Форумџика на годината

Рецепти од Фемина Инстаграм

Discussion in 'Рецепти' started by Cakica, Jan 27, 2015.

  1. Kukla994

    Kukla994 Форумски идол

    Joined:
    Nov 19, 2014
    Messages:
    4,682
    Likes Received:
    46,944
    Haha da beee, zaborajv :P
    Eve receptce I obavezno da go napravis mnooogu e vkusno :D

    5 kompiri, sredna golemina seckani na mali kocki
    4 jajca
    1 casa maslo
    2 casi mleko
    1 prasok za pecivo
    Sol
    Brasno po potreba.
    Site sostojki zaedno se mesaat I se stava brasno kolku da se dobie smesa ko za torta ama malce podebelko. Znaci ne se mesi :)

    Se pecit I se sluzi toplo :P
     
    Viktorijaaa5 likes this.
  2. 1209

    1209 Форумски идол

    Joined:
    Aug 1, 2010
    Messages:
    6,753
    Likes Received:
    43,900
    Gender:
    Female
    -Пакетче канелони само не Дивела оти правев еднаш и не се зготвија доволно, многу беше грдо
    -4 парчиња стек(или повеќе ако сакаш сите канелони да ги искористиш)
    -пакетче свежи шампињони(еднаш правев и со буковки и беше преубаво)
    -младо кромидче 2-3 стебленца
    -500гр неутрална хопла
    -млеко
    -томатело едно пакување
    -2-3 домати
    -кашкавал
    -зачини
    -лукче

    Прво сецкаш се на ситно, стекот, кромидот, печурките и лукче и попржуваш додека убаво не се зготви, од зачини јас ставам кари и вегета, сол. Потоа во бледер правам смеса од домати, томатело, лукче и свеж босилок. Со смесата се полнат канелоните, не ги вари предходно оти доволно ќе се сварат они во фурна. се редат во тавче, прво во тавчето ќе ставиш малку од сосот со домати па врз него редиш. Кога ќе наредиш, во еден ред одозгора ставаш остатокот од томателото да ги облие. Павлаката ја вариш на оган со малку путер и млеко(јас во зависност од густината ставам немам мерка) и откако ќе се згусне ставам кашкавал рендан, јас препочитам цел да изрендам зошто ми е така густо и убаво. Ги ставаме да се печат околу пола час искрено никогаш не гледам на саат онака отприлика, на 200 степени, при крај додавам павлаката со кашкавалот и оставам и со тоа малку да се запече и тоа е тоа. Моите малку се распагаат оти ми е длабок садот за печење и додека ги вадам, ама ако имаш плитка тава или стаклен сад одлично ќе биде. Тоа е тоа, многу се вкусни, вака ми се поубави отколку со мелено месо.
     
    tina-63, Acka22, Пчела and 4 others like this.
  3. Kukla994

    Kukla994 Форумски идол

    Joined:
    Nov 19, 2014
    Messages:
    4,682
    Likes Received:
    46,944
    Nikako da mi tekne od koj bese receptot. Se si mislev deka e tvoj @Val-Dim :$
    Prebarav na brzina vo temava ama nemam vreme so red da baram pa eve vaka go imam zacuvano.

    image-0-02-01-b654017ed852a0857a62c4411969cf709321933139cc58d14f1ad7f101f41a02-V.jpg

    Neka se javi clenkata molim fino lepo!! :D
     
    Val-Dim likes this.
  4. Kukla994

    Kukla994 Форумски идол

    Joined:
    Nov 19, 2014
    Messages:
    4,682
    Likes Received:
    46,944
    Aaaaa najdov.:party: Na @ANGIE1 e receptot :whew:
    Cela tema ja prevtev:sweat:

    *se izvinuvam za post vrz post ama nemozam da redaktiram(lalala) *
     
    Val-Dim likes this.
  5. fallenangel

    fallenangel Популарен член

    Joined:
    Jun 23, 2010
    Messages:
    2,150
    Likes Received:
    16,149
    @Pcelka94 пиши го рецептот за колачот повторно да не пребарувам во темиве и да не ја заморувам Бубале. Превкусно изгледа колачот.
     
