Рецепти од Фемина Инстаграм

Дискусија во 'Рецепти' започната од Cakica, 27 јануари 2015.

  1. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    4.003
    Допаѓања:
    67.470
    Пол:
    Женски
    Секако, повели:

    - 150г брашно
    - 100г шеќер
    - 1 ванилин шеќер
    - 50г солени, печени ф'стаци (мелени)
    - 1 лажичка пециво
    - на врвот на лажичка сода
    - пола лажичка цимет
    - на врв на лажичка мешавина од зачини (ѓумбир, морско оревче)
    - 120г рендани моркови
    - 50г кафеав шеќер
    - 60мл зејтин
    - 120мл јогурт
    - 1 јајце

    За фростинг
    - 120г крем сирење (на собна температура)
    - 150мл слатка павлака
    - 3-4 лажици шеќер во прав
    - ванила арома

    Измешајте ги брашното, пецивото, шеќерот, ф'стаците, ванилата, пецивото, содата и зачините.
    Во посебен сад измешајте ги морковите, кафеавиот шеќер, зејтинот, јогуртот и јајцето. Додајте ги сувите состојки и измешајте со лажица до соединување.
    Истурете во калап за печење (20цм). Печете во загреана рерна на 180 степени, 20-25 минути. Оставете да се олади целосно.
    За фростингот, изматете го крем сирењето со шеќерот и ванилата. Додавајте ја слатката павлака, малку по малку, со постојано матење.
    Премачкајте ја оладената торта со фростинг и декорирајте по желба.

    20250404_102926.jpg
     
    На _Naumche_ му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Thinkerbell.

    Thinkerbell. Истакнат член

    Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.346
    Допаѓања:
    3.105
    Пол:
    Женски
  3. anastasijaki

    anastasijaki Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.232
    Допаѓања:
    48.411
    Пол:
    Женски
    @Anika55 би сакала рецепт од тоблероне чизкејк, и благцето со урми, таан и чоколадо :) Фала :)
     
  4. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    4.003
    Допаѓања:
    67.470
    Пол:
    Женски
    Повели:

    - 200г мелени ореви
    - 50г какао
    - 300г урми без семка
    - 200г путер од лешник
    - ванила
    - прстофат сол

    Ганаш:
    - 250г чоколадо за готвење
    - 1 конзерва кокосово млеко (отстоено во фрижидер)

    Во процесор за храна обработете ги сите сите состојки додека да добиете изедначено тесто. Натапкајте во четириаголен калап (22-23цм) и израмнете. Оставете во фрижидер додека да подготвите ганаш.
    Од една конзерва кокосово млеко, одвојте го цврстиот дел и додајте во мало тенџере на оган (средна јачина). Чоколадото исецкајте го поситно. Штом ќе се стопи млекото и ќе почнат првите мали меурчиња (внимавајте да не зоврие), истурете го врз чоколадото. Оставете да стои 2-3 минути, а потоа мешајте со лажица додека да добиете мазен ганаш. Истурете во калапот и декорирајте по желба. Треба да отстои во фрижидер за убаво да се стегне, најдобро преку ноќ.

    20250331_110150.jpg
     
    На Thinkerbell. му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    4.003
    Допаѓања:
    67.470
    Пол:
    Женски
    Повели:
    - 200г мелени бисквити
    - 100г стопен путер

    - 200г стопено тоблероне
    - 500г крем сирење
    - 120г шеќер во прав
    - ванила арома
    - 250мл слатка павлака
    - 150г сецкано тоблероне

    Декорација:
    - слатка павлака/шлаг со шеќер
    - стопено чоколадо
    - коцки тоблероне

    Путерот и мелените бисквити убаво измешајте ги и натапкајте во калап за чизкејк (мојот е 18цм).
    Стопете 200г тоблероне и оставете го на страна.
    Крем сирењето изматете го со шеќерот и ванилата. Додајте го степеното чоколадо и изматете. Потоа додавајте слатка павлака, малку по малку, додека да се измати убаво, целата количина. На крај додајте сецкано тоблероне, измешајте со лажица и истурете во калапот, врз основата. Израмнете убаво и оставете во фрижидер преку ноќ.
    Декорирајте по желба.

