6 јајца ,14 лажици шејкер,хопла од 1 кг ,бисквити ,1кг банани. Хоплата ја матиш во сад се додека се згусне,потоа јајцата и шејкерот ги матиш во еден сад потоа ги додаваш постепено во хоплата и стовремено миксираш,потоа нескафе правиш со млеко па ги натопуваш со него бисквитите ,бананите ги сецкаш на крукчина и си ги редиш бисквити банана па направената смеса .
http://moirecepti.mk/post/селско-месо-4 Еве од кадее ми е @Serafima ако мозе од тебе рецептот за посните тортички од портокал
Рецептчето настана за едни специјални гости. Што си најдов, тоа си ставив, ама исходот беше задоволителен . Име нема, именувајте како што сакате . Пандишпан: 2 чаши (од 200мл) шеќер, 2,5 чаши минерална газирана вода, 3,5 чаши брашно, 1 пакетче прашок за пециво, 1 мала лаж. сода бикарбона, 4 пак. ванила шеќер, 50 гр. какао, рендана кора од еден портокал. Фил: Карамел (оној што е од Кам е на вода и е без масло), путер од кикиритки (домашен). Какао прелив: 500 мл вода, 6 лаж. шеќер, 3 лаж. какао, 2 пак. ванила шеќер. Подготовка: За пандишпанот, се става се’ заедно и со лажица се меша. Смесата се ставава или во правоаголен калап или во калап за мафини, додека на страниците се става малку од путерот од кикиритки, само за да не лепи. Јас ги печев во калап за мафини, па затоа и се тркалезни, а потоа составував по две. Откако се испечат се оставаат да изладат, па потоа се потураат со какао преливот. Путерот од кикиритки исто го правев. Околу 500 гр. непечени кикиритки се ставаат во рерна само малку да се загреат, не да се печат, туку само колку да им испука лушпата и да се излупат. Така излупени, се ставаат во сецко, без никакви други додатоци во нив и се бледираат се’ додека не започнат да го испуштаат маслото и смесата да биде како паста. Потоа се меша со карамелот и тортичките се филуваат и лепат. Ако ја печете во обичен калап можете филот да и го ставите горе. Уште една идеја. Ако сте љубители на кикиритки, можете и во тестото или пак во филот дополнително да си додадете сецкани кикиритки.
T i blagodarm mnogu imas navistina prekrasni recepti ako ja koristis stranata moi recepti ako stavas tamu recepti ili nekade na drugo mesto moze da mi pratis vo lp .. da gi gledam i podgotovkite pravo pozdrav
Малку надвор од темава... @Winter Lady , благодарам мила за комплиментите. Нажалост не сум никаде зачленета, освен на Фемина . Така да, што и да е потребно за совет, слободно прашувај .
Нели е оваа неутрелна?Всушност нели сите хопли се со неутрален вкус и може и за во солени и благи јадења?
Име немаТ Состојки 2 банани 1 јајце 1 прашок за пециво половина пакетче цимет Подготовка: Бананите се пасираат додека не станат течна каша без грутчиња, се ставаат во длабок сад и се додава јајцето. Се мати додека не стане хомогена смесата. Се додаваат прашокот за пециво и циметот и се промешува се заедно. Се ставаат во тавче исто како палачинки,а се пржат со малку путер.
Не се сите со неутрален вкус, на секоја си има назнака дали е за приготвување благо или солено јадење. Ова посебно важи за благата павлака за готвење, да не се зезнеш некогаш да ставиш блага во сос со печурки на пример. Мене еднаш малку ќе ми се случеше, на почетокот од мојата „готварска кариера“.
Mila korite gi kupuvam (lisnato testo e)i samo gi motam okolu krenvislite ..gi mackam so zolcka i malce susam mu stavam..nisto posobno