60г путер и 120г чоколадо се топат заедно и се оставаат малку да се оладат. Од три јајца одвојте ги белките, додајте пола лажичка алкохолен оцет и изматете во цврст снег. Постепено додавајте 3 лажици шеќер. Кај стопените путер и чоколадо додајте ги трите жолчки, прстофат сол и ванила и измешајте убаво со лажица. Потоа додајте ги и изматените белки, на три пати. Мешајте додека да се спои целосно смесата. Потоа ставете ја во фрижидер 10тина минути. Керамичките садови обилно обложете ги со путер и шеќер. Поделете ја смесата во садовите. Јас наполнив 3 садчиња од 200мл. Ги ставив во загреана рерна на 200 степени и одма намалив на 180, печев 20тина минути. Печењето прилагодете го според големината на садовите што ќе ги користите и рерната. Спојлер Еве и линк кадешто е подетално објаснето, има слики и видео. https://sallysbakingaddiction.com/chocolate-souffle/
Секако, се надевам не е проблем што е на англиски. За грамажата, јас си ги прилагодував од око, ако ја правиш, не се води многу по бројки, и ја не бев прецизен. Спојлер: рецепт Ingredients · 12 lasagna noodles uncooked · 300 gr shredded cheese divided · 120gr shredded Parmesan cheese shredded and divided · 1 teaspoon salt, more to taste Tomato Sauce · 500 grams lean ground beef · 1 yellow onion diced · 2 cloves garlic minced · 1L pasta sauce / 750ml works fine · 3 tablespoons tomato paste · 1 teaspoon Italian seasoning and other spices White sauce · 3 tablespoons butter · 4 tablespoons all-purpose flour · 500ml milk, or more if needed Melt butter in a small saucepan over medium-low heat. Whisk in flour to form a thick paste; cook and stir until golden in color, about 5 to 7 minutes. Whisk in 1 cup milk; cook and stir until thickened, about 5 minutes more. Add the rest of the milk to reach desired consistency. Instructions · Preheat the oven to 180°C. · Meanwhile, in a large skillet, brown the beef, onion, and garlic over medium-high heat until no pink remains. · Stir in the pasta sauce, tomato paste, Italian seasoning/oregano, salt, and black pepper. Simmer uncovered over medium heat for 5 minutes or until slightly thickened. Taste and season with additional salt if desired. · Spread 1 cup of the meat sauce in a 9×13 pan or casserole dish. Top it with 3 lasagna noodles. Layer with white sauce and 1 cup of meat sauce. Repeat 2 or 3 times more. Finish with 3 noodles topped with remaining sauce. · Cover with foil and bake for 45 minutes (3 layers)/50 minutes (4 layers). · Remove the foil and bake uncovered for an additional 10 minutes or until browned and bubbly. Broil for 2-3 minutes if desired. · Rest for at least 20 minutes before cutting.
Ова е таканаречената влашка пита. Се меси тесто со малку квасец без да стаса. Се сукаат корички. Секоја коричка се мачка со маргарин. Фил по желба и од коричките се сука голема кора која се сече на ленти кои после се виткаат.
Секако, повели: - 80г брашно - 1 лажичка пециво - прстофат сол - 170г омекнат путер - 200г шеќер - ванила - бадем екстракт (опционално, јас не ставив) - 3 јајца - 100г бадемово брашно - околу 30г бадеми во лист (или сецкани бадеми) За прелив: - 100г мед - 70мл вода Измешајте ги брашното, пецивото и солта. Во посебен сад изматете го путерот со шеќерот. Додајте ги јајцата и изматете. Додајте ванила и екстракт од бадем. Потоа додајте ја мешавината од брашно и пециво и изматете. На крај додајте го бадемовото брашно и измешајте со лажица. Истурете го тестото во калап за печење (20цм), дното нека биде обложено со хартија за печење. Израмнете и посипете бадеми во лист по целата површина. Печете во рерна загреана на 190 степени околу 35-40 минути. Додека се пече тортата, измешајте ги медот и водата и загревајте ги на рингла додека да се стопи медот. Веднаш по печењето, посипете ја тортата рамномерно со сирупот. Оставете да се олади или послужете топла. Превкусна е Спојлер