Рецепти од Фемина Инстаграм

Discussion in 'Рецепти' started by Cakica, Jan 27, 2015.

  1. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    24,044
    Likes Received:
    203,790
    Gender:
    Female
    @Abrakadabra рецепт зa њoките. Ми требa успешнo тестo, мaкaр билo и сo тиквa. Мoиве не јaдaт, мoже тaкa ќе прoјaдaт.
     
    Abrakadabra likes this.
  2. vitamina

    vitamina Форумски идол

    Joined:
    Jul 19, 2015
    Messages:
    9,183
    Likes Received:
    222,119
    Gender:
    Female
    Јас немам некој конкретен рецепт за тестото.
    Го правам најобично по мои мерки и вкус, исто како тесто за леб.
    Потоа правам топки, ги ставам врз крпа, оставам да нараснат и ги растегнувам, прскам зејтин и сирење, собирам и мотам во круг. Тоа е..
    downloadfile.jpeg
     
  3. Abrakadabra

    Abrakadabra Истакнат член

    Joined:
    Apr 2, 2015
    Messages:
    1,468
    Likes Received:
    20,047
    Gender:
    Female
    @Annath , нема нешто посебно во рецептот. Тиква, едно јајце, брашно по потреба, малку путер ( не сум љубител на маргарин ) и малку сол.
    Го користев овој рецепт
    http://www.coolinarika.com/recept/njoki-od-bundeve/
    со некои мали измени - тиквата ми беше испечена ( во рецептот е варена), а во тестото ставив и малку морско оревче и цимет.
    А сосот го направив со горгонзола и помешав кефир да се соединат.
    Многу едноставно и брзо.
     
    galapce, joy1, do-re-mi and 1 other person like this.
  4. Mrs.Bass

    Mrs.Bass Популарен член

    Joined:
    Apr 7, 2012
    Messages:
    897
    Likes Received:
    7,318
    Abrakadabra likes this.
  5. Abrakadabra

    Abrakadabra Истакнат член

    Joined:
    Apr 2, 2015
    Messages:
    1,468
    Likes Received:
    20,047
    Gender:
    Female
    Попладне ќе го напишам, зошто дома ми е негде запишан. 0603[1].gif
     
    Mrs.Bass likes this.
  6. Mrs.Bass

    Mrs.Bass Популарен член

    Joined:
    Apr 7, 2012
    Messages:
    897
    Likes Received:
    7,318
    @lunicka одма рецепт за тортата?:inlove:
     
    Abrakadabra likes this.
  7. lunicka

    lunicka Форумски идол

    Joined:
    Jan 29, 2010
    Messages:
    3,885
    Likes Received:
    102,090
    Gender:
    Female
    Милка торта на мој начин

    Се печат 2 исти пандишпани
    10 белки
    12 л.шеќер
    10 л.мелени ореви
    4 л.брашно
    Двата листа се сечат на половина да се добијат 4.Се печат во поголемо тавче.
    Фил
    10 жолчки
    20 л.густин
    500 гр шекер
    Се матат и се варат во 2 литра млеко.Сварениот фил се дели на половина.Во првиот фил (изладен)се додава 200 гр.стопена оладена бела чоколада
    и измиксан 250 гр путер или маргарин.Во вториот изладен фил се додава 200 гр стопена оладена црна чоколада и 250 гр. Маргарин или путер.
    Е сега белиот фил се дели на 3 дела.Во првиот се става 100 гр сецкана Милка чоколада во вториот 100 гр дробени лешници јас ставив ореви.Третиот дел заедно со оставен дел од црниот фил служи за мачкање од страна.
    Се склопува
    Лист
    Бел фил со ореви или лешници
    Лист
    Црн фил
    Лист бел фил со чоколада Милка
    Лист
    Се премачкува со белиот фил во кој нема додатоци измешан со црниот.
    Јас одозгора ставив шлаг а погодна е и за фондан зашто е доста цврста.
    И излегува баш голема и по должина и по височина.
     
