Рецепти од Фемина Инстаграм

Discussion in 'Рецепти' started by Cakica, Jan 27, 2015.

  1. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Joined:
    Jun 21, 2022
    Messages:
    4,025
    Likes Received:
    67,890
    Gender:
    Female
    Ова е тортата, само малку изменета.
    https://feelslikehomeblog.com/chocolate-cherry-cake-gluten-free/#recipe

    Тестото го направив според рецептот на линкот. Печев три кори, на 180 степени, околу 35 минути.

    За бел крем:
    - 400г крем сирење
    - околу 100г шеќер во прав
    - околу 150мл слатка павлака
    - ванила арома
    - готов прелив од вишни
    *мерките се отприлика, од око ставав

    Крем сирењето изматете го со шеќерот во прав. Додајте ванила арома и слатка павлака, малку по малку, додека да се измати целосно слатката павлака.

    Кога ќе се оладат корите, премачкајте една кора со тенок слој од белиот фил, па распоредете неколку лажици прелив од вишна. Повторете и со втората кора. Врз третата кора премачкајте само од кремот и декорирајте по желба.

    20250518_111316.jpg
     
    mimoza.mk likes this.
  2. АнеАце

    АнеАце Истакнат член

    Joined:
    Nov 28, 2018
    Messages:
    364
    Likes Received:
    606
    Gender:
    Female
  3. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Joined:
    Jun 21, 2022
    Messages:
    4,025
    Likes Received:
    67,890
    Gender:
    Female
    Крем сирење, со шеќер во прав и хопла.
     
    АнеАце likes this.
  4. АнеАце

    АнеАце Истакнат член

    Joined:
    Nov 28, 2018
    Messages:
    364
    Likes Received:
    606
    Gender:
    Female
    Од кое крем сирење извини така
     
  5. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Joined:
    Jun 21, 2022
    Messages:
    4,025
    Likes Received:
    67,890
    Gender:
    Female
    Abc
     
    АнеАце likes this.
  6. АнеАце

    АнеАце Истакнат член

    Joined:
    Nov 28, 2018
    Messages:
    364
    Likes Received:
    606
    Gender:
    Female
    Благодарам
     
  7. Glowy

    Glowy Популарен член

    Joined:
    Sep 4, 2019
    Messages:
    2,938
    Likes Received:
    6,797
    Gender:
    Female
  8. theowndemon

    theowndemon crazy cat lady Staff Member

    Joined:
    Sep 17, 2013
    Messages:
    14,159
    Likes Received:
    175,195
    Gender:
    Female
    Вака :D Овај рецепт ми е мене freestyle и е многу флексибилен :D Ама, во глобала рецептот за чили од цитатот - тое. Овој пат, пропржив џекфрут од конзерва со печурки, додадов зеленчук веќе стандард ми е: грашок, грав црвен, пченка. Ама, скроз шо сакаш можиш да ставиш. Исто кромид запршка. Овој пат немав целер инаку стапче целер многу сакам внатре и луто пиперче. Да се пропржи кратко и додавам доматен сос, чили паста имам земено од корејското и ставам околу лајче и пол, и зачини: сол, бибер, зачин за пилешко имам еден (рузмарин, мајоран и уше нешто има внатре), лук во гранули, магдонос (сув, пошто јас не можам да јадам свеж ама ако јадиш свеж ваљда поубо ќе ти е со свеж) и босилек, а некогаш ставам и оригано. И да покрчка малку со доматниот сос и редиш ред тортиља, ред од сосот и така го редиш во висина. Јас веќе некое време не ставам кашкавал ама можиш на најгорниот слој да ставиш кашкавал рендан. И после само да потпечат тортиљите кратко околу 5 мин и е готово. Лично, го сакам ладно за јадење. Сечење дур е скроз топло - се распаѓа.
     
    Glowy likes this.
  9. Peperutka-bt

    Peperutka-bt Популарен член

    Joined:
    Mar 18, 2014
    Messages:
    354
    Likes Received:
    2,097
    Gender:
    Female
    @Anika55 Може рецепт од панакотата?
     
