1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Рецепти од Фемина Инстаграм

Дискусија во 'Рецепти' започната од Cakica, 27 јануари 2015.

  1. Antoninaaa

    Antoninaaa Популарен член

    Се зачлени на:
    3 март 2013
    Пораки:
    826
    Допаѓања:
    9.064
    Секако дека може :)

    Состојки:

    • 250 гр маскарпоне

    • 3 лажици Нутела

    • 400 гр наполитанки полнети со крем од лешник

    • 200 гр млечна чоколада

    • 100 гр темно чоколадо

    • попотреба сечкани лешници

    Направете смеса од маскарпонето, нутелата и сечканата обланда, наполнете ги калапите и ставете ги во замрзнувач. Откако чоколатцата ќе станат цврсти, се потопуваат во чоколадото претходно растопено на пареа. Посипете ги со сечкани лешници и готово.
    1000031393-01.jpeg
     
    На Mumoftwo30, Acka22 и MeowMeow им се допаѓа ова.
  2. Lilith_3

    Lilith_3 Активен член

    Се зачлени на:
    15 октомври 2024
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    83
    Пол:
    Женски
    Сте правеле ли cakepops? Ако да, ве молам за рецепт :$ И се ближи роденден на ќерка, бараат ненормално многу пари за тие па реков ќе засукам ракави сама ќе ги направам. И дали би можело со обичен рецепт за бомбици? Слика за пример.
     

    Прикачени фајлови:

  3. Doktor F

    Doktor F Популарен член

    Се зачлени на:
    9 мај 2017
    Пораки:
    2.503
    Допаѓања:
    7.747
    Пол:
    Женски
  4. Doktor F

    Doktor F Популарен член

    Се зачлени на:
    9 мај 2017
    Пораки:
    2.503
    Допаѓања:
    7.747
    Пол:
    Женски
    Јас правев сега за роденден од овој рецепт https://www.instagram.com/reel/Cvb8CPWAYaL/?igsh=MWM0Z3Zpa3c3bGtuaQ==
     
    На Lilith_3 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Antoninaaa

    Antoninaaa Популарен член

    Се зачлени на:
    3 март 2013
    Пораки:
    826
    Допаѓања:
    9.064
    Фала :l:
    Секако дека може. Ги правев по овој рецепт
    https://www.instagram.com/p/CYJ3Fg6shZ5/?igsh=aGo0anJpbzdoNjV4
     
    На Doktor F му/ѝ се допаѓа ова.
  6. BORKA

    BORKA Популарен член

    Се зачлени на:
    30 октомври 2010
    Пораки:
    205
    Допаѓања:
    2.183
    Пол:
    Женски
    На Anika55 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.472
    Допаѓања:
    59.207
    Пол:
    Женски
    @BORKA
    Ти благодарам, повели рецепт:

    - 24 пишкоти
    - 200мл кондензирано млеко
    - 150мл засладено кондензирано млеко
    - 50мл полномасно млеко
    - 150мл слатка павлака


    Мерките одговараат за четириаголен сад од 20цм.
    Се мешаат млеката убаво со жица, додека да се растопи засладеното кондензирано млеко. Потоа се реди еден слој пишкоти. Се полеваат рамномерно со половина од течноста. Се оставаат 10 минути да впие. Се реди втор слој пишкоти, со тоа што секоја пишкота прво се мацка кратко во млеко. Тоа што ќе остане од млекото се истура рамномерно врз вториот слој пишкоти. Се оставаат 2 саати во фрижидер. Слатката павлака се мати и половина од неа се премачкува врз пишкотите и се израмнува. Во другата половина јас додадов малку крем од бадеми и малини и капка розева боја и декорирав со слаткарски шприц. Одозгора има и малку сецкани ф'стаци, малини и свежо нане.
    20241027_121933.jpg
     
    На MeowMeow, BORKA и Antoninaaa им се допаѓа ова.
  8. Antoninaaa

    Antoninaaa Популарен член

    Се зачлени на:
    3 март 2013
    Пораки:
    826
    Допаѓања:
    9.064
    За ова дојдов овде :l: Борка е била побрза од мене :)
     
    На Anika55 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.473
    Допаѓања:
    201.284
    Пол:
    Женски
    Сум правела.
    Готов пандишпан, измешан со ванила пудинг, да добие конзистенција на бомбици.
    После тоа топиш чоколадо, го брцаш стапчето во чоколадото, ја ставаш бомбицата на него и чекаш да се стврдне чоколадото за да не ти лизга бомбицата на стапчето. Тоа е важен чекор, не го прескокнувај. После тоа ги натопуваш во чоколадо, се цеди вишокот (ги редиш во чаши исправени) и ги украсуваш по желба.
    IMG_20240421_171800.jpg
     
