@vitamina Чoкoлaден бaкнеж Се мaтaт 5 жoлчки сo 100г шеќер дa се дoбие вoздушестa смесa. Пoсебнo се мaтaт 5 белки вo цврст снег. Се тoпи еден мaргaрин (250г) или несoлен путер сo 100 г чoкoлaдo зa гoтвење и врелo се дoдaвa вo измaтените жoлчки сo пoстoјaнo мешaње. Се дoдaвaaт и белките, 5 лaжици брaшнo и пoлoвинa ќесичкa прaшoк зa пецивo. Се пече вo нaмaстен и нaбрaшнет плех oд рернa, 15-20 мин.нa 200 степени. Дoдекa се пече, нa oгaн се стaвa литaр слaткa пaвлaкa сo 400г чoкoлaдo зa гoтвење дa зoврие и убaвo дa се рaстoпи чoкoлaдoтo. Кoлaчoт се вaди oд рернa, се бoцкa сo виљушкa нa пoвеќе местa. Дoдекa е врел, се пoливa сo врелиoт гaнaш oд пaвлaкa и чoкoлaдo и се oстaвa преку нoќ дa се стврдне.
Пилешкото беше свежо, го исчукав малку и го засеков косо. Спојлер како на сликава во спојлер, и го зачинив со сол, чили, босилек, оригано, кари и маслиново и го измешав да поприми убаво и го оставив да отстои. После пола час ставив парчиња моцарела измеѓу и одозгора исто вака косо исечени, и одозгора ставив пармезан. Го ставив на оган на тивко, освен маслиновото во кое се маринираше ставив и парче путер одоздола и лукче. Го покрив со капак и после околу 8 минути веќе беше убаво омекнато, го превртев на минута, и пак го свртев за да не се разлее цело сирење. И пржев уште некои 5-7 минути на тивко да зарумени. Му додадов пак пармезан одозгора. Меко и сочно беше, воопшто не беше крцкаво или суво. Го извадив месото и ставив две лажици кисела павлака, го помешав и со сосот го прелив месото и пак му ставив пармезан. Не ми се веруваше колку беше меко и сочно.
Бубале од свекрва ми. Кога ќе дојдам до рецептот ќе пишам. Знам само дека прави по истиот рецепт како соленките само наместо сол става шеќер и нели крофните се пржат.
I дел: 1 литар вода 16-18 лажици шеќер 200 гр. гриз 500 гр. вишни без коски (можи и помалку) Водата се става да зоврие со шеќерот и се додаваат вишните. Откако ке зоврие се додава гризот кој што е растворен со неколку лажици вода кои се извадени од литарот вода. Откако ќе се згусни се тура во караванче бр.32 неподмачкано. II дел: 1 литар млеко се вари со 2 пудинзи од ванила, 6 лаќици шеќер и жешко да се тури на изладениот гриз со вишни. Откако ќе се излади горе се мачка со 100 гр. шлаг избиен со 100 мл. вода.
Odma. 2 jajca 2 fildzani sekjer 1 fildzan maslo 1 kafeno lazice soda bikarbona 2 supeni lazici griz 2supeni lazici mleko vo prav 1 prasok za lecivo Brasno po potreba. Sherbet 1 kg sheker 750 ml voda 1 vanila Jajcata I sekerot se matat so mikser dodeka sekerot ne se rastopi I se iskluciva mikserot. Potoa gi dodavas ostanatite sostojki I promesuvas so zica za matenje. Koga ke go dodavas brasnoto ke vidis da se naprajt testo. Nema da mojt da se mesit ama otprilika ke vidis ubavo da e malce pojako. Od testoto malce trgas kolku za tie topcinjata kafeavi, a drugoto seto go stavas vo tepsija so maslo. Ubavo ke go izednacis so raka ( nemat sucenje) I na kraj dekoriras so ostanatoto testo koe go zamesuvas malce so kakao ili kafe ako sakas. Potoa so viluska malce bocni go, ukrasi go I na pecenje . Serbetot se vari 6 minuti I go ostavas malce da se izladit. Se pari sherbetot topol a testoto (nez kako da go narecam) ladno. Se nadevam dobro ti objasniv no ako ne ti e nesto jasno slobodno prasaj.
@Kukla994 mori zensko sega vo postov kako me nastavi so blagovo si vikam da go provam da go napravam oti so serbet pa ako bide ubavo i za praznik da go pravam Ova ide kako ravanija? Oti brasno vikas po potreba ili? Oti neli ovie krugovi kafeavi treba kako testo da e za da se napravat vaka i vikas posle od zgora se stavat krugovive kafeavi
Ic da ne se mislis. Napraj go nema da zazalis A be testo toa ke si dojt znaci. Ke stavas brasno dodeka se naprajt testo. Posle seto ide vo tepsijata samo malce ostavas za kafeavo da go naprajs I redis taka topcinja ko leblebija odozgora I so raka malce ke gi plesnes dodeka se izramnat so ostanatoto testo. Lesno e. Probaj pa samo ke ti pokazvit @girl-miri
Ќофте од леќа 400 гр. леќа; 1 јајце; морков; магдонос; две лажици пармезан; 2-3 кришки леб; лебни трошки; сончоглед; едно лажиче мелено ленено семе; кромид и лук Леќата се вари , а одбашка се запржува кромид, лук , морков и магдонос. Лежата се цеди и се замешува со запршката . Се остава да се олади убаво. Во оладената смеса, се додава јајцето, сончогледот, ленот, пармезанот и се прават форми. Се валкаат во презла и се пржат во масло. Сос од тиквички Изблендирани варени тиквички , се запржуваат со две лажици палента, јогурт и павлака.
@♡BuBaLe♡ Буби што рецепт од Кукла, па таа секоја вечер по една тура прави, кај неа нема рецепт, само на готово по пошта
Офф топик ќе сум, ама таа прикачува баш кога јас правам ревизија шо сум пропуштила, а за попарени со шербет душа давам, ама повеќе сум за да правам него за јадење јас. @Kukla994 @Summerlover