Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Рецепти од Фемина Инстаграм

Дискусија во 'Рецепти' започната од Cakica, 27 јануари 2015.

  1. Zumbulche

    Zumbulche Истакнат член

    Се зачлени на:
    7 април 2021
    Пораки:
    490
    Допаѓања:
    1.679
    Пол:
    Женски
    @Anika55 дали може да ми предложиш некој рецепт за торта за роденден(доколку можеш и не си зафатена), ќе спремам за ќерка ми ,имаш преубави рецепти, некој кој тебе ти оставил посебен вкус ,било каков вкус ми одговара ,само да ми се погоди ,да не е нешто мн тешка за спремање.Извини ако задевам.
     
  2. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.737
    Допаѓања:
    63.265
    Пол:
    Женски
    Еве ќе го ископирам ова постаро мислење, се надевам ќе ти даде инспирација. Ти правиш преубави торти, сигурна сум дека ќе биде ремек дело и едвај чекам слика :)

     
  3. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.737
    Допаѓања:
    63.265
    Пол:
    Женски
    Еве го рецептот за Бел Египет за 20цм калап, не знам како да го вметнам во претходното мислење

     
  4. Beautiful girl¿

    Beautiful girl¿ Истакнат член

    Се зачлени на:
    19 јули 2018
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    311
    Пол:
    Женски
  5. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.737
    Допаѓања:
    63.265
    Пол:
    Женски
    Секако, повели:

    - 3 јајца на собна температура
    - 130г шеќер
    - рендана кора од 1 портокал
    - 50мл млеко
    - 50г фино мелени ф'стаци
    - 1 лажичка пециво
    - 80г брашно
    - прстофат сол

    - 125 милилитри кондензирано млеко
    - 125 мл засладено кондензирано млеко
    - 200мл полномасно млеко
    - 2-3 лажици крем од ф'стак

    - готов прелив со вкус на ф'стак


    Одвојте ги белките од жолчките. Измешајте половина од шеќерот со кора од портокал и убаво иатријте со прсти. Потоа додајте ја оваа мешавина кај жолчките и измешајте со жица. Додајте го млекото и измешајте, па на крај додајте ги брашното, пецивото и солта и измешајте со лажица до соединување.
    Во посебен сад изматете ги белките со постепено додавање на другата половина од шеќерот. Цврсто изматените белки додавајте ги кај смесата од жолчки, дел по дел. Мешајте со лажица, не со миксер или жица. Истурете ја смесата во калап обложен со хартија за печење. Мојот калап е со димензии 24×14цм, а ќе одговара и четириаголен сад од 20цм. Печете во загреана рерна на 180 степени 40тина минути.
    Оставете да се олади целосно.
    Измешајте ги сите три вида млеко со кремот од ф'стак, додека да се растопат кондензираното засладено млеко и кремот. Избоцкајте ја тортата на повеќе места и рамномерно посипете ја со течноста. Оставете во фрижидер да впие убаво, најдобро преку ноќ. Премачкајте со прелив од ф'стак и послужете.

    20250111_100603.jpg
     
    На Ani93 и Beautiful girl¿ им се допаѓа ова.
  6. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.737
    Допаѓања:
    63.265
    Пол:
    Женски
    Сум ги заборавила мелените ф'стаци. Се додаваат последни кај смесата од жолчки :)
    @Beautiful girl¿
     
  7. Zumbulche

    Zumbulche Истакнат член

    Се зачлени на:
    7 април 2021
    Пораки:
    490
    Допаѓања:
    1.679
    Пол:
    Женски
    Ти благодарам за рецептот, не стигнав да вратам побргу ,извини. Слика ќе ставам обавезно:D
     
    На Anika55 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. theowndemon

    theowndemon crazy cat lady Член на тимот

    Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.889
    Допаѓања:
    171.365
    Пол:
    Женски
    Првото ми беше пробно зошто има тофу, а јас тофу не јадам ама се пробвам. Арно дома јадат за ко ќе пробвам да има кој да дојади. :D Пропржив ситно сецкано тофу, јас користам firm оти само то некогаш го толерирам (блендирано, сега се пробвав на ситни парчиња, ама џабе). Зачинав од око, користам зачин за пилешко (мајоран, лук во прав, рузмарин микс е ама се вика „зачин за пилешко“), сол, бибер. Скршив јајце и мешав. Па доматен сос. Пак мешање. И толку. Од горе млад кромид. Ок е. Ама нешто ми фалеше. Не сум фан на доматен сос во јајца можи прв пат тофуто не ми беше проблем, можи требаше со кечап да одам. Исто од кога ставив доматен сос ставив уште сол и бибер по вкус, сув магдонос и малку босилек. Ама ова ептен зависи ти какви вкусој си сакаш.

    Второто е најобична каша со брашно и печурки. :D Пропржени печурки, растворам брашно во ладна вода и го загревам со печурките до вриење или дур се згусни. Некогаш користам и ќесички со вкус на печурки, знам Стокомак има едно вкусно ама денес немав па зато брашно. Денес немав, често ставам и сув врган кога го носам до вриење. Сув врган ми е game changer за сосој.

    И третото ми е омилената ужинка, печен наут со зачини. Ја цедам теглата, ставам во вангла така дур е влажно за да залепат зачините и ставаш шо зачини сакаш. Јас клавам: лута буковска пипер, сол, бибер, од тој зачинот за пилешко миксот, лук во гранули, сув магданос. Shake Shake. И на хартија за печење во тавче ама да има простор меѓу зрната за сите да се крцкави. На 200 ги печам. јас ги сакам по суви, ама то ќе си откриеш ти дали ги сакаш помеки или потврди.
     
