1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Рецепти од Фемина Инстаграм

Дискусија во 'Рецепти' започната од Cakica, 27 јануари 2015.

  1. IronLady

    IronLady Форумски идол

    Се зачлени на:
    24 август 2014
    Пораки:
    2.075
    Допаѓања:
    34.454
    Пол:
    Женски
    На LivingGlam му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Salome

    Salome Популарен член

    Се зачлени на:
    13 јули 2012
    Пораки:
    1.239
    Допаѓања:
    10.356
    Пол:
    Женски
    тинчемајмунче ќе можеш да ми кажеш точен рецепт за ова?...Или барем одприлика колку компири се рендаат во тестото и со каков зеленчук се полни покрај меленото месо?
     
  3. tincemajmunce

    tincemajmunce Форумски идол

    Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.330
    Допаѓања:
    28.218
    Пол:
    Женски
    4-5 kompiri sredna golemina,okolu 400 grama,gi varis i cekas da se izladat pa gi rendas na sitno bidejki inace ke ti se lepat ako se topli,eden kvasec,edno jajce,rendas i polovina margarin,okolu 100 ml voda i mleko zaedno,po edno lazice sol,seker i malku maslo.Zamesuvas testo i dodavas brasno po potreba nekade okolu 500 gr +- ke ti fati.Malku tesko se mesi i se lepi ama vredi:muscle::muscle::D:D.Otkako ke go izmesis ostavas 15-ina min da odmori i zemas kines od testoto edno malo topce i na dlanka go pleskas kako pleskavica stavas fil vnatre i gi zatvoras kraevite,ke ti dojde kako topce gi stavas na namrsena tepsija so spoenoto odozdola a odozgora ke ti dojde maznoto,na sekoe topce ke ja namrsuvas rakata bidejki testoto e leplivo.Ke gi stavas na razmak bidejki rastat i ke ti se spojat edni so drugi.
    Fil:jas proprziv kromid,morkov,piperka zelena,nekolku seri domatcinja,pecurki i meleno meso,zacini sol,biber i piper crven edno malo lazice.
    Ako gi napavis kazi kako ti ispadnale kaj mene mn gi sakaat,jas ke se macam 2 sati potoa za 10 min gi nema.:rofl::rofl:
     
    На galapce, Annath и Salome им се допаѓа ова.
  4. fila

    fila Популарен член

    Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    136
    Допаѓања:
    5.514
    Пол:
    Женски
    Dali mozebi nekoja od vas znae recept za salata BELA BREZA ja imase vo edno od spisanijata na Hrana I vino.
     
  5. bella.s

    bella.s Популарен член

    Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.162
    Допаѓања:
    10.940
    Пол:
    Женски
    @danichap ako moze detalno sto e toa,so kompir mislam e,i recept ako ne ti e tesko.tnx..
     
  6. danichap

    danichap Moderator Член на тимот

    Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.282
    Допаѓања:
    284.793
    Компирите не се лупени, само детално измиени, додавам морков и чушка сецкани во долги тенки ленти, шери домати, билки(магдонос и дил-конкретно), се друго е по желба.
    Релната ја уклучувам да се затопли кога започнувам со сецкање и подготовка, во тавата користам хартија за печење но сепак ставам малку массло, а со истото попрскувам и озгора.
    Посебен вкус дава и кога парчиња бутер ќе се нафрлат врз целото тафче.
    Многу зачини. Бибер, сол, вегета, кориандер, сенф во вид на мали зрнца, розмарин...
    НЕ покривам со фолија. си се крчка околу 45мин на околу 220. По потреба на крај засилувам на 240.

    Под компирите оздоле има стек.
    Започнувам со негова подготовка околу пола час одкако ќе ги ставам компирите во релна.
    Го валкам во предходно ситно исецканите дил и магдонос, додавам бибер и на тивко пржам/вртам.
    Одприлика да стасаат истовремено.
     
    На galapce, bella.s и LivingGlam им се допаѓа ова.
  7. bella.s

    bella.s Популарен член

    Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.162
    Допаѓања:
    10.940
    Пол:
    Женски
    Znaci ona beloto e puter,jas mislev feta da ne e,i kompirot od mladite stavas pretpistavuvam?
     
  8. danichap

    danichap Moderator Член на тимот

    Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.282
    Допаѓања:
    284.793
    Вакво е.
    Од паковањето десно, внатре има мали паковања со најразлични вкусеви. Одлична арома и вкус, посебно во комбинација со стек. Го ставив на крај, кога ми беше се сервирано озгора.
    Бутерот беше предходно, во фазата за печење.
    Најчесто од младите, малите. Но многу често сум правела и со големите компири, само на поситно исецкано и е истотака превкусно. Така да не се ограничувај дека мора да се мали.
    Додади масло, бутер...и ќе бидат супер.