    На Mumoftwo30, Lilith_3, Mother of 2boys и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Resana

    Resana Истакнат член

    Се зачлени на:
    19 јули 2011
    Пораки:
    139
    Допаѓања:
    374
    @Anika55 ако може рецепт за кралска шарлота. Ти благодарам
     
  11. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.472
    Допаѓања:
    59.207
    Пол:
    Женски
    За тестото:
    - 150г брашно
    - пола лажичка пециво
    - 150г шеќер
    - 6 јајца
    - шеќер во прав по потреба

    Јајцата се матат убаво со шеќерот. Се додаваат брашното и пецивото, дел по дел. Се меша со лажица/шпатула. Кога ќе соедини, околу 1/3 од тестото се истура во округол калап (20цм), а останатото се израмнува убаво на обложен плех (30х40цм). Се пече во загреана рерна на 220 степени, околу 12-13 минути. Округлото тесто се остава да се олади, а другото тесто се превртува на крпа која е претходно обилно обложена со шеќер во прав. Одлепете ја внимателно хартијата за печење и поросете со шеќер во прав и одозгора и со помош на крпата завиткајте ролат. Оставете да се олади целосно.

    За мармаладот:
    Може да се користи готов мармалад, јас правев од шумско овошје и вишни.
    Околу 300г смрзнато шумско, околу 200г вишни, 1 лажица сок од лимон и многу малку водичка се вари 10тина минути. Се додава околу 450г шеќер и се вари уште 10-15 минути.
    Кога ќе се олади мармаладот убаво, се одмотува ролатот, се премачкува со многу тенок слој и повторно се витка ролат. Завиткајте го во најлонска фолија и оставете го во замрзнувач 1 час. Округлото тесто покријте го со најлонска фолија за да не се суши.
    Кога убаво ќе се олади ролатот, исечете го на парчиња околу 1 цм или нешто потенки. Обложете длабока чинија со најлонска фолија. Мојата чинија беше со дијаметар 21-22цм. Наредете ги парчињата ролат убаво збиени, да нема место да истече филот. Покријте со најлонска фолија, оставете во фрижидер.

    За филот:
    - 2 кесички желатин
    - 50г шеќер
    - 350г црвено овошје
    - малку сок од лимон
    - 200мл слатка павлака

    Овошјето одмрзнете го, обработете во блендер (јас користев рачен) и процедете го од семчиња.
    Во тенџере истурете го желатинот со 100мл ладна вода. Кога ќе набабри, додајте околу 100мл жешка вода, шеќер и сок од лимон и гответе на средна температура додека да се стопат шеќерот и желатинот. Тргнете од оган, додајте го овошјето, измешајте добро и осѕавете да се лади во фрижидер додека да почне да се згуснува смесата (околу 15-20 минути). Слатката павлака изматете ја и додајте ја дел по дел кај овошниот фил. Мешајте со лажица. Истурете половина од филот и наредете парчиња ролат (доколку ви останале неискористени при обложувањето на чинијата). Додајте го остатокот од филот и покријте со округлото тесто. Покријте со фолија и оставете во фрижидер преку ноќ.
    Отстранете ја фолијата и превртете ја тортата на чинија.

    20241028_172511.jpg 20241029_133236.jpg
     
    На Mother of 2boys и Resana им се допаѓа ова.
  12. Lilith_3

    Lilith_3 Активен член

    Се зачлени на:
    15 октомври 2024
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    83
    Пол:
    Женски
    Супер, ти благодарам!
     
  13. MissChievous

    MissChievous Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.426
    Допаѓања:
    24.826
    На едно јаболко, колку какао? Толку, само какао? Избендани, изгмечени, како?

    Јаболково ми е едно од најомразените овошја, а од утрово иам:

    Screenshot_20241103_133642_Gallery.jpg

    Па да пробам вака со какао дали ќе можам. :wasntme:
     
    Последна измена: 3 ноември 2024
    На mal.ecka и theowndemon им се допаѓа ова.
  14. theowndemon

    theowndemon crazy cat lady Член на тимот

    Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.434
    Допаѓања:
    165.375
    Пол:
    Женски
    Само му извајв кората и турив од око какао и во блендер. Буквално само то. И во филџан ставив и во фрижидер. Ко извајв утрото и форма држеше и само крем џандуја ставив од горе за екстра вкус оти изгледа претерав со какао, имаше какао вкус ептен и вака се балансираше.
     
