Рецепти од Фемина Инстаграм

Discussion in 'Рецепти' started by Cakica, Jan 27, 2015.

  1. LollySky

    LollySky Популарен член

    Joined:
    Jan 7, 2016
    Messages:
    2,957
    Likes Received:
    14,025
    Gender:
    Female
    Фала :) Најобичен пченкарен густин е.
     
  2. LivingGlam

    LivingGlam Форумски идол

    Joined:
    Sep 28, 2010
    Messages:
    6,292
    Likes Received:
    57,256
    Gender:
    Female
    Мислев дека тој обичниот од продавница е пченичен, затоа и го избегнувам секогаш. :D
    А баш се мислев каде да најдам пченкарен. Одам да проверам.
     
    LollySky likes this.
  3. LivingGlam

    LivingGlam Форумски идол

    Joined:
    Sep 28, 2010
    Messages:
    6,292
    Likes Received:
    57,256
    Gender:
    Female
    @danichap, може ли рецепт за јагнешкото? Зачини, начин на припрема, начин на готвење... Никогаш не сум спремала зашто кај нас обично печат цел бут, па не ми е привлечно така. А твоето ептен ми се допадна.
    Какво месо да барам (ребро ли, бут ли, појма немам)? :D

    Ај можеби ќе изненадам за Велигден.
     
    kjukli and joy1 like this.
  4. liliputt

    liliputt Активен член

    Joined:
    Mar 14, 2016
    Messages:
    31
    Likes Received:
    245
    Gender:
    Female
    Ти благодарам многу :*:hug:
     
    kjukli and LollySky like this.
  5. LivingGlam

    LivingGlam Форумски идол

    Joined:
    Sep 28, 2010
    Messages:
    6,292
    Likes Received:
    57,256
    Gender:
    Female
    @irenna може ли рецепт од овие мафини?

    [​IMG]
     
    zhap4e likes this.
  6. irenna

    irenna Популарен член

    Joined:
    Dec 1, 2009
    Messages:
    3,098
    Likes Received:
    4,462
    Gender:
    Female
    Секако дека може рецепт, еве го
    image.jpg
    Јас малку го изменив, немав јогурт па ставив кисело млеко, брашно ставив еден филџан Микс Б и еден Универзал, цел прашок за пециво и јагоди.
     
  7. kjukli

    kjukli Форумски идол

    Joined:
    Nov 16, 2014
    Messages:
    3,057
    Likes Received:
    28,613
    Gender:
    Female
    И мене ме интересира! Ќе ја тагнам пак, сигурно не ја видела нотификацијата.

    @danichap
     
    LivingGlam likes this.
  8. LivingGlam

    LivingGlam Форумски идол

    Joined:
    Sep 28, 2010
    Messages:
    6,292
    Likes Received:
    57,256
    Gender:
    Female
    Благодарам многу @irenna.

    Дали може да отвориме една тема за рецепти без глутен, па таму да ги собираме? Стварно немам идеја за благо понекогаш, и не ми се сите рецепти сигурни, па вака ќе споделуваме веќе испробани. Заинтересирана си? :D
     
    bella.s and irenna like this.
  9. danichap

    danichap Moderator Staff Member

    Joined:
    Jun 26, 2011
    Messages:
    16,557
    Likes Received:
    289,408
    @LivingGlam не сум ја приметила нотификацијата
    @kjukli фала за потсетувањето.


    Купив филети, формата им беше идентична како онаа на сликата, само што малку се смалија. Ги ставив во еден длабок сад, и ги полеав со малку масло.

    Правилото црвено вино со црвено месо, бело вино со бело месо не беше запазено бидејќи погрешната флаша вино ми се подистури, но воопшто не зажалив.
    Беше вистински погодок.

    Ставив црн бибер, набавив еден нов бибер со лушпа од протокал па и од него посолив, малку хималајска сол, зрна кориандер, зрна сенф, мн. малку сол од лук, розмарин, ситно исецкан магдонос, ситно исецкан дил(на жалост не сум сигурна дали е соодветен превод dill.jpg ). Оваа билка ми е секогаш полн погодок за со месо.
    Го оставив местото да откисне во смесата 1-2 часа.
    ИАко мама ме убедуваше дека јагнешко не се пржи, немав време да го ставам во релна, и овој пат решив да пржам.

    Се затопли маслото во грил тавата и на потивок оган ги ставив филетите со целокупниот зарзеват(посебно на магдоносот и дилот ова се однесува).
    НА тивок оган вртев постојано.
    НА крајот, кога внатрешно беше готово месото, малку подзасилив за убава боја да добие емсото.

    Месото беше меко, вкусно и најважно без никаква миризба. Повторно би готвела на ист начин.
     
    galapce, kjukli, Annath and 2 others like this.
  10. LivingGlam

    LivingGlam Форумски идол

    Joined:
    Sep 28, 2010
    Messages:
    6,292
    Likes Received:
    57,256
    Gender:
    Female
    Ти благодарам @danichap. Ќе се згребам две вакви парчиња од јагнешкото дома, па ќе ги спремам баш вака.
    Тоа дил мислам дека e копар, така ми изгледа.
     
    Annath likes this.
  11. danichap

    danichap Moderator Staff Member

    Joined:
    Jun 26, 2011
    Messages:
    16,557
    Likes Received:
    289,408
    Изгуглав копар и ги погледнав сликите.
    Тоа е, фала.

