1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Рецепти од Фемина Инстаграм

Дискусија во 'Рецепти' започната од Cakica, 27 јануари 2015.

  1. skorpija123

    skorpija123 Популарен член

    Се зачлени на:
    18 јули 2011
    Пораки:
    699
    Допаѓања:
    2.624
    Да секако. Јас инаку правев торта и од остатокот испаднаа овие. Еве рецептот за тортата
    Состојки:
    4 кафени филџани шеќер
    6 -||- брашно
    1 печиво
    1 ванила
    Кора и сок од портокал
    100гр кокос
    5 кафени филџани к.вода
    1 кафен филџан масло
    5 лаж. Мармалад (сливи)
    2 лаж. Какао
    Подготовка:
    Сите состојки освен какото и мармаладот, убаво се мешаат. Добиваме хомогена смеса. Смесата ја делиме на 2 дела. Еднот (белиот) дел го печиме 10-15 мин на 180°C, во другиот дел го додаваме какаото. Кога ќе го извадиме белот дел го мачкаме со мармалад, па го додаваме и другот дел. Печиме 20-30 мин, на истата Т.
    Мене ми остана од црнот дел па ги направив овие колачињава во калап за мафини
     
    На Dennings му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    Пол:
    Женски
    @Viktorijaaa5 Рецепт за тортата ? Совршена е како под конец :D :clap: :* Па кога веќе барам и за пицата ;) :inlove:
     
  3. oblace1

    oblace1 Популарен член

    Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    2.397
    Допаѓања:
    8.404
    Пол:
    Женски
    На *цветче* му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    Пол:
    Женски
    На Summerlover и crazylady им се допаѓа ова.
  5. Viktorijaaa5

    Viktorijaaa5 Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    5.888
    Допаѓања:
    89.356
    Пол:
    Женски
    Винтерке тоа е многу лесна торта и ефтина :D

    Бисквити
    Млеко
    1 пудинг од ванила
    1 пудинг од чоколадо
    еден маргарин
    шеќер во прав
    шлаг крем од ванила

    Се вари пудинг од ванила и од чоколадо се остава да се излади убаво.На страна се мати пола маргарин со пола кесенце шеќер во прав тоа му доаѓа некаде по 125 грама маргарин и шеќер во прав.
    Откако убаво ќе се измати маргаринот го додаваш пудингот од ванила и матиш додека не се соедини смесата. Истата постапка е и со пудингот од чоколадо.
    Секоја бисквита ја потопуваш во млеко за убаво да омекне и редиш :) Ред бисквити ,фил чоколадо,бисквити,фил ванила и се додека имаш фил :D
    За филување одозгора изматив шлаг крем од ванила и изрендав некои чоколадни кекси кои ги имав низ дома.

    Овие состојки што ги користев се отприлика за околу 10-12парченца(1бисквита една коцка парче торта)
    [​IMG]

    А пицата е со готово тесто нема некоја посебна филозофија :D
    И одоздола ставам малку повеќе кечап и оригано,печурки,рендани пилешки гради ,рендан млечен кашкавал и тоа е тоа
     
    На Summerlover и Winter Lady им се допаѓа ова.
  6. *цветче*

    *цветче* Истакнат член

    Се зачлени на:
    21 февруари 2015
    Пораки:
    319
    Допаѓања:
    1.249
    Пол:
    Женски
    Секако, ти го пишувам рецептот како што е, но внимавај може ќе треба да си ја прилагодиш количината од некои состојки (посебно брашното и маргаринот). Инаку првиот пат е обично/секако неуспешен (мене премногу ми се распуштија и ми се споија, па ми излезе едно огромно споено колаче, колку плехчето:lol:), но затоа секој нареден пат се се подобри и подобри. Сега сум профи ;).
    2 и 1/2 шољи брашно
    2 шолји (за кафе) шеќер
    200 гр сецкано чоколадо на коцки
    200 гр путер стопен (подобро омекнат, не сосема стопен)
    1 лажичка пециво
    1 ванила
    сол половина лажиче
    2 јајца
    (по потреба уште брашно се додава )
    Се мешаат сите состојки и се формира многу меко тесто, потоа со набрашнети раце се формираат бомбици и се редат на поголема раздалеченост во тавче со хартија. Се печат 10тина минути (може и помалку, зависи од рерната) на 200 степени (бомбиците имаат путер и се растопуваат, како колачиња).
     
