Рецепти од Фемина Инстаграм

Дискусија во 'Рецепти' започната од Cakica, 27 јануари 2015.

  1. MikicaBt

    MikicaBt Популарен член

    Се зачлени на:
    4 октомври 2019
    Пораки:
    1.356
    Допаѓања:
    1.483
    Пол:
    Женски
  2. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    4.290
    Допаѓања:
    72.497
    Пол:
    Женски
    - 300г чоколадо за готвење
    - 250мл слатка павлака

    Стопете ги чоколадото и слатката павлака и оставете на собна температура саат ипол - два, со повремено мешање.

    - 250г брашно
    - 300г шеќер
    - 1 пециво
    - 1 лажичка сода
    - пола лажичка сол
    - 2 јајца
    - 130мл зејтин
    - 250мл млеко со 1 лажичка алкохолен оцет
    - 50г какао
    - 2 лажички инстант кафе
    - 120мл зовриена вода

    Измешајте ги брашното, шеќерот, пецивото и солта во подлабок сад.
    Додајте ги јајцата, зејтинот и млекото и измешајте со жица додека да се соедини смесата.
    Во шоља, измешајте ги кафето и какаото со врелата вода. Потоа додајте ја течноста во смесата и измешајте кратко.
    Поделете ја смесата во два калапи (20цм) и печете во загреана рерна на 180 степени, околу 25 минути. Внимавајте да не ја препечете, ќе биде многу сува. По печењето, оставете ја тортата 10тина минути, а потоа извадете ја од калапите да се олади целосно.
    Нанесете отприлика една третина од ганашот врз едната кора. Ставете ја другата кора одозгора и премачкајте ја целата торта со остатокот.

    Тортата не е премногу блага. Доколку сакате поблага, ставете повеќе шеќер или користете мешавина од млечно и чоколадо за готвење во ганашот.

    20251010_120403.jpg
     
    Последна измена: 12 октомври 2025 во 18:24
    На Aleks.mar и MikicaBt им се допаѓа ова.
  3. H.VAGA

    H.VAGA Популарен член

    Се зачлени на:
    10 април 2012
    Пораки:
    1.888
    Допаѓања:
    7.483
    Во соодветна тема ќе може ли рецепт како го проготвува?