Anika55 може ли рецепт од последнава убавина со цреши? :inlove:
     
    Anika55 likes this.
  5. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Joined:
    Jun 21, 2022
    Messages:
    4,401
    Likes Received:
    74,007
    Gender:
    Female
    Вишни се :) Повели

    200г брашно
    100г путер (на коцки)
    80г шеќер во прав
    млеко по потреба

    Фил
    4-5 лажици мармалад од вишни
    неколку коцки млечно чоколадо (сецкано)
    200-250г смрзнати вишни
    2 лажици густин
    3 лажици шеќер
    1 јајце (за премачкување)
    малку шеќер во прав

    Измешајте ги брашното со путерот. Втривајте со прсти додека не останат веќе видливи делчиња путер. Додајте го шеќерот и ладно млеко по потреба за да добиете тесто (штом може да се формира топка, готово е). Оставете го тестото завиткано во најлонска фолија во фрижидер најмалку 1 час.
    Вишните во подлабок сад измешајте ги со шеќерот и густинот.
    На хартија за печење расукајте го изладеното тесто во округла кора.
    Доколку има потреба загрејте го мармаладот, за да може да се мачка. Премачкајте го средишниот дел од кората со мармалад. Додајте го чоколадото, а потоа и вишните.
    Затворете ја галетата по рабовите навнатре така да средниот дел остане отворен. Вака спремна оставете ја во фрижидер додека да се загрее рерната.
    Премачкакте ја галетата со јајце и печете во загреана рерна на 180 степени 30-35 минути (додека да добие златна боја).
    Оставете целосно да се олади, а потоа со помош на цедалка проросете шеќер во прав врз целата површина.

    FB_IMG_1674381638082.jpg
    FB_IMG_1674379652612.jpg
     
    Калатеа likes this.
  6. MikicaBt

    MikicaBt Популарен член

    Joined:
    Oct 4, 2019
    Messages:
    1,380
    Likes Received:
    1,494
    Gender:
    Female
  7. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Joined:
    Jun 21, 2022
    Messages:
    4,401
    Likes Received:
    74,007
    Gender:
    Female
    300г ореви
    1 лажичка цимет
    100г шеќер
    4 јајца
    1 лажица рендана кора од портокал
    1 лажица ванила арома
    прстофат сол
    100г сецкани урми
    80г темно чоколадо
    4 лажици путер
    1 лажица мед
    ореви за декорација

    Оревите заедно со циметот и половина од шеќерот ги обработуваме во процесор за храна, додека оревите убаво да се сомелат.
    Јајцата ги двоиме, жолчките ги мешаме со жица заедно со ванилата и кората од портокал.
    Белките ги матиме со солта и остатокот од шеќерот во цврст снег. Во изматените белки ги додаваме жолчките и мешаме со лажица. Ги додаваме и урмите, а на крај и мелените ореви. Кога се е убаво измешано ја префрламе смесата во намрсен калап за печење (24цм). Печеме во загреана рерна на 180 степени, околу 25 минути. По печењето го оставаме колачот 10 минути во калапот, а потоа го вадиме и го оставаме целосно да се олади.
    За глазурата, путерот, медот и чоколадото ги додаваме во огноотпорен сад и ги растопуваме на пареа. Оставаме да се олади 20 минути, а потоа го истураме преливот врз колачот. Декорираме со ореви.
     
  8. redmama

    redmama Истакнат член

    Joined:
    Dec 1, 2014
    Messages:
    260
    Likes Received:
    396
    Gender:
    Female
    Може ли рецепт за крокетите, печени се?
     
    Ginger^ likes this.
  9. Ginger^

    Ginger^ Форумски идол

    Joined:
    Mar 16, 2015
    Messages:
    4,321
    Likes Received:
    55,370
    Gender:
    Female
    Крокети од компир

    3 големи компири, се ставаат во тенџере да се сварат. Откако ќе се оладат се гмечат и се додава една чаша брашно и сол. Се меси смесата, многу е леплива, затоа по потреба се додава брашно на подлогата., Се меси тесто, се расукува средна дебелина кора ( затоа што ако е преногу дебела, ке изгледаат како леп, а претенки ако се нема да може да се пренесат од подлога кај што се до плех), На намрсен плех се редат коцките и се ставаат на печење, 15тина минути.
     
    MikicaBt and redmama like this.
  10. redmama

    redmama Истакнат член

    Joined:
    Dec 1, 2014
    Messages:
    260
    Likes Received:
    396
    Gender:
    Female
    Благодарам,:)
     
  11. shz

    shz Форумски идол

    Joined:
    Sep 1, 2012
    Messages:
    6,315
    Likes Received:
    51,108
    Gender:
    Female
    Konfetka likes this.
  12. staycalm

    staycalm Форумски идол

    Joined:
    Aug 4, 2013
    Messages:
    4,840
    Likes Received:
    26,221
    Gender:
    Male
  13. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Joined:
    Jun 21, 2022
    Messages:
    4,401
    Likes Received:
    74,007
    Gender:
    Female
    Повелете:

    Колач:
    - 5 јајца
    - 6 лажици шеќер
    - 12 лажици млеко
    - 6 лажици зејтин
    - 6 лажици брашно
    - 2 лажици какао
    - 1 пециво

