1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Рецепти од Фемина Инстаграм

Дискусија во 'Рецепти' започната од Cakica, 27 јануари 2015.

  1. Ne znam koj

    Ne znam koj Истакнат член

    Се зачлени на:
    12 октомври 2023
    Пораки:
    304
    Допаѓања:
    247
    Пол:
    Женски
  2. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.475
    Допаѓања:
    59.246
    Пол:
    Женски
    Тесто
    - 160г брашно
    - 50г кокосов шеќер (може и обичен)
    - 20г какао
    - 120г ладен путер
    - лажичка-две вода
    - прстофат сол

    Фил
    - 250г темно чоколадо
    - конзерва кокосов крем
    - 2 поголемки зрели авокада
    - течен засладувач по желба (јас користев оризов сируп)
    - лажица какао
    - ванила
    - прстофат сол

    Во блендер/процесор ставете ги сите состојки за тестото (освен вода). Обработете убаво. По потреба додајте многу мала количина вода, за да се формира топка тесто. Не треба да биде премногу меко и лепливо, да може да се расука. Ставете го во фрижидер најмалку 30 минути, а потоа развлечете го во тенка кора, доволна за 20цм калап за тарт. Ставете ја кората врз калапот и внимателно стиснете ја по аглите.
    Печете на 180 степени 15тина минути. По печењето, оставете целосно да се олади.
    Чоколадото стопете го на пареа заедно со кокосовиот крем. Потоа ставете ги сите состојки за филот во блендер/процесор и обработете додека да добиете мазна структура. Засладувач ставете количина по вкус. Истурете го филот врз оладеното тесто и оставете во фрижидер преку ноќ.

    * кокосовиот крем треба да стои во фрижидер најмалку 24 часа пред употреба, треба да биде стегнат. Искористете го само цврстиот дел, не и течноста.

    20240531_092040.jpg
     
    На firequeenn, MeowMeow и mal.ecka им се допаѓа ова.
  3. H.VAGA

    H.VAGA Популарен член

    Се зачлени на:
    10 април 2012
    Пораки:
    1.757
    Допаѓања:
    6.415
    На Ne znam koj и boomsleng им се допаѓа ова.
  4. flower30

    flower30 Форумски идол

    Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.612
    Допаѓања:
    138.212
    Фала:hug:
    Во тава на оган ставам пола лажица маргарин или путер и додавам парчиња ситно сецкана салама (обично го правам со парчиња стек ). Пропржувам и додавам неутрална хопла и 3- 4 лажици павлака. Додавам малку сол и вегета, бибер, оригано, лук во прав, кари. Оставам да врие малку и тргам од оган . Сосот го мешам со претходно сварените макарони
     
    На Melissa_39, Skorpija25, boomsleng и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. praski4e

    praski4e Истакнат член

    Се зачлени на:
    29 август 2010
    Пораки:
    859
    Допаѓања:
    902
    Пол:
    Женски
    На ♡ Cinderella ♡ му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.475
    Допаѓања:
    59.246
    Пол:
    Женски
    @praski4e
     
    На praski4e му/ѝ се допаѓа ова.
  7. praski4e

    praski4e Истакнат член

    Се зачлени на:
    29 август 2010
    Пораки:
    859
    Допаѓања:
    902
    Пол:
    Женски
    Фала многу :l:
     
    На Anika55 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Kohlensäure

    Kohlensäure Популарен член

    Се зачлени на:
    12 декември 2016
    Пораки:
    311
    Допаѓања:
    4.707
    Пол:
    Женски
  9. Doktor F

    Doktor F Популарен член

    Се зачлени на:
    9 мај 2017
    Пораки:
    2.503
    Допаѓања:
    7.747
    Пол:
    Женски
  10. Hygge-girl

    Hygge-girl Истакнат член

    Се зачлени на:
    8 јули 2023
    Пораки:
    394
    Допаѓања:
    4.367
    Пол:
    Женски
    Состојки:
    • 1cup црвена леќа
    • 1cup cottege cheese или несолена урда
    • 2 јајца
    • 4 лажици маслиново уље
    • 1/2 лажичка прашок за пециво
    • 1 лажичка сол
    • бибер опционално
    • семки по избор - сусам, сончоглед, семки од тиква и сл.
    Со оваа количина на состојки јас наполнив 8 мали и 3 големи калапчиња за мафини.

