@kjukli ja bi ti preporacala blok cokolado I toa so crveno sto e, ne so zolto. Edna blok cokolada ja topam na parea so 3 lazici maslo. Em vkusna e em krckava. Salata so sirenje 3-4 lazici sirenje izvarok 2 lazici majonez 2-3 lazici kisela pavlaka 1 morkov varen 1 kisela krastavica Malku salama Sol po vkus Morkovot, krastavicata I salamata se seckaat na sitni kocni I se promesuvaat site sostojki zaedno. ^_~ @Ane-Goki1 Cokoladna torta.. Testo : 7 jajca 14 lazici sekjer 1 prasok za pecivo 2 lazici kakao 5 lazici maslo 5 lazici mleko 15 lazici brasno. Fil : 1 casa mleko 1 casa sekjer 2 cokoladi 1 casa brasno so 1 casa voda da se vari vo mlekoto, sekerot I cokoladite ko puding. 1 margarin 3 jajca 10 lazici sekjer 1 vanilin sekjer 1 kakao neskvik 1 hopla od pola litar. Podgotovka Testo So mikser se matat jajcata I sekjerot I posle se dodavaat ostanatite sostojki. Se mesa so zica za matenje dodeka ne se soedinat sostojkite I da se dobie mazna smesa bez grutcinja. Se peci vo tepsija broj 38, oblozena so hartija. Fil : Mlekoto se stava na ogan I se dodavaat sekjerot cokoladite ( jas sekogas koristam blok cokoladi, najubaj mi se. E sega ako sakaas moze I za kuvanje da korostis.) I se mesa dodeka da zavari da se rastopat ubavo. Vo sad nastrana brasnoto se mesa so vodata ( ko pudingot so go prajme) I se istura vo zovrienoto mleko. Mesaj dodeka ja dobie gustinata I se trga nastrana da se izladi. **** 3-te jajca se matat so sekjerot, dodeka sekejrot da se rastopi I postepeno se dodava margarinot ( margarinot ne rastopen tuku na sobna temperatura stoen) . Otkako ke se rastopi I margarinot se dodavaat I ostanatite sostojki. Otkako ke se soedinat, se dodava drugiot fil ( toj sto cekavme da se izladi. Brasnoto vareno ko puding) I se mesaat unavo so mikser. Koga ke dobies kremasta smesa se iskluciva mikserot. Testoto se sece na polovina I se premackuva so polovina od filot. Vrz filot vnimatelno se macka so polivina od prethodno izmatenata hopla. Vrz hoplata se stava drugoto testo I isto taka se macka so preostanatata polovina od filot I hoplata. Vo slucajov jas ja dekorirav tortata no moze I da se razmacka....
Секако дека може. Потребни состојки: -кило брашно -пола кило млеко-топло -3 јајца -1 квасец -шеќер колку една рака -шеќер во прав (се става одкога ќе бидат готови) -малку сол Се прави смеса од следниве состојќи и се меси се додека не се соединат убаво.Тестото се остава да стаса околу 20 мин.Одкога ќе стаса се сука и тестото треба да има дебелина околу 1cm (да не биде претенко). Со чаша се сечат кругчиња од тестото и повторно се оставаат да стасаат околу 5 мин. Одкога ќе стасаат по втор пат се пржат на тивок оган во мало тенџерче, зејтин се става колку да се покрие дното може и малку повеќе.Обавезно кога ќе бидат готови одозгора се става шеќер во прав.
Фала, фала И да знаеш дека е превкусен, а уште една предност му е што е прелесен за правење. Еве го рецептот: Cheesecake 300 грама мелени интегрални кекси (јас користам Bambi Wellness) се мешаат со 5 лажици млеко и 180 гр. путер. Смесата се натапкува со прсти во калап и се става во замрзнувач. Бел фил Се меша 1 желатин со 50 мл вода, се остава да набабри 10 минути и потоа се загрева дури се растопи, но да не врие и се остава настрана. Се мати 500 мл хопла без шеќер. Се додава 450 гр. крем сирење (јас користам Вивис од Виндија), 1 ванилин шеќер и 200 гр. шеќер во прав. Се мати, му се додава желатинот и потоа се сипува во калапот и се става во замрзнувач да се стегне убаво. Овошен прелив Се меша уште еден желатин со 50 мл вода, се остава да набабри 10 минути и потоа се загрева дури се растопи, но да не врие и се остава настрана. 450 гр. овошје (малини, капини, јагоди) се варат десетина минути со 100 мл вода и 4 лажици шеќер. Се додава желатинот и се трга на страна да се олади. Потоа се сипува врз белиот фил и се става во замрзнувач да се стегне. Толку
Пасиенсија колачи. Се матат две јајца на мала брзина. Се додава 100 гр шеќер и се мати 5 минути да се дуплира смесата. Се додаваат 100 гр брашно и 1 ванилин шеќер. Се меша убаво. Се става смесата во шприц и се формираат кружни форми или било какви на тавче обложено со хартија за печење. Се печат 10 мин на 180 степени. Откако ги направив пола, додадов лажиче какао во смесата, промешав и ги направив останатите.
manako1 напиша: ↑ Види го прикачениот фајл 270931 Види го прикачениот фајл 270932 Testoto e kako za pica:1/2l topla voda,1kvasec,12lazici zejtin,5lazici seker,3lazici sol i brasno po potreba.Koga e stasano testoto mu dodadov caden svinski but,malku da se zapece i mu dodadov sirenje i jajca.
Двa кaвсеци(дa стaсaaт кaкo зa се штo прaвиме),800гр дo килo брaшнo,250мл млекo дa зaмесиш,сoл еднa лaжичкa,месиш тестo и гo oстaвaш пoлa сaaт дa oдмoри.пoтиa сукaш кoрa и јa мaчкaш сo билo кaкoв мaргaрин.некa oтстoи 10мин и фил стaви штo сaaкaш,урдa,сирење.Мoтaш рoлнa и сечеш вo дебелинa нa прст и редиш вo плех.Кoгa ќе.пoруменaт нa пoлa печење нa секoе стaвaш лaжицa млекo и се дoпечувa.
Рецептот за куглофот ми е од страната "Mои рецепти" , но сепак еве го и овде Солен куглоф со зеленчук Состојки 4 јајца 300гр. брашно 1 пециво 200мл. јогурт 100мл. масло 100гр. сецкана шунка 100гр. сецкана чајна 4-5 сецкани кисели краставички 1 сецкан морков 150гр. дробено сирење 100гр. варен грашок (Во мојот куглоф нема грашок и морков) Најпрво се бијат јајцата и потоа се додаваат сите состојки(освен зеленчукот) и убаво се мешаат со миксер. На крај се додаваат чајната, сирењето, шунката, морковот, грашокот и корнишоните. Смесата се истура во намрсен калап за куглоф и се печи на 180 степени околу 35 мин. Кога ќе се испечи се превртува куглофот и се остава да се излади. Декорирањето е по желба.
@^angel^ рецепт некој посебен немам се ставам од око.Ставам ржано брашно по потреба,пола пециво,ленено семе и сусам,1-2 лажици маслиново масло,сол,околу 150мл кисела вода и млака вода по потреба за да се замеси.Тестото не треба да биде ни многу суво ни многу меко за да може да се формираат гевречиња или други форми.И го печам некаде на 200 степена. Јас си ги правам на хроно начин,ама ти можеш место пециво, квасец да си ставиш да бидат помеки
Па обично кога месев вака за во исхранава ги правам од око.Нареден пат коа ќе правам ќе составам прецизен рецепт и ќе ти пишам