Следен оат сликни ги малите да ми текне за кои зборуваш, и јас ги имам овие коцкастите за сервирање, извртени се многу убаво стојат.Мислам дека ми текнува за кои мали викаш, па сакам да си купам таман како комплет да ми дојдат.А да и змиичката е мн интересна. @donna.17 РЕЦЕПТ ЗА ТРИЛЕЧЕТО ? @smooch ТОРТАТА СО БИСКВИТИ ? @vitamina ПИТА СО ЈАБОЛКИ ? @danichap Ме интересира дали ставаш вода на зеленчукот и колку ?
Претпоставувам прашуваш за последните слики. Три пати имам постирано слични слики. Првата и втората, каде беше телешко/јунешко, ставав отприлика еден прст црвено вино, па еден прст жешка вода и малку масло. Последната слика е со пилешко, па ставив околу еден цм од тавата бело вино, еден цм, жешка вода и малку масло. Секако може и без вино. Никогаш не го потопувам зеленчукот целосно со вода, но да биде барем пола потопен и печам под фолија. На крај ја вадам, а по потреба доколку има многу течност некогаш и ќе ја подистурам во судопер и повторно го враќам во релна. Од око гледам кога горниот слој е зацрвен и е готово.
@kjukli и @theowndemon девојки се извинувам што малку почекавте за рецептот не бев порано во можност да одговорам. Што се однесува до рецептот сама си го измислив така да нема име,ајде ќе ги наречам ~Посни крекери на вода~ Рецптов е правен во пекач за леб, зошто не сум баш вешта во месење само со сукало работам -500гр. брашно по желба (200гр. интегрално,100гр.пченкарно,200гр. бело тип 400, деновиве ги правев и со хељдино и испаднаа преубави ) -300мл вода -1,5 кафена лаж. сол -1 кафена лаж. сув квасец *(ова се мерки за во пекач, за да замесите тесто по ваше може и по ваши мерки) Одкако ќе се се замеси тестото се остава да надојде па се размесува уште еднаш. Потоа се расукува кора и се сечат ленти или по избор форми. За премачкување јас користев куркума,кари,малку лукче во гранули може и малку мелен црвен пипер за боја,оригано, сол и мешан зеленчук јас го користам оној на Храна и вино К+) кој што си милува. Сето тоа се размутува со малку вода да стане хомогена смесата. Ги премачкувам со четка и одозгора ги наросувам со ленено семе претходно измелено во блендер, сусам семки од сончоглед, ким, семка од тиква (било то ви се најде по дома). За промена убави се и со сенф кој исто ќе го разредите малку со вода.Од оваа доза излегуваат два плеха од рерна. За убаво да се легне хартија за печење тавчето го намокрувам со вода.
За тесто: 500 гр брашно едно јајце сол по желба 50 гр зејтин млака вода за да се замеси тестото За Фил: рендан компир рендан кромид бибер сол После замесување на тестото, се остава да ,,одмори,, 30 минути. Се прават 3 топчиња, се размесуваат , се мачкаат со зјетин и пак одмара тестото 15 минути Се расукуваат кори, и се тегнат на чаршав, што е можно потенки.И се става од филот. Се пече на 200 степени. НАЈБИТНО:Кога ќе биде при крај со печење, тестото се ПОЛЕВА СО 50 мл врела вода, две супени лажици зејтин и малку сол (да зовријат трите состојки). Откога ќе се полее се допекува додека да испари водата Кората така станува крцкава. И на крај се ЈАДЕ....и се викаат феминки на дегистација
Да се вмешам и јас да кажам. Имав правено со готови кори јас исто со компир и со кромид и ми излезе како кал првиот пат кога правев Ама за вториот пат погодив ,изрендај ги заедно компирот и кромидот и остави ги убаво да се исцедат значи колку повеќе течност да излезе од нив да бидат скоро суви И + совет Што и да правиш со готови кори секогаш секоја кора штом ја ложиш наросувај ја со к.вода помешана со зејтин и пред печење и одозгора убаво попрскај ја со таквата течност
И јас тргнав да прашувам ко @Annath..ама ете можело. @referentka ептен си профи со сукалото, јас мислев со готови кори е твојава.
Ете ми рецепт за тесто, јас ја правев со обично тесто за леб пред 4 години некаде, ама многу беше вкусна, исто со кромид и компир.И да треба убаво да се истискаат со рака компирот и кромидот, и превкусна е.Таман ме потсети некој ден да ја правам Ја имам порано кај пријателка јадено. Е многу сум значи кромиДарка
http://migusto.mk/pilesko-so-mocarela-i-prsuta/ Се правам, рецепти од нет, и скоро се ми се погодува.
@IronLady Што да пишам за пицата, тестото си го правам од око, брашно, квасец, топла вода, малку млеко или кисела вода или јогурт, зависи што имам, тоа за мекост повеќе е. Врз тесто сос, па кашкавал, и редиш што сакаш. Кај мене има пченка од конзерва, брокула варена, домат, малку пиперка,кромид...Што имаш дома зеленчук тоа. Некогаш и само лути пиперки во пресол (печени, лупени) ставам со уште нешто што ќе ми фати око Исто и со туна е многу вкусна. Што сакаш тоа стави си, не е грешка. Класична пица со сувомесно веќе не ми е интересна.
@referentka по мој заклучок, исправи ме ако грешам, тајната на твоите тенки тегнати кори и прекрасните на изглед а верувам и на вкус баници, зелници и сл. е дека се без квасец???? Јас неколку пати имам правено по на мајка ми рецептите ама таа е шеф, мастер и нејзините се маестрални. А моиве не дека се лоши...ама повеќе како киснат зелник излегуваат????
@liliputt , @kjukli @LivingGlam , еве рецепт за мафините. Безглутенски мафини Се мешаат во еден сад: 150 грама густин 150 грама кокосово брашно (или брашно од ориз, киноа, просо, овес) пола лажиче сода 1 1/2 лажиче прашок за пециво и по 1 лажиче цимет, 1 лажиче ѓумбир, 1 лажиче какао. Во друг сад се матат: 2 јајца 6 лажици мед 6 лажици масло за јадење Потоа се мешаат сите состојки заедно. Смесата е за 12 мафини, калапите се полнат околу 3/4, и на крај се посипуваат со сецкани бадеми. Се печат на 180 степени околу 20 минути. (Оригиналниот рецепт е само со ѓумбир и цимет, класични gingerbread мафини, овојпат додадов какао и бадеми).
Благодарам. Густин - каков користеше? Пченкарен? Каде да најдам некој таков, безглутенски? Супер изгледаат мафините!