    Во сад со капак се става 1cup црвена леќа во дупло повеќе вода и се остава да се кисне минимум 4 саати, а може и преку цела ноќ во фрижидер. Треба леќата да набабри и скоро дупло да се зголеми. Потоа се става во цедилка прво се промива, а потоа и убаво се цеди па се става во блендер. Се додава 1cup cottege cheese/урда, 2 јајца, 4 лажици маслиново уље, 1 мала рамна лажичка сол, пола мала лажичка прашок за пециво и малку бибер по желба. Тоа се се блендира и треба да се добие убава мазна полу густа смеса. Се загрева рерната на 180степени, а во меѓувреме се премачкуваат калапчињата за мафини со уље. Калапчињата се полнат со 2/3 од смесата и одозгора се напрскува со по желба семки. Јас пробав неколку различни варијанти, едни само со бел сусам, други само со црн сусам, трети микс од бел и црн сусам, четврти со сончоглед и семки од тиква и сите беа топ. На крај се оставаат да се печат 40тина минути, по потреба и малку повеќе, јас проверував со чачкалица. Откако ќе се извадат од рерна, се покриваат со крпа и се оставаат саат/два да отстојат.
     
    На oblace1 и Doktor F им се допаѓа ова.
  11. SofiMar_

    SofiMar_ Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    2.519
    Допаѓања:
    66.420
    Пол:
    Женски
    На oblace1 и Kohlensäure им се допаѓа ова.
  12. Ne znam koj

    Ne znam koj Истакнат член

    Се зачлени на:
    12 октомври 2023
    Пораки:
    304
    Допаѓања:
    247
    Пол:
    Женски
    Баш ке ги направаам.
     
  13. Srckata28

    Srckata28 Форумски идол

    Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    4.813
    Допаѓања:
    23.375
    Пол:
    Женски
  14. WhiteCat33

    WhiteCat33 Истакнат член

    Се зачлени на:
    24 август 2020
    Пораки:
    885
    Допаѓања:
    1.752
    Пол:
    Женски
    Боровинка + праска + банана со прелив од урма и путер од кикири :)
     
  15. Ne znam koj

    Ne znam koj Истакнат член

    Се зачлени на:
    12 октомври 2023
    Пораки:
    304
    Допаѓања:
    247
    Пол:
    Женски
    Moze recept?

    Sto ima vo makaronite?
     
    Последна измена од модератор: 23 јуни 2024
    На Hygge-girl му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Hygge-girl

    Hygge-girl Истакнат член

    Се зачлени на:
    8 јули 2023
    Пораки:
    394
    Допаѓања:
    4.367
    Пол:
    Женски
    Повели:
     
  17. praski4e

    praski4e Истакнат член

    Се зачлени на:
    29 август 2010
    Пораки:
    859
    Допаѓања:
    902
    Пол:
    Женски
    Како ја приготвувате пастата со песто купечко што ставате?
     
  18. Ugly Duckling

    Ugly Duckling Форумски идол

    Се зачлени на:
    16 август 2018
    Пораки:
    3.606
    Допаѓања:
    43.065
    Пол:
    Женски
    Ауууф, ќе си умрам. Многу сакам ф'стак ама тој мене не баш. Бојата ме лажи. :rofl:

    Рецепт ако можи и приборот од каде е?
     
    На mal.ecka, Anika55 и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  19. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.475
    Допаѓања:
    59.246
    Пол:
    Женски
    Повели рецепт:
    - 400г маскарпоне (собна температура)
    - 120г ф'стак крем (пожелно Леска)
    - 350-400мл слатка павлака
    - 50-70г шеќер во прав
    - 1 лажица ванила арома
    - 300мл јако кафе (изладено)
    - 30тина пишкоти
    - мелени ф'стаци

    Во подлабок сад изматете го многу кратко маскарпонето со шеќерот во прав, па додајте крем од ф'стак. Изматете до соединување. Додајте ванила арома, а потоа додајте ја ладната слатка павлака на 3-4 пати и матете додека да добиете цврст крем (да не "мрда").
    Пишкотите потопете ги во кафе, многу кратко, само секунда и наредете ги на дното од калапот. Јас користев округол калап (23цм). Потоа додајте половина од кремот и измазнете, па уште еден ред пишкоти, па втората половина од кремот. Мене ми остана од филот, па наполнив уште две чаши на ист начин. Покријте со најлонска фолија и оставете во фрижидер преку ноќ. Декорирајте со мелен ф'стак или по желба.

    20240724_131829.jpg 20240724_130655.jpg

    Лажичката и вилушката се од веро маркет купени, пред неколку години.
    А зашто не те сака ф'стак? Да зборам со него? :)
     
    Последна измена: 25 јули 2024
    На Ugly Duckling, MikicaBt, MeowMeow и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. La-loca

    La-loca Популарен член

    Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    866
    Допаѓања:
    5.569
    Пол:
    Женски
    Може рецепт?
    Како го спремаш лососот многу убаво изгледа. Јас го правам во еар фраер ама не е тоа тоа некако.