Повели рецепт за Палента Маргарита Состојки: 1 шоља палента 4 шољи вода 1 коцка за супа 2 полни лажички песто 1 лажичка рамна сол 100гр рендан кашкавал 12 ливчиња босилек 1 конзерва маринара сос 2 топки моцарела Подготовка: Во мало тенџерче најпрво се става водата со коцката супа да врие. Потоа се намалува огнот, се додава палентата и се меша константно дур не се направи хомогена погуста смеса (2-3мин макс). Се трга тенџерчето на страна и се додава 1 рамна лажичка сок, 2 полни лажички песто и ренданиот кашкавал и се тоа убаво се меша. Смесата се додава во тавче за готвење и одозгора се посипува со маринара сосот убаво да покрие. Потоа се редат ливчињата босилек и на крај одозгора се додава сечената моцарела на кругови да ја покрие цела површина. Се става да се пече на претходно загреана рерна на 220 степени, едно 40-50мин.
Ако може да ми кажете ваш рецепт за чоколадни шишарки. Гледав на гугл ама некако не ми се веродостојни. Вака нешто https://moirecepti.mk/post/емби
Да ти кажам една мала тајна, не го правев from scratch сосот ) Спојлер Ама искрено, освен на изглед, не ми се допадна баш. Да многу е кремаст и фин ама на вкус нај-basic ми е од овие "инстант" сосови од маги. За болоњезе и за милањезе имам исто пробано, далеку подобри се на вкус. А иначе сличен сос ваков си правам со бешамел кари и печурки често (и некогаш плус и обичен кашкавал + пармезан)
Основа: - 200г јаткасти (јас користев ореви и индиски ореви) - 60г какао - прстофат сол - околу 50 мл течен засладувач (јас ставив малку агаве, малку сируп од урми) Во блендер/процесор се обработуваат прво јаткастите со солта и какаото, па се додава засладувач и се обработува до соединување. Смесата се распоредува на дното и од страните на калап за тарт (23цм макс). Се остава кратко во фрижидер. Околку 150г крем од ф'стак, се загрева кратко и се размачкува во тенок слој врз основата. Фил - 2 конзерви кокосово млеко, стоено во фрижидер, зацврстено - 150г темно чоколадо - агаве по вкус (околу 50мл) - прстофат сол Од конзервите кокосово млеко се одвојува цврстиот дел и се става во тенџере на оган додека да се растопи. Се трга од оган и се додава чоколадото, се меша додека да се стопи. Ако има потреба вратете кратко на оган додека да се стопи чоколадото. Додајте сол и агаве, измешајте, оставете кратко да се подолади смесата, па истурете ја внимателно во калапот. Оставете во фрижидер, задолжително преку ноќ, за да ја добие потребната цврстина и декорорајте по желба. Тартов излезе толку ултра вкусен, прсти лижевме. Филот не е премногу благ, доминира темното чоколадо, кремот од ф'стак дискретно (ама значајно) се осеќа, а основата е мека и малку растеглива (веројатно заради сирупот од урми) и совршено го заокружува вкусот. Предобар! Спојлер
Повели https://www.roadtopastry.com/blog/recipes/pate-a-choux/recipe-paris-brest-mousseline-cream За печењето, јас кога печам ваков вид на тесто ја загревам рерната на 220 степени. После 10тина минути печење, намалувам на 160 и печам уште 30/40/50 минути зависи од големината. Вака ми нараснува и излегува подобро. И не ја отварај рерната во било кој момент, зашто може да спласне. Ова е уствари еден голем, убав еклер без чоколадо Спојлер
Убедена бев дека и не чоколадниот го имам пишано тука ама "важниот" рецепт е овој. @Gosh Го напрајв без какао и чоколадо и ставив портокалова боја и го печев. Извајв форми и во остатокот од смесата го допрајв со какао и чоколадо за да извам форма тиква демек. Наредив изваените форми и потурив со остатокот од смесата и печев (тука не треба 50мин, побрзо оди). Препорачувам дирек рецептов да напрајш. Со години веќе го прам совршено е на вкус.
А мора да е смесата печена во ваков сад: Може во обична тава округла? Или нема структурата да испадне ко шо треба?
Јас 98% од времето го печам вака. Некни оти една доза делев го праев во мали алуминиумски садови. Мислам дека има луѓе шо ги прат ко мафини.
Секако Состојќи: 250 гр. леќа, 1 морков, 1 кромид, 1 лаворов лист, попотреба маслиново масло, попотреба бело вино, 2 компир, 250 гр. тестенини, 1 лажичка концентрат од домати( ако немаш може и еден филџан сос од домати или доматно пире) сол и црн пипер. Состојќи за ароматизираното масло: 1 филџан маслиново масло, лук и луто пиперче. Во тавче на оган со маслиново масло ќе ги запржиш исецкани морковот, компирот и кромидот додека не омекнат, потоа ќе го додадеш виното (околу 30 мл.). Откако ќе испари виното ќе ги додадеш леќата, лаворовиот лист, доматниот коцентрат, малку вода( да биде залиена леќата) солта и црн пипер. Под капак на ниска температура ќе ги вариш додека не се свари леќата(околу 40 мин.) . Потоа ќе провериш дали фали вода и ќе ги додадеш тестенините и ќе вариш уште 10 мин. Во меѓувреме ќе го подготвиш ароматичното масло. Во тава со маслиново масло ќе ги запржиш лукот и ситно сецкана лута пиперка додека не заруменат и на крај ќе го додадеш ситно сечканиот магдонос. Кога ќе бидат готови тестенините ќе додадеш по една лажица од ароматичното масло на секоја порција.
Ти благодарам Повели: - 4 чаши брашно - 1 лажичка пециво - прстофат сол - околу 300г путер (омекнат) - 2 јајца - 1 и пол чаша шеќер - ванилин шеќер - гел бои Путерот се мати со шеќерот, ванилата и солта, па се додаваат јајцата. Кога ќе се соедини смесата се додаваат брашното и пецивото. Се меси тесто и се дели на 4 дела. Во секој дел посебно се ставаат боите и се меси до изедначување. Секој дел се витка во најлонска фолија и се остава во фрижидер околу пола саат - саат. Од секој дел се расукува кора во правоаголна форма, со приближна големина. Се ставаат две кори една врз друга, јас комбинирав виолетова со зелена и црвена со црна. Се сечат краевите, се притиска малку со сукало за да се спојат и внимателно се витка ролат. Замотајте ги во најлонска фолија и оставете ги ролатите во фрижидер уште најмалку 1 час. Кога се убаво изладени, се сечат колачиња со дебелина од отприлика 1цм и се печат 13-14 минути на 160 степени. Спојлер