Рецепти од Фемина Инстаграм

Discussion in 'Рецепти' started by Cakica, Jan 27, 2015.

  1. IronLady

    IronLady Форумски идол

    Joined:
    Aug 24, 2014
    Messages:
    2,107
    Likes Received:
    34,598
    Gender:
    Female
    Рецепт :inlove::$:$
     
    LivingGlam likes this.
  2. Salome

    Salome Популарен член

    Joined:
    Jul 13, 2012
    Messages:
    1,245
    Likes Received:
    10,422
    Gender:
    Female
    тинчемајмунче ќе можеш да ми кажеш точен рецепт за ова?...Или барем одприлика колку компири се рендаат во тестото и со каков зеленчук се полни покрај меленото месо?
     
  3. tincemajmunce

    tincemajmunce Форумски идол

    Joined:
    Feb 8, 2014
    Messages:
    2,341
    Likes Received:
    28,355
    Gender:
    Female
    4-5 kompiri sredna golemina,okolu 400 grama,gi varis i cekas da se izladat pa gi rendas na sitno bidejki inace ke ti se lepat ako se topli,eden kvasec,edno jajce,rendas i polovina margarin,okolu 100 ml voda i mleko zaedno,po edno lazice sol,seker i malku maslo.Zamesuvas testo i dodavas brasno po potreba nekade okolu 500 gr +- ke ti fati.Malku tesko se mesi i se lepi ama vredi:muscle::muscle::D:D.Otkako ke go izmesis ostavas 15-ina min da odmori i zemas kines od testoto edno malo topce i na dlanka go pleskas kako pleskavica stavas fil vnatre i gi zatvoras kraevite,ke ti dojde kako topce gi stavas na namrsena tepsija so spoenoto odozdola a odozgora ke ti dojde maznoto,na sekoe topce ke ja namrsuvas rakata bidejki testoto e leplivo.Ke gi stavas na razmak bidejki rastat i ke ti se spojat edni so drugi.
    Fil:jas proprziv kromid,morkov,piperka zelena,nekolku seri domatcinja,pecurki i meleno meso,zacini sol,biber i piper crven edno malo lazice.
    Ako gi napavis kazi kako ti ispadnale kaj mene mn gi sakaat,jas ke se macam 2 sati potoa za 10 min gi nema.:rofl::rofl:
     
    galapce, Annath and Salome like this.
  4. fila

    fila Популарен член

    Joined:
    Dec 2, 2010
    Messages:
    136
    Likes Received:
    5,515
    Gender:
    Female
    Dali mozebi nekoja od vas znae recept za salata BELA BREZA ja imase vo edno od spisanijata na Hrana I vino.
     
  5. bella.s

    bella.s Популарен член

    Joined:
    Aug 27, 2013
    Messages:
    2,163
    Likes Received:
    10,941
    Gender:
    Female
    @danichap ako moze detalno sto e toa,so kompir mislam e,i recept ako ne ti e tesko.tnx..
     
  6. danichap

    danichap Moderator Staff Member

    Joined:
    Jun 26, 2011
    Messages:
    16,522
    Likes Received:
    288,776
    Компирите не се лупени, само детално измиени, додавам морков и чушка сецкани во долги тенки ленти, шери домати, билки(магдонос и дил-конкретно), се друго е по желба.
    Релната ја уклучувам да се затопли кога започнувам со сецкање и подготовка, во тавата користам хартија за печење но сепак ставам малку массло, а со истото попрскувам и озгора.
    Посебен вкус дава и кога парчиња бутер ќе се нафрлат врз целото тафче.
    Многу зачини. Бибер, сол, вегета, кориандер, сенф во вид на мали зрнца, розмарин...
    НЕ покривам со фолија. си се крчка околу 45мин на околу 220. По потреба на крај засилувам на 240.

