Evo meee. A be, ne mi se smejte so sherbetive, cel den postam I samo na blago mislam Ajde receptot: 1 Plazma melena ( jas imam praveno I so Bevita I so Zlatni pek, isto mi e soznam, taka da izborot e vas) 1 Kokos 1 Prasok za pecivo 6 Supeni lazici brasno 3 Fildzani mlaka voda 3 Fildzani maslo Site sostojki se mesat ubavo da se soedinat I se formiraat topcinja malce potpleskani I vo tepsija so maslo. Se pecat ubavo I se vadat da se izladat. Sherbet 2 Casi voda 3 Casi shekjer Vanila po zelba, ako imate ili ako sakate 5 minuti da zovrit I se trgat nastrana malce da se izladit. Sherbetot topol a kolacite ladni I se ostava da vpiet ubavo. Bon apetit ^.^ Napravete go I viknete me na vecera. Fala.
@Minnie 1 Pita so ovosje 3 jajca 5fil seker (od malite za kafe) 2fil zejtin (od malite za kafe) 250gr kiselo mleko 6fil brasno (od malite za kafe) 1pecivo Seto toa se mati ubavo. Se pece vo pleh ili vo kalapi za mafini koi gi polneme do pola . Od gore stavame ovosje,na primer visni bez semki. Vo mafinite dovolni se 2-3 visni. Se pecat vo zagreana relna . Pred da se pecat se stava meleni biskviti odozgora .
колач со афионово семе потребно: 2 чаши (како за чај оние од 200мл истата чаша ја користиш како мералица) шеќер 2 чаши млако млеко 1 чаша зејтин се се меша со миксер или жица за да се содини, седодаваат 3 чаши брашно и едно пециво, пак се мешаат и се става едно пакетче од 100г афионово семе. се пече во подмачкано плехче на 200степени 30-40мин зависи до рерната по желба може да се прелие со чоколада јас немав во моментот и не ставив
Печурки, брокула, пиперка, знам и златна мешавина да ставам ама немав што имаш зеленчук во фрижидер стави не му ја мисли. Се ова го готвам на маслиново 5-7 мин после ставам на коцки исечен пилешки стек претходно испечен дали на скара или печен во рерна ја смрзант извадив што останал од претходен ручек ти можеш и во посебно тавче на коцки да го зготвиш па стави го во зеленчукот. На се ова ставам многу зачини сол, бибер, куркума, кари, лук во прав, кајенски пипер, зачин за пилешко се што имам ставам. После ги ставам макароните промешувам ставам кечап, сенф, ако можеш стави и солена хопла ја немав тоа ќе му даде убав шмек. За крај изрендав кашкавал внатре и одозгора ставив кашкавал.
Ќе пробам, богами. Фала ти. Зачините нај ме занимаа ради бојата на макароните.. често правам и само со зачини запржени макароните плус павлака или јогурт, кога имам. Ми се свиѓа твоево.
Имам самоубиствени нагони, мУри. Играм на таа карта дека ќе прицркам од некоја лоша комбинација и доза на зачини... и најбитно, нема да е грев, тогаш. У чипс, у макарони, у нос, вена.. врз леб, мевце - не пребирам.
@zhap4e Гледа ГоспО шо е грев а шо не, чита мисли, со финти кај него не може. Едино на голем празник кога е многу зафатен, потивко на келнерот да му нарачаш нешто на што си алергична, демек збориш на тел, расеана си па си изумила дека си алергична...и така ако може да пројдеш.
