Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Рецепти од Фемина Инстаграм

Дискусија во 'Рецепти' започната од Cakica, 27 јануари 2015.

  1. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.489
    Допаѓања:
    59.379
    Пол:
    Женски
    Повели :)

     
    На boomsleng, anaja1, Natali.3 и 2 други им се допаѓа ова.
  2. Bezimenka90

    Bezimenka90 Популарен член

    Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.810
    Допаѓања:
    17.574
    Пол:
    Женски
    На boomsleng и simoncelicius им се допаѓа ова.
  3. simoncelicius

    simoncelicius Популарен член

    Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    3.639
    Допаѓања:
    8.496
    Пол:
    Женски
    Како ги правиш компирчињата?
    Баш како по рестораните што ги служат.

    Ова просото и на двете е по ист рецепт ? Како го подготвуваш?

    Обавезно да споделиш рецепт.


    Овие изгледаат како купени, пресочни.:inlove:
    Пиши ни рецепт.


    Рецепт од сите сакам :)

    Како е можно никој да не побарал рецепт до сега?

    Какви сирење употребуваш? Изгледа како да е младо/нискомаслено.
     
    Последна измена: 10 јуни 2023
    На boomsleng му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Pacifist

    Pacifist Популарен член

    Се зачлени на:
    31 август 2018
    Пораки:
    656
    Допаѓања:
    2.264
    Пол:
    Машки
    Се е прекрасно и колоритно....
     
    На boomsleng му/ѝ се допаѓа ова.
  5. tirkenbal

    tirkenbal Популарен член

    Се зачлени на:
    19 април 2013
    Пораки:
    1.688
    Допаѓања:
    12.612
    Пол:
    Женски
    Да, по ист рецепт е. Варам околу 3-4 супени лажици просо, на страна запржувам мешан зеленчук (овде имам користено македонски микс од кам), и потоа го додавам просото во тавчето со зеленчук. Од зачини користев сол, малку црн пипер и кари. На крај додавам цеден лимон дека ептен ми дава убав вкус, ама тоа е ствар на вкус, можеш но и не мораш да додадеш. :)
     
    На boomsleng, simoncelicius и Pacifist им се допаѓа ова.
  6. MikicaBt

    MikicaBt Популарен член

    Се зачлени на:
    4 октомври 2019
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    1.401
    Пол:
    Женски
    На boomsleng, Anika55 и Pacifist им се допаѓа ова.
  7. Pacifist

    Pacifist Популарен член

    Се зачлени на:
    31 август 2018
    Пораки:
    656
    Допаѓања:
    2.264
    Пол:
    Машки
    Блазе си му кој ќе го јаде ова, алал да му е кој го спремил!
     
    На boomsleng и Anika55 им се допаѓа ова.
  8. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.489
    Допаѓања:
    59.379
    Пол:
    Женски
    Многу лесна тортичка за правење. Повели:

    250г брашно
    250г шеќер
    2 лажички пециво
    1 лажичка сода бикарбона
    60г какао

    2 јајца
    120мл млеко
    60мл зејтин
    2 лажички нес кафе растворени во 60мл жешка вода


    100г чоколадо за готвење
    100г млечно чоколадо
    120мл слатка павлака

    Во подлабок сад се мешаат сите суви состојки. Брашното и какаото е пожелно да се просеат пред употреба. Во друг длабок сад се мешаат течните состојки.
    Сувите состојки дел по дел се додаваат во течните и се мати со миксер додека да се добие изедначена смеса без грутки. Тестото се истура во намрсен сад (јас користев 28цм) и се пече на 180 степени околу 40 минути, зависно од рерната.
    Колачот се остава да се олади целосно пред да се филува.
    Чоколадото (двата вида) се растопува со слатката павлака. Смесата се остава да се излади барем 20 минути, па се премачкува врз оладениот колач. Декорирајте по желба.

    FB_IMG_1684058202818.jpg
     
    На boomsleng и MikicaBt им се допаѓа ова.
  9. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.489
    Допаѓања:
    59.379
    Пол:
    Женски
    Топло ладно со ф' стак

    100 г бело чоколадо
    100г крем од ф'стаци
    20г путер

    2 јајца
    2 лажици шеќер
    90г брашно

    Белото чоколадо растопете го на пареа заедно со кремот од ф'стаци и путерот. Оставете ја смесата да се лади 10-15 минути.
    Јајцата матете ги со шеќерот 3-4 минути. Додајте ја оладената смеса од чоколадо и крем и изматете убаво. На крај додајте го и брашното (просеано) и измешајте убаво со лажица.

