1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Рецепти од Фемина Инстаграм

Дискусија во 'Рецепти' започната од Cakica, 27 јануари 2015.

  1. Amore123

    Amore123 Истакнат член

    Се зачлени на:
    28 јули 2023
    Пораки:
    562
    Допаѓања:
    872
    Пол:
    Женски
  2. Rubiii

    Rubiii Популарен член

    Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    2.685
    Допаѓања:
    5.450
    Пол:
    Женски
    @Anika55 те молам за рецепт за браунис колачите што ти беа исечени како трисголници па декорирани како ирвас, снешко, капа дедо мраз…

    и колку дена може да стојат, т.е да се спремат порано?
     
  3. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.472
    Допаѓања:
    59.201
    Пол:
    Женски
    Рецептот за брауни е овој
    Превкусно е браунито, со тоа што јас го печев во округол калап од 20цм, ама мислам дека за овој рецепт со фростинг и на стапче, подобро би било да се пече во малку поголем калап (23-24цм макс), за да бидат потенки парчињата. Беа доста дебели и тешки и особено додека е тазе браунито лесно да се раскрши и распаѓа. Кога ќе се олади целосно, се сече на парчиња, ако има потреба се израмнува горниот дел и се става "стапче" од пошироката страна. Јас користев хартиени цевки како стапче.

    Фростинг:
    - околу 100г крем сирење
    - околу 100г омекнат путер
    - 400-500г шеќер во прав (просеан)
    - ванила
    - прстофат сол
    - гел бои
    - по потреба слатка павлака/млеко

    Прво се мати путерот, па се додава крем сирењето. Кога ќе се соединат убаво се додава шеќерот постепено, па ванилата и солта. Ако стане премногу густо, може да се разреди со 2-3 лажици слатка павлака или млеко.
    Се дели во посебни чинии и се додаваат гел бои. Се декорира по желба.

    Браунито мене ми е највкусно тазе, инаку може да стои во фрижидер покриено (во сад со капак) и две недели. Ама ќе се стврдне/исуши.
    Фростингот може да се направи и неколку дена унапред и да стои во фрижидер во затворен сад. Пред употреба треба да отстои на собна температура за да може да се користи.

    20241216_104730.jpg
     
  4. Мравојад

    Мравојад Истакнат член

    Се зачлени на:
    25 април 2020
    Пораки:
    322
    Допаѓања:
    3.107
    Пол:
    Женски
    Анат, дали колачињата се тврди или меки?
    И ако може рецепт во соодветната тема :)
     
  5. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.473
    Допаѓања:
    201.281
    Пол:
    Женски
    Меки се ако не претераш со печење, 10 минути максимално да останат во загреана рерна, не повеќе. Дури и денес се меки.
    По овој рецепт ги правев
    https://myhomemaderecipe.com/recipe...iWW4erQ2crsA8XcFSQ_aem_VzwpOCurBNwZwP1MSjgwHw
     
    На Мравојад му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Ne znam koj

    Ne znam koj Истакнат член

    Се зачлени на:
    12 октомври 2023
    Пораки:
    304
    Допаѓања:
    247
    Пол:
    Женски