    Под компирите оздоле има стек.
    Започнувам со негова подготовка околу пола час одкако ќе ги ставам компирите во релна.
    Го валкам во предходно ситно исецканите дил и магдонос, додавам бибер и на тивко пржам/вртам.
    Одприлика да стасаат истовремено.
     
    galapce, bella.s and LivingGlam like this.
  7. bella.s

    bella.s Популарен член

    Joined:
    Aug 27, 2013
    Messages:
    2,163
    Likes Received:
    10,941
    Gender:
    Female
    Znaci ona beloto e puter,jas mislev feta da ne e,i kompirot od mladite stavas pretpistavuvam?
     
  8. danichap

    danichap Moderator Staff Member

    Joined:
    Jun 26, 2011
    Messages:
    16,522
    Likes Received:
    288,776
    Вакво е.
    Од паковањето десно, внатре има мали паковања со најразлични вкусеви. Одлична арома и вкус, посебно во комбинација со стек. Го ставив на крај, кога ми беше се сервирано озгора.
    Бутерот беше предходно, во фазата за печење.
    Најчесто од младите, малите. Но многу често сум правела и со големите компири, само на поситно исецкано и е истотака превкусно. Така да не се ограничувај дека мора да се мали.
    Додади масло, бутер...и ќе бидат супер.

    [​IMG]
     
  9. kjukli

    kjukli Форумски идол

    Joined:
    Nov 16, 2014
    Messages:
    3,057
    Likes Received:
    28,613
    Gender:
    Female
    Давај рецепт. 8)
     
    Mama25 likes this.
  10. zhap4e

    zhap4e Форумски идол

    Joined:
    Mar 27, 2011
    Messages:
    7,113
    Likes Received:
    107,128
    Gender:
    Female
    @India мислам твое беше она мевцето :wasntme:
    Давај рецептот!:D
    Благодарам однапред. Ако сум грешка, се извинувам:tmi:
     
  11. theowndemon

    theowndemon crazy cat lady Staff Member

    Joined:
    Sep 17, 2013
    Messages:
    14,159
    Likes Received:
    175,168
    Gender:
    Female
    Можи рецепт? :$
     
    Mama25 likes this.
  12. zhap4e

    zhap4e Форумски идол

    Joined:
    Mar 27, 2011
    Messages:
    7,113
    Likes Received:
    107,128
    Gender:
    Female
    @Babushka, солената торта изгледа превкусно, преубаво. Ќе може ли рецепт?:)
    Благодарам!:f:
     
  13. Viktorijaaa5

    Viktorijaaa5 Форумски идол

    Joined:
    Oct 26, 2013
    Messages:
    6,140
    Likes Received:
    91,490
    Gender:
    Female
    @Ordinary повели рецепт :)

    500гр бело вино
    500гр зејтин
    1пециво
    3лаж. сол
    1кг брашно
    100гр ленено семе
    100гр сусам
    100гр сончоглед

    Многу брзи и едноставни ,се мешат сите состојки заедно оди точно 1кг брашно ни повеќе ни помалку :lol:
    Јас правев половина доза затоа што многу излегуваат :D
    Ако не те мрзи можеш да си сукаш кора ни многу тенка ни мн дебела и од неа да си вадиш со фигури јас почнав така па потоа си продолжив да си праам топчиња директно од смесата :D
    Се печат во загреана релна едно 10-15минути ,ќе ги надгледуваш да не ги препечеш многу :!:
    Морам да кажам дека многу заситуваат :)
     

    Attached Files:

    duffi, galapce, Пчела and 3 others like this.
  14. galapce

    galapce Форумски идол

    Joined:
    Nov 4, 2014
    Messages:
    4,318
    Likes Received:
    106,805
    Gender:
    Female
    @Viktorijaaa5
    И од селското да напишеш рецепт кога ќе можеш.
     