    На anggell му/ѝ се допаѓа ова.
  9. azelea

    azelea Популарен член

    Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.607
    Допаѓања:
    15.697
  10. theowndemon

    theowndemon crazy cat lady Член на тимот

    Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.889
    Допаѓања:
    171.365
    Пол:
    Женски
    Screenshot_2025-02-05-22-45-21-341_com.instagram.android-edit.jpg Screenshot_2025-02-06-18-13-16-356_com.instagram.android-edit.jpg Screenshot_2025-02-10-08-32-05-514_com.instagram.android-edit.jpg Screenshot_2025-02-10-08-32-26-618_com.instagram.android-edit.jpg

    Сигурна си дека сакаш и салатата? :D Јас не бев на неа нешто особен фан.
    Screenshot_2025-02-06-18-13-39-265_com.instagram.android-edit.jpg
     
    На Antolinaa и azelea им се допаѓа ова.
  11. azelea

    azelea Популарен член

    Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.607
    Допаѓања:
    15.697
  12. Anyshka

    Anyshka Популарен член

    Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.131
    Допаѓања:
    35.888
    Пол:
    Женски
    @La-loca повели.
    Месото се сече на коцки (по желба може и пилешко и телешко), се зачинува по желба, се пропржува да зарумени, се додава вода, 100 мл. бело вино, се динста 1 саат, се додаваат домати или доматно пире, на крај се додава кромидот крупно исецкан, морков, пиперки, лук и печурки по желба.
    Се остава уште малку да подинста, колку да омекне кромидот и се става во тепсија, се пече уште 20-на минути.
     
    На La-loca му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.737
    Допаѓања:
    63.265
    Пол:
    Женски
    Даааа, ултра лесна за правење и превкусна. Само мислам дека не е соодветен рецептот за без шеќер. Може да скратиш од количината, ама целосно без шеќер мислам дека нема да биде убава.

    - 200г мелени бисквити
    - 2 лажици какао
    - 120г стопен путер

    - 400г крем сирење (собна температура)
    - 100г шеќер во прав
    - ванила арома
    - 200мл слатка павлака

    - 120мл јако кафе
    - 8-10 пишкоти

    - 150мл слатка павлака
    - 1 лажичка инстант кафе + 1 лажичка вода
    - ванила
    - шеќер во прав по вкус
    - малку какао за одозгора

    Најпрво направете го кафето, за да има време да се олади.

    Мелените бисквити измешајте ги со какаото во подлабок сад, па додајте го путерот и убаво измешајте. Натапкајте во калап за чизкејк и оставете во фрижидер.
    Крем сирењето изматете го кратко со шеќерот во прав и ванилата. Потоа додавајте ја слатката павлака, малку по малку, додека да се измати убаво. Половина од филот распоредете во калапот врз основата и израмнете. Мацнете ја секоја пишкота кратко во кафе и наредете врз филот. Исечете ги по потреба пишкотите, за да покриете максимално површина. Врз пишкотите, додајте ја другата половина фил и израмнете.
    За шлагот, изматете ја слатката павлака со шеќер во прав, ванила и една лажичка кафе растворена во многу малку водичка. Нанесете со слаткарски шприц/кеса со форма по желба. Оставете во фрижидер преку ноќ. Пред послужување поросете со какао.
    Мојот калап е 18цм, за 23-24цм калап, дуплирајте ги состојките.

    20250219_114017.jpg

    Ова е направено со кеси за декорирање и различни врвчиња. Ги има секаде, ама последно од Тему имам испонарачано. Пребарај piping nozzles или piping tips. Има различни по супер цени. А кесите пребарај ги како piping bags. Поголемите кеси се попрактични :)

    Screenshot_20250222_141033_Temu.jpg Screenshot_20250222_141042_Temu.jpg


    Едит: и ти благодарам за убавите зборови :f:
     
    Последна измена: 22 февруари 2025
    На Mother of 2boys и јolene им се допаѓа ова.
  14. Miss_S

    Miss_S Популарен член

    Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    2.923
    Допаѓања:
    6.060
    Пол:
    Женски
    @Anika55 , во првиот дел со крем сирењето, слатката павлака така течна се додава? Неразматена претходно?
     
  15. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.737
    Допаѓања:
    63.265
    Пол:
    Женски
    Да, течна ја додавам. Може и да се измати во друг сад, па да се измеша со лажица, ама вака мене ми е полесно, ем помазен ми излегува филот.
     
    На Miss_S му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Miss_S

    Miss_S Популарен член

    Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    2.923
    Допаѓања:
    6.060
    Пол:
    Женски
    Рецепт за ова?
    Со путер крем ли се цветовите? Неколку врсти филови имам пробано ама веројатно "помек" филот е па не испаѓаат убаво дефинитивно цветови.
     
    На јolene му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.737
    Допаѓања:
    63.265
    Пол:
    Женски
    Цветовите се од путер крем (American buttercream). Омекнат путер со шеќер во прав, во сооднос 1:2. Може да се додаде ванила арома и лажичка-две слатка павлака по потреба, за дотерување на структурата. Сите состојки треба да бидат на иста (собна) температура, а шеќерот задолжително просеан.
    @јolene ти благодарам, ова е лесно за изведба, ама ефектно. Те охрабрувам да се обидеш :)
    Туториали има еден куп, јас ова го гледав:



    @Miss_S цаката е да се погоди кремот. Ако е премногу мек, дефинитивно нема да успее, ако е премногу тврд, нема да може да излегува низ врвчињата, може и да пукне кесата.
    Повели подолу рецепт од колачот. Одозгора наместо ганаж, јас ставив путер крем што ми беше останат од друго, само му додадов какао.

    https://www.girlversusdough.com/the-best-chocolate-pound-cake/#tasty-recipes-14648
     
    На Miss_S, anggell и јolene им се допаѓа ова.