    Annath, Val-Dim, Mrs.Bass and 3 others like this.
  8. Abrakadabra

    Abrakadabra Истакнат член

    Joined:
    Apr 2, 2015
    Messages:
    1,468
    Likes Received:
    20,047
    Gender:
    Female
    Повели @Mrs.Bass :bow:рецепт за лисната погача

    Состојки:

    1кг. брашно
    1 свеж квасец
    2 лажици сол
    1 чаша ( 200 мл.) млеко
    1 чаша јогурт
    3 чаши ( 200 мл.) зејтин
    3 јајца ( од кои 3 жолчки одат во тестото, а 1 белка е за премачкување )
    1 маргарин ( јас не го сакам маргаринот, а во погачава морало да се става, па ставив пола пакување путер и пола маргарин ).

    Маргаринот (или путерот ) треба да се растопат , за полесно премачкување на 3 –те кори.

    Подготовка:

    Се меси убаво и мазно тесто од горенаведените состојки.
    Се дели на три подеднакви дела.
    Се сука / развлекува кора и се мачка целата со еден дел од растопениот путер или маргарин.
    Се сука друга кора и таа се става над првата и премачкува со путерот.
    И последната кора исто се сука и става над втората и се премачкува со преостанатиот путер.

    Внимателно се виткаат премачканите кори во ролат .

    Ролатот се сече на парчиња кои се редат во подмачкано поголемо тенџере ( нараснува доста, па посигурно е во тенџере да се редат парчињата ).

    Се остава убаво да нарасне и се премачкува одозгора со малку изматена белка и се посипува со сусам или афион, кој како сака.

    Се става да се пече во претходно загреана рерна на 180 Ц околу 40 минути додека не се зацрвени
    и испече убаво во внатрешноста. Тест со чачкалица не е лошо да се направи за проверка дали е испечено тестото.

    Значи колку само „СЕ" изнапишав :rofl:
     
    galapce, Annath, Val-Dim and 3 others like this.
  9. Mrs.Bass

    Mrs.Bass Популарен член

    Joined:
    Apr 7, 2012
    Messages:
    897
    Likes Received:
    7,318
  10. LivingGlam

    LivingGlam Форумски идол

    Joined:
    Sep 28, 2010
    Messages:
    6,293
    Likes Received:
    57,257
    Gender:
    Female
    Тортата е без глутен. :)
    Малку нејасно ќе го напишам рецептов зашто е правена од тепка и мајка ми уште не напишала јасен рецепт.


    Пандишпан:
    11 белки се матат со 11 лажици шеќер.
    Настрана се мешаат 200гр сецкани урми
    200 гр суво грозје (во нашата имаше мешано суво овошје - јагода, рибизла, боровинка...)
    200 толчени ореви
    Во мешавината од суво овошје се ставаат 2 лажици (не мн. полни) безглутенско брашно.
    Оваа мешавина се меша со снегот од белки, многу нежно со лажица. На крај се додаваат 100 гр мелени бадеми или бадемово брашно (кај нас беше бадемово брашно).

    Се пече во голем плех обложен со хартија. 10 минути на 180 степени и 20тина минути на 160 степени. Ова сами ќе го одредите, секоја рерна е различна.

    Фил:
    11 жолчки со 200 гр. шеќер се варат на пареа.
    Се додава 200 гр. темно чоколадо.
    Кога ќе олади, смесата се миксира со 250 гр. омекнат путер.

    Пандишпанот се сече на 3 ленти и се филува тортата.


    Прелив:
    200 мл хопла се загрева до точка на вриење.
    Во друг сад - 200 гр. чоколадо се крши на парчиња.
    Хоплата се додава кај чоколадото, па се меша додека да се растопи. Се остава малку да олади пред да се прелие над тортата.

    [​IMG]
     
  11. danichap

    danichap Moderator Staff Member

    Joined:
    Jun 26, 2011
    Messages:
    16,568
    Likes Received:
    289,627
    @irena.1 Супа од тиква

    Тиквата ја варам со два компира, морков и малку ѓумбир. Во водата додавам млеко, маслена павлака, вегета и др. зачини по вкус и варам.

    Кога ќе се свари заедно со дел од течноста миксам во миксерот, и додавам од павлаката и зачини по вкус.

    Ист принцип и за крем супа од брокула и тиквица.
     
