Рецепти од Фемина Инстаграм

Discussion in 'Рецепти' started by Cakica, Jan 27, 2015.

  1. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Joined:
    Feb 9, 2015
    Messages:
    3,421
    Likes Received:
    26,046
    Gender:
    Female
    Следен оат сликни ги малите да ми текне за кои зборуваш, и јас ги имам овие коцкастите за сервирање, извртени се многу убаво стојат.Мислам дека ми текнува за кои мали викаш, па сакам да си купам таман како комплет да ми дојдат.А да и змиичката е мн интересна.
    @donna.17 РЕЦЕПТ ЗА ТРИЛЕЧЕТО ?
    @smooch ТОРТАТА СО БИСКВИТИ ?
    @vitamina ПИТА СО ЈАБОЛКИ ?
    @danichap Ме интересира дали ставаш вода на зеленчукот и колку ?
     
    referentka likes this.
  2. danichap

    danichap Moderator Staff Member

    Joined:
    Jun 26, 2011
    Messages:
    16,522
    Likes Received:
    288,777
    Претпоставувам прашуваш за последните слики.
    Три пати имам постирано слични слики.

    Првата и втората, каде беше телешко/јунешко, ставав отприлика еден прст црвено вино, па еден прст жешка вода и малку масло.
    Последната слика е со пилешко, па ставив околу еден цм од тавата бело вино, еден цм, жешка вода и малку масло.

    Секако може и без вино.
    Никогаш не го потопувам зеленчукот целосно со вода, но да биде барем пола потопен и печам под фолија. На крај ја вадам, а по потреба доколку има многу течност некогаш и ќе ја подистурам во судопер и повторно го враќам во релна.
    Од око гледам кога горниот слој е зацрвен и е готово.
     
    galapce, mimi**** and Winter Lady like this.
  3. donna.17

    donna.17 Популарен член

    Joined:
    Dec 28, 2009
    Messages:
    1,718
    Likes Received:
    5,011
    Gender:
    Female
  4. Mama25

    Mama25 Популарен член

    Joined:
    Mar 4, 2012
    Messages:
    1,440
    Likes Received:
    10,958
    Gender:
    Female
    @kjukli и @theowndemon девојки се извинувам што малку почекавте за рецептот не бев порано во можност да одговорам.

    Што се однесува до рецептот сама си го измислив така да нема име,ајде ќе ги наречам ~Посни крекери на вода~

    Рецптов е правен во пекач за леб, зошто не сум баш вешта во месење само со сукало работам:lol:

    -500гр. брашно по желба (200гр. интегрално,100гр.пченкарно,200гр. бело тип 400, деновиве ги правев и со хељдино и испаднаа преубави :smirk:)
    -300мл вода
    -1,5 кафена лаж. сол
    -1 кафена лаж. сув квасец
    *(ова се мерки за во пекач, за да замесите тесто по ваше може и по ваши мерки)

    Одкако ќе се се замеси тестото се остава да надојде па се размесува уште еднаш. Потоа се расукува кора и се сечат ленти или по избор форми.

    За премачкување јас користев куркума,кари,малку лукче во гранули може и малку мелен црвен пипер за боја,оригано, сол и мешан зеленчук јас го користам оној на Храна и вино К+) кој што си милува.
    Сето тоа се размутува со малку вода да стане хомогена смесата.
    Ги премачкувам со четка и одозгора ги наросувам со ленено семе претходно измелено во блендер, сусам семки од сончоглед, ким, семка од тиква (било то ви се најде по дома).

    За промена убави се и со сенф кој исто ќе го разредите малку со вода.Од оваа доза излегуваат два плеха од рерна. За убаво да се легне хартија за печење тавчето го намокрувам со вода.
     
    joy1, Annath, theowndemon and 2 others like this.
  5. Mrs.Bass

    Mrs.Bass Популарен член

    Joined:
    Apr 7, 2012
    Messages:
    897
    Likes Received:
    7,318
  6. referentka

    referentka Moderator Staff Member

    Joined:
    Nov 13, 2012
    Messages:
    14,784
    Likes Received:
    323,669
    За тесто:
    500 гр брашно
    едно јајце
    сол по желба
    50 гр зејтин
    млака вода за да се замеси тестото

    За Фил:
    рендан компир
    рендан кромид
    бибер
    сол


    После замесување на тестото, се остава да ,,одмори,, 30 минути.
    Се прават 3 топчиња, се размесуваат , се мачкаат со зјетин и пак одмара тестото 15 минути

    Се расукуваат кори, и се тегнат на чаршав, што е можно потенки.И се става од филот.

    Се пече на 200 степени.

    НАЈБИТНО:Кога ќе биде при крај со печење, тестото се ПОЛЕВА СО 50 мл врела вода, две супени лажици зејтин и малку сол (да зовријат трите состојки).
    Откога ќе се полее се допекува додека да испари водата
    Кората така станува крцкава.

    И на крај се ЈАДЕ....и се викаат феминки на дегистација :rofl::rofl:
     
  7. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,861
    Likes Received:
    202,990
    Gender:
    Female

    А може со готови кори? Јас дека домаќинка голема :wasntme:
     
  8. referentka

    referentka Moderator Staff Member

    Joined:
    Nov 13, 2012
    Messages:
    14,784
    Likes Received:
    323,669
    Сигурно може.
    Филот не се пржи (да напоменам)...
     
