1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Рецепти од Фемина Инстаграм

Дискусија во 'Рецепти' започната од Cakica, 27 јануари 2015.

  1. ANGIE1

    ANGIE1 Популарен член

    Се зачлени на:
    25 јануари 2015
    Пораки:
    911
    Допаѓања:
    3.480
    Пол:
    Женски
    Да да тоа е :D
     
    На Kukla994 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. zalosna

    zalosna Форумски идол

    Се зачлени на:
    29 декември 2011
    Пораки:
    4.742
    Допаѓања:
    78.090
    Пол:
    Женски
  3. SV1911

    SV1911 Форумски идол

    Се зачлени на:
    25 ноември 2013
    Пораки:
    2.957
    Допаѓања:
    67.170
    :D Свари ги макароните прво и исцеди jа водата, и после покриј ги со капак за да не се изладат. После размешај две лажици брашно со чаша млеко, а одделно во лонче што не загорува стави уште две чаши млеко (ова на 400-500 гр макарони одприлика). Откако млекото ќе дојде пред вриење намали ја температурата и додај го миксот од млеко и брашно и мешај додека да згусне, 4-5 минути. После исклучи ја ринглата и додај кашкавал (ја ставив околу 150 гр моцарела и уште толку ементал, ама можеш било каков кашкавал) и измешај додека се соедни се убаво. После додај ги макароните и измешај. Додај сол и зачини, што тебе ти се допаѓа.
    Ако не сакаш да има млечен привкус, намали пола чаша млеко.
    Ептен е просто и брзо за правење. :)
     
    На IronLady, Abrakadabra, Annath и 3 други им се допаѓа ова.
  4. Val-Dim

    Val-Dim Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    1.780
    Допаѓања:
    61.354
    @mareane рецепт за крекерите...
    Интегралните соленки ги правев еднаш, ми се допаѓаат, ама дечките не ми ги „бендисаа“ :(!!!
     
    На Abrakadabra му/ѝ се допаѓа ова.
  5. mareane

    mareane Форумски идол

    Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    8.792
    Допаѓања:
    270.529
    Пол:
    Женски
    Крекериве прв пат ги правев ,а не се лоши:
    -100 гр.сирење
    -2 лажици путер(јас ставив маргарин)
    -1 поголема чаша брашно
    -1 лажица вода(јас ставив малу повеќе кисела вода да се замеси)
    1 лајце црвен пипер,малку црн пипер,сусам,сол
    Во рецептот не пишуцаше пециво ама јас си ставив пола пециво.
    Ги замесив, веднаш расукав,сечев,напрвив дупчиња со виљушка и печев.
    Ама излегоа малку нецел плех,така да дупла мера следно.
     
    На galapce, Abrakadabra, Annath и 3 други им се допаѓа ова.
  6. Abrakadabra

    Abrakadabra Истакнат член

    Се зачлени на:
    2 април 2015
    Пораки:
    1.468
    Допаѓања:
    20.043
    Пол:
    Женски
    @Val-Dim ми правиш беља со месениве работи.:inlove:
    Ај сега рецептот за тоа убавата рустикална пита, ако може ?
     
    На galapce и Val-Dim им се допаѓа ова.
  7. Val-Dim

    Val-Dim Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    1.780
    Допаѓања:
    61.354
    @Abrakadabra мила, месењето теста ми е предизвик!!! Со години собирам рецепти и месам, месам :)...
    Од готвењето број 1 ми се тестата... Еве денес направив пастрмајлија, растурен ролат и интегрални колачи :clap:. Во неделата ми се случува 3-4 пати да замесам нешто, солено или благо...
    Долги години не се осмелував да фатам сукало во рака, мислев дека е нешто тешко и комплицирано... Правев теста кои се развлекуваат само со оклагија. Но, кога ми тргна :lol:...
    За питата на нашите баби немам рецепт. Се ставам од око...
    Се замесува средно тесто од брашно (околу 800гр) , квасец (1 сув), шекер (1 лажичка) , сол (2 лажички), зејтин ( 3-4 лажици) и вода (околу 400мл, зависи колку „пие“ брашното)...
    Откако убаво ке се замеси тестото се дели на 13 дела кои се обликуваат како топчиња. Секое топче се расукува во мал круг. Првите 7 се редат едно врз друго, со тоа што меѓу нив се попрскува мешавина од растопен маргарин и зејтин. На последното парче не се става маснотија. Се попрскува со брашно и со сукало се развлекува една голема кора ( поголема од тавата во која што ќе се пече!). Се помош на сукалото се става во намастената тава. Се земаат следните 3 топчиња и на истиот начин се расукуваат, но со големина колку дното на тавата. Се ставаат врз првото тесто, се додава филот ( сирење со јајца, спанаќ, блитва со сирење / урда, пржена зелка, праз...). Преостанатите 3 топчиња се расукуваат на истиот начин како и претходните, но со големина помала од првите 7, а поголема од 3-те... Се става врз филот и со првата „најголема“ кора чии краеви „висат“ од тавата се обликува „витка“. Се остава да „стаса“ и се пече.
    Добар апетит :)
    Види го прикачениот фајл 236699
     
