1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Рецепти од Фемина Инстаграм

Дискусија во 'Рецепти' започната од Cakica, 27 јануари 2015.

  1. IronLady

    IronLady Форумски идол

    Се зачлени на:
    24 август 2014
    Пораки:
    2.074
    Допаѓања:
    34.451
    Пол:
    Женски
    Кое чоколадо поточно од Лидл го користиш? и во кој сооднос го топиш? На пареа или?
     
  2. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.472
    Допаѓања:
    59.202
    Пол:
    Женски
    Нема сооднос, само чоколадо е, стопено во микро.
    Screenshot_20241211_235453_Gallery.jpg
     
  3. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.472
    Допаѓања:
    59.202
    Пол:
    Женски
    - 220г брашно
    - 60г мелени бадеми
    - пола лажичка пециво
    - прстофат сол
    - рамна лажичка цимет
    - 170г омекнат путер
    - 140г шеќер
    - 1 големо јајце
    - ванила арома

    Измешајте ги брашното, мелените бадеми, пецивото, солта и циметот.
    Во посебен сад изматете ги путерот и шеќерот. Додајте ги јајцето и ванилата. Изматете убаво, па додајте ги сувите состојки дел по дел. Формирајте плочка од тестото, замотајте го во најлонска фолија и оставете го во фрижидер најмалку два часа. Расукајте кора, извадете форми по желба и печете во загреана рерна на 180 степени, 10 - 15 минути зависно од големината на колачињата. Декорирајте по желба.
    Ова е за белите колачиња со чоколадо. Во темните колачиња има плус какао во тестото.
    Црвеното врз колачињата е сушена малина.

    20241211_105042.jpg
     
    На strelec231992, Buttermilk, Bubiška и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. MeowMeow

    MeowMeow Популарен член

    Се зачлени на:
    18 септември 2019
    Пораки:
    820
    Допаѓања:
    2.488
    Пол:
    Женски
    @theowndemon може рецепт за посните кифли?
     
  5. theowndemon

    theowndemon crazy cat lady Член на тимот

    Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.434
    Допаѓања:
    165.373
    Пол:
    Женски
    IMG_20241213_112326.jpg
    Е сега ова е оригинален рецепт шо го најде мајка ми. Како side note: семињата не ги ставаме во текот на месењето не е за нас. :D Мајонез Томи посен е најдобар и ненормално меки се кифличките и од ко ќе се оладат. Од горе ги мачкам со растопен сенф во вода за поќе вкус плус за боја (да не е претечно, ама да не е ни чист сенф) па ставам сол оти не се нешто особено солени и сусам или ким.
     
    Последна измена: 13 декември 2024
    На Peperutka-bt, Manako2, MeowMeow и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. MeowMeow

    MeowMeow Популарен член

    Се зачлени на:
    18 септември 2019
    Пораки:
    820
    Допаѓања:
    2.488
    Пол:
    Женски
    Знам дека ги спомна во некоја тема и дека рече дека има и сенф, гледам во рецептот го нема, после видов во твојот коментар дека го ставаш одозгора. Баш ќе ги пробам, таман за слава и за Нова Година :l:
     
    На theowndemon му/ѝ се допаѓа ова.
  7. theowndemon

    theowndemon crazy cat lady Член на тимот

    Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.434
    Допаѓања:
    165.373
    Пол:
    Женски
    То со сенф одамна го прајме на било кои посни кифлички. Скроз game changer ми е. :inlove:
     
    На Anyshka и MeowMeow им се допаѓа ова.
  8. ♡☆♡

    ♡☆♡ Активен член

    Се зачлени на:
    18 август 2024
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    9
    Ако може да споделите рецепт за цимет ролнички :inlove:
     
  9. Amore123

    Amore123 Истакнат член

    Се зачлени на:
    28 јули 2023
    Пораки:
    562
    Допаѓања:
    872
    Пол:
    Женски
    Дали може рецепт?
     
  10. H.VAGA

    H.VAGA Популарен член

    Се зачлени на:
    10 април 2012
    Пораки:
    1.757
    Допаѓања:
    6.415
    Во соодветна тема ќе може ли рецепт?
     
