1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Рецепти од Фемина Инстаграм

Дискусија во 'Рецепти' започната од Cakica, 27 јануари 2015.

  1. Dennings

    Dennings Популарен член

    Се зачлени на:
    18 септември 2013
    Пораки:
    533
    Допаѓања:
    3.980
    Пол:
    Женски
  2. bella.s

    bella.s Популарен член

    Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.162
    Допаѓања:
    10.940
    Пол:
    Женски
    Ti blagodaram za receptot,i samo uste da prasam za tavceto koj broj?:)
     
  3. savana

    savana Популарен член

    Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    1.770
    Допаѓања:
    9.567
    Пол:
    Женски
    уф број не знам не пишува :/ ама средно нека е да не мн големо ни па многу мало.:)
     
    На bella.s му/ѝ се допаѓа ова.
  4. jacqueline.s

    jacqueline.s Форумски идол

    Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.124
    Допаѓања:
    20.279
    Пол:
    Женски
    @Dennings , секако дека може рецепт. Тестото е направено како за леб, само со интегрално брашно. Ова е интегралното брашно што се продава во Кам. Исто се прават и со бело брашно, ама јас сум поголем кејф по интегралното.
    500 гр интегрално брашно (не го мешав со бело, мислам самото си е мешано)
    1 пакетче сув квасец
    1 лажиче бел или кафеав шеќер
    малку сол
    4-5 лажици масло за јадење (јас користам маслиново, може сончогледово)
    2 лажици мед
    Во малку млака вода го ставам квасецот со едно лажиче шеќер и го мешам и го оставам да се активира неколку минути. Во брашното, мешам малку сол (не повеќе од лажиче), па додавам масло и млаката вода која претходно ја измешав со квасецот. Вода додавам постепено, немам мерка, со месење осеќам додека не се измеси меко нелепливо тесто. После го покривам со кеса и со крпа, и го оставам на топло да надојде (30-40 минути). Во тенџерче со вода додавам 2 лажици мед, и ја ставам водата да зоврие, а надојденото тесто правам мали топчиња, и секое топче со рака го развлекувам и формирам ѓеврече. Големината и дебелината на ѓевречето е личен избор :)
    Кога водата со медот ќе зоврие, ги варам ѓевречињата по 2-3 минути од секоја страна, ги вадам и ги ставам во сад со сусам, па на плех, директно на хартија за печење. Се печат на 200 степени околу пола саат (додека не заруменат).
    Нема утка, лесни се за правење :)
     
    На Annath, Dennings и kjukli им се допаѓа ова.
  5. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    Пол:
    Женски
    @mimi****
    800 гр. кисело млеко
    7 филџани брашно
    6 филџани шеќер - вкупно ми дојде 900 грама. цело пакетче
    1 филџан зејтин
    Со каков филџан ќе започнеш со таков и ќе завршиш.Јас мерев со оние браво кафе црвените.
    2 мали лажички сода
    2-3 лаж. какао
    5 - 6 лаж. мармалад ( 3-4 во смесата, 2-3 кога ќе се испече за премачување)
    Сето тоа се става во голем сад прво течните состојќи ги стави, после сувите.Мармаладот за крај го остави, зошто ќе ти лепи лажицата од него.Стави 3-4 лажици во смесата, а останатите 2-3 за кога ќе се испече, за премачкување.Ако па не можеш да ги соединиш убаво, оклучи миксерот и за 1 минута, ќе се соедини убаво.Јас така направив на крај.Колку да ги извалкат перките за миење :lol:
    Сепак ако ти дојде многу често, може да ставиш уште 1-2 лажици зејтин, да не ти дојде многу сува.Инаку тортата е превкусна, и меќа е како сунгер од киселото млеко.Добива некоја многу убава боја, само што сликите ми останаа на телефонот што ми се расипа. ;( Толку сочна изгледа.
    Јас печев во 36 плех, и таман до горе ми дојде на висина.Ако сакаш преполови ја дозата на половина.Јас ја печев на 20 степени околу 45 мин. ти проверувај да не ти изгори, после ја намалив на 150 - 20 мин. и после на 100, па на 50 намалив, зошто висока е и треба многу време да се испече.Сепак зависи од рерната, проверувај повремено.Се на се, некаде 2 часа ја печев, а 4 дена ја јадевме :lol:
    2 кујнски чоколади
    70-80 гр.кокос
    2 киви
    Кога ќе се испече ја премачкуваме со останатите 2-3 лаж. мармалад, па одозгора со на пареа растопените чоколади.Ставив кокос, а на мал дел, исечкани на кругчиња киви.Тоа за мене :mm:
    Прашај ако има нешто нејасно, слободно :*
    12435610_1026611860715140_601837676_n.jpg
    Ти карито со павлаката го помеша, или ?
    Ептен вкусно ми изгледаат макароните. :D
     
    Последна измена: 26 јануари 2016
    На mimi**** и Annath им се допаѓа ова.
  6. Adina

    Adina Популарен член

    Се зачлени на:
    6 февруари 2013
    Пораки:
    1.048
    Допаѓања:
    8.016
    Пол:
    Женски
    Nemat problem, zadovolstvo mi e.
    Dve kori da, ama ke sobiras rolati od dvete sprotivni strani, kon sredinata, vsusnost 4 ke ispadnat, me sfakjas??
    Da, si gi secis na rabotnata masa, kaj sto si sucis, pa gi nareduvas vo tepsija ili pleh za pecenje :) Se razbravme? Ako imat neso nejasno, zadovolstvo ke mi e da ti doobjasnam, pisi mi lp, da ne ja polnime temava ;) :*
     
