Мислев дека тој обичниот од продавница е пченичен, затоа и го избегнувам секогаш. А баш се мислев каде да најдам пченкарен. Одам да проверам.
@danichap, може ли рецепт за јагнешкото? Зачини, начин на припрема, начин на готвење... Никогаш не сум спремала зашто кај нас обично печат цел бут, па не ми е привлечно така. А твоето ептен ми се допадна. Какво месо да барам (ребро ли, бут ли, појма немам)? Ај можеби ќе изненадам за Велигден.
Секако дека може рецепт, еве го Јас малку го изменив, немав јогурт па ставив кисело млеко, брашно ставив еден филџан Микс Б и еден Универзал, цел прашок за пециво и јагоди.
Благодарам многу @irenna. Дали може да отвориме една тема за рецепти без глутен, па таму да ги собираме? Стварно немам идеја за благо понекогаш, и не ми се сите рецепти сигурни, па вака ќе споделуваме веќе испробани. Заинтересирана си?
@LivingGlam не сум ја приметила нотификацијата @kjukli фала за потсетувањето. Купив филети, формата им беше идентична како онаа на сликата, само што малку се смалија. Ги ставив во еден длабок сад, и ги полеав со малку масло. Правилото црвено вино со црвено месо, бело вино со бело месо не беше запазено бидејќи погрешната флаша вино ми се подистури, но воопшто не зажалив. Беше вистински погодок. Ставив црн бибер, набавив еден нов бибер со лушпа од протокал па и од него посолив, малку хималајска сол, зрна кориандер, зрна сенф, мн. малку сол од лук, розмарин, ситно исецкан магдонос, ситно исецкан дил(на жалост не сум сигурна дали е соодветен превод ). Оваа билка ми е секогаш полн погодок за со месо. Го оставив местото да откисне во смесата 1-2 часа. ИАко мама ме убедуваше дека јагнешко не се пржи, немав време да го ставам во релна, и овој пат решив да пржам. Се затопли маслото во грил тавата и на потивок оган ги ставив филетите со целокупниот зарзеват(посебно на магдоносот и дилот ова се однесува). НА тивок оган вртев постојано. НА крајот, кога внатрешно беше готово месото, малку подзасилив за убава боја да добие емсото. Месото беше меко, вкусно и најважно без никаква миризба. Повторно би готвела на ист начин.
Ти благодарам @danichap. Ќе се згребам две вакви парчиња од јагнешкото дома, па ќе ги спремам баш вака. Тоа дил мислам дека e копар, така ми изгледа.
Изгуглав копар и ги погледнав сликите. Тоа е, фала. Одличен е според мене за со месо, посебно ми се допаѓа со телешко.
Добра идеја @LivingGlam Може Ливинг, мене благото и лебот ми се најголем проблем, имам неколку испробани рецепти и само ги модифицирам
@Ane-Goki1 ако може рецепт за ржаните ѓевречиња и дали се многу тврди по печењето? Благодарам однапред
Вистинско Италјанско тесто за пица: Брашно (неопходно) тип 0 - 1кг Вода - 600 гр Пивски квасец 7 гр Маслиново масло (ладно цедено) 60 гр Сол 20 гр Шеќер 2 мали лаж. Подготовка: Најпрвен се става брашното, па се додава квасецот и шеќерот, па се додава 100 гр вода и се замесува со машина за месење на најмала брзина или рачно (но најдобра варијанта сепак е машината). Се продолжува со месење додавајки малку по малку вода, (имајки во обзир водата да навлезе сосема во тестото). На крај се истура и солта и се меша/меси се додека не се обликува фино тесто. Најнакрај лека полека се истура и маслото се додека не впие во тестото, се вади од машината (во случај) и се обликува со раце. Се сместува во сад замесената топка и се покрива со најлонска фолија. Така направено се става во релна со вклучено светло и се остава да надојде и да се дуплира. (2, 30 до 3 часа) максимум. Стасаното тесто се сечи на 4 дела, се формираат топки и се покриваат со најломска фолија повторно и се оставаат уште 30 мин да достасат. После 30 мин се расукуваат и се формираат пиците. Забелешка: (внимавајте да користите сите набројани состојки за ова тесто бидејки се неопходни за неговата сласт и изглед).
Немам некоја посебна мерка ставам ржано брашно,хималајска сол,маслиново масло,пециво,лен и сусам и ги месам. Смесата не треба да биде многу тврда за да може да се обликуваат убаво гевречињата и ги печам на 220степена.Не се премногу тврди,а многу се убави.Јас ги правам по правилата на хроно исхраната без квасец само со пециво.Ти можеш и со квасец за да пораснат и уште помеки треба да се така
@Winter Lady Извини што доцнам со рецептов... Торта со бисквити Потребни состојки 500гр. бисквити 500мл. млеко 2 пудинзи од ванила 200 гр. шеќер во прав 1 маргарин Се вари пудингот со млекото, и откако ќе се олади смесата во неа се додава 1 маргарин изматен со 200 гр. шеќер во прав. Бисквитите се потопуваат во млеко и се редат. Потоа бисквитите се премачкуваат со филот, а врз филот повторно бисквити, и се така додека не се потоши филот, и на крај се завршува со ред бисквити. Јас ја правам со 4 реда бисквити, и на крај ставам чоколаден прелив, шлаг, хопла. Некогаш и врз пудингот ставам крем банани или банани, поинтересно е.
@smooch A aха, значи ништо комплицирано Јас прашав дека ми се причини да видов нешто пилешко, стек низ нив