Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Рецепти од Фемина Инстаграм

Дискусија во 'Рецепти' започната од Cakica, 27 јануари 2015.

1. Zumbulche

Zumbulche Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2021
    Пораки:
    486
    Допаѓања:
    1.632
    @Anika55 дали може да ми предложиш некој рецепт за торта за роденден(доколку можеш и не си зафатена), ќе спремам за ќерка ми ,имаш преубави рецепти, некој кој тебе ти оставил посебен вкус ,било каков вкус ми одговара ,само да ми се погоди ,да не е нешто мн тешка за спремање.Извини ако задевам.

2. Anika55

Anika55 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    61.548
    Еве ќе го ископирам ова постаро мислење, се надевам ќе ти даде инспирација. Ти правиш преубави торти, сигурна сум дека ќе биде ремек дело и едвај чекам слика :)

3. Anika55

Anika55 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    61.548
    Еве го рецептот за Бел Египет за 20цм калап, не знам како да го вметнам во претходното мислење

4. Beautiful girl¿

Beautiful girl¿ Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2018
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    311
  5. Anika55

Anika55 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    61.548
    Секако, повели:

- 3 јајца на собна температура
    - 130г шеќер
    - рендана кора од 1 портокал
    - 50мл млеко
    - 50г фино мелени ф'стаци
    - 1 лажичка пециво
    - 80г брашно
    - прстофат сол

- 125 милилитри кондензирано млеко
    - 125 мл засладено кондензирано млеко
    - 200мл полномасно млеко
    - 2-3 лажици крем од ф'стак

- готов прелив со вкус на ф'стак

Одвојте ги белките од жолчките. Измешајте половина од шеќерот со кора од портокал и убаво иатријте со прсти. Потоа додајте ја оваа мешавина кај жолчките и измешајте со жица. Додајте го млекото и измешајте, па на крај додајте ги брашното, пецивото и солта и измешајте со лажица до соединување.
    Во посебен сад изматете ги белките со постепено додавање на другата половина од шеќерот. Цврсто изматените белки додавајте ги кај смесата од жолчки, дел по дел. Мешајте со лажица, не со миксер или жица. Истурете ја смесата во калап обложен со хартија за печење. Мојот калап е со димензии 24×14цм, а ќе одговара и четириаголен сад од 20цм. Печете во загреана рерна на 180 степени 40тина минути.
    Оставете да се олади целосно.
    Измешајте ги сите три вида млеко со кремот од ф'стак, додека да се растопат кондензираното засладено млеко и кремот. Избоцкајте ја тортата на повеќе места и рамномерно посипете ја со течноста. Оставете во фрижидер да впие убаво, најдобро преку ноќ. Премачкајте со прелив од ф'стак и послужете.

20250111_100603.jpg

На Ani93 и Beautiful girl¿ им се допаѓа ова.
  6. Anika55

Anika55 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    61.548
    Сум ги заборавила мелените ф'стаци. Се додаваат последни кај смесата од жолчки :)
    @Beautiful girl¿