  10. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Joined:
    Jun 21, 2022
    Messages:
    4,025
    Likes Received:
    67,890
    Gender:
    Female
    Прв слој:
    - 200мл млеко
    - 200мл слатка павлака
    - 50г шеќер
    - 1 ванилин шеќер
    - 1 желатин

    Втор слој:
    - 100мл млеко
    - 100мл слатка павлака
    - шеќер
    - 100г стопено чоколадо
    - пола кесичка желатин

    Трет слој:
    - 200мл млеко
    - 200мл слатка павлака
    - шеќер
    - 100г ф'стак крем
    - пола кесичка желатин

    *Мерките се отприлика

    За првиот слој: млекото, слатката павлака, шеќерот и ванилата се ставаат во тенџерче на оган (средна јачина). За тоа време желатинот измешајте го со 4 лажици ладна вода, да набабри. Штом почнат да си прават мали меурчиња (пред да зоврие течноста), додајте го желатинот и измешајте добро. Штом се стопи желатинот, тргнете од оган. Оставете да се подолади 15тина минути, па поделете во чашки. Оставете во фрижидер 4 часа.
    На ист начин направете ги вториот и третиот слој, оставете во фрижидер преку ноќ и декорирајте по желба.

    20250525_104920.jpg
     
    Peperutka-bt likes this.
  11. АнеАце

    АнеАце Истакнат член

    Joined:
    Nov 28, 2018
    Messages:
    364
    Likes Received:
    606
    Gender:
    Female
  12. Antoninaaa

    Antoninaaa Популарен член

    Joined:
    Mar 3, 2013
    Messages:
    912
    Likes Received:
    11,279
    За филот на белите со миксер матев 500 гр. слатка павлака, 500 гр. маскарпоне сирење и 150 гр. кондензирено млеко, а додека за чоколадните исто со миксер матев 500 гр. слатка павлака, 500 гр. маскарпоне сирење и 5 лажици нутела.
     
    Last edited by a moderator: May 30, 2025
    АнеАце likes this.
  13. Erika.greeneyes

    Erika.greeneyes Популарен член

    Joined:
    Dec 10, 2016
    Messages:
    4,479
    Likes Received:
    8,430
    Gender:
    Female
    Ovde najaktivni ste.
    Kazete nekoj recept za provereni vkusni kolacinja sakam da i napravam na kjere, i taa saka so mene da "pravi". Imame razlicni formi. I posle da gi peceme :) moze da zamislam kolku kje se raduva :D
     
  14. sia.bella

    sia.bella Популарен член

    Joined:
    May 29, 2014
    Messages:
    994
    Likes Received:
    17,171
    Gender:
    Female
    @Anika55 те молам рецепт за трилечето, преубаво изгледа :inlove:
     
    Anika55 likes this.
  15. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Joined:
    Jun 21, 2022
    Messages:
    4,025
    Likes Received:
    67,890
    Gender:
    Female
    Повели :)

    - 125г брашно
    - 30г какао
    - 1 лажичка пециво
    - пола лажичка сода бикарбона
    - прстофат цимет
    - 5 јајца
    - 200г шеќер
    - 100мл млеко
    - ванила арома

    Сувите состојки се мешаат во подлабок сад (брашно, какао, пециво, сода и цимет).
    Одвојте ги жолчките и белките. Изматете ги жолчките со половина од шеќерот. Додајте го млекото и ванилата и изматете. Потоа додајте ги сувите состојки. Изматете до соединување.
    Посебно изматете ги белките со другата половина од шеќерот. Кога ќе добиете цврст шлаг, додавајте го дел по дел кај другата смеса и мешајте со лажица. Печете во загреана рерна на 180 степени, околу 25 минути. Оставете да се олади.

    - 1 конзерва засладено кондензирано млеко (400мл)
    - 350мл незасладено кондензирано млеко
    - 100мл млеко
    - 1 голема лажица какао

    Измешајте ги сите состојки (додека да се стопи засладеното кондензирано млеко). Избоцкајте ја оладената торта со нож или чепкалка и рамномерно посипете со течноста. Оставете најмалку 6 часа во фрижидер, да впие убаво.
    Украсете по желба.
    Јас изматив слатка павлака со малку шеќер во прав и ванила, а одозгора ставив рендано чоколадо.

    20250526_112435.jpg
     
    sia.bella likes this.
  16. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Joined:
    Jun 21, 2022
    Messages:
    4,025
    Likes Received:
    67,890
    Gender:
    Female
    MorskaSirena likes this.
  17. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Joined:
    Jun 21, 2022
    Messages:
    4,025
    Likes Received:
    67,890
    Gender:
    Female
    MorskaSirena likes this.
  18. Antoninaaa

    Antoninaaa Популарен член

    Joined:
    Mar 3, 2013
    Messages:
    912
    Likes Received:
    11,279
    Повели
     
    Bettina23 and Cherry blossom89 like this.
  19. Bettina23

    Bettina23 Истакнат член

    Joined:
    Nov 28, 2023
    Messages:
    479
    Likes Received:
    2,612
    Gender:
    Female

    Ти благодарам,превкусно изгледа,а брзо лесно за правење
    Обавезно ќе направам :)
     
    Antoninaaa likes this.