@cool рецептот е од око, но ќе ти пишам што ставив Околу 400 грама овесни снегулки мелени во блендер, да дојдат како брашно. 2 цедени помали портокали 2 мали лажички кокосово масло 40 гр црно чоколадо 80% 5 лажици маџун помешано со 3 лажици интегрален таан 1 филџан од браво кафе вода 150гр ореви 100 гр суви кајсии 50 гр сува брусница 5-6 свежи урми 5-6 мали лажички какао Кокос за валкање Најпрво ги мелам овесните снегулки како брашно, ги додавам исецканите суви кајсии, брусници, и излупените и исецкани урми, потоа ги додавам и исецканите ореви. На страна во ѓезве додавам 1 филџан од браво кафе вода, во него го додавам какото и 40 гр црно чоколадо. Откако ќе се свари какаото го оставам да се излади, кога ќе е топло, не жешко го додавам кокосовото масло. Додека се вари какаото ги цедам портокалите и ги додавам во смесата со овесните снегулки, ги додавам и маџунот и интегралниот таан па и оладенето какао. Се замесува тесто да биде компактно, по потреба може да се додадат и овесни снегулки во зависност од тестото. Се формираат топчиња и може да ги валкате во што сакате, мелени ореви, кокос, да ги чрелиете со црно чоколадо. П. С. Минатиот пат ги правев со интегрален двопек, и така беа убави.
Исто е тестото и за панцеротите и за перничината. 1кг брашно, 1 сув квасец, 1к.л. сол, 2к.л. шеќер, малку масло, вода по потреба (по можност млака да е водата). Сувите состојки се мешаат, се додава маслото и вода по потреба. Се замесува и се остава додека да накрени. За панцеротите делам топчина, ги расукувам и ги полнам со пица фил. Ги премачкувам со жолчка и малку наросувам оригано. За перничината, тестото го делам на два дела, секој дел го расукувам и го делам на половина по должина. Се филова, се витка и се сечи на парчина. Премачкувам со јајце и наросувам со оригано/сусам.
@oblace1 Чоколадна тортичка од микро ❤️ - 120г брашно - 130г шеќер - 60г какао - 2 лажички пециво - 90г зејтин - 380мл топла вода - 150г чоколадо - 150мл слатка павлака Брашното, какаото и пецивото просејте ги. Додајте го шеќерот и измешајте добро. Потоа додајте ги зејтинот и водата. Измешајте убаво со жица и истурете ја смесата во сад соодветен за во микро. Јас користев силиконски сад (26цм). Го ставив на 450w околу 6 минути (со паузи). Треба да не се гледа течност на површината и со чепкалка да излезат неколку влажни трошки. Ова треба од око да се погоди, за да не биде препечен или недопечен. Треба да се олади целосно во садот, па да се извади на чинија. Чоколадото стопете го со слатката павлака (минута-две на 600w). Па истурете врз тортата. Пријатно сум изненадена од резулатот. Сум правела чоколаден колач со путер, со јајца, прелиен со шербет и не бил толку сочен и вкусен. Се топи во уста. Не е многу благ, може да се полие со нутела наместо чоколадо или да се стави повеќе шеќер. Спојлер
Дали се користи слатка павлака или шлаг во прашок за во филовите? Или за, загревање се користи слатка павлака, а после за матење е шлаг?
Користев само слатка павлака. Во рецептот шлагот е течен, како слатка павлака. Претпоставувам конкретниот и е спонзор. Функционира со било која слатка павлака. Со шлаг во прав не верувам.
Повели: - 200г чоколадо за готвење - 1 лажичка кокосово масло - 100г експандиран ориз Чоколадото и кокосовото масло стопете ги на пареа. Додајте го оризот и измешајте добро. Ставете ја смесата во калап за торта. Јас користев 23цм. Притиснете со лажица и израмнете. Оставете го калапот во фрижидер. - 500г маскарпоне - 200мл слатка павлака - 80г шеќер во прав - 1 ванилин шеќер - 1 желатин Маскарпонето изматете го со шеќерот и ванилата. Посебно изматете ја слатката павлака па додајте ја кај маскарпонето. Измешајте убаво. Желатинот оставете го да набабри со 4 лажици ладна вода, па стопете го во микро. Додајте го во смесата и измешајте убаво уште еднаш. Додајте во калапот и израмнете. Оставете во фрижидер преку ноќ и декорорајте по желба. Јас искршив Kinder Country чоколатца за декорација. Оризот кога го измешав со чоколадото ми идеше така со лажица да го сркам. Да напоменам дека малку потешко се сече парче, бидејќи убаво се стврднува долниот дел Спојлер