(Нема име) тортава, јас ја правев по мој вкус од икс собрани рецепти за торти . Кора: 10 белки 100 гр шеќер 3 лаж брашно 1 пециво Се матат белките заедно со шеќерот во цврст снег, најнакрај се наросува брашното и пецивото, се меша, се става во типично нормален плек од рерна и се пече во на максимум додека не зарумени. Кората се сече на 3 дела како ролат. Фил: 10 жолчки 100 гр шеќер 1 маргарин 300 гр темно чоколадо 200 гр млечно чоколадо 100 гр млеко Најпрвен се топи чоколадата заедно со млекото во микробранова или на шпорет, се остава да излади, во меѓувреме посебно се матат жолчките со шеќерот а посебно маргаринот.. сето тоа зе соединува со топеното чоколадо и се остава настрана. Потребно уште.. 300 грама шлаг Јагоди Се филува.. кора, фил, ред сецкани јагоди, ред сецкани јагоди.. и така се повторува се до самиот крај.. најнакрај се декорира по желба.
Се извинувам шо се мешам. Ама еве јас можам да ви кажам рецепт за баунти. Состојки: 140гр шеќер во прав 140гр маргарин 400гр кокос 250гр чоколада 200мл слатка павлака Подготовка; Во сад измешајте ги шеќерот и кокоспт, па тргнете ги на страна. Во сад за варење измешајте ја слатката павлака со маргаринот и ставете ги на тивок оган за да се стопи маргаринот, па потоа изладете ја добиената смеса. Кога ќе се излади смесата. Прелијте ја преку кокосот и шеќерот. Добоенатс смеса со раце месете ја додека не добиете тврда мешавина па формиракте мали стапчиња во форма на баунти. Се ставаат во фрижидер да се стврднат. Се потопуваат во чоколадо
@skorpija123 Сирбано салата 300 грама грав; 3 зелени пиперки; маслиново масло; маслинки и зачини Се вари гравот, убаво, дури да се превари....па се пасира. Внатре му се додаваат печени пиперки, маслиново, маслинки и зачини. По желба некои ставаат и чили. То је.
Срцка изволте Состојки: - 60 гр. кристал маргарин - 300 гр. кокос - 500-600 мл. слатка павлака - 50-60 гр. шеќер - 400-500 гр чоколадо за кување (мада ја препорачувам млечно чоколадо, оти поубави ќе се) Подготовка: - Во длабок сад, заедно ќе ги ставиш слатката павлака, шеќерот и маргаринот, на умерена ниска температура. Ќе мешаш се додека не се стопат состојките и откако ќе се стопат смесата треба да ја тргнеш од ринглата. Смесата т.е треба да добие кремасто бледа боја, ама многу малце..и најважно е да знаеш, таа останува течна, не треба да се згусне. Додека е вруќа, додаваш кокосот и мешаш со голема дрвена лажица, се додека не се соединат. Потоа на било какво тавиче, ставаш фолија и ја додаваш смесата т.е ја тапкаш за да биде рамна и ја ставаш во фрижидер да се замрзне (ја напраев у помало тавиче, ама затоа ми испаднаа поголемки). Откако ќе се замрзне, се сечат парчиња , а во меѓувреме чоколадото за кување се топи на пареа. И, секое парче се ваља во чоколадото, и потоа директно у фрижидер. П.С мојве што ги праев испаднаа убаај, ама доколку би ги праела пак, само со млечно чоколадо ќе ги праем, никако со чоколадо за кување. И да, ако сакаш поблаги да ти биде смесата, ќе ставиш повеќе шеќер. Мене ми испадна не многу блага. Битно, ем лесни, ем вкусни се Бон апетит
Повели: Доза за 10 ѓевречиња 500 гр брашно 1/2 свеж квасец или една доза сув малку сол малку шеќер 250 мл млака вода Се замесува тесто, се остава да скисни, се обликуваат ѓевречиња во големина колку дланка Во тенџере на оган ставаме литар вода со малку мед или шеќер да врие и во неа ги ставаме ѓевречињата да се поварат по минута-две од двете страни, притоа нараснуваат. Од тука ги ставаме во сусам и на плех и печеме во загреана рерна на 180 степени околу 30тина минути. Кога се готови, веднаш по иставањето од рерна ги ставаме во крпа и виткаме во најлонска кеса да отстојат 10тина минути, по што се таман топли и доволно омекнати и воедно крцкави.
@savana http://forum.femina.mk/threads/Рецепти-од-Фемина-Инстаграм.23163/page-21#post-2541553 Јас со кујнска чоколада ја правев. Ставив 10 чоколади и 4 шлаг кремови.
Лејди ќе те молам рецепт за американскиве палачинки, одамна сакам да ги пробам, баш вкусно ми изгледаат
@mareane те молам кажи ми дали има некоја тајна или финта како ти излегоа формите? Ги имам истите модли и зајакот нема шанси да се направи... По која постапка ги правиш ( колку пати мачкаш со чоколадо) и со што фил ти се овие наполнети?
@Fitteen ако може рецепт за безглутенските палачинки? @Babushka тортата во калапчињата изгледа превкусно давај рецепт
@Eli23 пралините се полнети со смеса за сникерс торта.: Зовривам малу шербет од 100гр.вода и 150 гр шеќер додавам 1маргарим да се стопи. Настрана мелам300гр бисквити и 300 гр.кикиритки несолени и потоа ги замесувам со шербетот и маргаринот Силиконските калапи ги мачкам со топена чоколада на пареа со три лајци масло Се мрзне кратко па се полнат со смесата и пак убаво се мрзнат за полесно да се извадат