1 пециво 1 шолја јогурт 1/2 шолја зејтин 2 шолји брашно(јас не мерев со чаша, така од око за брашното, треба да е погуста смесата) 2 јајца Малку сол по желба, сувомесно, сусам Шолјата ми е за кафе, сега на сите ни се различни ама во која ќе почнеш во таа мери ги сите состојки. Мене ми испаднаа околу 6 поголемки погачки, ако ги направиш помали излеваат малку повеќе. Печи 15тина минути на 200 степени.
Преубаво изгледаат. Сигурно се превкусни. Ќе можд ли рецепт? Се сеќавам дека некаде имаше по темата постирано овесни палачинки. Ако може рецепт и за нив?
Фала ти, рецептот за ќофтињата е од бебе готвач повели во спојлер Спојлер Само јас ставив обично пченично брашно пошто немав 'ржано. Тестото е малку водлесто, јас само го шлакав на хартија и после со прсти малку им дадов форма на ќофтињата. Може малку да се залепат на хартијата после печење, ама како се ладат полесно се одлепуваат. Многу се вкусни, јас пола ги изедов За палачинките: - 1 јајце - 1 шоља кисела вода - 100г пченично брашно - 100г овесно брашно - пола лажичка пециво - 1 лажица агаве (јас ставив маџун) - малку смрзнат спанаќ Може наместо кисела вода млеко или јогурт или пола кисела вода, пола млеко. Се меша се во блендер, јас со рачен блендер изматив. Ги печев на нелеплива тава без масло. Спојлер
Јас имам правено по следниот рецепт: 1 шолја мелени овесни снегулки 1 банана 2 јајца 1 шолја млеко (многу поубаво е со овесно млеко, ама може и по твој избор, какво сакаш) 1 лажиче прашок за пециво 1/2 лажиче сол 1 лажиче ванила екстракт Масло за печење (јас ставам и малку цимет, но и не мора)
- 3 јајца - 1 шоља за кафе зејтин - 1 шоља јогурт - 1 шоља пченично брашно - 1 шоља пченкарно брашно - 1 пециво - околу 200г фета издробено - 1 сноп зеље сецкано - сол по вкус - сусам и сончоглед за одозгора Мешам се со жица во подлабок сад и печам 30-40 минути на 180 степени. * за синко посебно правам без сол и фета и ставам маслинов зејтин.
Конкретно за тортава ставив АБЦ од 200г. Малку помалку од рецептот, ама не ми се отвараше нова кутија за 20г
Околу 200г мелени бисквити со 150г стопен путер, убаво се меша и се натапкува во калап со отстранливо дно. Одозгора се премачкува со стопена нутела (околу 250г). Се редат лешници (слика во спојлер) и се става калапот во замрзнувач најмалку 1 саат. Извадете го благото од калапот и исечете парчиња со големина по желба, па обложете ги со стопено чоколадо по избор. Потребно ми беше околу 250-300г бело чоколадо. Спојлер
4 јајца 400г брашно 500мл млеко 250мл кисела вода 80мл зејтин Сол (јас ставив пола лажичка) Тестото обично го правам одвечер за нареден ден да "одлежи". Сега непланирано го оставив 2 ноќи, не знам дали и колку тоа придонесе, ама палачинкиве беа превкусни и така без ништо. Пред пржење го разредив со уште кисела вода, додека да добијам густина што ми одговара. Излегуваат 20+ палачинки (26ка тава). Со помала тава има за 30+ ко ништо. Обично не ставам сол одма, пржам прво неколку несолени, па додавам сол и ги пржам солените. Инаку, пржам од една страна, ја вртам палачинката и додека се пржи од другата страна ставам рендан или тенко сечен кашкавал одозгора (најдобро ми се топи гауда). Кога ќе се стопи ја виткам во тава и тргам.
Еве го рецептот. Одозгора преливот е шеќер во прав со малку сок од лимон. https://www.a-kitchen-addiction.com/bakery-style-lemon-poppy-seed-muffins/