  11. dea.18

    dea.18 Истакнат член

    Се зачлени на:
    7 јули 2021
    Пораки:
    656
    Допаѓања:
    1.971
    Пол:
    Женски
    3 јајца
    10 лажици шеќер
    Ги матиш овие додека не биде густа смеса
    После додаваш сè наеднаш:
    10 лажици млеко
    10 лажици масло
    12 лажици брашно
    Ванилин шеќер цело пакетче
    Пола пакетче прашок за пециво
    Печеш на 200 степени 15-20 мин зависно од рерна, калап на тепсија не знам

    *Јас додадов какао на страна, не мерев колку, само гледав да биде што потемно, за да биде шарено, на многу малце делче од смесата.
     
    На Amore123 и H.VAGA им се допаѓа ова.
  12. Amore123

    Amore123 Истакнат член

    Се зачлени на:
    28 јули 2023
    Пораки:
    562
    Допаѓања:
    872
    Пол:
    Женски
    Бисквитот ми е по рецепт за чупавци, само што ставив помалку брашно а ставив какао.
    За филот 500 мл млеко со 2 пудинзи од кокос, кога ќе се олади се миксира со 200 мл хопла, и кокос ќе туриш малку. Од озгора чоколадо стопено со малку масло и млеко, и декорирано со шлаг и малку кокос.:)
     
    На H.VAGA му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Fenix05

    Fenix05 Истакнат член

    Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    8.646
    Пол:
    Женски
    @QweenSM може рецепт за лепчињата ?
     
  14. QweenSM

    QweenSM Форумски идол

    Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    4.878
    Допаѓања:
    33.327
    Пол:
    Женски
    2кг брашно
    500гр зејтин
    1л топла вода
    1 квасец
    10л мали сол
    20л мали шеќер

    Од овој рецепт ми се и кифличките, ама јас дека многу правев па ја направив цела доза, ти можеш да си ја скратиш нормално.
     
    На Fenix05 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Berguzar

    Berguzar Популарен член

    Се зачлени на:
    22 јули 2012
    Пораки:
    390
    Допаѓања:
    7.515
  16. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.472
    Допаѓања:
    59.202
    Пол:
    Женски
    - 3 белки
    - околу 450г шеќер во прав (просеан)

    Белките ги матам додека да станат пенести, па го додавам шеќерот постепено. Кога ќе го додадам целиот шеќер матам уште минутка. Го делам во мали чинии, додавам гел бои и по многу малку водичка додека да добијам густина што ми одговара. Совршената густина уште ја утврдувам, лани прв пат шарав колачиња. Добро е што може секогаш да се поправи, со додавање вода или шеќер во прав (многу е полесно да се разреди отколку да се згусне, затоа внимателно додавам секогаш по пола лажичка или по неколку капки вода).
     
    На Berguzar му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Imagina

    Imagina Истакнат член

    Се зачлени на:
    1 ноември 2014
    Пораки:
    127
    Допаѓања:
    126
    Пол:
    Женски
    По 10 и 20 мали лажички сол и шеќер? Да не мислиш по 1 и 2 лажички? Оваа количина е премногу.
     
  18. QweenSM

    QweenSM Форумски идол

    Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    4.878
    Допаѓања:
    33.327
    Пол:
    Женски
    Па не е премногу, рецептот го правам незнам колку пати веќе. Нормални излегуваат кифличките или било што да правиш, ниту се солени, ниту па благи, баш таман.
     
  19. Glowy

    Glowy Популарен член

    Се зачлени на:
    4 септември 2019
    Пораки:
    2.892
    Допаѓања:
    6.606
    Пол:
    Женски
  20. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.472
    Допаѓања:
    59.202
    Пол:
    Женски
    За ѓумбир колачињата:

    https://sallysbakingaddiction.com/best-gingerbread-cookies/#tasty-recipes-71005

    Само наместо меласа, ставив мед и малку какао за да добијат поубава боја. Зачини ставам по вкус, не точно како што е наведено. Излегуваат многу колачиња, јас помалку од пола тесто испеков, околу 13-14 колачиња ми излегоа.

    За путер колачите:

    https://sallysbakingaddiction.com/best-sugar-cookies/
    Само екстракт од бадем не ставам.

    За ајсингот имам пишано на истава страна, малку погоре :)

    20241212_114006.jpg 20241211_214554_001.jpg 20241214_101944.jpg 20241214_101407.jpg