1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Рецепти од Фемина Инстаграм

Дискусија во 'Рецепти' започната од Cakica, 27 јануари 2015.

  1. makedonkamak

    makedonkamak Форумски идол

    Се зачлени на:
    17 октомври 2013
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    27.000
    Пол:
    Женски
    Moze, mila. No, ke me pocekas do utre za receptot. Bebevo mi e nemirno i ne mi dava mnogu vreme. Pozz
     
    На girl-miri му/ѝ се допаѓа ова.
  2. girl-miri

    girl-miri Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.879
    Пол:
    Женски
    Uzivaj ;) i taka ne go pravam sega docno e :D Ubavo e na izgled se nadevam nema mnogu sostojki pa da go napravam najbrzo ;)
    guski do maloto :hug:
     
    Последна измена: 9 февруари 2016
    На makedonkamak му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Mrs.Bass

    Mrs.Bass Популарен член

    Се зачлени на:
    7 април 2012
    Пораки:
    897
    Допаѓања:
    7.318
    На India и referentka им се допаѓа ова.
  4. India

    India Популарен член

    Се зачлени на:
    6 јануари 2016
    Пораки:
    354
    Допаѓања:
    15.688
    Пол:
    Женски
    На Mrs.Bass му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    Пол:
    Женски
    Твоето е 100 поубаво, и подобра слика.Таму воопшто нема сос, туку каков ориз користеше што како снег бел ти излегол, ни зачини ли не му ставаше вегета ?
     
    На India му/ѝ се допаѓа ова.
  6. India

    India Популарен член

    Се зачлени на:
    6 јануари 2016
    Пораки:
    354
    Допаѓања:
    15.688
    Пол:
    Женски
    Па оризот се вари без сол и вагета, но не промешуваш, кога ќе зарумени месото додаваш мед и тоа е во последните минути па сосот го раствораш во ладно млеко и го додаваш во месето додека не згусне.
     
  7. referentka

    referentka Moderator Член на тимот

    Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.722
    Допаѓања:
    322.739
    @Shelea рецепт те молам 8-|
     
  8. Abrakadabra

    Abrakadabra Истакнат член

    Се зачлени на:
    2 април 2015
    Пораки:
    1.468
    Допаѓања:
    20.043
    Пол:
    Женски
    Последна измена: 12 февруари 2016
    На Mama25, Giovanna, LivingGlam и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. joy1

    joy1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.769
    Допаѓања:
    324.644
    Пол:
    Женски
    Мене и хамбургерите домашни ми фатиа око.
    Давај рецепт и добродојде назад :$
     
    На Mama25, Abrakadabra и LivingGlam им се допаѓа ова.
  10. iskraFem

    iskraFem Истакнат член

    Се зачлени на:
    13 ноември 2014
    Пораки:
    134
    Допаѓања:
    2.475
    Пол:
    Женски
  11. Sesil

    Sesil Moderator Член на тимот

    Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    6.963
    Допаѓања:
    134.825
    Пол:
    Женски
    Најлесно се праат :D
    200gr ореви(можеш и било кое јаткасто овошје, лешник, бадем, шо сакаш тоа, дури можиш и да ги имешаш)
    150 гр чоколадо за готвење
    50 гр путер
    4 супени лажици екстракт од рум
    2 лажици шеќер

    оревите се мелат,
    чоколадото заедно со путерот се топат на пареа, шекерот и румот се мешат па се додаваат во растопеното чокладо, па сета таа смеса се додава во мелените ореви
    се меша целата смеса за да се соединат состојките потоа се праат топчиња (ако не ви се обликуваат добро додате уште малку јаткасто овошје додека смесата не ви стане таман за обликување)
    на крај се валкаат во мрвици, ако сте љубители на кокос може и во кокос.
     
    На mimi**** и joy1 им се допаѓа ова.
  12. mimi****

    mimi**** Истакнат член

    Се зачлени на:
    28 август 2015
    Пораки:
    603
    Допаѓања:
    3.636
    Пол:
    Женски
    @IronLady ke moze li mila recept od tortata,prevkusno izgleda:*
     
  13. Ana Marija 1

    Ana Marija 1 Популарен член

    Се зачлени на:
    28 април 2015
    Пораки:
    644
    Допаѓања:
    11.321
    Пол:
    Женски
    @savana ако може рецепт од тортата со гриз и ореви?
     
  14. IronLady

    IronLady Форумски идол

    Се зачлени на:
    24 август 2014
    Пораки:
    2.074
    Допаѓања:
    34.451
    Пол:
    Женски
    Срцка, тортава ја правев според овој рецепт :)
    http://moirecepti.mk/post/торта-со-карамели-и-лешник/

    Само што, ја ја направив со три потенки кори посебно (без сечење како во рецептата), и во секоја кора по 3-4 лажици мелени лешници ставав.
    Исто, за секоја кора посебно, употребував по 5 белки, и се печеа на тивко. (пробавме како што пишува во рецептата, но подзагоре).
    Додека другите состојки за корите, истите ги искористив, само ја намалив дозата..:)

    Верувај, преубава е тортава. :inlove:
    За изглед, зависи како ќе ја украсиш, но за вкус е феноменална :mm::mm::mm:
    И, лани, и годинава истава ја правам...и само добивам пофални зборови.