    Во оригиналниот рецепт печењето беше во керамички садови, 18-19 минути на 190 степени.
    Јас печев според мојот испробан рецепт, во алуминиумски калапчиња (тие што се за една употреба), убаво намрсени со путер, на 250 степени, 7-8 минути. Може да потемнат малку повеќе одозгора ама не менува во вкусот. И комбинацијата со смрзнати малини наместо сладолед одлично се вклопи.
    Од оваа доза ми излегоа 4 колачиња.
    20230531_152740.jpg
     
    Последна измена: 11 јуни 2023
    На boomsleng, FridaodaMk, simoncelicius и 2 други им се допаѓа ова.
  10. Вереничка

    Вереничка Популарен член

    Се зачлени на:
    18 април 2016
    Пораки:
    1.124
    Допаѓања:
    1.710
    Пол:
    Женски
    Домаќинки, дали можам наместо слатка павлака да употребам неутрална павлака(павлака за готвење конкретно) за десерт? Значи не треба да се мати за да стане како шлаг туку треба стоплена да се измеша со стопено чоколадо.. Би можело? И дали да додадам шеќер зашто не е слатка? 8-|:D
     
  11. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.489
    Допаѓања:
    59.379
    Пол:
    Женски
    Повели. Неколку пати го правам овој колач, нема утка, совршен е. Го обожавам рецептов.

     
    На boomsleng, Acka22, Pacifist и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. pipi24

    pipi24 Истакнат член

    Се зачлени на:
    26 декември 2014
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    28
    Пол:
    Женски
    Може рецепт? Преубаво изгледа
     
    На simoncelicius и boomsleng им се допаѓа ова.
  13. tirkenbal

    tirkenbal Популарен член

    Се зачлени на:
    19 април 2013
    Пораки:
    1.688
    Допаѓања:
    12.612
    Пол:
    Женски
    На simoncelicius, koritsaki и boomsleng им се допаѓа ова.
  14. koritsaki

    koritsaki Moderator Член на тимот

    Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.526
    Допаѓања:
    106.062
    Пол:
    Женски

    Секако :)

    Screenshot_20230621_083924_Instagram.jpg
     
    На simoncelicius и tirkenbal им се допаѓа ова.
  15. Viveki

    Viveki Истакнат член

    Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.412
    Допаѓања:
    9.864
    Пол:
    Женски
    На koritsaki и boomsleng им се допаѓа ова.
  16. Мравојад

    Мравојад Истакнат член

    Се зачлени на:
    25 април 2020
    Пораки:
    323
    Допаѓања:
    3.107
    Пол:
    Женски
    Го направив сорбето, место малини ставив јагоди смрзнати, многу малку мед и крем од кокос, преееубаво искочи, одма го изедоа, не успеав ни да сликам :D
    Следниот пат ќе ставам и мартини 8) за 18+
     
    На simoncelicius, Pacifist и Anika55 им се допаѓа ова.
  17. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.489
    Допаѓања:
    59.379
    Пол:
    Женски
    На здравје нека ви е :)
    Најдобро е кога се јаде одма. Не ми се свиѓа што премногу се стврднува во замрзнувач и треба долго да го чекам да омекне. Инаку за мене е најдобро летно освежување (после лубеница). Има во кутии во кам од јагода и манго, домашното е секако поубаво, ама и тоа е добро :)
    Супер идеја за со мартини :inlove:
     
    На simoncelicius и Мравојад им се допаѓа ова.
  18. La-loca

    La-loca Популарен член

    Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    876
    Допаѓања:
    5.626
    Пол:
    Женски
    На simoncelicius и Pacifist им се допаѓа ова.
  19. Mateica

    Mateica Популарен член

    Се зачлени на:
    1 февруари 2016
    Пораки:
    657
    Допаѓања:
    1.998
    Пол:
    Женски
    На simoncelicius и staycalm им се допаѓа ова.
  20. staycalm

    staycalm Форумски идол

    Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    4.588
    Допаѓања:
    24.993
    Пол:
    Машки
    Од инста го видов, ама сигурно е истиот.
    Не е нешто wow, ама вкусно е.
     
    На Mateica му/ѝ се допаѓа ова.