Рецепти од Фемина Инстаграм

Discussion in 'Рецепти' started by Cakica, Jan 27, 2015.

  1. La.RagazzaMisteriosa

    La.RagazzaMisteriosa Популарен член

    Joined:
    Jun 17, 2013
    Messages:
    476
    Likes Received:
    10,844
    Gender:
    Female
  2. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Joined:
    Jun 21, 2022
    Messages:
    4,003
    Likes Received:
    67,471
    Gender:
    Female
  3. BORKA

    BORKA Популарен член

    Joined:
    Oct 30, 2010
    Messages:
    245
    Likes Received:
    2,868
    Gender:
    Female
    Њоки во сос. Пржиш кромид, рендан морков, печурки. Додаваш доматен сос и малку водичка да се згусне. Ги додаваш претходно варените Њоки. Одозгора рендаш кашкавал.
     
  4. Poppins

    Poppins Популарен член

    Joined:
    Sep 21, 2016
    Messages:
    2,705
    Likes Received:
    5,675
    Gender:
    Female
  5. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Joined:
    Jun 21, 2022
    Messages:
    4,003
    Likes Received:
    67,471
    Gender:
    Female
    Секако, повели:

    - 220г путер
    - 220г темно чоколадо
    - 60г какао
    - прстофат сол
    - 7 јајца
    - 270г шеќер

    Путерот стопете го заедно со чоколадото, па додајте го какаото и измешајте добро со жица. Жолчките одвојте ги и матете ги со половина од шеќерот околу 2-3 минути. Додајте прстофат сол.
    Белките изматете ги во посебен сад, постепено додавајќи го остатокот од шеќерот. Треба да добиете цврст шлаг.
    Додајте ја смесата од жолчки постепено кај стопените чоколадо и путер. Измешајте добро.
    Потоа, додајте ги и белките, дел по дел, со внимателно мешање. Целта е да се изгуби што е можно помалку од воздухот во белките при мешањето.
    Кога сместаа е целосно соединета, истурете околу 2/3 во убаво намрсен калап за печење (23цм). Печете во загреана рерна на 200 степени 25-30 минути.
    Остатокот од смесата покријте го и оставете во фрижидер.
    По печењето, оставете ја тортата да се излади целосно. Кога ќе се олади на собна температура, поставете ја на плехче обложено со хартија и одозгора премачкајте со останатиот дел од смесата (околу 1/3). Печете уште еднаш, во загреана рерна на 200 степени, околу 10-15 минути или додека да фати тенка коричка. Послужете топло.
    *Јас правев пола доза, во калап од 20цм.

    20250315_113450.jpg
     
  6. Puellapulchra

    Puellapulchra Истакнат член

    Joined:
    Aug 23, 2022
    Messages:
    3,014
    Likes Received:
    9,597
    Gender:
    Female
    Може рецептче? И јас некој ден ќе си ја напраам.:D
     
    Antebellum likes this.
  7. Carpe Diem New

    Carpe Diem New Истакнат член

    Joined:
    Sep 24, 2016
    Messages:
    614
    Likes Received:
    567
    Gender:
    Female
    Ако може рецепт :)
     
  8. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Joined:
    Jun 21, 2022
    Messages:
    4,003
    Likes Received:
    67,471
    Gender:
    Female
    Повели:

    - 1 конзерва наут (400г)
    - 80г путер од јатки
    - 80г мед (може да се замени со друг течен засладувач)
    - 40г какао

    - 150г темно чоколадо
    - 1 лажичка кокосово масло

    Наутот измијте го и исцедете го добро. Ставете го заедно со путерот, медот и какаото во процесор за храна или блендер. Обработете додека да добиете мазна смеса. Ако смесата е премногу мека за да држи форма, оставете ја во фрижидер 1-2 часа. Потоа, формирајте топчиња.
    Стопете го чоколадото со малку кокосово масло и обложете ги топчињата.

    Јас ставив путер од индиски ореви и беа преубави. Ама мислам дека со путер од лешници или кикирики ќе бидат уште подобри.