    Bozica1980 likes this.
  9. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,861
    Likes Received:
    202,990
    Gender:
    Female
    Еее фала, може и ова да се проба :D
     
    referentka likes this.
  10. Viktorijaaa5

    Viktorijaaa5 Форумски идол

    Joined:
    Oct 26, 2013
    Messages:
    6,149
    Likes Received:
    91,508
    Gender:
    Female
    Да се вмешам и јас да кажам. Имав правено со готови кори јас исто со компир и со кромид и ми излезе како кал :D првиот пат кога правев |(
    Ама за вториот пат погодив ,изрендај ги заедно компирот и кромидот и остави ги убаво да се исцедат значи колку повеќе течност да излезе од нив да бидат скоро суви :)
    И + совет :lol:
    Што и да правиш со готови кори секогаш секоја кора штом ја ложиш наросувај ја со к.вода помешана со зејтин и пред печење и одозгора убаво попрскај ја со таквата течност :)
     
    Espadrila, Ordinary, zhap4e and 3 others like this.
  11. Bozica1980

    Bozica1980 Форумски идол

    Joined:
    Aug 24, 2010
    Messages:
    7,295
    Likes Received:
    261,072
    Gender:
    Female
    И јас тргнав да прашувам ко @Annath..ама ете можело.
    @referentka ептен си профи со сукалото, јас мислев со готови кори е твојава.
     
  12. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Joined:
    Feb 9, 2015
    Messages:
    3,421
    Likes Received:
    26,046
    Gender:
    Female
    Ете ми рецепт за тесто, јас ја правев со обично тесто за леб пред 4 години некаде, ама многу беше вкусна, исто со кромид и компир.И да треба убаво да се истискаат со рака компирот и кромидот, и превкусна е.Таман ме потсети некој ден да ја правам :inlove:
    Ја имам порано кај пријателка јадено.
    Е многу сум значи кромиДарка
     
    Annath and referentka like this.
  13. India

    India Популарен член

    Joined:
    Jan 6, 2016
    Messages:
    354
    Likes Received:
    15,688
    Gender:
    Female
    http://migusto.mk/pilesko-so-mocarela-i-prsuta/
    Се правам, рецепти од нет, и скоро се ми се погодува.
     
    Soncka :) likes this.
  14. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Joined:
    Feb 9, 2015
    Messages:
    3,421
    Likes Received:
    26,046
    Gender:
    Female
    LivingGlam and AngelOfArh like this.
  15. Bridget

    Bridget Форумски идол

    Joined:
    Dec 29, 2013
    Messages:
    9,703
    Likes Received:
    134,971
    @IronLady Што да пишам за пицата, тестото си го правам од око, брашно, квасец, топла вода, малку млеко или кисела вода или јогурт, зависи што имам, тоа за мекост повеќе е.
    Врз тесто сос, па кашкавал, и редиш што сакаш. Кај мене има пченка од конзерва, брокула варена, домат, малку пиперка,кромид...Што имаш дома зеленчук тоа. Некогаш и само лути пиперки во пресол (печени, лупени) ставам со уште нешто што ќе ми фати око:mm:
    Исто и со туна е многу вкусна.
    Што сакаш тоа стави си, не е грешка. Класична пица со сувомесно веќе не ми е интересна.
     
    joy1, IronLady and zhap4e like this.
  16. toogood

    toogood Популарен член

    Joined:
    Oct 2, 2014
    Messages:
    2,126
    Likes Received:
    12,329
    @lovemme recepta za sirenjacinjata.
    Blagodaram
     
  17. Espadrila

    Espadrila Форумски идол

    Joined:
    Apr 1, 2013
    Messages:
    1,169
    Likes Received:
    21,152
    @referentka по мој заклучок, исправи ме ако грешам, тајната на твоите тенки тегнати кори и прекрасните на изглед а верувам и на вкус баници, зелници и сл. е дека се без квасец????
    Јас неколку пати имам правено по на мајка ми рецептите ама таа е шеф, мастер и нејзините се маестрални. А моиве не дека се лоши...ама повеќе како киснат зелник излегуваат????
    :wasntme::wasntme:
     
  18. kjukli

    kjukli Форумски идол

    Joined:
    Nov 16, 2014
    Messages:
    3,057
    Likes Received:
    28,613
    Gender:
    Female
    LivingGlam likes this.
  19. LollySky

    LollySky Популарен член

    Joined:
    Jan 7, 2016
    Messages:
    2,953
    Likes Received:
    14,017
    Gender:
    Female
    @liliputt , @kjukli @LivingGlam , еве рецепт за мафините.
    Безглутенски мафини
    Се мешаат во еден сад:
    150 грама густин
    150 грама кокосово брашно (или брашно од ориз, киноа, просо, овес)
    пола лажиче сода
    1 1/2 лажиче прашок за пециво
    и по 1 лажиче цимет, 1 лажиче ѓумбир, 1 лажиче какао.
    Во друг сад се матат:
    2 јајца
    6 лажици мед
    6 лажици масло за јадење
    Потоа се мешаат сите состојки заедно. Смесата е за 12 мафини, калапите се полнат околу 3/4, и на крај се посипуваат со сецкани бадеми. Се печат на 180 степени околу 20 минути.
    (Оригиналниот рецепт е само со ѓумбир и цимет, класични gingerbread мафини, овојпат додадов какао и бадеми).
     
    liliputt, kjukli, Annath and 2 others like this.
  20. LivingGlam

    LivingGlam Форумски идол

    Joined:
    Sep 28, 2010
    Messages:
    6,269
    Likes Received:
    57,120
    Gender:
    Female
    Благодарам. Густин - каков користеше? Пченкарен? Каде да најдам некој таков, безглутенски?
    Супер изгледаат мафините!