    На oblace1 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    Пол:
    Женски
    Фала ти Вики, дали дека е млечен кашкавалот пицата совршено изгледа.Домашен кечап ставш од оној густиот или? Годинава уште го немам направено, ама нека пркне сонце некој ден, душа давам за него.Прсти да излижеш е ^_^
     
  8. savana

    savana Популарен член

    Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    1.770
    Допаѓања:
    9.567
    Пол:
    Женски
    Тесто:
    5 јајца, 5 лажици брашно, малку прашак за пециво ,1 лажичка сол, спанак.
    Фил : рендано сирење, сецкана салама, павлака, 1 варено рендано јајце, малку мајонез.
    Јас ставав од око не мерев, ќе процениш да се исфилува цела кора.
    Ги делиш белките од жолчлите. Белките убаво ги биеш,потоа ги додаваш и жолчките и другите состојки. Смесата ја ставаш на хартија за печење и печеш окулу 15 мин.
    Кога ќе се испече одма кората ја ставаш на влажна крпа и виткаш во ролат. Откако ќе се излади ја филуваш и повторно виткаш ролат. Ролатот ќе го завиткаш во фолија и го ставаш во фрижидер 1 саат убаво да се стегне. Можеш одозгора да го премачкаш со павкака и рендано сирење или кашкавал. :)
     
    На majavel1 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. majavel1

    majavel1 Популарен член

    Се зачлени на:
    3 октомври 2011
    Пораки:
    649
    Допаѓања:
    1.550
    Пол:
    Женски
    Значи кога ке се испече прво самата кора ја роламе со крпата а кога ке се излади ја одмотуваме па ставаме фил така? Инаку фала ти обавезно ке направам и ке пуштам сликичка :)
     
  10. savana

    savana Популарен член

    Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    1.770
    Допаѓања:
    9.567
    Пол:
    Женски
    Токму така ;)
     
    На majavel1 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Mrs.Bass

    Mrs.Bass Популарен член

    Се зачлени на:
    7 април 2012
    Пораки:
    897
    Допаѓања:
    7.318
    На vitamina и LivingGlam им се допаѓа ова.
  12. vitamina

    vitamina Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.956
    Допаѓања:
    219.249
    Пол:
    Женски
    БАНИЧКИ СО УРДА

    Тесто:
    1 кг брашно
    600 мл вода
    2 лажички сол
    1 лажичка шеќер
    500 гр сирење
    300 мл масло за готвење
    За полнење:
    По желба, урда, сирење, кашкавал, спањаќ, блитва..

    Се замесува тестото и се разделува на 4 еднакви дела. Топчињата од тесто се размесуваат уште 2 пати и се оставаат да одстојат околу 45 мин, во кеса на собна температура. Одкако ќе одстојат, се зема едно топче и се става на маса на која има ставено чаршав одоздола, за да не се лепи тестото на масата. Се расукува на тенко и се става одозгора масло, се размачкува и се тегне тестото! Одкако убаво ќе се растегне, се пропрскува со масло и страничните делови се преклопуваат и се формира правоаголник. На двете страни се става од сирењето (може да се употреби било каков фил, на пример зелка со праз и сирење, спанаќ, блитва, по желба). На средина се пресекува тестото надолжно и со помош на чаршавот се витка во ролат! Ролатот се пресекува на 2 дела и се мотаат баничките! Се пече на 220 степени, околу 15-20 мин додека да заруменат.

    CYMERA_20151216_120718.jpg
     
    На crazylady, Val-Dim, joy1 и 6 други им се допаѓа ова.
  13. Sky-butterfly

    Sky-butterfly Форумски идол

    Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.398
    Допаѓања:
    60.834
    На do-re-mi и anel им се допаѓа ова.
  14. do-re-mi

    do-re-mi Популарен член

    Се зачлени на:
    13 јануари 2013
    Пораки:
    1.056
    Допаѓања:
    16.014
    Веднаш, @Sky-butterfly .

    Рецептот повторно ми е од блогот на Smitten kitchen, ама пак институција е меѓу кулинарните блогови. Во заградите се мои забелешки и корекции.