    Чекам слика кога ќе ја направиш :*
     
    На Winter Lady и mimi**** им се допаѓа ова.
  15. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    Пол:
    Женски
  16. La.RagazzaMisteriosa

    La.RagazzaMisteriosa Популарен член

    Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    472
    Допаѓања:
    10.844
    Пол:
    Женски
    @Winter Lady

    Јафа колач
    4 јајца
    18 лажици шеќер
    18 лажици млеко
    18 лажици масло
    20 лажици брашно
    1 прашок за пециво

    Фил:
    2 дл вода
    8 лажици шеќер
    3 лажици џем од кајсија

    Глазура:
    100 гр чоколадо за готвење
    3 лажици млеко

    Тесто - се матат јајцата и шеќерот додека шеќерот не се стопи. Потоа се додава масло и млеко а потоа брашно и прашок за печиво . Се пече во плех со димензии 25×30 см 35 минути на температура од 150 степени.
    Фил – се зоврива водата и шеќер. Потоа се додава изренданиот портокал. Се остава да се олади.
    Изладеното тесто се сече попреку на половина. Горната половина се изронува и се соединува со филот. Долната половина од тестото се премачкува со три лажици џем, па со филот убаво се израмнува а потоа се прелива со глазурата.
     
    На Winter Lady му/ѝ се допаѓа ова.
  17. irena.1

    irena.1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.361
    Допаѓања:
    21.348
    Пол:
    Женски
    Се вари млеко, се додава шеќер, ванилин шеќер и пире од сладок виолетов компир (претходно сварен и испасиран). Кога ќе зоврие се вари 3-4 минути со постојано мешање. Се меша пудинг од ванила со густин и се додава во смесата. Се вари уште некоја мин. Со постојано мешање зошто ќе загори. Се трга од оган и се додава претходно подготвен желатин, добро се меша и се остава да олади. Количината на состојките се ми беше од прилика:). Се сервира со шлаг крем или јас во случајов ставив сладолед.
     
    На Winter Lady му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    Пол:
    Женски
    Фала ви женски, а каде да го најдам тоа пире од виолетов компир ? :D
     
  19. Mama25

    Mama25 Популарен член

    Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    1.440
    Допаѓања:
    10.957
    Пол:
    Женски
    @Abrakadabra мила повели рецепт. Јас се што е со вишни сакам во било која комбинација:smirk:
    Штрудла со вишни
    • 150мл млеко
    • 1/2 паковање сув квасец1/2
    • 1 кафена лажичка сол
    • 5 к. лажички шеќер
    • 250 мл млака вода
    • 3 супени лажици масло
    • 700 gr брашно ( најдобро наменско или по желба)
    • 500 gr вишни
    • 100 gr гриз
    • 150 gr шеќер
    • 100 gr шеќер во прав за посипување

    Во млака вода се меша квасецот,шеќерот солта и малку брашно да се добие хомогена смеса па се остава 20 мин да одстои и да нарасне.
    Потоа се меша останатото брашно и преостанатите состојки па се додава претходно приготвениот квасец и се заедно се замесува додека не се добие срено тврдо тесто. Вака припременото тесто се остава да надојде околи саат време.
    Тестото потоа се дели на делови а деловите зависат од величината на тавчето во кое ќе се спрема штрудлата. Јас го поделив на три дела,зошто моиве по дома повеќе сакаат поголеми парчиња.
    Одкако ќе се подели тестото, на набрашнета површина се развлекува кора (дебелина околу 2-3 милиетра) па се филува. Се распоредеуваат вишните по развлечената кора па се посипуваат со гриз и шеќер(јас шеќер не им ставам ги сакам киселкасти). Се виткаат и се редат во подмачкано тавче.Кога ќе се наредат се остаават уште околу пола саат да одстојат пред печење. Kога ќе се испечат се покриваат со мокра крпа,да омекнат.Оладените штрудли се сечат на парчиња по желба и се посипуваат со прав шеќер.


    @joy1 ти само најави се ја специјално за тебе правам хамбургери:*
    Лепчињата се правени од свекрва ми,што и останаа од роденденот па децава ги собрале зошто мајка им дома не им прави бел леб :rofl: а ја одма им најдов намена.
    Ги правев по овој рецепт http://www.coolinarika.com/recept/najbolji-domaci-hamburger-burger/ класичен бургер, по желба што си јадете се полни внатре нема некоја филозофија. На вкус се преубави!
     
    На Giovanna, Abrakadabra, LivingGlam и 2 други им се допаѓа ова.
  20. Abrakadabra

    Abrakadabra Истакнат член

    Се зачлени на:
    2 април 2015
    Пораки:
    1.468
    Допаѓања:
    20.043
    Пол:
    Женски