1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Рецепти од Фемина Инстаграм

Дискусија во 'Рецепти' започната од Cakica, 27 јануари 2015.

  1. theowndemon

    theowndemon crazy cat lady Член на тимот

    Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.443
    Допаѓања:
    165.437
    Пол:
    Женски
    Искрено јас прв пат прам и е баааѓи мрсен. :D Во смисла и путер и масло мрсен.
    https://www.delish.com/cooking/recipe-ideas/a25239929/salmon-steak-recipe/
    Ама е вкусен иако преферирам посолени вкусој, а ова е меко и скоро благо.
     
    На La-loca му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Мариаа.

    Мариаа. Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.386
    Допаѓања:
    25.015
    Пол:
    Женски
    Земете една кора, попрскајте ја со гриз и масло, па врз неа ставете втора кора, исто попрскајте со гриз и масло, па на крај трета кора, на која ке ставите од филот, односно од вишните и оревите. Свиткајте по желба.

    Истата постапка правете ја додека се потрошат сите кори.
    Од кога ке ја наредите во тава, исечете парчиња со нож или доколку ја виткате ставете ја тавата во загреана рерна, да се пече околу 40-тина минути, т.е додека се заруменат корите. Готовата баклава тргнете ја да се олади.

    За шербет, во тенџере на оган, ставете ја водата и шеќерот, да се растопи, па додајте ја ванилата. Од кога ќе зоврие, оставете на тивок оган да проврие уште 15-тина минути. На крај додадете го сокот од лимонот.
    Важно е да се знае дека на топол шербет, оди ладна баклава или обратно.

    Повели,прв пат ја правев по овој рецепт. Ама испадна супер.
     
    На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  3. La-loca

    La-loca Популарен член

    Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    866
    Допаѓања:
    5.569
    Пол:
    Женски
    А филот како се прави и шербетот колку вода колку шеќер?
     
  4. Мариаа.

    Мариаа. Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.386
    Допаѓања:
    25.015
    Пол:
    Женски
    Шербетот се прави од 1 кг шеќер, литар вода, ќесичка ванилин шеќер и малку лимонтос.
     
  5. La-loca

    La-loca Популарен член

    Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    866
    Допаѓања:
    5.569
    Пол:
    Женски
    Уште за филот да ми кажеш, извини.
     
  6. Мариаа.

    Мариаа. Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.386
    Допаѓања:
    25.015
    Пол:
    Женски
    Јас ставив малини и вишни директ свежи. Можеш и да ги свариш со малце ванилен шеќер, па да ги додаваш.
    Јас за да не биде толку блага ги виткав со свежи.
     
    На La-loca му/ѝ се допаѓа ова.
  7. monn9

    monn9 Истакнат член

    Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    1
  8. theowndemon

    theowndemon crazy cat lady Член на тимот

    Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.443
    Допаѓања:
    165.437
    Пол:
    Женски
  9. Macimaxi3

    Macimaxi3 Активен член

    Се зачлени на:
    25 мај 2023
    Пораки:
    221
    Допаѓања:
    75
    Пол:
    Женски
  10. SINOLICKA_123

    SINOLICKA_123 Истакнат член

    Се зачлени на:
    20 јуни 2019
    Пораки:
    141
    Допаѓања:
    248
    Пол:
    Женски
    Последна измена од модератор: 10 август 2024
  11. Mahrisa

    Mahrisa Истакнат член

    Се зачлени на:
    14 април 2024
    Пораки:
    277
    Допаѓања:
    1.334
    Пол:
    Женски
    B3168989-4D1A-4243-8B18-0E9B829C7DD8.jpeg
    Poveli :)
     
    На SINOLICKA_123 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. SINOLICKA_123

    SINOLICKA_123 Истакнат член

    Се зачлени на:
    20 јуни 2019
    Пораки:
    141
    Допаѓања:
    248
    Пол:
    Женски
  13. Hygge-girl

    Hygge-girl Истакнат член

    Се зачлени на:
    8 јули 2023
    Пораки:
    394
    Допаѓања:
    4.367
    Пол:
    Женски
    @SINOLICKA_123 повели рецепт за печениот oatmeal со ананас и банана

     
    На SINOLICKA_123 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Doktor F

    Doktor F Популарен член

    Се зачлени на:
    9 мај 2017
    Пораки:
    2.503
    Допаѓања:
    7.747
    Пол:
    Женски
  15. Fenix05

    Fenix05 Истакнат член

    Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    8.648
    Пол:
    Женски
  16. ♡☆♡

    ♡☆♡ Активен член

    Се зачлени на:
    18 август 2024
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    9
    Може ли да споделите рецепт за мафини со банана и чоколада?
     
  17. Fenix05

    Fenix05 Истакнат член

    Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    8.648
    Пол:
    Женски
    @lost123 те молам рецепт од колачот со овошје од фемина инстаграм
     
  18. mal.ecka

    mal.ecka Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.381
    Допаѓања:
    126.491
    Ako mozi recept
     
  19. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.475
    Допаѓања:
    59.247
    Пол:
    Женски
    - 250г брашно
    - 125г путер сечен на мали
    коцки, ладен
    - 100г шеќер во прав
    - 1 жолчка
    - неколку лажици млеко (ако
    има потреба)
    - ванила
    - мармалад
    - свежи смокви
    - бадем во лист

    Јас го правам тестото во процесор за храна. Ставам брашно, шеќер и путер. Обработувам додека да се иситни путерот целосно. Треба да личи на песок смесата. Потоа додавам жолчка и ванила, па ако има потреба додавам млеко по многу малку. Треба да се добие тесто кое не е премногу меко, туку само доволно влажно за да се формира топка. Го виткам во фолија и го ставам во фрижидер. Обично го спремам одвечер.
    Може да се направи тестото и рачно. Брашното и шеќерот се ставаат во длабок сад, па се додава путерот дел по дел и се дроби со прсти. Па се додаваат и другите состојки, се формира топка, па плочка.
    Кога ќе се олади убаво тестото, го вадам кратко на собна температура (додека да може да се сука). Го ставам на хартија за печење, поросувам со брашно и сукам кора во кружна форма. Големината е произволна, не треба да е дебела кората. Средината ја премачкувам со 2-3 лажици мармалад од сливи, па врз мармаладот редам смокви.
    Краевите ги виткам навнатре и ја ставам во фрижидер едно 15 минути. Пред печење, премачкав со жолчка, наредив листови бадем и печев на 180 околу 35 минути.
    Се сече целосно изладена.
    20240818_130734.jpg 20240818_131102.jpg 20240818_134031.jpg 20240818_154814.jpg
     
    На Didajo и mal.ecka им се допаѓа ова.
  20. Babushka

    Babushka Популарен член

    Се зачлени на:
    11 декември 2011
    Пораки:
    228
    Допаѓања:
    5.336