1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Рецепти од Фемина Инстаграм

Дискусија во 'Рецепти' започната од Cakica, 27 јануари 2015.

  1. ♡ Cinderella ♡

    ♡ Cinderella ♡ Истакнат член

    Се зачлени на:
    18 февруари 2023
    Пораки:
    531
    Допаѓања:
    2.946
    Пол:
    Женски
    На La-loca и Anika55 им се допаѓа ова.
  2. Цаци маци000

    Цаци маци000 Активен член

    Се зачлени на:
    23 јануари 2024
    Пораки:
    81
    Допаѓања:
    95
    Пол:
    Женски
    Stvarno mnogu ubavo izgleda
     
    На Anika55 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.478
    Допаѓања:
    59.282
    Пол:
    Женски
    Фала ти, ама за тортава немам рецепт. Ми се појави во меморис, пред 3 години сум ја правела.
    Чоколадна торта, а филот е со крем сирење, путер и јагоди. Толку памтам, сори :)
     
    На ♡ Cinderella ♡ му/ѝ се допаѓа ова.
  4. pamelche

    pamelche Форумски идол

    Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    5.438
    Допаѓања:
    17.082
    @Anika55 може рецепт за тортата со готови кори?
    Предлог: Како објавуваш слика, право рецепт тука :$Да не те тагнуваме за секое :D
     
    На Anika55 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.478
    Допаѓања:
    59.282
    Пол:
    Женски
    Повели :)

    Од литар млеко, ставете 800мл млеко да зовријат со 10тина лажици шеќер, а останатите 200мл ладно млеко измешајте ги со 3 пудинзи од ванила. Кога ќе зоврие млекото, додајте ја смесата со пудинг постепено и со постојано мешање. Кога ќе згусне смесата тргнете од оган и додајте околу 200г путер (исечен на коцки). Мешајте додека да се растопи. Потоа додајте 100-150г бело чоколадо (најдобро стопено). Измешајте добро и оставете го филот да се олади (покријте со најлонска фолија залепена директно на смесата за да не фати кора).
    Кога ќе се олади филот целосно, спремете 3 готови кори за торта, 1 шоља млеко и стоплете 3-4 лажици нутела.
    Во калап за торта ставете една кора, потопете ја со млеко (готовите кори се премногу суви). Одозгора премачкајте со нутела. Од филот одвојте малку за декорација, а остатокот поделете го на три дела. Врз нутелата премачкајте 1/3 фил, па кора (повторно потопете со млеко), па повторете ја постапката уште еднаш.
    Оставете ја тортата во фрижидер да се стегне убаво (најдобро преку ноќ). За декорација растопете околу 150г темно чоколадо со 150мл слатка павлака и посипете врз тортата. Кога ќе се стегне чоколадото декорирајте со зачуваниот дел од филот.

    20240128_112235.jpg
     
    Последна измена: 4 февруари 2024
    На Ne znam koj, Amore123, MeowMeow и 5 други им се допаѓа ова.
  6. pamelche

    pamelche Форумски идол

    Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    5.438
    Допаѓања:
    17.082
    Од кои кори користеше?
     
  7. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.478
    Допаѓања:
    59.282
    Пол:
    Женски
    Дома имав винчини правоаголни, во големо картонско пакување. Си исеков кругови по мерка за калапот. Многу се вкусни корите, ама ептен суви. Остатокот го собрав во кеса, ќе направам кејк попс или нешто друго со нив.
    Ама и други кори што имам користено биле ок, генерално се вкусни и не се кршливи, само што се суви.
     
    На Ne znam koj, mal.ecka, pamelche и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. pamelche

    pamelche Форумски идол

    Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    5.438
    Допаѓања:
    17.082
    Уште ова, со плано млеко ги потопуваш или со ладно?
     
  9. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.478
    Допаѓања:
    59.282
    Пол:
    Женски
    Со млако
     
    На pamelche му/ѝ се допаѓа ова.
  10. CocoLady

    CocoLady Истакнат член

    Се зачлени на:
    13 декември 2012
    Пораки:
    264
    Допаѓања:
    159
  11. Мариаа.