    Last edited: Dec 30, 2015
    irena.1, LollySky, galapce and 4 others like this.
  12. kjukli

    kjukli Форумски идол

    Joined:
    Nov 16, 2014
    Messages:
    3,057
    Likes Received:
    28,613
    Gender:
    Female
    Кажувај одма што има во салатава, превкусна изгледа.
     
    mimi**** likes this.
  13. SV1911

    SV1911 Форумски идол

    Joined:
    Nov 25, 2013
    Messages:
    3,063
    Likes Received:
    69,326
    Не е салата, пица е :D :D со купечко тесто, зеленчук, печурки и неколку вида кашкавал и сирење. :D
     
    mimi**** likes this.
  14. kjukli

    kjukli Форумски идол

    Joined:
    Nov 16, 2014
    Messages:
    3,057
    Likes Received:
    28,613
    Gender:
    Female
    Како бе пица?(facepalm) леле колку сум слепааа :rofl::rofl: Што зеленчук има? Гледам кромид и пиперки?
     
  15. SV1911

    SV1911 Форумски идол

    Joined:
    Nov 25, 2013
    Messages:
    3,063
    Likes Received:
    69,326
    И патлиџан и џелапено :D
     
    kjukli likes this.
  16. Bridget

    Bridget Форумски идол

    Joined:
    Dec 29, 2013
    Messages:
    9,703
    Likes Received:
    134,979
    @referentka она на сликата топена торта е со кокос? Рецепт ако може?
     
  17. referentka

    referentka Moderator Staff Member

    Joined:
    Nov 13, 2012
    Messages:
    14,794
    Likes Received:
    323,771
    Moze glazurata da se isturi vrz peceniot biskvit pa ozgore da se dodade i kokos..ama toa e za mrzlivite:D
     
  18. Bridget

    Bridget Форумски идол

    Joined:
    Dec 29, 2013
    Messages:
    9,703
    Likes Received:
    134,979
  19. referentka

    referentka Moderator Staff Member

    Joined:
    Nov 13, 2012
    Messages:
    14,794
    Likes Received:
    323,771
    Aha:hai:
    go pisuvam vo ReceKti od fem instagram:*
    Me zamati so ova temive be @Bridget
    za biskvitot:
    3 jajca
    10 laz seker
    13 laz zejtin
    16 laz brasni
    100 ml mleko
    1pecivo

    za glazura:
    250 gr margarin (edna kocka)
    200 gr kuhinjsko cokolado
    200 ml mleko
    200 gr seker

    Biskvioto se sece na kocki.Sekoja kocka se macka vo glazurata (jas ostavav i da postojat kockite oti "pijat od glaxurata) i se valka vo kokosot.
     
    Last edited: Jan 3, 2016
    Espadrila, Annath, LivingGlam and 3 others like this.
  20. IronLady

    IronLady Форумски идол

    Joined:
    Aug 24, 2014
    Messages:
    2,119
    Likes Received:
    34,674
    Gender:
    Female
    @promeneta
    Бидејќи ми пиша во темата, но ти го избришале коментарот, изволте рецепта за руски капи или т.н шубари.
    Потребни состојки:
    -
    6 пудинга
    - 1кг и 200 млеко
    - 3 паковки ресана, од тие големите од по 500 гр.
    - 1 пакетче кокос
    - 1 кристал маргарин
    - 1 паковче шеќер во прав

    Подготовка:
    - Ги правиш сите 6 пудинзи настрана, и потоа ги додаваш во млекото од 1кг и 200. Ќе мешаш убаво, со цел да испадне густо. Кога ќе биде готов, го тргаш настрана, да се олади, а во меѓувреме, го матиш маргаринот и шеќерот во прав заедно. Откако ќе се олади пудингот, ќе го додадеш во смесава со маргаринот и шеќерот и матиш, се додека не се изедначи смесата. Откако ќе се изедначи, почнуваш со мачкање на ресаните.
    Земаш по две ресани, и на една кај што е чоколадното, ставаш од смесата колку сакаш ти и потоа ја лепиш другата од другата страна, оти чоколадото треба да се гледа. Откако ќе ја залепиш неа, отстрана мачкаш со пудинг, ама гледај да не го премачкаш чоколадното, и потоа ваљаш во кокос убаво.

    И да, преубави и превкусни се. Сите ми ги пофалија, па затоа во една секунда ги снема :lol:
    Обавезно чекам слика да постираш кога ќе ги направиш :)
    1491632_10205691982754635_6122156605411172862_n.jpg
     
    ssweety, promeneta and Annath like this.