    Одличен е според мене за со месо, посебно ми се допаѓа со телешко.
     
    Annath and LivingGlam like this.
  12. irenna

    irenna Популарен член

    Joined:
    Dec 1, 2009
    Messages:
    3,098
    Likes Received:
    4,462
    Gender:
    Female
    Добра идеја @LivingGlam
    Може Ливинг, мене благото и лебот ми се најголем проблем, имам неколку испробани рецепти и само ги модифицирам :)
     
    Annath and LivingGlam like this.
  13. Espadrila

    Espadrila Форумски идол

    Joined:
    Apr 1, 2013
    Messages:
    1,173
    Likes Received:
    21,176
    @Ane-Goki1 ако може рецепт за ржаните ѓевречиња и дали се многу тврди по печењето?
    Благодарам однапред
     
  14. vitamina

    vitamina Форумски идол

    Joined:
    Jul 19, 2015
    Messages:
    9,166
    Likes Received:
    221,864
    Gender:
    Female
    Вистинско Италјанско тесто за пица:
    Брашно (неопходно) тип 0 - 1кг
    Вода - 600 гр
    Пивски квасец 7 гр
    Маслиново масло (ладно цедено) 60 гр
    Сол 20 гр
    Шеќер 2 мали лаж.

    Подготовка:
    Најпрвен се става брашното, па се додава квасецот и шеќерот, па се додава 100 гр вода и се замесува со машина за месење на најмала брзина или рачно (но најдобра варијанта сепак е машината).
    Се продолжува со месење додавајки малку по малку вода, (имајки во обзир водата да навлезе сосема во тестото). На крај се истура и солта и се меша/меси се додека не се обликува фино тесто.
    Најнакрај лека полека се истура и маслото се додека не впие во тестото, се вади од машината (во случај) и се обликува со раце.
    Се сместува во сад замесената топка и се покрива со најлонска фолија. Така направено се става во релна со вклучено светло и се остава да надојде и да се дуплира. (2, 30 до 3 часа) максимум.
    Стасаното тесто се сечи на 4 дела, се формираат топки и се покриваат со најломска фолија повторно и се оставаат уште 30 мин да достасат.
    После 30 мин се расукуваат и се формираат пиците.

    Забелешка: (внимавајте да користите сите набројани состојки за ова тесто бидејки се неопходни за неговата сласт и изглед).
    PicsArt_03-31-03.15.13.jpg
     
    ♡BuBaLe♡, Asja, Ordinary and 8 others like this.
  15. Ane-Goki1

    Ane-Goki1 Форумски идол

    Joined:
    Sep 19, 2013
    Messages:
    2,307
    Likes Received:
    29,034
    Немам некоја посебна мерка ставам ржано брашно,хималајска сол,маслиново масло,пециво,лен и сусам и ги месам. Смесата не треба да биде многу тврда за да може да се обликуваат убаво гевречињата и ги печам на 220степена.Не се премногу тврди,а многу се убави.Јас ги правам по правилата на хроно исхраната без квасец само со пециво.Ти можеш и со квасец за да пораснат и уште помеки треба да се така
     
    Annath likes this.
  16. ph.orhideja

    ph.orhideja Форумски идол

    Joined:
    Jan 14, 2011
    Messages:
    1,341
    Likes Received:
    48,074
    Gender:
    Female
    @savana може ли рецепт за триаголниците со спанаќ и сирење?
     
  17. smooch

    smooch Популарен член

    Joined:
    Dec 8, 2011
    Messages:
    987
    Likes Received:
    4,109
    Gender:
    Female
    @Winter Lady Извини што доцнам со рецептов...
    Торта со бисквити

    Потребни состојки
    500гр. бисквити
    500мл. млеко
    2 пудинзи од ванила
    200 гр. шеќер во прав
    1 маргарин

    Се вари пудингот со млекото, и откако ќе се олади смесата во неа се додава 1 маргарин изматен со 200 гр. шеќер во прав. Бисквитите се потопуваат во млеко и се редат. Потоа бисквитите се премачкуваат со филот, а врз филот повторно бисквити, и се така додека не се потоши филот, и на крај се завршува со ред бисквити. Јас ја правам со 4 реда бисквити, и на крај ставам чоколаден прелив, шлаг, хопла. Некогаш и врз пудингот ставам крем банани или банани, поинтересно е.
     
    ♡BuBaLe♡ and Summerlover like this.
  18. Summerlover

    Summerlover Форумски идол

    Joined:
    Aug 5, 2010
    Messages:
    5,531
    Likes Received:
    34,908
    @smooch Како ги правеше макароните? :D Tенк ју :)
     
  19. smooch

    smooch Популарен член

    Joined:
    Dec 8, 2011
    Messages:
    987
    Likes Received:
    4,109
    Gender:
    Female
    Прво сварени, па во тавче да се печат, им ставам кашкавал, оригано, вегета, печурки.
     
    Summerlover likes this.
  20. Summerlover

    Summerlover Форумски идол

    Joined:
    Aug 5, 2010
    Messages:
    5,531
    Likes Received:
    34,908
    @smooch A aха, значи ништо комплицирано :D Јас прашав дека ми се причини да видов нешто пилешко, стек низ нив :D
     
    smooch likes this.