Сварен компир излупен го сечкаш на покрупни парчиња и го пропржуваш на малку загреано масло(ако имаш нелеплива тава поубаво е) додаваш малку лук ( јас ставив малку колку за вкус) и откако убаво ќе се запржат и ќе почнат да се дробат парчињата компир додадов урда. Зачинив со мешан зачин ,црн бибер, сол. Лесно и многу убаво ,се надевам ќе ти се допаднат
@girl-miri Салатата -марула,краставица ,домат зачинета со малку зејтин сол и малку лимонов сок јајцата сецкани одозгора и рендано сирење Погачата ми е со тесто за кифли што си ги праам 500гр млеко 2квасеца 2лажици сол 2лажици шеќер 2јајца 2филџани зејтин брашно по потреба околу 600-700гр Млекото да ти биде малку загреано да биде млако и си го замесуваш тестото со сите состојки да биде меко тесто.Оставаш да стаса 2 пати и си делиш топчиња. Од секој дел сукаш кора и ја премачкуваш со маргарин и ставаш сирење Ја виткаш како ролат и ја сечеш на коси парчиња на прави во форма на јаже значи како сакаш си правиш форми и парчињата ги редиш во намрсена тавичка округла Јас пробував да направам нешто како цетови ама ништо од бизнисот Како и да ја наредиш нема да згрешиш затоа што при печењето ќе нарасне и формата ќе се изгуби одозгора премачкуваш со јајца и сусам и печеш Тавата со ориз Запржувам кромид + пиперка па го додавам оризот да се запржи со нив околу 4-5 минути со постојано мешање и додавам вода сол вегета бибер Се ставам во тавичка во која што ќе се печи и додавам компир сецкан на коцкички и стек кој е претходно сварен и раскубен на помали парчиња Покривам со фолија и печам во загреана рерна околу 20мин па кога оризот и компирот се веќе сварени ја вадам фолијата за малку да се потпече и тоа е тоа
najbrz moment salatata ke ja probam oti obozavam salati(slicna edna pravam i jas ama ima jajca tuka Ti blagodaram zenska
Домашно подготвени крцкави лепчиња идеални како прилог на секое јадење … Потребно е: 260 гр брашно 60 гр пченкарно брашно 80 мл масло за готвење 160 мл млака вода 1 јајце 1 лажичка сол 1/2 лажичка шеќер 1/2 кесичка сув квасец за посипување: сол малку сусам, мелена црвена пиперка, ким Подготовка: - Во еден подлабок сад измешајте ги сите потребни состојки за подготовка на тестото и месете се додека не добиете фина, компактна смеса. Тестото покријте го и оставете го да нарасне околу 30 минути. - Стасаното тесто поделете го на 3 дела и секој дел тенко расукајте го. - Со помош на нож, исечете го тестото на тенки стапчиња (за полесно, тестото првин префрлете го во плех за печење, па потоа сечете го). - Префрлете ги стапчињата во намастен плех за печење и оставете ги да одморат 10-тина минути. Пред печење, намачкајте ги со малку вода и масло и посипете со сусам, сол и црвен пипер. - Печете во загреана рерна, на 230 степени, околу 10 минути водејќи сметка да не изгорат бидејќи не е потребно долго печење. Наросете сирење, кашкавал или сл. и сервирајте ги. Топено сирење ... Најпрво релната се уклучува на најсилна температура и додека се загрева се почнува со редење на сирењето. Најдобро е кога се топи во земјен сад. Најдолу се става фета сирењето. Со виљушка убаво се распределува по целото дно на тавата. Врз него се става 5 лажици благо млеко и 5 лажици доматно пире (или домашна салца, домата). Над нив се реди кулен или сланина претходно исечена на коцки и пропржена на малку масло, и печурки зависно од вкусот. И врз сето ова доаѓа рендан кашкавал. Убаво е кашкавалот да е ајдамер или по ваш избор мешани млечни кашкавали. Врз кашкавалот се посолува букова сол и се става на печење. Се пече 15-тина мин и потоа јас уклучувам опција на релната печење со вентилатор и печам уште 5 мин за да се добие златно жолта коричка. Состојки 400 гр фета сирење 250 гр чадена сланина, кулен 400 гр млечен кашкавал 5 лажици доматно пире 5 лажици благо млеко По желба печурки малку буковец Поховани кромид, печурки и тиквици Се печурките се сечат на пола, тиквиците на кришки а кромидот на прстени, се валкаат во јајцр и презла и се пржат во свежо загреан зејтин.
