Рецепти од Фемина Инстаграм

Discussion in 'Рецепти' started by Cakica, Jan 27, 2015.

  1. makedonkamak

    makedonkamak Форумски идол

    Joined:
    Oct 17, 2013
    Messages:
    3,616
    Likes Received:
    27,002
    Gender:
    Female
    Moze, mila. No, ke me pocekas do utre za receptot. Bebevo mi e nemirno i ne mi dava mnogu vreme. Pozz
     
    girl-miri likes this.
  2. girl-miri

    girl-miri Форумски идол

    Joined:
    Oct 19, 2011
    Messages:
    7,698
    Likes Received:
    19,882
    Gender:
    Female
    Uzivaj ;) i taka ne go pravam sega docno e :D Ubavo e na izgled se nadevam nema mnogu sostojki pa da go napravam najbrzo ;)
    guski do maloto :hug:
     
    Last edited: Feb 9, 2016
    makedonkamak likes this.
  3. Mrs.Bass

    Mrs.Bass Популарен член

    Joined:
    Apr 7, 2012
    Messages:
    897
    Likes Received:
    7,318
    India and referentka like this.
  4. India

    India Популарен член

    Joined:
    Jan 6, 2016
    Messages:
    354
    Likes Received:
    15,688
    Gender:
    Female
    Mrs.Bass likes this.
  5. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Joined:
    Feb 9, 2015
    Messages:
    3,421
    Likes Received:
    26,046
    Gender:
    Female
    Твоето е 100 поубаво, и подобра слика.Таму воопшто нема сос, туку каков ориз користеше што како снег бел ти излегол, ни зачини ли не му ставаше вегета ?
     
    India likes this.
  6. India

    India Популарен член

    Joined:
    Jan 6, 2016
    Messages:
    354
    Likes Received:
    15,688
    Gender:
    Female
    Па оризот се вари без сол и вагета, но не промешуваш, кога ќе зарумени месото додаваш мед и тоа е во последните минути па сосот го раствораш во ладно млеко и го додаваш во месето додека не згусне.
     
  7. referentka

    referentka Moderator Staff Member

    Joined:
    Nov 13, 2012
    Messages:
    14,784
    Likes Received:
    323,669
    @Shelea рецепт те молам 8-|
     
  8. Abrakadabra

    Abrakadabra Истакнат член

    Joined:
    Apr 2, 2015
    Messages:
    1,468
    Likes Received:
    20,046
    Gender:
    Female
    Last edited: Feb 12, 2016
  9. joy1

    joy1 Форумски идол

    Joined:
    Aug 14, 2012
    Messages:
    19,996
    Likes Received:
    327,800
    Gender:
    Female
    Мене и хамбургерите домашни ми фатиа око.
    Давај рецепт и добродојде назад :$
     
    Mama25, Abrakadabra and LivingGlam like this.
  10. iskraFem

    iskraFem Истакнат член

    Joined:
    Nov 13, 2014
    Messages:
    134
    Likes Received:
    2,475
    Gender:
    Female
  11. Sesil

    Sesil Moderator Staff Member

    Joined:
    Nov 27, 2014
    Messages:
    7,105
    Likes Received:
    136,823
    Gender:
    Female
    Најлесно се праат :D
    200gr ореви(можеш и било кое јаткасто овошје, лешник, бадем, шо сакаш тоа, дури можиш и да ги имешаш)
    150 гр чоколадо за готвење
    50 гр путер
    4 супени лажици екстракт од рум
    2 лажици шеќер

    оревите се мелат,
    чоколадото заедно со путерот се топат на пареа, шекерот и румот се мешат па се додаваат во растопеното чокладо, па сета таа смеса се додава во мелените ореви
    се меша целата смеса за да се соединат состојките потоа се праат топчиња (ако не ви се обликуваат добро додате уште малку јаткасто овошје додека смесата не ви стане таман за обликување)
    на крај се валкаат во мрвици, ако сте љубители на кокос може и во кокос.
     
    mimi**** and joy1 like this.
  12. mimi****

    mimi**** Истакнат член

    Joined:
    Aug 28, 2015
    Messages:
    603
    Likes Received:
    3,637
    Gender:
    Female
    @IronLady ke moze li mila recept od tortata,prevkusno izgleda:*
     
  13. Ana Marija 1

    Ana Marija 1 Популарен член

    Joined:
    Apr 28, 2015
    Messages:
    645
    Likes Received:
    11,351
    Gender:
    Female
    @savana ако може рецепт од тортата со гриз и ореви?
     
  14. IronLady

    IronLady Форумски идол

    Joined:
    Aug 24, 2014
    Messages:
    2,107
    Likes Received:
    34,598
    Gender:
    Female
    Срцка, тортава ја правев според овој рецепт :)
    http://moirecepti.mk/post/торта-со-карамели-и-лешник/

    Само што, ја ја направив со три потенки кори посебно (без сечење како во рецептата), и во секоја кора по 3-4 лажици мелени лешници ставав.
    Исто, за секоја кора посебно, употребував по 5 белки, и се печеа на тивко. (пробавме како што пишува во рецептата, но подзагоре).
    Додека другите состојки за корите, истите ги искористив, само ја намалив дозата..:)

    Верувај, преубава е тортава. :inlove:
    За изглед, зависи како ќе ја украсиш, но за вкус е феноменална :mm::mm::mm:
    И, лани, и годинава истава ја правам...и само добивам пофални зборови.

