- 300г чоколадо за готвење - 250мл слатка павлака Стопете ги чоколадото и слатката павлака и оставете на собна температура саат ипол - два, со повремено мешање. - 250г брашно - 300г шеќер - 1 пециво - 1 лажичка сода - пола лажичка сол - 2 јајца - 130мл зејтин - 250мл млеко со 1 лажичка алкохолен оцет - 50г какао - 2 лажички инстант кафе - 120мл зовриена вода Измешајте ги брашното, шеќерот, пецивото и солта во подлабок сад. Додајте ги јајцата, зејтинот и млекото и измешајте со жица додека да се соедини смесата. Во шоља, измешајте ги кафето и какаото со врелата вода. Потоа додајте ја течноста во смесата и измешајте кратко. Поделете ја смесата во два калапи (20цм) и печете во загреана рерна на 180 степени, околу 25 минути. Внимавајте да не ја препечете, ќе биде многу сува. По печењето, оставете ја тортата 10тина минути, а потоа извадете ја од калапите да се олади целосно. Нанесете отприлика една третина од ганашот врз едната кора. Ставете ја другата кора одозгора и премачкајте ја целата торта со остатокот. Тортата не е премногу блага. Доколку сакате поблага, ставете повеќе шеќер или користете мешавина од млечно и чоколадо за готвење во ганашот. Спојлер