Рецепти од Фемина Инстаграм

Дискусија во 'Рецепти' започната од Cakica, 27 јануари 2015.

  1. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    4.171
    Допаѓања:
    70.468
    Пол:
    Женски
    Повели:
    - 250г брашно
    - 115г ладен путер, исечен на мали коцки
    - 50г шеќер во прав
    - 1 ванилин шеќер
    - 1 јајце
    - 1- 2 лажици ладно млеко или вода (по потреба)
    Во процесор за храна ги ставам брашното, шеќерот, ванилата и путерот. Обработувам додека да се спои смесата. Не треба да има видливи парченца путер.
    Додавам јајце и обработувам. Обично ова е доволно за да се формира тесто, ама ако има потреба може да се додаде уште многу малку течност (млеко или вода).
    Формирам плочка, ставам во кесичка за замрзнување (или најлонска фолија) и оставам во фрижидер, најмалку 2 часа.
     
    На pamelche му/ѝ се допаѓа ова.
  2. pamelche

    pamelche Форумски идол

    Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    5.744
    Допаѓања:
    17.711
    Фала многу:l:
    Печењето на колку и колку време :wasntme:
     
  3. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    4.171
    Допаѓања:
    70.468
    Пол:
    Женски
    Печење на 180 степени, додека да добие златно-кафеава боја (40тина минути).
     
    На pamelche му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Babushka

    Babushka Популарен член

    Се зачлени на:
    11 декември 2011
    Пораки:
    239
    Допаѓања:
    5.642
    Рецептот импровизација, инспирирана од видово, убаво има објаснето се.


    Јас имав 2 телешки коленици скоро без месо. Прво се печат во рерна да карамелизираат малку. Ги печев околу 45 минути, може и повеќе. Може и коски останати од печено месо. Стапала немав, а гледам тие имаат повеќе рскавица. Нејсе, и вака испадна добро, како желатин.

    Испечени се префрлаат во тенџере и се додава вода колку да ги покрие, не премногу. Битно било да се стави нешто кисело да отстојат коските, за полесно да се ослободи колагенот. Јас ставив четврт чашка јаболков оцет во водата, и одма варев (дури после видов дека прво треба да отстои саат време пред да се варат :tmi:)
    Од зеленчук ставив се што имав, морков, пашканат, кромид, праз, чешне лук, целер. Од зачини зрна бибер, ловоров лист, магдонос, сол ако сакаш. Го варев скоро цел ден на тивко, околу 15-16 часа, во обично тенџере.
    Го прецедив, коските на страна, зеленчукот на страна.
    Бујонот го оставив да се олади што повеќе во ладна вода, ама така не ми се одвои многу маста. Па цело тенџере го ставив во фрижидер и супер се одвои маста. Ја извадив во тегла, ја користам за пржење, малку додавам за екста вкус.
    Остана желатинот. Некои пак го варат за да го редуцираат што повеќе. Јас таков како што е на сликата го наполнив во зип-ќеси и го ставив во замрзнувач (на рамно, во тепсија). Кога почна да мрзне, со рамна дрвена лажица на неколку наврати притискав како жлебови, колку толку да ги поделам, без да ја оштетам ќесата. Тоа дека немав слободни калапи за мраз. Сега кршам коцка, ставам малку зовриена вода, и готово.

    kocki.jpg

    2 пати ги искористив коските. Првата тура испадна како желатин, втората веќе е воденеста како супа.
    Првиот пат со лупен зеленчук, па на крај зеленчукот и малку од маста ги изблендирав и ги направив коцките за супа.
    Вториот пат со миен ама не лупен зеленчук, плус остатоци од зеленчук што имав зачувано, листови, лушпи и сл.
     
    Последна измена: 28 јули 2025
    На Gosh и pamelche им се допаѓа ова.
  5. mimoza.mk

    mimoza.mk Истакнат член

    Се зачлени на:
    24 јули 2012
    Пораки:
    429
    Допаѓања:
    904
    На rainbowec му/ѝ се допаѓа ова.
  6. rainbowec

    rainbowec Популарен член

    Се зачлени на:
    7 јуни 2010
    Пораки:
    1.115
    Допаѓања:
    7.512
    Пол:
    Женски

    Го пишав една страна поназад, повели. :)
     
    На Guns N` Roses и mimoza.mk им се допаѓа ова.
  7. Antolinaa

    Antolinaa Популарен член

    Се зачлени на:
    2 октомври 2012
    Пораки:
    2.949
    Допаѓања:
    18.271
    На Babushka му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Babushka

    Babushka Популарен член

    Се зачлени на:
    11 декември 2011
    Пораки:
    239
    Допаѓања:
    5.642
    https://looksdelic.com/savory-quiche-with-zucchini-and-bacon/
    По овој отприлика го правев, ама користев лиснато тесто. Тестото прво го испеков, инаку ми останува некако недопечено. Со тежина е печено (во тава на хартија за печење, па тестото, па пак хартија за печење и тежина врз хартијата (перли има за тоа, јас користев леблебија).
    Го заменив млекото со течна павлака за готвење, и ставив само 3 јајца дека не ми беше голема тавата. Додадов и печурки.
     