    [​IMG]
     
    На galapce, bella.s, zhap4e и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. kjukli

    kjukli Форумски идол

    Се зачлени на:
    16 ноември 2014
    Пораки:
    3.057
    Допаѓања:
    28.613
    Пол:
    Женски
    Давај рецепт. 8)
     
    На Mama25 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. zhap4e

    zhap4e Форумски идол

    Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.125
    Пол:
    Женски
    @India мислам твое беше она мевцето :wasntme:
    Давај рецептот!:D
    Благодарам однапред. Ако сум грешка, се извинувам:tmi:
     
  11. theowndemon

    theowndemon crazy cat lady Член на тимот

    Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.447
    Допаѓања:
    165.460
    Пол:
    Женски
    Можи рецепт? :$
     
    На Mama25 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. zhap4e

    zhap4e Форумски идол

    Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.125
    Пол:
    Женски
    @Babushka, солената торта изгледа превкусно, преубаво. Ќе може ли рецепт?:)
    Благодарам!:f:
     
    На Babushka, galapce, LivingGlam и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Viktorijaaa5

    Viktorijaaa5 Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    5.890
    Допаѓања:
    89.384
    Пол:
    Женски
    @Ordinary повели рецепт :)

    500гр бело вино
    500гр зејтин
    1пециво
    3лаж. сол
    1кг брашно
    100гр ленено семе
    100гр сусам
    100гр сончоглед

    Многу брзи и едноставни ,се мешат сите состојки заедно оди точно 1кг брашно ни повеќе ни помалку :lol:
    Јас правев половина доза затоа што многу излегуваат :D
    Ако не те мрзи можеш да си сукаш кора ни многу тенка ни мн дебела и од неа да си вадиш со фигури јас почнав така па потоа си продолжив да си праам топчиња директно од смесата :D
    Се печат во загреана релна едно 10-15минути ,ќе ги надгледуваш да не ги препечеш многу :!:
    Морам да кажам дека многу заситуваат :)
     

    Прикачени фајлови:

    На duffi, galapce, Пчела и 3 други им се допаѓа ова.
  14. galapce

    galapce Форумски идол

    Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.804
    Пол:
    Женски
    @Viktorijaaa5
    И од селското да напишеш рецепт кога ќе можеш.
     
  15. Viktorijaaa5

    Viktorijaaa5 Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    5.890
    Допаѓања:
    89.384
    Пол:
    Женски
    Запржувам кромид повеќе 3-4 големи глави убаво да се запржи па додавам печурки исто убаво да се запржат да излезе водичката од нив и додавам месото(свинско) да се пржи откако убаво ќе порумени кромидот додавам вода колку да е месото залиено и ставам морков-повеќе :) Додавам бело вино една чаша (многу убав вкус добива од виното) и ставам зачини сол вегета малку кари црн бибер значи се што ми се наоѓа и го оставам на тивко да си крчка додека месото не биде сварено.За да ми промени боја на сосчето кое се ствара од кромидот морковот додадов и малку доматно пире :)
    Пробај многу е вкусно :)
     
    На galapce му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Minnie15

    Minnie15 Активен член

    Се зачлени на:
    18 март 2016
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    75
    Пол:
    Женски
  17. Babushka

    Babushka Популарен член

    Се зачлени на:
    11 декември 2011
    Пораки:
    228
    Допаѓања:
    5.336
    Може секако :) Има различни рецепти на интернет за Quiche Lorraine

    За тестото:
    (Ако немаш време за месење, можеш да користитш и готова замрзната кора лиснато тесто)

    250г брашно
    125г ладен путер, на коцки
    1 јајце
    1 лажичка сол
    1 лажицa ладна вода

    Брашното, солта и путерот се замесуваат, додека да се добие трошкаста смеса. Се додава јајцето и водата. Се меси во зделата додека да се добие убаво тесто. Не е меко како за леб, по тврдо и мрсно треба да биде, и да не се лепи.

    Во меѓувреме намасти тепсија од оние за киш. Јас немам ваква па користам тркалезна тава со страничен прстен што се вади. Јас на долниот дел секогаш ставам исечен круг хартија за печење, па неа ја намастувам. Не за друго, полесно се вади ако има хартија, а и тавата ми е после полесна за миење :)

    “Официјалниот” рецепт вика да отстои пола саат-саат во фрижидер. После се остава малку надвор да омекене, па се рассукува.
    Јас го развлекувам со раце/прсти директно во тавчето додека е помеко, на дното и страниците, па после тоа го оставам малку во фиржидер да се олади.
    Било на кој начин, тестото да биде отприлика 5мм дебело. Кога ќе биде тестото во тавата, се боцка на неколку места на дното со вилушка.


    За филот:
    Што сакаш. Спанаќ и сирење, мелено месо, праз, сланина, вегетаријанска, лосос, туна, изборот е твој.
    Јас имам ставено пропржен млад кромид, печурки, црвена пиперка, шунка, и на едната половина брокула, мм не ја јаде...

    Филот се реди врз тестото.

    Се меша:
    3 јајца
    150мл млеко
    200г крем фреш или павлака/јогурт
    100-150 грама рендан кашкавал (може мешавина од разни видови, чедар, пармезан и сл)
    Сол и зачини по вкус

    Оваа смеса се посипува одозгора. Се пече отприлика 35-40 мин во претходно загреана рерна на 200 степени.

    Пријатен ручек :)

    [​IMG]
     
    На kjukli, Annath, Peppermint и 4 други им се допаѓа ова.
  18. zhap4e

    zhap4e Форумски идол

    Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.125
    Пол:
    Женски
    Ти благодарам! :) Ќе го пробам деновиве!
     
    На Babushka му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Rubiii

    Rubiii Популарен член

    Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    2.685
    Допаѓања:
    5.450
    Пол:
    Женски
    @referentka од каде ти се белите големи чинии, во кои последно имаш сервирано и објавено марула, помфрит и колбаси?
     
    На zhap4e му/ѝ се допаѓа ова.
  20. referentka

    referentka Moderator Член на тимот

    Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.722
    Допаѓања:
    322.739
    Подарок ми се од мм.
    Знам дека ги купил од пластичарска, само таму го има овој облик на коцка.
    Имам ,,змија,, за маслинки и мали длабоки за разни сосови или кикирики.
     
    На joy1, Rubiii и zhap4e им се допаѓа ова.