- 300 гр замрзната брокула или една средна главица свежа - 2 средни моркови - 2 јајца - зачини по вкус (сол, црн бибер, лук во прав, буковец лут или благ, магдонос) - можиш да им ставиш малку лук и/или кромид, јас не им ставам - 100гр лебни трошки или во зависност од смесата Брокулата се става да се обари 2-3 мин, се цеди добро од водата, се сецка поситно и се става во длабок сад. Морковите се рендаат и се додаваат. Се ставаат зачините, лук, кромид по желба, се кршат двете јајца и се меша сето со вилушка. На крај се додаваат лебните трошки. Со раце се спојува смесата и се прават топчиња. Се редат на плех за в рерна или во ер фрајер, им се става одозгора малце масленце за да не се многу суви. Се печат 15 мин на 200 степени. Се сервира со кисела павлака.
Безглутенска проја со маслинки и сирење, во последниов период се давам во проја, во секој оброк ја комбинирам