1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Рецепти од Фемина Инстаграм

Дискусија во 'Рецепти' започната од Cakica, 27 јануари 2015.

  1. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.473
    Допаѓања:
    59.214
    Пол:
    Женски
    - 250г мелени бисквити
    - 120г стопен путер
    - 1 лажица какао

    - 150г кадаиф
    - 150г крем од ф'стак
    - 1 лажица путер

    - 400г крем сирење (собна температура)
    - 100г шеќер во прав
    - ванила
    - 100г крем од ф'стак
    - 100г стопено чоколадо
    - 250мл слатка павлака

    Мелените бисквити се мешаат со какаото, па се додава путерот и се меша убаво. Смесата се става во калап и се притиска убаво. Ставете во фрижидер.
    Една лажица путер се стопи во тава, па се додава кадаифот искршен на ситно. Се пропржува додека да добие боичка. Тргнете од оган, оставете да се олади малку па измешајте го со кремот од ф'стак. Смесата се додава во калапот и се израмнува убаво. Повторно вратете го калапот во фрижидер.
    Крем сирењето изматете го со шеќерот и ванилата. Додајте го кремот, па чоколадото (подоладено) и изматете. На крај додајте ја слатката павлака на неколку пати и матете. Додајте го филот во калапот, по желба декорирајте со ф'стаци и оставете во фрижидер преку ноќ :)
    *Користев 18цм калап.

    20240819_175303.jpg 20240820_120541.jpg
     
    На Dominodancing, Peperutka-bt, Babushka и 2 други им се допаѓа ова.
  2. mimoza.mk

    mimoza.mk Истакнат член

    Се зачлени на:
    24 јули 2012
    Пораки:
    403
    Допаѓања:
    807
    На Anika55 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. ел1919

    ел1919 Истакнат член

    Се зачлени на:
    19 јули 2017
    Пораки:
    191
    Допаѓања:
    335
    На Anika55 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.473
    Допаѓања:
    59.214
    Пол:
    Женски
    - 200г омекнат путер
    - 350г шеќер
    - 50мл зејтин
    - прстофат сол
    - 4 јајца
    - 250мл млеко
    - ванила
    - 400г брашно
    - 2 лажички сода
    - 4-5 лажици какао
    - 3 лажици млеко

    - 150-200г шеќер во прав
    - 3 лажици какао
    - 3-4 лажици млеко
    - прстофат сол

    Од путерот одвојте една голема лажица и оставете го на страна за премачкување на калапот, а остатокот изматете го со шеќерот, зејтинот и солта. Додајте ги јајцата, едно по едно и матете до соединување. Потоа наизменично додавајте ги млекото и брашното (и содата и ванилата). Поделете ја смесата на два еднакви дела. Во едниот дел додајте какао и млеко. Потоа додавајте од двете бои наизменично, во обилно намрснет и набрашнет калап. Печете на 180 степени околу 35 минути. После 30 минути проверувајте со чепкалка, за да не се пресуши.
    За преливот, измешајте ги какаото, солта и шеќерот во прав, па додавајте по малку млеко до саканата густина.
    Истурете врз колачот кога ќе биде целосно оладен.

    20240827_114858.jpg 20240827_120305.jpg
     
    Последна измена: 27 август 2024
    На Dominodancing, mimoza.mk, Fenix05 и 2 други им се допаѓа ова.
  5. Adidas888

    Adidas888 Популарен член

    Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.262
    Допаѓања:
    21.667
    Пол:
    Женски
  6. Fenix05

    Fenix05 Истакнат член

    Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    8.648
    Пол:
    Женски
    Тиквички и модар. Денес прв пат експериментирав.
    Пола пиво, 1 јајце, сол, сусам малце, бело брашно од око и малце пченкарно измешав сè да излезе погусто за да се залепи на зеленчукот (требаше погусто) и пржев. Сосот е павлака, лажиче мајонез, кисели краставици, малце лимон и лук
     
    На Manako2 и Adidas888 им се допаѓа ова.
  7. Adidas888

    Adidas888 Популарен член

    Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.262
    Допаѓања:
    21.667
    Пол:
    Женски
    Не ти излегуваат ли многу мрсни? Мене мрсни ми излегуваат пржени. Незнам шо да напраам
     
  8. Anyshka

    Anyshka Популарен член

    Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    7.772
    Допаѓања:
    34.437
    Пол:
    Женски
    Со пченкарно мене не ми излегуваат мрсни.
    Или ставај ги на хартија за да упие маснотијата.
     
    На Adidas888 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Fenix05

    Fenix05 Истакнат член

    Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    8.648
    Пол:
    Женски
    Редев на брисач, ред брисач, ред тиквици и така нагоре па после ги јадевме. Не беа премрсни, имаше некој трик како да не пие ако најдам ќе ти кажам
     
    На Anyshka, Mahrisa и Adidas888 им се допаѓа ова.
  10. Fenix05

    Fenix05 Истакнат член

    Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    8.648
    Пол:
    Женски
    @Мариаа. Те молам рецепт за кроасаните кога ќе имаш време
     
  11. Мариаа.