Состојки: 4 јајца 12 лажици шеќер 12 лажици млеко 12 лажици брашно половина кесичка пециво какао шеќер во прав (и не мора) Јајцата и шеќерот најпрво се матат, сега за време незнам точно да речиме 7 минути негде, потоа се додаваат и останатите состојки и повторно се мати додека не се соединат сите состојки. Поголемиот дел од смесата се тура во садот за печење мал дел се остава околу пола чаша и во него се става какао, по вкус да добие некоја кафеава не многу темна боја и се додава во останатата смесата во средината во форма на круг. Потоа се пече и на крај преку цедалка се наросува шеќев во прав. Многу е едноставен и вкусен
@chocolade Eve ti recept za mantiite : 700 gr brasno sol okolu 400 ml voda Fil : 500 gr meleno meso kromid (okoli 2 golemi glavici) zacin po zelba + 70 gr puter 100 ml maslo 400 ml jogurt luk po zelba Od orvite sostojki zamesuvas testo, go delis na dva dela I ostavas da otstoi 30 min. Vo megjuvreme se podgotvuva filot.. Se rastopuva puterot I se dodava masloto. Se rasukuva tenka golema kora I se stava od filot na dve sprotivni strani, se poprskuva so rastopeniot puter I se sobiraat kako rolat. Koga ke se spojat dve rolatcinja, se razdvojuvaat na sredina, pa se secat na pomali kockicki I se stavaat vo tepsija namackana so maslo. Koga ke se napolnit tepsijata se poprskuvaat so ostanatiot puter I maslo. Pecis na 200 stepeni. Ispecenite mantii se posipuvaat so jogurt, vo koj se dodava sitno seckan luk, po zelba I se vrakja vo rerna uste 4-5 minuti. Tolku. Na zdravje! Ako imas nekoe prasanje tuka sum
I da znaes deka mnogu se vkusni sin mi gi obozava,eve go receptot:3jajca se matat i se dodava 1\4kiselo mleko,1pecivo i 14 lazici brasno.Koga ke se napravi smesata se ostava da odstoi 10min.So mala lazica se zema od smesata i przat vo vrel zejtin.Se uvaluvaat vo prav seker i se stava cokoladen preliv.
Kolku stapcinja ke izlezat od edna tura? Kolku osobi mozam da posluzam od ovaa doza topeno sirenje? Blagodaram
Дозата за топеното сирење ќе си ја направиш по самата потреба, значи нема филозофии, можеш да ги направиш во помали тавички или пак една голема, нема некоја конкретна мерка, се зависи од тоа кој колку јаде, дозата со 400 гр.сирење е за 3 4 лица зависно кој колку ќе изеде. Ако ме разбираш. Прави го по желба и по потреба. Дозата за фурнаринките е мала, ако планираш да чекаш гости замеси тродупла доза, пак ќе кажам во зависност од потребата, 260 гр.брашно е мала доза.
Повели, јас често ги правам, брзи се, едноставни, и вкусни, а траат и доста време ако не се изедат. 3 чаши брашно (јас ги правам со една интегрално, една р'жано и една бело брашно, некогаш комбинирам со брашно од хељда, ги имам правено и само со интегрално, зависи што имам дома, битно три чаши да се) 1 пакетче прашок за пециво Пола чаша масло (јас ставам помалку од пола) 1 чаша пиво или бело вино 1 лажица сол 100 гр. лупен сончоглед 100 гр. сусам 100 гр. ленено семе Се мешаат сите состојки со лажица па се меси како тесто да се изедначи смесата. Многу е лесно за работа, се сука кора потенка од 1 cm и се става во тавче врз хартија за печење. Се сече на правоаголници (може и со калапи) и се пече околу 25 минути на 180-200°С да заруменат, ако сакаш помеки помалку ги печеш. Спојлер: Слика
Фала мн за рецептот . Сакам да прашам дали само 2 кори се сукаат? И коцките се сечат на работна маса па се редат во тепсија?
Секако Тесто: 3 јајца 150гр шеќер 50мл зејтин 100мл млеко 100гр чоколада за готвење 70гр брашно 1 пециво 100гр мелени ореви Јајцата и шеќерот убаво се бијат , чоколадата се топи, сите состојки убаво се мешаат и смесата се става да се пече на 180 степени окулу 20мин. Фил : Филов е едноставен , се вари еден пудинг од чоколада, се додава 100гр растопена чоколада . Можеш да ставиш и маргарин за подобро да се стегне, но и не мора. Испеченото и изладено тесто се филува и одозгора може по желба да се стави шлаг крем, чоколадо и сл.