Рецепти од Фемина Инстаграм

Discussion in 'Рецепти' started by Cakica, Jan 27, 2015.

  1. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Joined:
    Jun 21, 2022
    Messages:
    4,103
    Likes Received:
    69,202
    Gender:
    Female
    - 250г мелени бисквити
    - 120г стопен путер
    - 1 лажица какао

    - 150г кадаиф
    - 150г крем од ф'стак
    - 1 лажица путер

    - 400г крем сирење (собна температура)
    - 100г шеќер во прав
    - ванила
    - 100г крем од ф'стак
    - 100г стопено чоколадо
    - 250мл слатка павлака

    Мелените бисквити се мешаат со какаото, па се додава путерот и се меша убаво. Смесата се става во калап и се притиска убаво. Ставете во фрижидер.
    Една лажица путер се стопи во тава, па се додава кадаифот искршен на ситно. Се пропржува додека да добие боичка. Тргнете од оган, оставете да се олади малку па измешајте го со кремот од ф'стак. Смесата се додава во калапот и се израмнува убаво. Повторно вратете го калапот во фрижидер.
    Крем сирењето изматете го со шеќерот и ванилата. Додајте го кремот, па чоколадото (подоладено) и изматете. На крај додајте ја слатката павлака на неколку пати и матете. Додајте го филот во калапот, по желба декорирајте со ф'стаци и оставете во фрижидер преку ноќ :)
    *Користев 18цм калап.

    20240819_175303.jpg 20240820_120541.jpg
     
  2. mimoza.mk

    mimoza.mk Истакнат член

    Joined:
    Jul 24, 2012
    Messages:
    422
    Likes Received:
    892
    Anika55 likes this.
  3. ел1919

    ел1919 Истакнат член

    Joined:
    Jul 19, 2017
    Messages:
    203
    Likes Received:
    345
    Anika55 likes this.
  4. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Joined:
    Jun 21, 2022
    Messages:
    4,103
    Likes Received:
    69,202
    Gender:
    Female
    - 200г омекнат путер
    - 350г шеќер
    - 50мл зејтин
    - прстофат сол
    - 4 јајца
    - 250мл млеко
    - ванила
    - 400г брашно
    - 2 лажички сода
    - 4-5 лажици какао
    - 3 лажици млеко

    - 150-200г шеќер во прав
    - 3 лажици какао
    - 3-4 лажици млеко
    - прстофат сол

    Од путерот одвојте една голема лажица и оставете го на страна за премачкување на калапот, а остатокот изматете го со шеќерот, зејтинот и солта. Додајте ги јајцата, едно по едно и матете до соединување. Потоа наизменично додавајте ги млекото и брашното (и содата и ванилата). Поделете ја смесата на два еднакви дела. Во едниот дел додајте какао и млеко. Потоа додавајте од двете бои наизменично, во обилно намрснет и набрашнет калап. Печете на 180 степени околу 35 минути. После 30 минути проверувајте со чепкалка, за да не се пресуши.
    За преливот, измешајте ги какаото, солта и шеќерот во прав, па додавајте по малку млеко до саканата густина.
    Истурете врз колачот кога ќе биде целосно оладен.

    20240827_114858.jpg 20240827_120305.jpg
     
    Last edited: Aug 27, 2024
  5. Adidas888

    Adidas888 Форумски идол

    Joined:
    Jan 30, 2022
    Messages:
    6,418
    Likes Received:
    27,521
    Gender:
    Female
    Тие тиквички ли се? Како ги имаш напраено?
     
  6. Fenix05

    Fenix05 Популарен член

    Joined:
    Mar 23, 2022
    Messages:
    3,759
    Likes Received:
    9,516
    Gender:
    Female
    Тиквички и модар. Денес прв пат експериментирав.
    Пола пиво, 1 јајце, сол, сусам малце, бело брашно од око и малце пченкарно измешав сè да излезе погусто за да се залепи на зеленчукот (требаше погусто) и пржев. Сосот е павлака, лажиче мајонез, кисели краставици, малце лимон и лук
     
    Manako2 and Adidas888 like this.
  7. Adidas888

    Adidas888 Форумски идол

    Joined:
    Jan 30, 2022
    Messages:
    6,418
    Likes Received:
    27,521
    Gender:
    Female
    Не ти излегуваат ли многу мрсни? Мене мрсни ми излегуваат пржени. Незнам шо да напраам
     
  8. Anyshka

    Anyshka Популарен член

    Joined:
    Aug 6, 2022
    Messages:
    8,495
    Likes Received:
    37,355
    Gender:
    Female
    Со пченкарно мене не ми излегуваат мрсни.
    Или ставај ги на хартија за да упие маснотијата.
     
    Adidas888 likes this.
  9. Fenix05

    Fenix05 Популарен член

    Joined:
    Mar 23, 2022
    Messages:
    3,759
    Likes Received:
    9,516
    Gender:
    Female
    Редев на брисач, ред брисач, ред тиквици и така нагоре па после ги јадевме. Не беа премрсни, имаше некој трик како да не пие ако најдам ќе ти кажам
     
    Anyshka, Mahrisa and Adidas888 like this.
  10. Fenix05

    Fenix05 Популарен член

    Joined:
    Mar 23, 2022
    Messages:
    3,759
    Likes Received:
    9,516
    Gender:
    Female
    @Мариаа. Те молам рецепт за кроасаните кога ќе имаш време
     
  11. Мариаа.

