Повели: - 250г брашно - 115г ладен путер, исечен на мали коцки - 50г шеќер во прав - 1 ванилин шеќер - 1 јајце - 1- 2 лажици ладно млеко или вода (по потреба) Во процесор за храна ги ставам брашното, шеќерот, ванилата и путерот. Обработувам додека да се спои смесата. Не треба да има видливи парченца путер. Додавам јајце и обработувам. Обично ова е доволно за да се формира тесто, ама ако има потреба може да се додаде уште многу малку течност (млеко или вода). Формирам плочка, ставам во кесичка за замрзнување (или најлонска фолија) и оставам во фрижидер, најмалку 2 часа.
Рецептот импровизација, инспирирана од видово, убаво има објаснето се. Јас имав 2 телешки коленици скоро без месо. Прво се печат во рерна да карамелизираат малку. Ги печев околу 45 минути, може и повеќе. Може и коски останати од печено месо. Стапала немав, а гледам тие имаат повеќе рскавица. Нејсе, и вака испадна добро, како желатин. Испечени се префрлаат во тенџере и се додава вода колку да ги покрие, не премногу. Битно било да се стави нешто кисело да отстојат коските, за полесно да се ослободи колагенот. Јас ставив четврт чашка јаболков оцет во водата, и одма варев (дури после видов дека прво треба да отстои саат време пред да се варат ) Од зеленчук ставив се што имав, морков, пашканат, кромид, праз, чешне лук, целер. Од зачини зрна бибер, ловоров лист, магдонос, сол ако сакаш. Го варев скоро цел ден на тивко, околу 15-16 часа, во обично тенџере. Го прецедив, коските на страна, зеленчукот на страна. Бујонот го оставив да се олади што повеќе во ладна вода, ама така не ми се одвои многу маста. Па цело тенџере го ставив во фрижидер и супер се одвои маста. Ја извадив во тегла, ја користам за пржење, малку додавам за екста вкус. Остана желатинот. Некои пак го варат за да го редуцираат што повеќе. Јас таков како што е на сликата го наполнив во зип-ќеси и го ставив во замрзнувач (на рамно, во тепсија). Кога почна да мрзне, со рамна дрвена лажица на неколку наврати притискав како жлебови, колку толку да ги поделам, без да ја оштетам ќесата. Тоа дека немав слободни калапи за мраз. Сега кршам коцка, ставам малку зовриена вода, и готово. Спојлер: Замрзнати коцки 2 пати ги искористив коските. Првата тура испадна како желатин, втората веќе е воденеста како супа. Првиот пат со лупен зеленчук, па на крај зеленчукот и малку од маста ги изблендирав и ги направив коцките за супа. Вториот пат со миен ама не лупен зеленчук, плус остатоци од зеленчук што имав зачувано, листови, лушпи и сл.