Moze, mila. No, ke me pocekas do utre za receptot. Bebevo mi e nemirno i ne mi dava mnogu vreme. Pozz
Uzivaj i taka ne go pravam sega docno e Ubavo e na izgled se nadevam nema mnogu sostojki pa da go napravam najbrzo guski do maloto
Твоето е 100 поубаво, и подобра слика.Таму воопшто нема сос, туку каков ориз користеше што како снег бел ти излегол, ни зачини ли не му ставаше вегета ?
Па оризот се вари без сол и вагета, но не промешуваш, кога ќе зарумени месото додаваш мед и тоа е во последните минути па сосот го раствораш во ладно млеко и го додаваш во месето додека не згусне.
@Mama25, ova strudlava so visni ti e sovrsenstvo a e edna od retkite blagi raboti koi gi jadam. Moze recept, gledam ne e so gotovi kori
Најлесно се праат 200gr ореви(можеш и било кое јаткасто овошје, лешник, бадем, шо сакаш тоа, дури можиш и да ги имешаш) 150 гр чоколадо за готвење 50 гр путер 4 супени лажици екстракт од рум 2 лажици шеќер оревите се мелат, чоколадото заедно со путерот се топат на пареа, шекерот и румот се мешат па се додаваат во растопеното чокладо, па сета таа смеса се додава во мелените ореви се меша целата смеса за да се соединат состојките потоа се праат топчиња (ако не ви се обликуваат добро додате уште малку јаткасто овошје додека смесата не ви стане таман за обликување) на крај се валкаат во мрвици, ако сте љубители на кокос може и во кокос.
Срцка, тортава ја правев според овој рецепт http://moirecepti.mk/post/торта-со-карамели-и-лешник/ Само што, ја ја направив со три потенки кори посебно (без сечење како во рецептата), и во секоја кора по 3-4 лажици мелени лешници ставав. Исто, за секоја кора посебно, употребував по 5 белки, и се печеа на тивко. (пробавме како што пишува во рецептата, но подзагоре). Додека другите состојки за корите, истите ги искористив, само ја намалив дозата.. Верувај, преубава е тортава. За изглед, зависи како ќе ја украсиш, но за вкус е феноменална И, лани, и годинава истава ја правам...и само добивам пофални зборови. Чекам слика кога ќе ја направиш
@Winter Lady Јафа колач 4 јајца 18 лажици шеќер 18 лажици млеко 18 лажици масло 20 лажици брашно 1 прашок за пециво Фил: 2 дл вода 8 лажици шеќер 3 лажици џем од кајсија Глазура: 100 гр чоколадо за готвење 3 лажици млеко Тесто - се матат јајцата и шеќерот додека шеќерот не се стопи. Потоа се додава масло и млеко а потоа брашно и прашок за печиво . Се пече во плех со димензии 25×30 см 35 минути на температура од 150 степени. Фил – се зоврива водата и шеќер. Потоа се додава изренданиот портокал. Се остава да се олади. Изладеното тесто се сече попреку на половина. Горната половина се изронува и се соединува со филот. Долната половина од тестото се премачкува со три лажици џем, па со филот убаво се израмнува а потоа се прелива со глазурата.
Се вари млеко, се додава шеќер, ванилин шеќер и пире од сладок виолетов компир (претходно сварен и испасиран). Кога ќе зоврие се вари 3-4 минути со постојано мешање. Се меша пудинг од ванила со густин и се додава во смесата. Се вари уште некоја мин. Со постојано мешање зошто ќе загори. Се трга од оган и се додава претходно подготвен желатин, добро се меша и се остава да олади. Количината на состојките се ми беше од прилика. Се сервира со шлаг крем или јас во случајов ставив сладолед.
@Abrakadabra мила повели рецепт. Јас се што е со вишни сакам во било која комбинација Штрудла со вишни 150мл млеко 1/2 паковање сув квасец1/2 1 кафена лажичка сол 5 к. лажички шеќер 250 мл млака вода 3 супени лажици масло 700 gr брашно ( најдобро наменско или по желба) 500 gr вишни 100 gr гриз 150 gr шеќер 100 gr шеќер во прав за посипување Во млака вода се меша квасецот,шеќерот солта и малку брашно да се добие хомогена смеса па се остава 20 мин да одстои и да нарасне. Потоа се меша останатото брашно и преостанатите состојки па се додава претходно приготвениот квасец и се заедно се замесува додека не се добие срено тврдо тесто. Вака припременото тесто се остава да надојде околи саат време. Тестото потоа се дели на делови а деловите зависат од величината на тавчето во кое ќе се спрема штрудлата. Јас го поделив на три дела,зошто моиве по дома повеќе сакаат поголеми парчиња. Одкако ќе се подели тестото, на набрашнета површина се развлекува кора (дебелина околу 2-3 милиетра) па се филува. Се распоредеуваат вишните по развлечената кора па се посипуваат со гриз и шеќер(јас шеќер не им ставам ги сакам киселкасти). Се виткаат и се редат во подмачкано тавче.Кога ќе се наредат се остаават уште околу пола саат да одстојат пред печење. Kога ќе се испечат се покриваат со мокра крпа,да омекнат.Оладените штрудли се сечат на парчиња по желба и се посипуваат со прав шеќер. @joy1 ти само најави се ја специјално за тебе правам хамбургери Лепчињата се правени од свекрва ми,што и останаа од роденденот па децава ги собрале зошто мајка им дома не им прави бел леб а ја одма им најдов намена. Ги правев по овој рецепт http://www.coolinarika.com/recept/najbolji-domaci-hamburger-burger/ класичен бургер, по желба што си јадете се полни внатре нема некоја филозофија. На вкус се преубави!