@Dennings , секако дека може рецепт. Тестото е направено како за леб, само со интегрално брашно. Ова е интегралното брашно што се продава во Кам. Исто се прават и со бело брашно, ама јас сум поголем кејф по интегралното. 500 гр интегрално брашно (не го мешав со бело, мислам самото си е мешано) 1 пакетче сув квасец 1 лажиче бел или кафеав шеќер малку сол 4-5 лажици масло за јадење (јас користам маслиново, може сончогледово) 2 лажици мед Во малку млака вода го ставам квасецот со едно лажиче шеќер и го мешам и го оставам да се активира неколку минути. Во брашното, мешам малку сол (не повеќе од лажиче), па додавам масло и млаката вода која претходно ја измешав со квасецот. Вода додавам постепено, немам мерка, со месење осеќам додека не се измеси меко нелепливо тесто. После го покривам со кеса и со крпа, и го оставам на топло да надојде (30-40 минути). Во тенџерче со вода додавам 2 лажици мед, и ја ставам водата да зоврие, а надојденото тесто правам мали топчиња, и секое топче со рака го развлекувам и формирам ѓеврече. Големината и дебелината на ѓевречето е личен избор Кога водата со медот ќе зоврие, ги варам ѓевречињата по 2-3 минути од секоја страна, ги вадам и ги ставам во сад со сусам, па на плех, директно на хартија за печење. Се печат на 200 степени околу пола саат (додека не заруменат). Нема утка, лесни се за правење
@mimi**** 800 гр. кисело млеко 7 филџани брашно 6 филџани шеќер - вкупно ми дојде 900 грама. цело пакетче 1 филџан зејтин Со каков филџан ќе започнеш со таков и ќе завршиш.Јас мерев со оние браво кафе црвените. 2 мали лажички сода 2-3 лаж. какао 5 - 6 лаж. мармалад ( 3-4 во смесата, 2-3 кога ќе се испече за премачување) Сето тоа се става во голем сад прво течните состојќи ги стави, после сувите.Мармаладот за крај го остави, зошто ќе ти лепи лажицата од него.Стави 3-4 лажици во смесата, а останатите 2-3 за кога ќе се испече, за премачкување.Ако па не можеш да ги соединиш убаво, оклучи миксерот и за 1 минута, ќе се соедини убаво.Јас така направив на крај.Колку да ги извалкат перките за миење Сепак ако ти дојде многу често, може да ставиш уште 1-2 лажици зејтин, да не ти дојде многу сува.Инаку тортата е превкусна, и меќа е како сунгер од киселото млеко.Добива некоја многу убава боја, само што сликите ми останаа на телефонот што ми се расипа. Толку сочна изгледа. Јас печев во 36 плех, и таман до горе ми дојде на висина.Ако сакаш преполови ја дозата на половина.Јас ја печев на 20 степени околу 45 мин. ти проверувај да не ти изгори, после ја намалив на 150 - 20 мин. и после на 100, па на 50 намалив, зошто висока е и треба многу време да се испече.Сепак зависи од рерната, проверувај повремено.Се на се, некаде 2 часа ја печев, а 4 дена ја јадевме 2 кујнски чоколади 70-80 гр.кокос 2 киви Кога ќе се испече ја премачкуваме со останатите 2-3 лаж. мармалад, па одозгора со на пареа растопените чоколади.Ставив кокос, а на мал дел, исечкани на кругчиња киви.Тоа за мене Прашај ако има нешто нејасно, слободно Ти карито со павлаката го помеша, или ? Ептен вкусно ми изгледаат макароните.
Nemat problem, zadovolstvo mi e. Dve kori da, ama ke sobiras rolati od dvete sprotivni strani, kon sredinata, vsusnost 4 ke ispadnat, me sfakjas?? Da, si gi secis na rabotnata masa, kaj sto si sucis, pa gi nareduvas vo tepsija ili pleh za pecenje Se razbravme? Ako imat neso nejasno, zadovolstvo ke mi e da ti doobjasnam, pisi mi lp, da ne ja polnime temava
Не не јасно ми е тоа за собирањето од двете страни, само не ми бесе јасно кај се сечат ролатите. Дали во плехот или на работна маса. Фала мила многу, јадев еднаш преубави беа. Морам да ги направам
@Winter Lady fala za receptot,ovie denovi ke ja napravam pa ke stavam slikai da kari staviv vo pavlakata i isto i odozgora vrz kaskavalot malku,bidejki go obozavam vkusot
@Winter Lady Еве го рецептот за чизкејкот. Improvizovani kolac Za koru: 1/3 margarina umutiti, dodati soka od jedne narandze, 150 g mlevene plazme i mleka po potrebi, kasikom mesati i napraviti cvrstu masu. Razvuci je unutar obruca. Fil sa visnjama: iz tegle kompota od visanja od 680 g sipati u serpu samo sok, dodati 3 kasike secera, kada provri dodati 1 kesicu pudinga od vanile rastvorenog u malo mleka. Kuvati 1-2 min. pa u to dodati i visnje. Sve zajedno kuvati i mesati oko 3 min. Kada se ohladi, izliti u obruc preko kore. Beli fil: umutiti 200 ml slatke pavlake, skuvati sa mlekom 1 kesicu pudinga od vanile sa 3-4 kasike secera, kada se malo prohladi, sjediniti sa pavlakom. Ja sam dodala i 1/3 kesice zelatina ali paziti da se ne doda u smesu vruc zelatin (kao sto sam ja uradila pa je sve to ubilo "penusavost" fila) vec ga prvo prohladiti i postepeno dodavati tokom mesanja. Glazura: 100 g cokolade za kuvanje rastopiti sa 50 g margarina, dodati kasiku ulja i 3 kasike mleka
Kukle po ovaj recept se vodev Samo namesto sirenje Mu staviv salama I kashkaval Prevkusni dojdoja http://www.femina.mk/рецепти/популарни-јадења/мафини-со-сирење
@referentka како ја правиш урнебес салатата? Сигурно не е комплицирано, ама никогаш не ми се погодила. @Adi888 колкава шоља користеше? Некоја ориентација да ми дадеш?
Јас ги правам тие од медено срце тортата што е: 2 шољи млеко; 2 шољи шеќер; 4 шољи брашно; 1 лажиче сода бикарбона; 1 лажиче цимет; 3 лажици мармалад (јас ставам од сливи). Е сега за мафини можеш и пола доза. Еве и друг рецепт Мафини Состојки: 2 јајца; 150гр шеќер; 100мл млеко; 1 печиво; 6 лажици масло; 150гр брашно. Подготовка: Јајцата пенесто се матат со шеќерот, се додава брашното, печивото, маслото и млакото млеко. Смесата се става во калапи и се пече на 190°C 20 мин. Кога ќе се изладат се декорираат по желба