    20250323_104435.jpg
     
  9. Viveki

    Viveki Истакнат член

    Joined:
    Nov 22, 2022
    Messages:
    1,488
    Likes Received:
    10,508
    Gender:
    Female
    Те молам рецепт ако може :)
     
  10. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Joined:
    Jun 21, 2022
    Messages:
    4,003
    Likes Received:
    67,471
    Gender:
    Female
    Повели :)

     
    Viveki likes this.
  11. Viveki

    Viveki Истакнат член

    Joined:
    Nov 22, 2022
    Messages:
    1,488
    Likes Received:
    10,508
    Gender:
    Female
    Ти благодарам :*
     
    Anika55 likes this.
  12. staycalm

    staycalm Форумски идол

    Joined:
    Aug 4, 2013
    Messages:
    4,800
    Likes Received:
    25,954
    Gender:
    Male
    3 јајца
    100 грама црно чоколадо
    Ванила екстракт
    Крем без шеќер

    Чоколадото се топи и се остава да се излади, додека стане млако, не смее да е топло (моето беше потопло од што треба)

    Се двојат белките од жолчките, се матат белките додека не се создаде цврста пена.

    Се става од пената во длабок сад, се додава чоколадо, жолчка и пециво, рачно се мати да се соедине, се додадава остатокот од белка, жолчка и чоколадо и нежно со дрвена лажица/шпатула се промешува да се соединат состојките, но да се задржи пената што е можно повеќе.

    Се става во калап/сад за печење и се пече во ер фраер на 165 степени околу 35-40 минути, зависи од фраерот. (За да не биде суво, се става малку вода во ер фраерот)

    Се остава да се олади и се премачкува со крем без шеќер одозгора (и останати декорации по желба).
     
    theowndemon likes this.
  13. Salome

    Salome Популарен член

    Joined:
    Jul 13, 2012
    Messages:
    1,245
    Likes Received:
    10,422
    Gender:
    Female
  14. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,844
    Likes Received:
    202,910
    Gender:
    Female
    Salome likes this.
  15. sagittarius57

    sagittarius57 Популарен член

    Joined:
    Oct 7, 2013
    Messages:
    1,012
    Likes Received:
    2,270
    Gender:
    Female
    Имате ли некој добар рецепт за Куглоф ? ☺️
     
  16. sagittarius57

    sagittarius57 Популарен член

    Joined:
    Oct 7, 2013
    Messages:
    1,012
    Likes Received:
    2,270
    Gender:
    Female
    @Anika55 видов имаше споделено Куглоф со портокал, изгледа сочно. Може ли рецепт, не успеав да најдам ☺️ Фала
     
    Anika55 likes this.
  17. Manako2

    Manako2 Истакнат член

    Joined:
    Feb 25, 2024
    Messages:
    637
    Likes Received:
    8,647
    Gender:
    Female
    4јајца,14лаж.шекер се мати па се додаваат 8лаж.зејтин,12лаж.млеко,2ванили и пола пециво помешано во 12лаж.брашно.
     
    sagittarius57 and Anika55 like this.
  18. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Joined:
    Jun 21, 2022
    Messages:
    4,003
    Likes Received:
    67,471
    Gender:
    Female
    Повели:

    - 1,5 чаши брашно
    - 2 лажички пециво
    - прстофат сол
    - 3 јајца
    - 200г грчки јогурт (може павлака)
    - 1 чаша шеќер
    - 1 ванилин шеќер
    - рендана кора од 1 портокал
    - 50мл свежо цеден сок од портокал
    - пола чаша зејтин

    Измешајте ги брашното, пецивото и солта.
    Кората од портокал измешајте ја со неколку лажици од шеќерот и убаво истријте со прсти, да пушти арома.
    Во подлабок сад изматете ги со жица јајцата и шеќерот, додајте грчки јогурт, сокот и кората од портокал, ванилата и на крај зејтинот. Измешајте добро, па додајте ги сувите состојки. Измешајте колку да се соедини, па истурете ја смесата во убаво намрсен калап за куглоф. Печете во загреана рерна на 180 степени 50-тина минути. Времето на печење прилагодете го според вашата рерна. Пробајте со чепкалка или со прст (при лесен притисок, штом се враќа нагоре тортата, готова е).
    Чашата е од 200мл.
    20250320_123824.jpg

    И овој е убав

     
    sagittarius57 likes this.
  19. Lisandra

    Lisandra Популарен член

    Joined:
    Aug 29, 2015
    Messages:
    2,128
    Likes Received:
    3,470
    Gender:
    Female
    Што се ќе приготвите за велигденската трпеза, ако може некоја идеа, благо соленко? Ви благодарам
     
  20. _Naumche_

    _Naumche_ Истакнат член

    Joined:
    Mar 29, 2021
    Messages:
    435
    Likes Received:
    1,666
    Gender:
    Male
    boomsleng and Anika55 like this.