    20250403_111951.jpg

    Прв слој:
    - 300г урми без семка
    - 30г путер од јаткасти
    - 30г какао
    - 100г мелени ореви

    Втор слој:
    - 250г чоколадо за готвење
    - 150г таан

    Додајте ги сите состојки за првиот слој во процесор или блендер. Обработете до соединување, а потоа натапкајте ја смесата во калап (мерките одговараат за четвртаст сад од 20цм, а мојот е правоаголен 24×14цм).
    За вториот слој, стопете го чоколадото, па додајте го таанот. Мешајте додека да се соединат, па додајте врз првиот слој. Оставете во фрижидер преку ноќ.
    Јас овде ставив путер од кикирики и мислам дека не беше баш најсоодветен избор. Мислам дека поубаво би било со путер од бадеми или индиски ореви.
    20250410_110552.jpg
     
    На anastasijaki му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Lisandra

    Lisandra Популарен член

    Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.128
    Допаѓања:
    3.470
    Пол:
    Женски
    На Mumoftwo30, boomsleng, theowndemon и 2 други им се допаѓа ова.
  7. theowndemon

    theowndemon crazy cat lady Член на тимот

    Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.137
    Допаѓања:
    174.884
    Пол:
    Женски
    IMG_20250416_155751.jpg
    Брашното е "произволно". Прво се меша се течно и се додава брашното полека дур е "таман". :D И иако пиши 1 јајце за матење, овај пат само со матена жолчка се од горе.
     
    На јolene и Lisandra им се допаѓа ова.
  8. Jogle

    Jogle Истакнат член

    Се зачлени на:
    11 март 2015
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    20
    Пол:
    Женски
    На boomsleng му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    4.003
    Допаѓања:
    67.470
    Пол:
    Женски
    Повели :)

    За брауни
    - 200г темно чоколадо
    - 150г путер
    - 200г шеќер
    - 3 јајца
    - 100г брашно
    - прстофат сол

    За мус од малина
    - 300г смрзнати малини
    - 3-4 лажици шеќер
    - 1 желатин
    - 250мл слатка павлака

    За прелив
    - 100г темно чоколадо
    - 50г путер

    Стопете ги путерот и чоколадото. Додајте го шеќерот и измешајте добро. Потоа додајте ги јајцата, едно по едно. А на крај додајте брашно и сол и измешајте. Истурете во намрсен калап и печете во загреана рерна на 180 степени, 20-25 минути.
    Оставете да се олади целосно.

    Желатинот ставете го во малку вода да набабри (според упатството на пакувањето). Малините одмрзнете ги, изблендирајте ги и процедете за да ги отстраните семчињата. Потоа додајте ги во мало тенџере со шеќер и гответе кратко (додека да се стопи шеќерот). Тргнете од оган, додајте ги желатинот и мешајте додека да се растопи. Оставете да се олади.
    Изматете ја слатката павлака, па додајте го изладеното пире од малини и измешајте убаво.
    Истурете врз оладеното брауни, израмнете и оставете во фрижидер (најдобро преку ноќ).

    За прелив, стопете ги чоколадото и путерот, па прелијте врз колачот. Оставете кратко во фрижидер за да стегне и исечете на парчиња.

    20250319_111143.jpg
     
    На Jogle и Bubiška им се допаѓа ова.
  10. Bananki023

    Bananki023 Истакнат член

    Се зачлени на:
    17 мај 2020
    Пораки:
    373
    Допаѓања:
    430
    Пол:
    Женски
    На boomsleng и Anika55 им се допаѓа ова.
  11. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    4.003
    Допаѓања:
    67.470
    Пол:
    Женски
    Повели

     
    На Bananki023 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Bananki023

    Bananki023 Истакнат член

    Се зачлени на:
    17 мај 2020
    Пораки:
    373
    Допаѓања:
    430
    Пол:
    Женски
    Фала ти многу.
     
