@zalosna секакоо нема проблем мило. Варени гевречиња 1кг брашно 1лајца шеќер 2 до 3 мали лајчиња сол 1 квасец Пола литар вода (или можиш по потреба да си додаваш) Сето се меша и се меси понамеко, па се остава да стаса, да нарасни тестото. Потоа се сучи кора (1cm дебела, да не е многу танка), се сечи со поголема чаша, а во средина со мало чаше. Потоа секое геврече се става во солена врела вода, се вади и се брбела во сусам од двете страни. Се редат во подмачкан плех и се печат. Лесно, а вкусно.
Модриот патлиџан се сече на половина и се потпекува на 200 степени околу 20 минути. Во мегувреме се проварува малку ориз, потоа истиот ориз се запржува со срцевината од црвени д омати плус срцевината од модриот ( откако ке се испече модриот се прави вдлабнатина и тоа што ке се извади се меша со оризот) откако ке се запржи смесата се ставаат зачини по желба, ситни коцки кашкавал се полни модриот и се става во рерна уште некои 10тина минути, пред крајот може одозгора да се стават и тенки ленти кашкавал
Леле извини, тек сега го гледам ова затоа волку каснам со одговорот. У суштина ова ми е најомилениот и најчесто правениот сос за тестенини, и претходно го имам пишувано ама ќе го повторам. Запржувам кромид убаво да омекне, потоа додавам малку ситно сецкано лукче, свеж магдонос и зачини (босилек, копар, оригано, сол и бибер, и лутко по вкус). Тоа кратко го пржам околу 30 секунди до минута за да не загори, а потоа додавам од доматната салца на Дием - значи предобра е во последно време со тоа го правам сосот, а исто така превкусно е со конзервирани пелати домати! Еве слика да знаеш за која салца станува збор: Се заедно се вари да се згусне сосот уште малку, и на крај додавам туна од конзерва Бадуко или Камко и варам уште кратко да се соедини. И тоа е тоа, одозгора наросувам малку свеж магдонос и лапачка.
Ehee Mimi mila, pa toa cudo e tolku lesno I ednostavno eve ke si vidis sama. Znaci se sostoi od bel stek I zamrznat zelencuk I malku kromitce. Nemat mera, kolku sto si sakas. Stekot ce go iseckas na kocki I ce go zaprzis malce na zejtin so kromit vo tendzere ili ako imas tava so kapak. Otkako malku ke se zaprzit mu dodavas od zamrznatiot zelencuk I na tivok ogan ce si se przat I dinstaat so poluzatvoren kapak. Na kraj koga mesoto ke omekne ke go poprzis uste malku za da ti vcrvenit. Jas nekogas vo kombinacija I so kisela pavlaka go pravam ama nee zadolzitelno, po zelba Napraj go I viknime na rucek
@anastasijaki Sekako deka mojt Poveli : 3 jajca 1 casa seker 1 casa maslo 1 casa orevi meleni 3 rendani jabolki 3-4 lazici brasno 1 prasok za pecivo 1 lazicka kakao 500 ml mleko 2 pudinzi od vanila orevi odozgora Jajcata i sekerot gi matis so mikser,ostanatoto so lazica.. Otkako ke go ispecis,ostavas 10tia minuti da oladit,pa go premackuvas so svareniot puding i odozgora orevi. Epten vkusno i lesno Dobar apetit!
@Shelea како точно оди подобрениот рецепт за колачињата со путер, чоколада и ѓумбир? Самата помисла на комбинацијава ме носи во екстатичниот свет на аромите... :iamhigh:
@zalosna @Mariangel Еве по овој рецепт ги правев http://moirecepti.mk/post/еклери-со-фил-од-маргарин-2/
Грчка торта За кора: 8 белки 8лажици (големи) шеќер 4лажици(големи) брашно 4лажици(големи) плазма 4лажици(големи) мелени ореви 1пециво Оваа се состојки за една кора , а треба 3 кори така да 3пати по ново ќе правиш Корите ги правам во плех оние стандард што се од електричен шпорет За фил: 24жолчки шеќер брашно 10ванили 2маргарин 300гр мелена плазма 300гр бело милка чоколадо 24 жолчки се матат со 24 лажици шеќер 10ванили и 15 лажици брашно. Се вари 1,5 млеко и во него се додаваат изматените жолчки.Мешаш цело време и готово е штом ќе згусне Се трга од оган и се додаваат 2 маргарина бидејќи филот е уште жежок се додаваат 2цели маргарина и се меша додека убаво се растопи и се соедини. На крај се додава 300гр плазма мелена и 300гр бела милка чоколадо рендана на покрупната страна од рендето. Излегува многу фил и нека не те плаши кога ќе видиш колку ќе излезе затоа што целиот се троши за да се исфилува убаво целата торта . Одозгора декорираш по желба дали со шлаг крем,дали со плазма мелена или пак мелени ореви изборот е твој Е и оваа ќе заборавев да кажам, мојата овој пат е со 2кори затоа што ми требаше да биде пониска за да ја сечам на коцки како за сервирање
Da,se razbira deka moze,ustvari nema nosto posebno vo podgotovkata,proprzuvam morkov kromid i malku tikvicka,pa go dodavam orizot,zacinuvam,jas koristam vegeta,crn piper,origano i sol.nalevam topla voda,1 crpka oriz tri voda,no sekogas stavam malku poveke vodicka taka mi e povkusen porazvaren,i na tivko go cekam da izvrie,promesuvsjki od vreme navreme.vo meguvreme varam zelencuk po zelba,karfiol brokula itn.serviram zaedno so orizot i sega na kraj poprskuvam so luk vo prav.tolku.brzo ednostavno a vkusno.