1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Рецепти од Фемина Инстаграм

Дискусија во 'Рецепти' започната од Cakica, 27 јануари 2015.

  1. Viktorijaaa5

    Viktorijaaa5 Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    5.888
    Допаѓања:
    89.356
    Пол:
    Женски
    250gr :)
     
    На zalosna му/ѝ се допаѓа ова.
  2. alisijad

    alisijad Популарен член

    Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.763
    Пол:
    Женски
    чашките која грамажа да се? :)
     
  3. Adina

    Adina Популарен член

    Се зачлени на:
    6 февруари 2013
    Пораки:
    1.048
    Допаѓања:
    8.016
    Пол:
    Женски
    На alisijad му/ѝ се допаѓа ова.
  4. do-re-mi

    do-re-mi Популарен член

    Се зачлени на:
    13 јануари 2013
    Пораки:
    1.056
    Допаѓања:
    16.014
    @AngelOfArh Ангелче, да бев поблизу, една доза веќе ќе ти пристигнеше на домашна адреса, ама вака останува само рецепт да ти напишам. Ај, што велиш, да не се правам паметна ( :* ), еве го рецептот:

    Fudge со лешници, бисквити и marshmallows
    рецептот е за калап / тавче 20х20 см (ако немате и кружно со дијаметар 20 см врши работа)


    300 гр. чоколада за готвење (или омилената темна чоколада)
    1 конзерва (400 гр.) засладено кондензирано млеко
    100 гр. печени лешници
    50 гр. бисквити (искршени на рака)
    50 гр. мини marshmallows (или стандарди, исечени на поситно)
    прстоват сол (буквално на врв на лажиче*)

    Калапот се обложува со алуминиумска фолија и се премачкува со малку зејтин.

    Чоколадата (искршена на парчиња) и кондензираното млеко се стваат на оган (средна температура) и се загреваат (со постојано мешање) сè додека не се растопи чоколадото. Сместа се трга од оган.

    Се додаваат лешниците, бисквитите, солтта и парченцата marshmallows, мешаме внимателно (и премногу) и смесата се истура во подготвеното тавче. Се покрива со стреч (проѕирна) фолија, се остава 2-3 часа во фрижидер, за да стегне убаво и потоа се сече на коцкички.

    Voilà! ;)

    * Не ја прескокнувајте солта, кој го гледал
    Chocolat , на што мислам.:inlove:

    podaroci.jpg
     
    На t-sweet, LivingGlam, Rubiii и 4 други им се допаѓа ова.
  5. alisijad

    alisijad Популарен член

    Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.763
    Пол:
    Женски
    @anastasijaki што точно има во ренданата салата?
     
  6. kukla21

    kukla21 Мама Член на тимот

    Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
  7. anastasijaki

    anastasijaki Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.225
    Допаѓања:
    48.029
    Пол:
    Женски
    компир, морков, белки од јајца, сирење ама на суташ само со него е убава со останатите е солена, малку кашкавал ама и не мораш, овој пат додадов и грашок но без е многу поубава, и секако мајонез :)
     
  8. Val-Dim

    Val-Dim Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    1.780
    Допаѓања:
    61.354
    За баничките немам рецепт!!! Ептен сум шизла, си ги правам „од око“ 8)!!!
    Но, сепак ке се обидам да „склопам“ рецепт...
    Б а н и ч к и
    1 кг брашно
    1/2 свеж квасец или 1 сув квасец
    1 лажичка шеќер
    2 лажички сол
    2-3 лажици зејтин
    500 мл млака вода
    Се замесува полутврдо тесто од сите состојки. Веднаш се дели на 10-12 „топчиња“ кои обилно се премачкуваат со зејтин, Секое од топчињата малку се расукува со оклагија, повторно се премачкува со зејтин и рачно се растегнува што повеќе т.е додека не се добие прозирна кора!!!
    На растегнатата кора се става фил по желба - сирење, урда, спанаќ, праз, запржено мелено месо со кромид, запржен печен син патлиџан со кромид и зачини, рендано јаболко со цимет...
    Наполнетата кора се „заролува“ и се формира баничка. Откако ќе „стасаат“ баничките се печат!!!

    Некои домаќинки за растегање користат чаршав под кората, така им било полесно!!!
    Јас ги „растегам“ без чаршав.
    DSC00045.JPG DSC00046.JPG
    Напишав „топчињата обилно се премачкуваат со зејтин“, но сепак не претерувајте!!!
     
    Последна измена: 5 декември 2015
    На Espadrila, Abrakadabra, Mrs.Bass и 4 други им се допаѓа ова.
  9. kukla21

    kukla21 Мама Член на тимот

    Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738

    Ќе правам па ќе се пријавам :*
     
    На Val-Dim му/ѝ се допаѓа ова.
  10. rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

    rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr Популарен член

    Се зачлени на:
    22 јули 2012
    Пораки:
    959
    Допаѓања:
    4.030
    Пол:
    Женски
  11. vitamina

    vitamina Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.956
    Допаѓања:
    219.249
    Пол:
    Женски
    Многу просто и брзо..
    Сечев по желба најразлични форми од лиснато тесто, ги полнев со мармалад од вишни, им направив форма и ги испеков.
     