    На Antebellum, Annath, LivingGlam и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. joy1

    joy1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.769
    Допаѓања:
    324.644
    Пол:
    Женски
    @Serafima бурекот како го правиш? Со што ги прскаш корите?
     
  9. Abrakadabra

    Abrakadabra Истакнат член

    Се зачлени на:
    2 април 2015
    Пораки:
    1.468
    Допаѓања:
    20.043
    Пол:
    Женски
    Blagodaram @Val-Dim :bow: Jas od sukalo imam uplav :D Ama moram ednas i sukanjeto da go probam.
     
    На galapce и Val-Dim им се допаѓа ова.
  10. kjukli

    kjukli Форумски идол

    Се зачлени на:
    16 ноември 2014
    Пораки:
    3.057
    Допаѓања:
    28.613
    Пол:
    Женски
    @Eli23, Овој рецепт е. Јас ги полнев со вишни и капини. Превкусни се. Меки, се топат во уста. Мајка ми ги испофали, а ич не е мераклија на благо.

     
    На Eli23 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. kukla21

    kukla21 Мама Член на тимот

    Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Рецептот е од @AngelOfArh. Најубавите мафини кои сум ги јадела! :)
     
    На joy1, AngelOfArh, kjukli и 2 други им се допаѓа ова.
  12. Eli23

    Eli23 Форумски идол

    Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.600
    Допаѓања:
    48.966
    Пол:
    Женски
    А може да се печат во хартиени модли или само во силиконски?
     
  13. kjukli

    kjukli Форумски идол

    Се зачлени на:
    16 ноември 2014
    Пораки:
    3.057
    Допаѓања:
    28.613
    Пол:
    Женски
    Кукла ги пече во хартиени. Немаш гајле. Само не ги полни многу.
     
    На Peppermint, kukla21 и Eli23 им се допаѓа ова.
  14. referentka

    referentka Moderator Член на тимот

    Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.722
    Допаѓања:
    322.739
    @Be-yO-nCe nema recept nekoj.
    RED biskviti macnati vo mleko,red hopla,red visni.
    Ozgore dve kuhinjski stopeni.
    Da otstoi malku samo treba,biskvitite dabpoprimat
     
    На SV1911 и Be-yO-nCe им се допаѓа ова.
  15. kukla21

    kukla21 Мама Член на тимот

    Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    А ако ставам шлаг? Ич не сакам хопла!
     
  16. referentka

    referentka Moderator Член на тимот

    Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.722
    Допаѓања:
    322.739
    Oti da nemoze???
     
  17. kukla21

    kukla21 Мама Член на тимот

    Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Незнам, јас да си прашам :D
     
    На referentka му/ѝ се допаѓа ова.
  18. kjukli

    kjukli Форумски идол

    Се зачлени на:
    16 ноември 2014
    Пораки:
    3.057
    Допаѓања:
    28.613
    Пол:
    Женски
    @kukla21 Има разлика? Мене тоа се ми е исто, а хопла, а слатка павлака, а шлаг... :rofl:
     
    На referentka му/ѝ се допаѓа ова.
  19. kukla21

    kukla21 Мама Член на тимот

    Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Не ми се исти - мене хоплата ми е многу мрсна - некако тешка за јадење. Шлагчето е посластица :D
     
    На Eli23 и kjukli им се допаѓа ова.
  20. SV1911

    SV1911 Форумски идол

    Се зачлени на:
    25 ноември 2013
    Пораки:
    2.957
    Допаѓања:
    67.170
    @Viktorijaaa5 дај го рецептот на компирите со урда на твој начин :) , изгледаат превкусни.