Рецепти од Фемина Инстаграм

Discussion in 'Рецепти' started by Cakica, Jan 27, 2015.

  1. Amore123

    Amore123 Истакнат член

    Joined:
    Jul 28, 2023
    Messages:
    590
    Likes Received:
    928
    Gender:
    Female
  2. Rubiii

    Rubiii Популарен член

    Joined:
    Feb 17, 2011
    Messages:
    2,714
    Likes Received:
    5,491
    Gender:
    Female
    @Anika55 те молам за рецепт за браунис колачите што ти беа исечени како трисголници па декорирани како ирвас, снешко, капа дедо мраз…

    и колку дена може да стојат, т.е да се спремат порано?
     
  3. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Joined:
    Jun 21, 2022
    Messages:
    4,100
    Likes Received:
    69,167
    Gender:
    Female
    Рецептот за брауни е овој
    Превкусно е браунито, со тоа што јас го печев во округол калап од 20цм, ама мислам дека за овој рецепт со фростинг и на стапче, подобро би било да се пече во малку поголем калап (23-24цм макс), за да бидат потенки парчињата. Беа доста дебели и тешки и особено додека е тазе браунито лесно да се раскрши и распаѓа. Кога ќе се олади целосно, се сече на парчиња, ако има потреба се израмнува горниот дел и се става "стапче" од пошироката страна. Јас користев хартиени цевки како стапче.

    Фростинг:
    - околу 100г крем сирење
    - околу 100г омекнат путер
    - 400-500г шеќер во прав (просеан)
    - ванила
    - прстофат сол
    - гел бои
    - по потреба слатка павлака/млеко

    Прво се мати путерот, па се додава крем сирењето. Кога ќе се соединат убаво се додава шеќерот постепено, па ванилата и солта. Ако стане премногу густо, може да се разреди со 2-3 лажици слатка павлака или млеко.
    Се дели во посебни чинии и се додаваат гел бои. Се декорира по желба.

    Браунито мене ми е највкусно тазе, инаку може да стои во фрижидер покриено (во сад со капак) и две недели. Ама ќе се стврдне/исуши.
    Фростингот може да се направи и неколку дена унапред и да стои во фрижидер во затворен сад. Пред употреба треба да отстои на собна температура за да може да се користи.

    20241216_104730.jpg
     
    Rubiii likes this.
  4. Мравојад

    Мравојад Популарен член

    Joined:
    Apr 25, 2020
    Messages:
    336
    Likes Received:
    3,143
    Gender:
    Female
    Анат, дали колачињата се тврди или меки?
    И ако може рецепт во соодветната тема :)
     
  5. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,917
    Likes Received:
    203,151
    Gender:
    Female
    Меки се ако не претераш со печење, 10 минути максимално да останат во загреана рерна, не повеќе. Дури и денес се меки.
    По овој рецепт ги правев
    https://myhomemaderecipe.com/recipe...iWW4erQ2crsA8XcFSQ_aem_VzwpOCurBNwZwP1MSjgwHw
     
    Мравојад likes this.
  6. Ne znam koj

    Ne znam koj Истакнат член

    Joined:
    Oct 12, 2023
    Messages:
    365
    Likes Received:
    288
    Gender:
    Female
  7. MeowMeow

    MeowMeow Популарен член

    Joined:
    Sep 18, 2019
    Messages:
    916
    Likes Received:
    2,687
    Gender:
    Female
    theowndemon likes this.
  8. theowndemon

    theowndemon crazy cat lady Staff Member

    Joined:
    Sep 17, 2013
    Messages:
    14,187
    Likes Received:
    175,668
    Gender:
    Female
    MeowMeow likes this.
  9. Puellapulchra

    Puellapulchra Истакнат член

    Joined:
    Aug 23, 2022
    Messages:
    3,045
    Likes Received:
    9,835
    Gender:
    Female
    Предобро изгледа:inlove: А верувам и дека е вкусно. И сè друго што објавуваш, се гледа дека е со кеиф правено.

    Може рецептче? И чашиве и лажичкиве од каде се купени?:D

    Ова зеленото одозгора крем од ф'стак ли е? Од каде е купен?
     
    Anika55 likes this.
  10. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Joined:
    Jun 21, 2022
    Messages:
    4,100
    Likes Received:
    69,167
    Gender:
    Female
    Ти благодарам :f:

    - 150г мелени бисквити
    - 70г стопен путер

    - 300г крем сирење
    - 200мл слатка павлака
    - 100г шеќер во прав
    - ванила арома

    Путерот се меша со мелените бисквити и се натапкува на дното од чашките.
    Крем сирењето се мати со шеќерот во прав и ванилата, па постепено се додава слатката павлака, со постојано матење. Готовиот фил распоредете го во чашките и додајте вкусови по желба.
    Чашките се од 150мл.
    20241223_100826.jpg

    Кремот од ф'стак е од Кам, чашките од Тему, а вилушките од Пепко :)
     
    Mawoto-Stefi and Puellapulchra like this.
  11. flower55555

    flower55555 Популарен член

    Joined:
    Oct 3, 2017
    Messages:
    2,687
    Likes Received:
    5,016
    Gender:
    Female
    Женски да ми кажите рецепт за банана леб без шеќер :)
     