    Мариаа. Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.386
    Допаѓања:
    25.015
    Пол:
    Женски
    Овие се состојките:
    1. 600 г брашно
    2. 200 мл млеко
    3. 200 мл јогурт
    4. 100м л масло
    5. 1 квасец
    6. 2 јајца
    7. 2 лажици шеќер
    Во млако млеко се става квасецот со шеќер да стаса, потоа се става брашното заедно со јогуртот и јајцата, и се меша да се добие меко тесто.
    Тестото се дели на 8 дела и се остава да стои 15 мин. Потоа се растегнува првото топче и се премачкува со растопен путер и исто се повторува секое едно врз друго, а на последното не се става од путерот. Се остава да отстои 15 мин. и се растегнува голема кора и се сече на делови се става крем и се моткаат.

    Се редат во тавче се оставаат да стасаат 1 час зависи од температурата во собата потоа пред печење се премачкуваат со јајце и одозгора ставам и путер и се печат во загреана рерна на 200 С додека заруменат.
     
    На Anika55 и Fenix05 им се допаѓа ова.
  12. Ecka1999

    Ecka1999 Истакнат член

    Се зачлени на:
    26 февруари 2016
    Пораки:
    116
    Допаѓања:
    427
    Пол:
    Женски
    На MeowMeow, Anika55 и Purpleheart им се допаѓа ова.
  13. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.473
    Допаѓања:
    59.214
    Пол:
    Женски
    Ти благодарам. Повели:
    - 130г путер
    - 170г темно чоколадо
    - 100г шеќер
    - 60г кафеав шеќер
    - ванилин шеќер
    - прстофат сол
    - 3 јајца (на собна температура)
    - 30г какао (просеано)

    - 60г темно чоколадо
    - 30мл слатка павлака

    Путерот и чоколадото стопете ги на пареа. Оставете кратко да се подоладат, па додајте ги двата вида шеќер, солта и ванилата. Мешајте со жица, да се соедини убаво. Додајте ги јајцата едно по едно. На крај, додајте го какаото, задолжително просеано за да нема грутчиња. Печете околу 30 минути во убаво намрснет калап (20цм), на 180 степени.
    Оставете ја тортата целосно да се олади. Стопете 60г чоколадо со 30мл слатка павлака и премачкајте одозгора.

    20240905_135910.jpg
     
    На eliesaab, CareTee, Ecka1999 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Antebellum

    Antebellum Популарен член

    Се зачлени на:
    15 април 2012
    Пораки:
    2.603
    Допаѓања:
    8.033
    Пол:
    Женски
  15. Mahrisa

    Mahrisa Истакнат член

    Се зачлени на:
    14 април 2024
    Пораки:
    277
    Допаѓања:
    1.334
    Пол:
    Женски
    Со мешано заледено овошје е црвениот фил.
     
    На Antebellum му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.473
    Допаѓања:
    59.214
    Пол:
    Женски
    @Antebellum
     
    На Antebellum му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Mahrisa

    Mahrisa Истакнат член

    Се зачлени на:
    14 април 2024
    Пораки:
    277
    Допаѓања:
    1.334
    Пол:
    Женски
    Шеќерот да не треба да е во прав? Крцка во мојата торта,и не и дава баш убав вкус..
     
  18. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.473
    Допаѓања:
    59.214
    Пол:
    Женски
    Не, не треба да е во прав. Можеби требало малку подолго да го мешаш, а може и до шеќерот да е. Кај мене не се осеќаше воопшто, совршен беше вкусот и текстурата. Еве го оригиналниот рецепт:
    https://www.simplyrecipes.com/flourless-chocolate-cake-recipe-6504181
     
    На Mahrisa му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Mahrisa

    Mahrisa Истакнат член

    Се зачлени на:
    14 април 2024
    Пораки:
    277
    Допаѓања:
    1.334
    Пол:
    Женски
    Сигурно е нешто до шеќерот,и така ми стоеше дека е крупен,инаку преубава е ама шеќерот квари вкус,тоа крцкањето ме нервира. Ај за следен пат ќе знам да мешам подолго. :f:
     
    На Anika55 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.473
    Допаѓања:
    59.214
    Пол:
    Женски
    - 2 јајца
    - 200г шеќер
    - 1 ванилин шеќер
    - прстофат сол
    - 120ml зејтин
    - 1 лажица кора од портокал
    - 50мл сок од портокал
    - 250г брашно
    - 1 пециво
    - 150г малини
    - по желба шеќер во прав, бадем во лист за одозгора

    Јајцата изматете ги убаво со шеќерот. Додајте го зејтинот, па потоа сокот и кората од лимон. На крај додајте ги брашното, пецивото и прстофат сол.
    Ставете ја смесата во убаво намрснет калап (20цм), а одозгора наредете ги малините и бадемите доколку користите. Печете во загреана рерна на 180 степени, 40-50 минути.
    Кога ќе се олади целосно, поросете со шеќер во прав.

    20240906_100928.jpg 20240906_132630.jpg
     
    На H.VAGA и Fenix05 им се допаѓа ова.