@zhap4e @LivingGlam, еве го рецептот женски, простете што почекавте. Колач со вишни и мента Состојки за тестото: 120 гр. брашно + прашок за пециво 3 јајца 5 мл. масло 100 гр. зовриена вода 200 гр. вишни ( јас ставив 300 гр ) 3 гранчиња мента 70 гр. шеќер Постапката за матење на тестото е по овој ред: белките, шеќерот, жолчките, маслото, брашното + прашокот за пециво и зовриената вода. На крај се додава во тестото ситно насецканата мента. Смесата се става во калап за печење (или обична тепсија ) па се редат одозгора вишните. Се пече на 190 Ц околу 20 мин. и на крај се посипува со шеќер во прав. Брзо и лесно !
@emkaemka Од рака земав кокос, овес и една банана. Напраив топчиња и на малце масло ги стаив во тавче за печење. Не знаев дека бомбици се печеле, ама ете, убави дојдоа Малце само ги остаив у рерна , да се стврднат не којзнае колку . Одозгора по едно лажиче чоколадо, кикиритки и толку
Панакота @Mrs.Bass 500мл слатка павлака 2мл екстракт од ванила 1 кесичка бел желатин 150гр шеќер во прав 100 мл вода Начин на подготовка: Во еден сад се става желатин, па се додава вода , колку да омекне. Настрана пола кило слатка павлака се загрева,со ванилин шеќер и екстракт од ванила. Откако ќе зоврие, му го додаваме желатинот и промешуваме. На крај се сервира во форми или чашки, претходно навлажнети. На крај ги ставаме во фрижидер, да се стврднат.
Ezinja 2 jajca se matat so 1 raka seker so viluska 1 kvasec,2fil.za kafe zejtin,2fil.za kafe mleko,posle 2fil. za kafe gris brasno po potreba za da se zamese,da ne bide tvrdo ni pak meko testoto. Se dele na 2 dela vo edniot del se stava kakao i se pravat topcinja jas vnatre stavam orasi,moze i lokum i zele..koj sto saka. Posle napraveni kisnat i se pecat. Posle ladni se polivaat so serbet (topol)
@skorpija123 еве рецепт за полнети шампињони Се вадат дршките на шампињоните, се сецкаат. На зејтин се запржува млад кромид, се додаваат сецканите дршки од шампињоните и потоа се додава сецкано сувомесно( врат, печеница) и тоа да се запржи. Се трга на страна да се подизлади. Со сад се меша крем сирење со лажица-две кисела павлака, се додава испржената смеса и сецкан магдонос. Со ова се полнат печурките. Од горе се става рендан кашкавал, само што јас имав исечен па ставив по еднo мало парче. Се пече 15-20 мин на 180-200°C. Спојлер: Слика .
@toogood не добив известување дека си ме означила, нешто не е во ред на Фемина? За варените ѓевречиња имам претходно напишано рецепт... Val-Dim, 13 септември 2015 #390 Гибаница со сирење 500гр кори 800 гр млеко 5 - 6 јајца 150гр зејтин 1 лажичка сол 1 прашок за пециво 300-400 гр сирење Јајцата се матат, се додава зејтинот, млекото, солта и пецивото. Во намастена тава се редат 2 суви кори, се попрскува со смесата од јајца и се посипува иситнето сирење. Потоа секоја преостаната кора се потопува во течната смеса, се реди една врз друга, а на секои 2-3 кори се посипува сирење. Се остава да отстои 30-тина минути и се пече. Добар апетит!!!