Во Стокомак има чистени школки во масло, нив ги ставив внатре. Сварена киноа, сецкани ситно краставица, домат, магдонос, младо кромидче, цедиш лимон, маслинов зејтин и сол по вкус. Сѐ тоа мешаш заедно во длабока чинија и тоа е тоа. Рецептов е за со туна салата, ама јас ептен сериозен твист направив. Едит:
Извини, јас имам дополнителни прашања Зовриваш, па додаваш винобран, па полниш во тегли или како? И зашто се превртени теглите? Не сум ставала досега, а сакам една мала тура да пробам. Фала однапред
Секако ❤ Салата 1 Марула 1Краставица 1Домат Наут во конзерва, една малечка конзервичка Кубети по вкус, јас ставам со вкус на сирење Младо кромидче по вкус Балсамико многу малце и зејтин по вкус, јас ставам ладно цедено сончогледово многу убаво ми оди и дава на салатата вкус на сончоглед, цезар преливот го купив од Жито ептен е убав
По овој рецепт ги правев https://www.coolinarika.com/recept/cokoladni-raspucanci-c2881384-6386-11eb-826a-0242ac120016 Имаш рецепт и на Сашина Кухиња на фб, ама во неговиот има ореви, а јас немав дома.
За тесто: 1/2 кг брашно 1 лажичка шеќер 1 лажичка сол Коцка квасец 1 jaјце, плус 1 белка 5 лажички зејтин По потреба млеко, топло Од јајцето што е погоре само жолчка Цел маргарин Сусам и сл. Во малку топло млеко се крши квасецот, се додава шеќерот и малку брашно, се меша и се остава да надојде. Во сад се става брашното, јајцето и белката, зејтинот, солта и квасецот. Се додава малку топло млеко и се замесува тесто. Се додава млеко по малку, по потреба. Ако е лепливо многу, се додава уште малку брашно. Убаво се замесува и се остава во садот кој е претходно малку намачкан со зејтин. И тестото се премачкува со малку зејтин, се покрива со проѕирна фолија и крпа и се остава на топло да порасне околу 30 минути. Се премесува малку тестото и се прават девет еднакви топчиња. Плехот се премачкува со многу маргарин, целиот да е намачкан и да има онака парченца, се редат седум топчиња во круг, а осмото се става во средина. Од деветото се прават ливчињата како на сликата. Се остава така 10 минути, а за тоа време се загрева рерната на 220 степени. По 10 минути се премачкува целата со разматената жолчка, се става сусам и сл по желба, и врз целата се редат мали парченца маргарин. Се намалува рерната на 200 степени. Се пече околу 25-30 минути, ама зависи од шпоретот. Провери после 20 мин до каде е и оцени дали ќе појачаш и колку уште ќе печеш. Можеш и помалку или повеќе топчиња да правиш. А тоа во средина можеш и да го расукаш малку, па да го замоташ во ролна како јас што направив.