АВТЕНТИЧЕН ФАЛАФЕЛ 400 гр. свежа леблебија 1 мало кромидче, крупно сецкано 3 - 5 чешниња лук ( по вкус ) 30 - 40 гр. свеж магдонос 1 лажиче сол четврт лажиче бибер четврт лажиче црвен пипер 2 лажички мелен кумин 1 лажичка мелен коријандер прстофат мелен кардамом * Јас ги правев без брашно, но се зависи од видот на леблебијата. Ако премногу упива се става 1 лажица брашно. Некои ставаат и 2 лажици сода бокарбона растворени во 1 лажица вода за да видат помеки фалафелите. Јас не ставив затоа што ми пушта некој чуден вкус содата. Леблебијата се кисне во вода 12 - 24 часа. Се процедува и потоа се трља помеѓу дланките, за да се одвои лушпата за полесно да се сомелат зрната. Се заедно се ситни во блендер или машинка за мелење месо. Се прават ќофтенца со раце или лажица и се пржат во длабоко масло на тивко или се печат на мрсна хартија 30 - 40 мин. од двете страни на 190 степени. Па кажи што си направила.
Фала ти, ќе ја биде некој викенд. А утре ќе си купам од Доктор Фалафел, ептен ми направи мерак со сликата.
leleeeeee izvini jas duri sega vidov.. http://moirecepti.mk/post/колачи-со-мармалад-посно/fb/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook Inace probaj pomalce da gi pecis za da bidat pomeki ..
Se izvinuvam znam deka prasajnevo nemi za tuka ama ne znam na drugo mesto kade da go postavam....zedov da go napravam ova i gledam pisuva 1margarin a ne pisuva ni kolku gr nit nisto se iznervirav vkraj eeeeeee....kolkavi se tie paketcina 1 margarin kaj nas vo mk kolku gr?https://moirecepti.mk/post/најмеки-ванилици/
@Espadrila нема течности во тестото!!! Маргаринот и јајцата со другите состојки парават фино меко тесто!!!
Samo da se stavam vo grupata kroasani....slika nemam ali dobro pametam i jas i domasnite, ne ostana nisto za vo frizider, prekrasni meki vkusni i volshebni. Mi vikat a be ima gotovo lisnato kupi rasuchi go....ama ne ja znaat magijata na mesenjeto ,) Tnx Val dim
Баш се чудев од што е таа убава жолта боја Јапонско јаболко воопшто не сакам, ќе пробам во оваа варијанта да го јадам. Фала ти за супер идејата
Оргиналниот рецепт е без јап.јаболко. јас си го додадов. Дома имам цела гајба, убави се, ама многу ми се размачкуваат при јадење и ме нервираат. Вкусно е и добива на маса.
@danichap дај ми рецепт за супата од тиква. Имам една сечена па да ја зготвам денес. Твојава вкусна ми личи . Фала
@Val-Dim сакам да ги направам кроасаните рецептот си го имам зачувано ама не пишува колку брашно треба или е по потреба и од прилика колкави да бидат шолите за млеко и јогурт,пример дали 100,150 или 200 мл.
@ubavka1 во спојлерот ти го ископирав рецептот каде е наведена количината на брашно!!! Инаку шолјите треба да се одприлика 125 мл (старите шолји од кои на времето сите пиевме кафе)... Спојлер: *** Уффф... Се извинувам за пропустот!!! Така е кога се брзав и рецептот Ви го напишав пред да одам на работа!!! Секако дека има брашно!!! По рецептот потребно е 800 гр брашно, но тоа зависи од видот... Јас за моите кроасани потрошив 900 гр брашно, а остатокот до 1 кг ми „отиде“ на посипување по работната површина кога ги расукував корите!!! Еве го целосниот рецепт... К р о а с а н и Тесто 2 јајца 2 лажички шекер 2 мали шољи слатко млеко (ладно) 2 мали шољи кисело млеко (или јогурт) 1 свеж квасец 1 лажичка сол 800-900гр брашно *** 1 маргарин (или по 1/2 маргарин и путер) Val-Dim, 6 октомври 2015 #437
http://moirecepti.mk/post/капри-торта-2 Повели многу е лесна за правење, а за вкусна колку е немам коментар (минатиот пат кога ја правев маж ми скоро цела сам ја изеде, а воопшто не е по благото ) Само да знаеш има грешка кај мерките, пишаните 9 лаж вода во вториот фил се за во првиот, за растворање на пудинзите.
@vitamina одлично во фемина инстаграм.Пукната сум за вакви чудеси и уште да кажеш дека е месено и сучено а не со готови кори м м м...... И се разбира чекам рецептура и методологија.