    На Anika55 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Malo mace

    Malo mace Истакнат член

    Се зачлени на:
    30 декември 2021
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    28
    Пол:
    Женски
    Ако може некој рецепт за погача во нашиот крај го викаме чурек
     
  14. butterflysk

    butterflysk Популарен член

    Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.981
    Допаѓања:
    4.102
    @Anika55 ke moze recept za svedskata badem torticka? I edno prasanje plus od kaj gi imas zemeno tie ko listovi od badem?
     
  15. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    4.003
    Допаѓања:
    67.470
    Пол:
    Женски
    Повели рецепт:

    Тесто
    - 5 белки
    - прстофат сол
    - 70г шеќер
    - 150г мелени бадеми

    Фил
    - 5 жолчки
    - 100г шеќер
    - 1 ванилин шеќер
    - 100мл слатка павлака
    - 125г омекнат путер

    За одозгора:
    - бадем во лист

    Во длабок сад изматете ги белките со солта. Штом ќе станат пенести, почнете постепено да го додавате шеќерот. Кога ќе го додадете целиот шеќер, матете уште минута-две, па додајте ги мелените бадеми и измешајте со лажица.
    Поделете ја смесата на два еднакви дела и додајте во убаво намрсени калапи за печење (20цм).
    Печете во загреана рерна на 180 степени, околу 20 минути. По печењето, оставете ги корите целосно да се оладат.

    Жолчките и шеќерот измешајте ги убаво со жица. Слатката павлака загревајте во тенџерче, до пред да зоврие. Додајте ја слатката павлака кај жолчките, полека и со постојано мешање. Потоа, вратете ја смесата во тенџере на оган. Гответе со постојано мешање, додека да згусне филот. Потоа покријте за најлонска фолија директно врз филот (за да не фати кора) и оставете да се олади до собна температура.
    Путерот изматете го во длабок сад. Потоа додавајте малку по малку од филот и матете.
    Наместете една кора на чинија за сервирање и премачкајте со фил. Потоа поставете ја и другата кора и филувајте ја тортата одозгора и од страните.
    Бадемите ставете ги во загреана нелеплива тава додека да се потечат. Постојано мешајте со дрвена лажица, за да не загорат. Распоредете ги по целата површина на тортата.
    Оставете во фрижидер барем 6 часа.
    20250412_110635.jpg

    Бадемот во лист го имам земено од Billa (во Бугарија).
     
    На LinaT и butterflysk им се допаѓа ова.
  16. ancebanance

    ancebanance Истакнат член

    Се зачлени на:
    18 април 2013
    Пораки:
    64
    Допаѓања:
    72
    Пол:
    Женски
    На boomsleng му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    4.003
    Допаѓања:
    67.470
    Пол:
    Женски
    Повели:
    - 150г мелени бисквити
    - 100г маскарпоне
    - 50г мелени ф'стаци
    - 2 лажици крем од ф'стак

    - 200г бело чоколадо
    - 1 лажица крем од ф'стак

    Измешајте ги бисквитите, маскарпонето, кремот од ф'стаци и мелените ф'стаци. Доколку е потребно, оставете во фрижидер, да се стегне смесата доволно за да може да држи форма. Формирајте типчиња и оставете ги половина час во замрзнувач.
    Стопете 200г бело чоколадо со 1 лажица крем од ф'стаци. Обложете ги топчињата со чоколадо и оставете да се стегнат убаво.

    20250325_113848.jpg
     
    На ancebanance му/ѝ се допаѓа ова.
  18. pamelche

    pamelche Форумски идол

    Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    5.640
    Допаѓања:
    17.436
  19. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    4.003
    Допаѓања:
    67.470
    Пол:
    Женски
    Повели:

    Јас направив неколку измени.
    Ако ми текне на некој тарт, ќе пишам :)
     
    На pamelche му/ѝ се допаѓа ова.
  20. mimoza.mk

    mimoza.mk Истакнат член

    Се зачлени на:
    24 јули 2012
    Пораки:
    419
    Допаѓања:
    866