    На MissChievous му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Adidas888

    Adidas888 Популарен член

    Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.260
    Допаѓања:
    21.659
    Пол:
    Женски
    @Anika55
    Ќе ми дадеш рецепт од питата со праз? :rofl:
     
    На Anika55 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.472
    Допаѓања:
    59.207
    Пол:
    Женски
    Секако, повели:

    Потребно е 1 пакување готови кори, 2-3 страка праз.
    За премачкување:
    - 2 јајца
    - 50 мл зејтин
    - 100мл кисела вода (може јогурт место кисела вода)
    - лажичка пециво

    Празот се пржи со малку зејтин. На крај се додава сол, бибер по вкус.
    Јас правев во големо тавче од 33цм, може и во помало.
    Се редат корите една врз друга, една се поставува вертикално, наредната хоризонтално и така до крај. Секоја кора убаво се премачкува со течноста.
    После секоја трета кора попрскувам со малку праз. Врз последната кора го распоредувам празот одозгора во тенок слој, а краевите од корите ги виткам навнатре и ги премачкувам со течноста. Не ми беше потребна целата течност, малку остана. Тоа зависи од корите, овие не беа толку суви, помалку течност бараа.
    Се пече во загреана рерна на 180 степени 25-30 минути, додека да добие убава боичка.
     
    На Adidas888 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Adidas888

    Adidas888 Популарен член

    Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.260
    Допаѓања:
    21.659
    Пол:
    Женски
    Ти благодарам :inlove:
     
    На Anika55 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. MeowMeow

    MeowMeow Популарен член

    Се зачлени на:
    18 септември 2019
    Пораки:
    820
    Допаѓања:
    2.488
    Пол:
    Женски
    @Anika55 ќе може рецепт од тартот со костени, преубав е :inlove:
     
    На Anika55 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.472
    Допаѓања:
    59.207
    Пол:
    Женски
    Ти благодарам :) Повели рецепт:

    Тесто:
    - 250г брашно
    - 50г шеќер во прав
    - прстофат сол
    - 115г путер исечен на мали коцки
    - 1 јајце
    - ванила арома

    Брашното, шеќерот и путерот се обработуваат во процесор за храна (може и рачно). Се додаваат останатите состојки и се формира тесто. Ако е премногу лепливо се додава уште малку брашно. Треба да држи форма, ама да не е лепливо. Замотајте го во најлонска фолија и оставете го во фрижидер 2 часа. Јас си го спремам ден унапред.
    Извадете го тестото од фрижидер и расукајте кора малку поголема од калапот за тарт. Префрлете ја врз калапот и убаво притиснете и распоредете по аглите. Вишокот отстранете го. Јас од вишокот испеков неколку колачиња за декорација.
    Избоцкајте со вилушка и печете во загреана рерна на 180 степени, околу 15 минути. На колачињата 10-12 минути им се доволно. Оставете да се олади.

    Фил:
    - 400 г сварени и исчистени костени (измерени без лушпа)
    - 50г шеќер
    - 50мл вода
    - слатка павлака (околу 200мл)

    Од водата и шеќерот направете шербет. Костените треба да се оладени. Се обработуваат во процесор, блендер или сецко. Ќе добиете брашнеста смеса, па додајте го оладениот шербет, за да добиете пире. Слатката павлака изматете ја и поголемиот дел додајте ја кај пирето од костени и измешајте убаво со лажица. Премачкајте слој пире од костени врз тестото. Останатото пире и слатка павлака ставете ги во кеси за декорирање и распоредете рамномерно во калапот. Јас декорирав со засладени костени, какао капки и колаченца.
    Вишокот пире го ставив во чашка со малку изматена слатка павлака.

    20241104_093631.jpg
     
    Последна измена: 4 ноември 2024
    На merriel0, mal.ecka, MikicaBt и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Cosmi

    Cosmi Форумски идол

    Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.084
    Допаѓања:
    87.702
    Пол:
    Женски
    Јас само да ја прашам @Anika55 дали има инста профил за готвење илу вен страна, зошто ваков талент и умешност за кулинарство,немам видено.
    Браво.
     
    На Mother of 2boys, Mumoftwo30, DELFINA81 и 7 други им се допаѓа ова.