    Овесни колачиња со суво грозје и ореви

    115 гр. омекнат путер
    125 гр. кафеав шеќер (демерара или најдобро светол мусковадо*)
    1 јајце
    1/2 лажиче екстракт од ванила (може и да се прескокне, не се одразува драстично на вкусот)
    95 гр. сенаменско брашно (секогаш ставам 100 гр., не цепкам до толку, а и полесно е за паметење)
    1/2 лажиче сода бикарбона
    1/2 лажиче цимет
    1/4 лажиче сол
    120 гр. овесни снегулки (и instant и rolled вршат работа**)
    120 гр. суво грозје (тука малку корегирав по мој вкус, премногу се 120 гр. 50 гр. ми се таман. Може да се замени со аронија)
    65 гр. сецкани и претходно потпечени ореви (ставам 50 гр.)

    Се матат путерот и шеќерот додека да се добие бела, хомогена смеса. Се додаваат јајцето и ванилата и се мати уште малку.

    Во друг сад се мешаат овесните снегулки, брашното, содата, солта и циметот. Се додаваат во смесата од шеќер, путер и јајце. Добро се промешува. На крај, се додаваат сувото грозје и оревите и повторно, мешаме додека убаво да се изедначи смесата. Се покрива садот со проѕирна фолија и се става во фрижидер околу 30-40 мин. Може и веднаш да се печат но, ќе бидат посплеснати поради омекнатиот путер. Во секој случај, остануваат поеднакво вкусни.

    Рерната се загрева на 180°C.

    Секогаш користам хартија за печење, па не ја подмачкувам тавата. Ако не користите, најверојатно би требало малку да се помачка.

    Со лажиче земаме од оладената смеса и се обликуваat топчиња. Се редат на растојание (во оригиналниот рецепт пишува 2"), затоа што при печење малку се „разлеваат“.

    Се печат околу 10-12 мин. Готови се кога ќе заруменеат на рабовите. Се остават да се оладат десетина минути (најдобро на решетка), затоа што веднаш при вадење се меки и се ронат (не прашувајте од каде знам:$).

    Може да се чуваат во убаво затворена кутија и до 5 дена. Јас ги чувам во голема, декоративна, стаклена тегла и постојано ми се во видокруг. :tmi:

    Излегуваат околу 25-30 колачиња но, бројката сепак зависи од големината со која се обликуваат.

    * **
    sahara1.jpg Oats.JPG


    oat cookies (2).jpg
     
    На mal.ecka, simoncelicius, anel и 4 други им се допаѓа ова.
  15. simoncelicius

    simoncelicius Популарен член

    Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    3.638
    Допаѓања:
    8.488
    Пол:
    Женски
    @Serafima дали ќе може рецепт за десертов?
    [​IMG]
     
  16. Kukla994

    Kukla994 Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    4.682
    Допаѓања:
    46.944
    Mila, ovoj li bese receptot za procuenite preubavi kroasani, sto samo jas ne gi napraviv? :/
    Sega se resiv da gi pravam ama neznam dali bese tocno ovoj.
     
  17. Lady Phoenix

    Lady Phoenix Форумски идол

    Се зачлени на:
    10 мај 2015
    Пораки:
    2.033
    Допаѓања:
    58.308
    Пол:
    Женски
    Може, секако. Не е ништо посебно, всушност. Бучкуруш е. :lol:

    На маслиново масло запржив кромид, пиперка, а потоа печурки. Замрзнат мешан зеленчук (грашок, морков и пченка) додадов пред да испари водата од печурките, за да се зготви. Потоа ставив домашен доматен сос, малку сушен домат во прав и зачини. Кога ќе се подзгусне - готово е.

    Толку. :)
     
    На mal.ecka, Annath, simoncelicius и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Kukla994

    Kukla994 Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    4.682
    Допаѓања:
    46.944
    Ve molam nekoj upatete me dali bese ovoj receptot. Skoro site gi napravivte tie kroasani :D
     
  19. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    Пол:
    Женски
    Тој е бе кукле. И јас уште не сум ги направил.Знаеш како треба да ги сечеш нели ?
    @*цветче* Тортатата со мармалад ? :bow:
     
  20. Kukla994

    Kukla994 Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    4.682
    Допаѓања:
    46.944
    Ajde winterka, redot e na nas da gi naprajme. Jas planirav denovive da gi pravam ama da se rasprasam prvo si rekov.
    Da, mislam deka jasno mi e kako da gi secam :) fala ti.
     
    На Val-Dim и Winter Lady им се допаѓа ова.