    На Antolinaa му/ѝ се допаѓа ова.
  9. MeowMeow

    MeowMeow Популарен член

    Се зачлени на:
    18 септември 2019
    Пораки:
    921
    Допаѓања:
    2.692
    Пол:
    Женски
    На Anika55 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    4.171
    Допаѓања:
    70.468
    Пол:
    Женски
    Повели:
    Колачиња:
    - 100г шеќер
    - 100г кафеав шеќер
    - 210г брашно
    - пола лажичка пециво
    - пола лажичка сода
    - прстофат сол
    - ванилин шеќер
    - 1 голема, полна лажица бискоф намаз
    - 120мл кисела павлака
    - 100мл млеко
    - 50мл зејтин
    - 2 големи јајца

    Сите суви состојки измешајте ги во длабок сад (шеќер, брашно, пециво, сода, ванила, сол).
    Во посебен сад, измешајте ја киселата павлака со бискоф намaзот. Кога ќе добиете изедначена смеса, додајте ги останатите состојки (јајца, млеко, зејтин).
    Потоа истурете ги течните состојки кај сувите и измешајте убаво со жица додека да добиете мазна смеса.
    Распоредете ја смесата во калапи за мафини (12) и печете во загреана рерна на 160 степени 20 - 25 минути.

    Крем:
    - 200г омекнат путер
    - полна лажица бискоф намаз на собна температура
    - 400г шеќер во прав
    - прстофат сол
    - ванила арома
    - малку цимет (опционално)

    - 100-150г стопен бискоф намаз

    Изматете го убаво путерот. Додавајте постепено шеќер во прав, со постојано матење. Додајте сол, цимет, ванила. На крај, додајте 1 лажица бискоф намаз.
    Декорирајте ги целосно изладените колачиња со помош на слаткарски шприц. Оставете малку празен простор во средина. Оставете во фрижидер да се стегне кремот, па наполнете го средишниот дел со стопен бискоф намаз. По желба поросете со здробени бискоф колачиња.

    20250808_105154.jpg
     
    На MeowMeow му/ѝ се допаѓа ова.
  11. butterflysk

    butterflysk Популарен член

    Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    2.002
    Допаѓања:
    4.234
    @Anika55 ќе може ли рецепт за печениот чизкејк и за десертот во чаша со капини?
     
  12. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    4.171
    Допаѓања:
    70.468
    Пол:
    Женски
    Повели:
    - 300г котиџ сирење (4% масленост)
    - 4 јајца
    - 160г темно чоколадо (стопено)
    - мед или друг течен засладувач

    Додајте ги сирењето, јајцата, стопеното чоколадо и медот во блендер и обработете додека да се изедначи смесата. Истурете во калап (17цм), без отстрансливо дно, бидејќи многу е течна смесата, може да истече при печење. Јас печев во тенџерче, го испрскав со масло и го обложив со хартија за печење.
    Загрејте ја рерната на 180 степени. Во поголем калап наполнете вода негде до пола и ставете го помалиот калап во водата. Печете во "водена бања" 40-50 минути.
    Оставете го да се олади целосно во калапот, потоа извадете на чинија за сервирање и оставете го во фрижидер најмалку 6 часа.
    По желба може да го прелиете со чоколадо. Јас прелив со ганаш од кокосово млеко и чоколадо за готвење (не памтам точно мерки за ова).

    20250719_104521.jpg

    Blackberry fool:
    - околу 350г капини
    - 60г шеќер
    - малку сок од лимон

    - 400мл слатка павлака
    - шеќер во прав
    - ванила арома

    Капините ставете ги во тенџерче со шеќерот и сокот од лимон. Варете на тивко, 10тина минути. Тргнете од оган и обработете со рачен блендер. Јас ги поминав низ цедалка, за да ги остранам семките. Ако немате рачен блендер, изблендајте ги капините пред да ги зготвите.
    Оставете да се оладат.
    Слатката павлака изматете ја со шеќер во прав и ванила арома по вкус. Земете мал дел од оладените капини и додајте кај изматената слатка павлака. Измешајте грубо со лажица. Додајте слој слатка павлака во чашка, па од капините, па повторно слатка павлака. Има отприлика за 4 чашки од 200 мл. Декорирајте со свежи капини.

    20250803_104404.jpg