Nisto posebno mila pilesko zacineto i peceno na skara vrz nego sos od pecurki:zaprzuvam kromit soedna lazica maslo idodavampecurki so malce i crn biber se poprzuva 10/15 min ise dodava solena hopla plus uste 10 min da krcka
Повели рецепт @referentka ''Саксии'' од модар патлиџан Потребни сосотојки: 350 гр говедско месо 3 средни модри патлиџани 2-3 рендани домати 1 среден кромид 1 лута пиперка (по желба и вкус/јас не ставив) 1 црвен пипер 1 чаша топла вода 1 лажичка доматно пире 1 лажица путер или маргарин или 3 лажици масло Сол, оригано За прелив Рендан пармезан/кашкавал Шери домати Начин на подготовка: Исечете ги модрите патлиџани на половина, или на три дела (зависно од големината) и издлабете ги но не до крај. Загрејте го маслото во длабоко тенџере и испржете ги модрите патлиџани, вртејќи ги да се заруменат од сите страни. кога ќе омекнат, извадете ги од маслото и ставете ги во тавче за печење. Исецкајте го кромидот и ставете го да се пржи во малку масло (можете да искористите од маслото во кое се пржеа модрите патлиџани). (јас за вкус додав и 2 чешниња лук). По неколку минути додајте го месото сецкано на коцки и промешајте. Додадете 1 чаша топла вода. *Јас посебно го варев месото некои 30 мин, па така варено го додадов со кромидот да се пржи и да се довари. Откако водата малку ќе испари додадете ги ренданите домати. По неколку минути додадете ја пиперката, јас ставив и печурки (иако како состојка не е во рецептот). На крај додадете 1 лажичка доматно пире, мајчина душица, оригано и црвен пипер. Посолете по вкус и наросете мелен црн пипер. Наполнете ги модрите патлиџани со подготвената смеса, а остатокот од смесата сипете го во тавчето покрај нив. Печете на 200°C. Лесно ќе забележите кога е печено. Извадете го тавчето за кратко и додадете рендан кашкавал и шери домати (сечени на пола), вратете во рерната додека не се стопи кашкавалот. На здравје . П.С Иначе, за тоа второто, не не работам во ресторан . Само така се трудам и сакам јадењето убаво да биде сервирано, без разлика дали чекам гости или тоа го правам за мене и моите најблиски . Конкретно овој рецепт го праев за моите дома . фала за убавите зборови
Медена торта (посна) 6 филџани брашно 5 филџани шеќер 2 филџани масло 500гр. кисела вода 1 кафена лажица сода бикарбона 2 кафени лажици какао 1 пакетче цимет Целата смеса се меша со лажица, се става во подмачкан плех и се става да се печи. 5 минути пред целосно да се испечи се вади тортат од рерна, се премачкува со мармалад (мармалад по желба) и се враќа повторно во рерна да печи уште 5 минути. Се вади и се премачкува со предходно стопено 1 чоколадо за готвење со 2 лажици масло. Се остава да излади. Домашен овошен сладолед 2 пакетчина шлаг пени 1 чаша млеко 1 чаша јогурт 4 лажици шеќер Овошје по желба! Шлаг пената се меша со млекото и шеќерот. Откако ќе згусни се додава јогуртот, повторно се меша и на крај се додава овошјето. @Пчела Нема на што, повели, направи, па сподели.
МОКА ТОРТА Подлога за торта 200 гр чајни сомелени чоколадни колачи 100 гр сецкани лешници 60 гр путет Сето ова се меси и е всушност лист за тортава. 1 фил 100 гр чоколада за готвење 50 гр слатка павлака за готвење Павлаката се става на огин да се загрее до степен пред да почне да зовира,се трга од оган се става чоколадата и се меша додека не се растопи. Се остава малку да се олади и се сипува врз подлогата за торта и се остава да се стегне во фрижидер. Во меѓувреме се подготвува 2 фил. 2 фил 200 гр чоколада за готвење 60 гр путер 250 гр слатка павлака 1 шоља еспресо или појако направено турско кафе 1 желатин 2 жолчки Чоколадата се топи на пареа со путер па се додаваат жолчките и се меша без престанок дур не се згусне. Се трга и веднаш се става желатинот и се меша. Оладениот крем се меша со претходно изматена слатка павлака и оди врз тортата. Украсот на тортата е по желба. Јас ставив сецкани лешници. Пријатно.