    Мариаа. Форумски идол

    Joined:
    Sep 19, 2016
    Messages:
    3,396
    Likes Received:
    25,036
    Gender:
    Female
    Овие се состојките:
    1. 600 г брашно
    2. 200 мл млеко
    3. 200 мл јогурт
    4. 100м л масло
    5. 1 квасец
    6. 2 јајца
    7. 2 лажици шеќер
    Во млако млеко се става квасецот со шеќер да стаса, потоа се става брашното заедно со јогуртот и јајцата, и се меша да се добие меко тесто.
    Тестото се дели на 8 дела и се остава да стои 15 мин. Потоа се растегнува првото топче и се премачкува со растопен путер и исто се повторува секое едно врз друго, а на последното не се става од путерот. Се остава да отстои 15 мин. и се растегнува голема кора и се сече на делови се става крем и се моткаат.

    Се редат во тавче се оставаат да стасаат 1 час зависи од температурата во собата потоа пред печење се премачкуваат со јајце и одозгора ставам и путер и се печат во загреана рерна на 200 С додека заруменат.
     
    Anika55 and Fenix05 like this.
  12. Ecka1999

    Ecka1999 Истакнат член

    Joined:
    Feb 26, 2016
    Messages:
    116
    Likes Received:
    430
    Gender:
    Female
    Преубаво изгледа! Ќе може ли рецепт да споделиш? :$
     
    MeowMeow, Anika55 and Purpleheart like this.
  13. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Joined:
    Jun 21, 2022
    Messages:
    4,103
    Likes Received:
    69,202
    Gender:
    Female
    Ти благодарам. Повели:
    - 130г путер
    - 170г темно чоколадо
    - 100г шеќер
    - 60г кафеав шеќер
    - ванилин шеќер
    - прстофат сол
    - 3 јајца (на собна температура)
    - 30г какао (просеано)

    - 60г темно чоколадо
    - 30мл слатка павлака

    Путерот и чоколадото стопете ги на пареа. Оставете кратко да се подоладат, па додајте ги двата вида шеќер, солта и ванилата. Мешајте со жица, да се соедини убаво. Додајте ги јајцата едно по едно. На крај, додајте го какаото, задолжително просеано за да нема грутчиња. Печете околу 30 минути во убаво намрснет калап (20цм), на 180 степени.
    Оставете ја тортата целосно да се олади. Стопете 60г чоколадо со 30мл слатка павлака и премачкајте одозгора.

    20240905_135910.jpg
     
  14. Antebellum

    Antebellum Популарен член

    Joined:
    Apr 15, 2012
    Messages:
    3,123
    Likes Received:
    9,434
    Gender:
    Female
  15. Mahrisa

    Mahrisa Истакнат член

    Joined:
    Apr 14, 2024
    Messages:
    277
    Likes Received:
    1,337
    Gender:
    Female
    Со мешано заледено овошје е црвениот фил.
     
    Antebellum likes this.
  16. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Joined:
    Jun 21, 2022
    Messages:
    4,103
    Likes Received:
    69,202
    Gender:
    Female
    @Antebellum
     
    Antebellum likes this.
  17. Mahrisa

    Mahrisa Истакнат член

    Joined:
    Apr 14, 2024
    Messages:
    277
    Likes Received:
    1,337
    Gender:
    Female
    Шеќерот да не треба да е во прав? Крцка во мојата торта,и не и дава баш убав вкус..
     
  18. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Joined:
    Jun 21, 2022
    Messages:
    4,103
    Likes Received:
    69,202
    Gender:
    Female
    Не, не треба да е во прав. Можеби требало малку подолго да го мешаш, а може и до шеќерот да е. Кај мене не се осеќаше воопшто, совршен беше вкусот и текстурата. Еве го оригиналниот рецепт:
    https://www.simplyrecipes.com/flourless-chocolate-cake-recipe-6504181
     
    Mahrisa likes this.
  19. Mahrisa

    Mahrisa Истакнат член

    Joined:
    Apr 14, 2024
    Messages:
    277
    Likes Received:
    1,337
    Gender:
    Female
    Сигурно е нешто до шеќерот,и така ми стоеше дека е крупен,инаку преубава е ама шеќерот квари вкус,тоа крцкањето ме нервира. Ај за следен пат ќе знам да мешам подолго. :f:
     
    Anika55 likes this.
  20. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Joined:
    Jun 21, 2022
    Messages:
    4,103
    Likes Received:
    69,202
    Gender:
    Female
    - 2 јајца
    - 200г шеќер
    - 1 ванилин шеќер
    - прстофат сол
    - 120ml зејтин
    - 1 лажица кора од портокал
    - 50мл сок од портокал
    - 250г брашно
    - 1 пециво
    - 150г малини
    - по желба шеќер во прав, бадем во лист за одозгора

    Јајцата изматете ги убаво со шеќерот. Додајте го зејтинот, па потоа сокот и кората од лимон. На крај додајте ги брашното, пецивото и прстофат сол.
    Ставете ја смесата во убаво намрснет калап (20цм), а одозгора наредете ги малините и бадемите доколку користите. Печете во загреана рерна на 180 степени, 40-50 минути.
    Кога ќе се олади целосно, поросете со шеќер во прав.

    20240906_100928.jpg 20240906_132630.jpg
     
    H.VAGA and Fenix05 like this.