    Мариаа. Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.386
    Допаѓања:
    25.015
    Пол:
    Женски
    Ги варам јуфките,потоа ги ставам во тава за печење заедно со моцарела,фета,кашкавал и домашен кечап. Се потпекуваат 10тина минути. Супер брзо.:)
     
    На Ne znam koj, joy1, manako1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.478
    Допаѓања:
    59.282
    Пол:
    Женски
    Хоби:) Ти благодарам :f:

    Повели погоре рецепт за банана лебот, еве и за топчињата:


    - 120г маскарпоне (може и крем сирење)
    - 200г стопено бело чоколадо
    - 100г сецкани бонбончиња во боја (јас користев смартис, може било кои: бони топ, м&м)
    - 100 до 150г мелени бисквити

    - 250г бело чоколадо
    - 1-2 масло

    Се мешаат сите состојки во подлабок сад. Мелени бисквити ставете 100г, па ако има потреба додајте уште, додека да добиете смеса која држи форма. Оформете топчиња и ставете ги во замрзнувач 1-2 часа.
    Стопете 250г бело чоколадо со масло и оставете го 15-20 минути да се олади. Обложете ги топчињата со чоколадо и оставете ги да се стегнат.
    20240126_111844.jpg
     
    Последна измена: 9 февруари 2024
    На deniz333 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. hermosa

    hermosa Популарен член

    Се зачлени на:
    7 декември 2011
    Пораки:
    3.622
    Допаѓања:
    9.025
    Пол:
    Женски
    @Sweetlove_0312 ,рецепт за благото ќе те молам преубаво изгледа Screenshot_20240211-014701.png 2E564662-D3FD-4687-8107-937B00B3C33A.jpeg
     
    На Sweetlove_0312 и Lilkaa им се допаѓа ова.
  14. Sweetlove_0312

    Sweetlove_0312 Популарен член

    Се зачлени на:
    17 октомври 2017
    Пораки:
    1.650
    Допаѓања:
    13.379
    Пол:
    Женски
    На hermosa му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Amore123

    Amore123 Истакнат член

    Се зачлени на:
    28 јули 2023
    Пораки:
    562
    Допаѓања:
    874
    Пол:
    Женски
    Имам роденден на 14ти февруари, сакам да правам торта, може ли испробан успешен рецепт за бисквит за торта? Висок да се пресече на 3 дела ? Убав, мек ?
     
  16. Carpe Diem New

    Carpe Diem New Истакнат член

    Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    567
    Допаѓања:
    489
    Пол:
    Женски
    На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  17. koritsaki

    koritsaki Moderator Член на тимот

    Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.510
    Допаѓања:
    106.005
    Пол:
    Женски
    @Carpe Diem New

    Благодарам, еве го рецептот. Јас во air fryer го печев

    Screenshot_20240213_140244_Instagram.jpg
     
    На Carpe Diem New му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.478
    Допаѓања:
    59.282
    Пол:
    Женски
    За кори:
    - 6 белки
    - 6 лажици шеќер
    - 6 лажици брашно
    - 120г мелени ореви

    За фил:
    - 6 жолчки
    - 6-8 лажици шеќер
    - 4 лажици брашно
    - 400мл млеко
    - 2 кесички ванилин шеќер
    - 150г путер (собна температура)

    Грилијаж фил:
    - 150г шеќер
    - 100г мелени или сецкани ореви
    - 200мл слатка павлака

    Друго:
    - околу 150г печени лешници
    - слатка павлака за декорација

    Жолчките изматете ги пенесто со шеќерот, додајте ги ванилите и брашното и разредете со мал дел од млекото. Остатокот од млекото ставете го на оган да зоврие.
    Потоа додајте ја смесата од жолчки во млекото, со постојано мешање. Гответе кратко, додека да згусне. Покријте го филот со најлонска фолија и оставете го да се олади целосно - на собна температура.
    Кога ќе се излади, додајте го омекнатиот путер, дел по дел со постојано матење (путерот додајте го непосредно пред филување).

    За корите, белките изматете ги во цврст снег со постепено додавање на шеќерот. На крај додајте ги оревите и брашното и измешајте со лажица. Испечете три кори (мерките се за калап 18-20цм). Оставете ги корите да се оладат.

    За грилијаж филот, стопете го шеќерот во тенџере, па истурете го на хартија за печење да се стврдне.
    Изматете ја слатката павлака, додајте ги оревите, па искршете го стопениот шеќер на ситни парченца (или сомелете го) и додајте го и него.

    Филување: кора, жолт фил, грилијаж фил па посипете една третина од печените лешници. Повторно кора, жолт фил, грилијаж фил, па лешници. Ставете ја и третата кора и премачкајте ја целата торта со останатиот фил. Декорирајте по желба, јас декорорав со матена слатка павлака и печени лешници.

    Омилено кај тортава ми беше: крцкавиот шеќер, тоа што не беше премногу блага, како и вкусот на печен лешник. Предобра.

    20240212_095713.jpg
     
    На hermosa, kuc, Coco31 и 2 други им се допаѓа ова.
  19. Thinkerbell.

    Thinkerbell. Истакнат член

    Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.274
    Допаѓања:
    2.810
    Пол:
    Женски
  20. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.478
    Допаѓања:
    59.282
    Пол:
    Женски
    Еве го рецептот погоре, само во описот по грешка сум пишала пециво. Нема пециво во рецептот :)
     
    На Thinkerbell. му/ѝ се допаѓа ова.