Свари ги макароните прво и исцеди jа водата, и после покриј ги со капак за да не се изладат. После размешај две лажици брашно со чаша млеко, а одделно во лонче што не загорува стави уште две чаши млеко (ова на 400-500 гр макарони одприлика). Откако млекото ќе дојде пред вриење намали ја температурата и додај го миксот од млеко и брашно и мешај додека да згусне, 4-5 минути. После исклучи ја ринглата и додај кашкавал (ја ставив околу 150 гр моцарела и уште толку ементал, ама можеш било каков кашкавал) и измешај додека се соедни се убаво. После додај ги макароните и измешај. Додај сол и зачини, што тебе ти се допаѓа. Ако не сакаш да има млечен привкус, намали пола чаша млеко. Ептен е просто и брзо за правење.
@mareane рецепт за крекерите... Интегралните соленки ги правев еднаш, ми се допаѓаат, ама дечките не ми ги „бендисаа“ !!!
Крекериве прв пат ги правев ,а не се лоши: -100 гр.сирење -2 лажици путер(јас ставив маргарин) -1 поголема чаша брашно -1 лажица вода(јас ставив малу повеќе кисела вода да се замеси) 1 лајце црвен пипер,малку црн пипер,сусам,сол Во рецептот не пишуцаше пециво ама јас си ставив пола пециво. Ги замесив, веднаш расукав,сечев,напрвив дупчиња со виљушка и печев. Ама излегоа малку нецел плех,така да дупла мера следно.
@Val-Dim ми правиш беља со месениве работи. Ај сега рецептот за тоа убавата рустикална пита, ако може ?
@Abrakadabra мила, месењето теста ми е предизвик!!! Со години собирам рецепти и месам, месам ... Од готвењето број 1 ми се тестата... Еве денес направив пастрмајлија, растурен ролат и интегрални колачи . Во неделата ми се случува 3-4 пати да замесам нешто, солено или благо... Долги години не се осмелував да фатам сукало во рака, мислев дека е нешто тешко и комплицирано... Правев теста кои се развлекуваат само со оклагија. Но, кога ми тргна ... За питата на нашите баби немам рецепт. Се ставам од око... Се замесува средно тесто од брашно (околу 800гр) , квасец (1 сув), шекер (1 лажичка) , сол (2 лажички), зејтин ( 3-4 лажици) и вода (околу 400мл, зависи колку „пие“ брашното)... Откако убаво ке се замеси тестото се дели на 13 дела кои се обликуваат како топчиња. Секое топче се расукува во мал круг. Првите 7 се редат едно врз друго, со тоа што меѓу нив се попрскува мешавина од растопен маргарин и зејтин. На последното парче не се става маснотија. Се попрскува со брашно и со сукало се развлекува една голема кора ( поголема од тавата во која што ќе се пече!). Се помош на сукалото се става во намастената тава. Се земаат следните 3 топчиња и на истиот начин се расукуваат, но со големина колку дното на тавата. Се ставаат врз првото тесто, се додава филот ( сирење со јајца, спанаќ, блитва со сирење / урда, пржена зелка, праз...). Преостанатите 3 топчиња се расукуваат на истиот начин како и претходните, но со големина помала од првите 7, а поголема од 3-те... Се става врз филот и со првата „најголема“ кора чии краеви „висат“ од тавата се обликува „витка“. Се остава да „стаса“ и се пече. Добар апетит Види го прикачениот фајл 236699
@Eli23, Овој рецепт е. Јас ги полнев со вишни и капини. Превкусни се. Меки, се топат во уста. Мајка ми ги испофали, а ич не е мераклија на благо.
@Be-yO-nCe nema recept nekoj. RED biskviti macnati vo mleko,red hopla,red visni. Ozgore dve kuhinjski stopeni. Da otstoi malku samo treba,biskvitite dabpoprimat