  12. theowndemon

    theowndemon crazy cat lady Staff Member

    Joined:
    Sep 17, 2013
    Messages:
    14,187
    Likes Received:
    175,668
    Gender:
    Female
    Anika55 likes this.
  13. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Joined:
    Jun 21, 2022
    Messages:
    4,100
    Likes Received:
    69,167
    Gender:
    Female
    - 100г кокос
    - 1 конзерва кокосов крем (само цврстиот дел, без течност)
    - засладувач по желба и по вкус (агаве, јаворов сируп)
    - 50г мелени сушени малини (freeze dried)
    - 2 лажици кокосово масло

    - околу 150г темно чоколадо

    Сите состојки освен кокосот и чоколадото ставете ги во тенџере на тивок оган, додека да се растопат кокосовиот крем и маслото. Тргнете од оган, додајте го кокосот и измешајте добро. Оставете смесата да се олади доволно за да може да се формираат топчиња.
    Ставете ги топчињата во фрижидер да се стврднат убаво. Чоколадото стопете го со мала количина кокосово масло. Обложете ги топчињата со чоколадо и декорирјате по желба.

    20241225_110059.jpg
     
    Salome and theowndemon like this.
  14. Rubiii

    Rubiii Популарен член

    Joined:
    Feb 17, 2011
    Messages:
    2,714
    Likes Received:
    5,491
    Gender:
    Female
    Дечкии, рецепт за фокача, полесен некој за почетник и сефте??
     
  15. zvecarka

    zvecarka Истакнат член

    Joined:
    Oct 16, 2014
    Messages:
    204
    Likes Received:
    739
    Gender:
    Female
  16. mucka3

    mucka3 Истакнат член

    Joined:
    Dec 19, 2014
    Messages:
    55
    Likes Received:
    19
    Gender:
    Female
  17. Miss_S

    Miss_S Популарен член

    Joined:
    Feb 11, 2022
    Messages:
    3,539
    Likes Received:
    7,318
    Gender:
    Female
    @Anika55 и решетката за во Air fryer е дел со него или дополнително купена?
    Кај мене нема таков додаток, па ако се купува дополнително да барам.

    Исто и рецепт може да споделиш.
     
  18. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Joined:
    Jun 21, 2022
    Messages:
    4,100
    Likes Received:
    69,167
    Gender:
    Female
    - 240мл млако млеко
    - пакување инстант квасец
    - 80г шеќер
    - 80г стопен путер
    - 1 јајце (собна температура)
    - 360г брашно
    - прстофат сол
    - спреј масло за готвење

    Квасецот измешајте го со млекото и 1 лажичка од шеќерот.
    За тоа време измешајте ги јајцето, путерот и шеќерот. Јас го правев тестото во процесор, може и рачно, ама тестото е многу лепливо, ќе биде малку потешко за работа. Важно е да биде повлажно и полепливо, зашто ако е како стандардно тесто за крофни, ќе излезат премногу суви.
    Додајте го млекото со квасецот, измешајте, па додајте ги брашното и солта. Обработете околу 5-6 минути, додека да добие еластичност. Префрлете го тестото во намрсен длабок сад и покријте го. Оставете да стасува саат - саат ипол.
    Извадете го на набрашнета површина и расукајте подебела кора (околу 1,5 - 2 цм). Извадете форми, наредете ги на набрашнета површина и покријте ги да стасаат уште 20тина минути.
    "Пржете" ги дел по дел, зависно по колку собира. Испраскајте ја корпата од ер фраерот со масло (или намачкајте со четкичка), наредете ги крофните па испрскајте/премачкајте ги и нив со масло. Јас ги пржев околу 7 минути на 175 степени. Зависно од големината на крофните, може да биде потребно пократко или подолго време, проверувајте обавезно.

    Кога ја извадив првата тура малце се разочарав. Имаа малку подебела коричка и личеа како печени лепчиња одозгора :)
    Ама внатре беа душа. Тука на лице место 2 мавнав, топли. Нареден ден веќе не се толку меки, ама тоа важи за сите крофни. Не се исти како пржени, се разбира. Ама се далеку подобри од печени.
    Глазура може по желба. Јас измешав околу 300г шеќер во прав со неколку лажици млеко, ама ми остана доста, мислам дека и 200г шеќер ќе биде доволно за оваа доза.

    20250102_104723.jpg

    Решетката е од Тему. Има разни додатоци за ер фраер, само обавезно проверувај димензии ако нарачуваш.
    Многу е практична, само тоа што се пржи на решетката, пожелно е да се сврти во текот на готвењето, зошто од долната страна поспоро се готви.
     
    Miss_S and zvecarka like this.
  19. zvecarka

    zvecarka Истакнат член

    Joined:
    Oct 16, 2014
    Messages:
    204
    Likes Received:
    739
    Gender:
    Female
    Благодарам
     
    Anika55 likes this.
  20. Feniksgirl

    Feniksgirl Популарен член

    Joined:
    Jan 27, 2022
    Messages:
    7,469
    Likes Received:
    12,162
    Gender:
    Female
    Рецепт за вафли убави да ми дадете?:D