    Чекам слика кога ќе ја направиш :*
     
    Winter Lady and mimi**** like this.
  15. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Joined:
    Feb 9, 2015
    Messages:
    3,421
    Likes Received:
    26,046
    Gender:
    Female
  16. La.RagazzaMisteriosa

    La.RagazzaMisteriosa Популарен член

    Joined:
    Jun 17, 2013
    Messages:
    476
    Likes Received:
    10,844
    Gender:
    Female
    @Winter Lady

    Јафа колач
    4 јајца
    18 лажици шеќер
    18 лажици млеко
    18 лажици масло
    20 лажици брашно
    1 прашок за пециво

    Фил:
    2 дл вода
    8 лажици шеќер
    3 лажици џем од кајсија

    Глазура:
    100 гр чоколадо за готвење
    3 лажици млеко

    Тесто - се матат јајцата и шеќерот додека шеќерот не се стопи. Потоа се додава масло и млеко а потоа брашно и прашок за печиво . Се пече во плех со димензии 25×30 см 35 минути на температура од 150 степени.
    Фил – се зоврива водата и шеќер. Потоа се додава изренданиот портокал. Се остава да се олади.
    Изладеното тесто се сече попреку на половина. Горната половина се изронува и се соединува со филот. Долната половина од тестото се премачкува со три лажици џем, па со филот убаво се израмнува а потоа се прелива со глазурата.
     
    Winter Lady likes this.
  17. irena.1

    irena.1 Форумски идол

    Joined:
    Nov 1, 2012
    Messages:
    4,363
    Likes Received:
    21,350
    Gender:
    Female
    Се вари млеко, се додава шеќер, ванилин шеќер и пире од сладок виолетов компир (претходно сварен и испасиран). Кога ќе зоврие се вари 3-4 минути со постојано мешање. Се меша пудинг од ванила со густин и се додава во смесата. Се вари уште некоја мин. Со постојано мешање зошто ќе загори. Се трга од оган и се додава претходно подготвен желатин, добро се меша и се остава да олади. Количината на состојките се ми беше од прилика:). Се сервира со шлаг крем или јас во случајов ставив сладолед.
     
    Winter Lady likes this.
  18. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Joined:
    Feb 9, 2015
    Messages:
    3,421
    Likes Received:
    26,046
    Gender:
    Female
    Фала ви женски, а каде да го најдам тоа пире од виолетов компир ? :D
     
  19. Mama25

    Mama25 Популарен член

    Joined:
    Mar 4, 2012
    Messages:
    1,440
    Likes Received:
    10,958
    Gender:
    Female
    @Abrakadabra мила повели рецепт. Јас се што е со вишни сакам во било која комбинација:smirk:
    Штрудла со вишни
    • 150мл млеко
    • 1/2 паковање сув квасец1/2
    • 1 кафена лажичка сол
    • 5 к. лажички шеќер
    • 250 мл млака вода
    • 3 супени лажици масло
    • 700 gr брашно ( најдобро наменско или по желба)
    • 500 gr вишни
    • 100 gr гриз
    • 150 gr шеќер
    • 100 gr шеќер во прав за посипување

    Во млака вода се меша квасецот,шеќерот солта и малку брашно да се добие хомогена смеса па се остава 20 мин да одстои и да нарасне.
    Потоа се меша останатото брашно и преостанатите состојки па се додава претходно приготвениот квасец и се заедно се замесува додека не се добие срено тврдо тесто. Вака припременото тесто се остава да надојде околи саат време.
    Тестото потоа се дели на делови а деловите зависат од величината на тавчето во кое ќе се спрема штрудлата. Јас го поделив на три дела,зошто моиве по дома повеќе сакаат поголеми парчиња.
    Одкако ќе се подели тестото, на набрашнета површина се развлекува кора (дебелина околу 2-3 милиетра) па се филува. Се распоредеуваат вишните по развлечената кора па се посипуваат со гриз и шеќер(јас шеќер не им ставам ги сакам киселкасти). Се виткаат и се редат во подмачкано тавче.Кога ќе се наредат се остаават уште околу пола саат да одстојат пред печење. Kога ќе се испечат се покриваат со мокра крпа,да омекнат.Оладените штрудли се сечат на парчиња по желба и се посипуваат со прав шеќер.


    @joy1 ти само најави се ја специјално за тебе правам хамбургери:*
    Лепчињата се правени од свекрва ми,што и останаа од роденденот па децава ги собрале зошто мајка им дома не им прави бел леб :rofl: а ја одма им најдов намена.
    Ги правев по овој рецепт http://www.coolinarika.com/recept/najbolji-domaci-hamburger-burger/ класичен бургер, по желба што си јадете се полни внатре нема некоја филозофија. На вкус се преубави!
     
  20. Abrakadabra

    Abrakadabra Истакнат член

    Joined:
    Apr 2, 2015
    Messages:
    1,468
    Likes Received:
    20,046
    Gender:
    Female