  15. Viktorijaaa5

    Viktorijaaa5 Форумски идол

    Joined:
    Oct 26, 2013
    Messages:
    6,140
    Likes Received:
    91,490
    Gender:
    Female
    Запржувам кромид повеќе 3-4 големи глави убаво да се запржи па додавам печурки исто убаво да се запржат да излезе водичката од нив и додавам месото(свинско) да се пржи откако убаво ќе порумени кромидот додавам вода колку да е месото залиено и ставам морков-повеќе :) Додавам бело вино една чаша (многу убав вкус добива од виното) и ставам зачини сол вегета малку кари црн бибер значи се што ми се наоѓа и го оставам на тивко да си крчка додека месото не биде сварено.За да ми промени боја на сосчето кое се ствара од кромидот морковот додадов и малку доматно пире :)
    Пробај многу е вкусно :)
     
    galapce likes this.
  16. Minnie15

    Minnie15 Активен член

    Joined:
    Mar 18, 2016
    Messages:
    14
    Likes Received:
    75
    Gender:
    Female
  17. Babushka

    Babushka Популарен член

    Joined:
    Dec 11, 2011
    Messages:
    229
    Likes Received:
    5,377
    Може секако :) Има различни рецепти на интернет за Quiche Lorraine

    За тестото:
    (Ако немаш време за месење, можеш да користитш и готова замрзната кора лиснато тесто)

    250г брашно
    125г ладен путер, на коцки
    1 јајце
    1 лажичка сол
    1 лажицa ладна вода

    Брашното, солта и путерот се замесуваат, додека да се добие трошкаста смеса. Се додава јајцето и водата. Се меси во зделата додека да се добие убаво тесто. Не е меко како за леб, по тврдо и мрсно треба да биде, и да не се лепи.

    Во меѓувреме намасти тепсија од оние за киш. Јас немам ваква па користам тркалезна тава со страничен прстен што се вади. Јас на долниот дел секогаш ставам исечен круг хартија за печење, па неа ја намастувам. Не за друго, полесно се вади ако има хартија, а и тавата ми е после полесна за миење :)

    “Официјалниот” рецепт вика да отстои пола саат-саат во фрижидер. После се остава малку надвор да омекене, па се рассукува.
    Јас го развлекувам со раце/прсти директно во тавчето додека е помеко, на дното и страниците, па после тоа го оставам малку во фиржидер да се олади.
    Било на кој начин, тестото да биде отприлика 5мм дебело. Кога ќе биде тестото во тавата, се боцка на неколку места на дното со вилушка.


    За филот:
    Што сакаш. Спанаќ и сирење, мелено месо, праз, сланина, вегетаријанска, лосос, туна, изборот е твој.
    Јас имам ставено пропржен млад кромид, печурки, црвена пиперка, шунка, и на едната половина брокула, мм не ја јаде...

    Филот се реди врз тестото.

    Се меша:
    3 јајца
    150мл млеко
    200г крем фреш или павлака/јогурт
    100-150 грама рендан кашкавал (може мешавина од разни видови, чедар, пармезан и сл)
    Сол и зачини по вкус

    Оваа смеса се посипува одозгора. Се пече отприлика 35-40 мин во претходно загреана рерна на 200 степени.

    Пријатен ручек :)

    [​IMG]
     
    kjukli, Annath, Peppermint and 4 others like this.
  18. zhap4e

    zhap4e Форумски идол

    Joined:
    Mar 27, 2011
    Messages:
    7,113
    Likes Received:
    107,128
    Gender:
    Female
    Ти благодарам! :) Ќе го пробам деновиве!
     
    Babushka likes this.
  19. Rubiii

    Rubiii Популарен член

    Joined:
    Feb 17, 2011
    Messages:
    2,711
    Likes Received:
    5,491
    Gender:
    Female
    @referentka од каде ти се белите големи чинии, во кои последно имаш сервирано и објавено марула, помфрит и колбаси?
     
    zhap4e likes this.
  20. referentka

    referentka Moderator Staff Member

    Joined:
    Nov 13, 2012
    Messages:
    14,784
    Likes Received:
    323,669
    Подарок ми се од мм.
    Знам дека ги купил од пластичарска, само таму го има овој облик на коцка.
    Имам ,,змија,, за маслинки и мали длабоки за разни сосови или кикирики.
     
    joy1, Rubiii and zhap4e like this.