    На joy1 и rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr им се допаѓа ова.
  12. toogood

    toogood Популарен член

    Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.326
    На mimi****, vitamina и DVAANGELA им се допаѓа ова.
  13. Rubiii

    Rubiii Популарен член

    Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    2.685
    Допаѓања:
    5.450
    Пол:
    Женски
    @Giovanna рецепт за банана лебот?
    @machka1 рецепт за баклавата со вишња?
     
    Последна измена: 8 декември 2015
    На LivingGlam му/ѝ се допаѓа ова.
  14. vitamina

    vitamina Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.956
    Допаѓања:
    219.249
    Пол:
    Женски
    Затворени пици

    Најпрво во брашното се прави вдлабнатина и се става квасецот, шеќерот, па се сипува млака вода и се остава некоја минута колку да се активира. Се додава сол, маслиново масло и се замесува тесто со останатиот дел вода.
    Се вадат 8 кругови, се сучат па се полнат со филот (рендан кашкавал, шунка, кечап и печурки,) само во средишниот дел, па се преклопува и се притиска со вилушка, или се витка крајниот дел. Се стават во плех обложен со хартија за печење.
    Се оставаат пиците на топло место да киснат, па кога се готови, се премачкуваат со едно матено јајце, се наросува сусам и се печат во загреана рерна на 200 степени околу 15 минути.

    Состојки

    За тесто700-800 гр брашно
    400 мл вода
    2 суви квасеци
    2 лажички шеќер
    1 лажичка сол
    5 лажици маслиново масло

    за полнење:

    300 гр кашкавал
    200 гр печурки
    300 гр шункакечап
    и по желба други додатоци за премачкување - јајце, сусам

    CYMERA_20151208_164432.jpg
     
    На Annath, LivingGlam и Abrakadabra им се допаѓа ова.
  15. Giovanna

    Giovanna Популарен член

    Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    1.968
    Допаѓања:
    10.188
    Од овде ми е рецептот, повели :)
    http://www.simplyrecipes.com/recipes/banana_bread/

    Доста често го правам и совршено ми е за ужина, меко е и воопшто не е суво. Го служам и со кафе. Обичната верзија е наједноставна, нема никакви додатоци и така е многу убаво. Некогаш додавам суво грозје, некогаш брусница и чоколадо сецкано, некогаш наместо путер ставам павлака разматена со малку кокосово масло. Исто така и со брашното правам најразлични комбинации.
    Таа верзија од фемина инстаграм е правена според оригиналниот рецепт само додадов 100 грама чоколадо со 75% какао.
    Една третина од чоколадото го исецкав ситно и го ставив во смесата, останатото го растопив и го разнесов на површината.
    Подготовката е доста брза и лесна.
    12348564_10153464803982600_913036805_n.jpg

    12336353_10153464746667600_1181687690_n.jpg
     
    Последна измена: 8 декември 2015
    На EMoonlight, Annath, irenna и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    Пол:
    Женски
    @Minnie 1 Рецепт за коктелот ? :f:
     
  17. Minnie 1

    Minnie 1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 декември 2014
    Пораки:
    2.373
    Допаѓања:
    27.411
    Пол:
    Женски
    @Winter Lady Nisto posebno,toa e samo ceden portokal so malku limon.Toa na casata e kafeav seker i ako ne sakas da ti bide mnogu kiselo mozes vnatre da stavis od nego :)
     
  18. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    Пол:
    Женски
    Обожавам свежо цедени сокови, можам и само лимон да пијам без додаток на шеќер.Дека има мраз во чашата помислив некој коктел е.http://forum.femina.mk/threads/Фемина-Инстаграм.21134/page-215#post-2527787 Можеш да ми кажеш во оваа што има ставено :D А за шеќерот знам, ја намокруваш чашата и ставаш шеќер и се лепи (y)
     
  19. Minnie 1

    Minnie 1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 декември 2014
    Пораки:
    2.373
    Допаѓања:
    27.411
    Пол:
    Женски
    ^ Ovoj mi e omilen. E sega ne znam kako ke se snajdes tamu so sostojkite,jas ke ti kazam sto stavivme nie: Sok od marakuja (mnogu malku zosto ke ti bide preblag),Ginger Alle,limeta,svezi listovi nane,edna lazica kafeav seker i mraz.
     
  20. Dennings

    Dennings Популарен член

    Се зачлени на:
    18 септември 2013
    Пораки:
    533
    Допаѓања:
    3.979
    Пол:
    Женски