    Шербет:
    - 250мл вода
    - 6 лажици шеќер

    Прелив:
    - 500мл слатка павлака
    - 300г чокладо
    - 3-4 лажици нутела

    Одвојте ги белките и жолчките. Белките изматете ги со три лажици шеќер во цврст снег.
    Жолчките матете ги 3-4 минути со останатите 3 лажици шеќер. Потоа додајте го млекото, зејтинот, какаото, брашното и пецивото. Изматете добро па додајте го снегот од белки на 2-3 пати и мешајте со лажица. Кога ќе се соедини смесата печете во намрсено тавче (20*30) дваесетина минути на 180 степени. Оставете го колачот целосно да се олади. Потоа измешајте ги водата и шеќерот и зовријте ги. Прелијте го оладениот колач со жежок шербет и оставете повторно да се олади. Чоколадото стопете го со слатката павлака. По желба додајте нутела. Прелијте го колачот и оставете го да се стегне и да впие убаво од шербетот - најдобро преку ноќ. Исечете на коцки и декорирајте по желба

    @staycalm

    20230128_114534.jpg
     
  14. hermosa

    hermosa Популарен член

    Joined:
    Dec 7, 2011
    Messages:
    3,868
    Likes Received:
    10,058
    Gender:
    Female
    @buba4e89 ,тоа кростата ли е во Фемина Инстаграм?Може рецепт?
     
    buba4e89 likes this.
  15. mssuniquee

    mssuniquee Форумски идол

    Joined:
    Feb 11, 2015
    Messages:
    3,801
    Likes Received:
    53,528
    Gender:
    Female
    @Anika55 Moze recept za toplo ladno ? :inlove:
     
  16. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Joined:
    Jun 21, 2022
    Messages:
    4,401
    Likes Received:
    74,007
    Gender:
    Female
    @mssuniquee

    Топло ладно колаче :)

    - 3 јајца
    - 2 ванили
    - 200г чоколадо за готвење
    - 200г шеќер во прав
    - 200г брашно
    - 150г путер

    Путерот и чоколадото растопете ги заедно, најдобро на пареа, па оставете ги на страна да се ладат.
    Јајцата матете ги со шеќерот и ванилите 3-4 минути. Потоа додавајте го брашното, лажица по лажица, со постојано матење. Кога ќе се соедини убаво смесата, додајте ги и растопените чоколадо и путер. Треба да бидат топли, не жешки. Додавајте полека, со постојано матење.
    Калапчињата намрсете ги убаво со путер. Нека има видлива количина путер, за да не се лепат. Со лажица додавајте од смесата во секое калапче. Треба да бидат полни малку над половина.
    Рерната нека биде загреана на 250 степени. Печете точно 7 минути без отварање на рерната и извадете ги да се ладат. Послужете ги топли со сладолед по желба. Излегуваат 8-10 поголемки колачиња. Може да се загреваат во микро, а убави се и оладени :)
    ВАЖНО: Рецептов функционира одлично со алуминиумски калапчиња за една употреба (ги има по маркети, јас од веро ги купувам). Еднаш пробав со други калапи (помали), ми се препекоа и внатре не беше течно. Ми излегоа мафини :) Исто така, имајте предвид дека времето на печење може да варира од рерна до рерна.
     
    buba4e89, mal.ecka and mssuniquee like this.
  17. DaisyDoo

    DaisyDoo Популарен член

    Joined:
    Oct 26, 2021
    Messages:
    2,355
    Likes Received:
    11,967
    Gender:
    Female
    simoncelicius, CareTee and penelope10 like this.
  18. penelope10

    penelope10 Истакнат член

    Joined:
    Nov 6, 2021
    Messages:
    616
    Likes Received:
    1,269
    Gender:
    Female
    И јас сакам и рецепт и adoption. Секоја чест!
     
  19. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Joined:
    Jun 21, 2022
    Messages:
    4,401
    Likes Received:
    74,007
    Gender:
    Female

    Screenshot_20230207_144028_Google.jpg
     
  20. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Joined:
    Jun 21, 2022
    Messages:
    4,401
    Likes Received:
    74,007
    Gender:
    Female
    @DaisyDoo @penelope10

    300г кокос
    прстофат сол
    100мл јаворов сируп (може и агаве сируп)
    1 конзерва кокосово млеко (цврстиот дел)
    100г малини (свежи или смрзнати)
    80г кокосово масло
    малку розева боја (по желба)
    чоколадо по избор
    1 лажица кокосово масло

    Кокосот, солта, млекото, јаворовиот сируп, малините и 80г кокосово масло ставете ги во тенџере на оган. Загревајте и мешајте на средна температура, додека не добиете еднолична смеса. Малините може, но не мора претходно да ги одмрзнувате. Со мешањето треба да се разгмечат убаво. Кога смесата е соединета, по желба може да додадете малку розева боја. Јас додадов на врвче на лажичка. Може да се додаде и екстракт од малина.
    Во долгнавест калап (околу 30цм) наместете хартија за печење. Ставете ја смесата во калапот и стиснете ја убаво. Оставете го калапот 2-3 часа во замрзнувач.
    Извадете го калапот и со помош на хартијата извадете ја смесата. Исечете на долгнавести парчиња.
    Јас растопив околу 250г темно и 250г бело чоколадо и ги обложив со по два слоја чоколадо. Доколку не ги сакате толку чоколадести, растопете помала количина чоколадо. Може и да ги мацнете во чоколадо само од една страна. Оставете да се стегне чоколадото, па послужете.

    20220119_132612.jpg
     
    DaisyDoo, penelope10 and mal.ecka like this.