  7. chocolade

    chocolade Популарен член

    Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Пол:
    Женски
    Не не јасно ми е тоа за собирањето од двете страни, само не ми бесе јасно кај се сечат ролатите. Дали во плехот или на работна маса. Фала мила многу, јадев еднаш преубави беа. Морам да ги направам :*
     
    На Adina му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Adina

    Adina Популарен член

    Се зачлени на:
    6 февруари 2013
    Пораки:
    1.048
    Допаѓања:
    8.016
    Пол:
    Женски
    @chocolade Da postavis slika koga ke gi naprajs :D Ne se ni somnevam deka ke uspees ;) Imaj ubav den
     
    На chocolade му/ѝ се допаѓа ова.
  9. mimi****

    mimi**** Истакнат член

    Се зачлени на:
    28 август 2015
    Пораки:
    603
    Допаѓања:
    3.636
    Пол:
    Женски
    @Winter Lady fala za receptot,ovie denovi ke ja napravam pa ke stavam slika:)i da kari staviv vo pavlakata i isto i odozgora vrz kaskavalot malku,bidejki go obozavam vkusot
     
    На Winter Lady му/ѝ се допаѓа ова.
  10. kjukli

    kjukli Форумски идол

    Се зачлени на:
    16 ноември 2014
    Пораки:
    3.057
    Допаѓања:
    28.613
    Пол:
    Женски
    На oblace1 и Winter Lady им се допаѓа ова.
  11. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    Пол:
    Женски
    Фала ти мила :*
     
    На mimi**** му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Ginger^

    Ginger^ Форумски идол

    Се зачлени на:
    16 март 2015
    Пораки:
    4.320
    Допаѓања:
    55.365
    Пол:
    Женски
    @Winter Lady
    Еве го рецептот за чизкејкот.


    Improvizovani kolac

    Za koru: 1/3 margarina umutiti, dodati soka od jedne narandze, 150 g mlevene plazme i mleka po potrebi, kasikom mesati i napraviti cvrstu masu. Razvuci je unutar obruca.

    Fil sa visnjama: iz tegle kompota od visanja od 680 g sipati u serpu samo sok, dodati 3 kasike secera, kada provri dodati 1 kesicu pudinga od vanile rastvorenog u malo mleka. Kuvati 1-2 min. pa u to dodati i visnje. Sve zajedno kuvati i mesati oko 3 min. Kada se ohladi, izliti u obruc preko kore.

    Beli fil: umutiti 200 ml slatke pavlake, skuvati sa mlekom 1 kesicu pudinga od vanile sa 3-4 kasike secera, kada se malo prohladi, sjediniti sa pavlakom. Ja sam dodala i 1/3 kesice zelatina ali paziti da se ne doda u smesu vruc zelatin (kao sto sam ja uradila pa je sve to ubilo "penusavost" fila) vec ga prvo prohladiti i postepeno dodavati tokom mesanja.

    Glazura: 100 g cokolade za kuvanje rastopiti sa 50 g margarina, dodati kasiku ulja i 3 kasike mleka
     
    На Mrs.Bass, Annath, LivingGlam и 4 други им се допаѓа ова.
  13. azelea

    azelea Популарен член

    Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.574
    Допаѓања:
    15.589
    Фалааа :*
     
    На One.Moment му/ѝ се допаѓа ова.
  14. kukla21

    kukla21 Мама Член на тимот

    Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
  15. Adi888

    Adi888 Форумски идол

    Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    6.186
    Допаѓања:
    23.208
    Пол:
    Женски
    На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. kukla21

    kukla21 Мама Член на тимот

    Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    @referentka како ја правиш урнебес салатата? Сигурно не е комплицирано, ама никогаш не ми се погодила.

    @Adi888 колкава шоља користеше? Некоја ориентација да ми дадеш?
     
  17. Adi888

    Adi888 Форумски идол

    Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    6.186
    Допаѓања:
    23.208
    Пол:
    Женски
  18. Adi888

    Adi888 Форумски идол

    Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    6.186
    Допаѓања:
    23.208
    Пол:
    Женски
    @kukla21 еве ја :)
    IMG_20160130_132021.jpg
    И ако можи некој да ми пиши рецепт за благи мафини, однапред му благодарам :)
     
    На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. kukla21

    kukla21 Мама Член на тимот

    Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738

    За благи мафини, врати се малку поназад има одлична рецепта!!!
     
  20. skorpija123

    skorpija123 Популарен член

    Се зачлени на:
    18 јули 2011
    Пораки:
    699
    Допаѓања:
    2.624
    Јас ги правам тие од медено срце тортата што е: 2 шољи млеко; 2 шољи шеќер; 4 шољи брашно; 1 лажиче сода бикарбона; 1 лажиче цимет; 3 лажици мармалад (јас ставам од сливи). Е сега за мафини можеш и пола доза.
    Еве и друг рецепт
    Мафини
    Состојки:

    2 јајца; 150гр шеќер; 100мл млеко; 1 печиво; 6 лажици масло; 150гр брашно.
    Подготовка:
    Јајцата пенесто се матат со шеќерот, се додава брашното, печивото, маслото и млакото млеко. Смесата се става во калапи и се пече на 190°C 20 мин. Кога ќе се изладат се декорираат по желба
     
    На Adi888 му/ѝ се допаѓа ова.