    Pcelka94 and anaja1 like this.
  6. Pcelka94

    Pcelka94 Истакнат член

    Joined:
    Jun 19, 2015
    Messages:
    1,205
    Likes Received:
    4,390
    Gender:
    Female
    received_166014167172220.jpeg пoвелете прекрaсен е :)
     
    GeoDidi, Acka22, kuc and 1 other person like this.
  7. fallenangel

    fallenangel Популарен член

    Joined:
    Jun 23, 2010
    Messages:
    2,150
    Likes Received:
    16,149
    Благодарам.:f:
     
  8. oblace1

    oblace1 Популарен член

    Joined:
    Mar 18, 2013
    Messages:
    2,411
    Likes Received:
    8,467
    Gender:
    Female
    Ane-Goki1 and Lady Phoenix like this.
  9. Lady Phoenix

    Lady Phoenix Форумски идол

    Joined:
    May 10, 2015
    Messages:
    2,033
    Likes Received:
    58,308
    Gender:
    Female
    Повелете:

    Бајадера


    300 g лешници се печат во рерна 10-ина минути. Се лупат и се мелат со дваесет кекси (петит бер).

    7 цели јајца се матат со 10 лажици шеќер и се додава 250 g путер или маргарин. Смесата се дели на 2 дела. Во едниот се додава 100 g чоколадо за готвење, растопено. Се расплескуваат еден врз друг.

    Е сега, знам дека на некои луѓе им е шубе да јадат торти со живи јајца, ама во денешно време навистина опасноста е мала. Јајцата од продавница поминуваат низ УВ светло што ги уништува бактериите и нема ризик дека нешто ќе се случи. Впрочем, се’ е веќе вештачко.

    Патем, тортата би била поубава ако се направи со маргарин, зашто, нели, путерот малку има специфичен мирис. Но, подобро излегува, во однос на текстура и стегање, со путер. Па, прашање на избор е. Мајка ми во белиот фил додала последниов пат бело чоколадо. Не прави некоја драстична разлика во вкусот, ама се осеќа. Не се убави белите чоколади за готвење некако.
     
    Ane-Goki1, IronLady, Kukla994 and 6 others like this.
  10. LollySky

    LollySky Популарен член

    Joined:
    Jan 7, 2016
    Messages:
    2,953
    Likes Received:
    14,017
    Gender:
    Female
    @Leo-nora , имам веќе објавено, повели :)

     
    Leo-nora likes this.
  11. oblace1

    oblace1 Популарен член

    Joined:
    Mar 18, 2013
    Messages:
    2,411
    Likes Received:
    8,467
    Gender:
    Female
  12. Viktorijaaa5

    Viktorijaaa5 Форумски идол

    Joined:
    Oct 26, 2013
    Messages:
    5,986
    Likes Received:
    90,525
    Gender:
    Female
    @JuLleE ако може рецепт од солените мафини? Не сум правела досега а твоите ептен убаво изгледаа :)
     
    JuLleE likes this.
  13. JuLleE

    JuLleE Форумски идол

    Joined:
    Jan 15, 2010
    Messages:
    18,727
    Likes Received:
    253,645
    Солени мафини
    5 јајца
    2 филџани големи јогурт
    пола филџан зејтин
    пола лажица голема сол
    2 филџана брашно
    1 пециво

    Мерките се со истиот филџан од оние големите за млеко

    Се матат јајцата убаво, се додава јогуртот, маслото, солта, брашното и пецивото. Потоа се додава шунка, сирење и рендан морков ама одварен.
    По желба ставате што сакате во мафините. Може и спанаќ, блитва.
    Ставате колу сакате отприлика по 200 грама.
    Се мачка калапот со маргарин или путер и се печат на 200 степени околу20-25 минути.
    Излегуваат по 24 мафини.
    Рецептот си го правев јас.
     
    Bozica1980, tina-63, ^angel^ and 2 others like this.
  14. ^angel^

    ^angel^ Популарен член

    Joined:
    Nov 13, 2015
    Messages:
    680
    Likes Received:
    1,264
    Gender:
    Female
  15. azelea

    azelea Популарен член

    Joined:
    Jun 14, 2012
    Messages:
    3,612
    Likes Received:
    15,708
    @GoldenRose. ќе може рецепт за корпичките?
     
  16. Mayyya

    Mayyya Популарен член

    Joined:
    Sep 24, 2010
    Messages:
    1,253
    Likes Received:
    6,025
    Gender:
    Female
    Леле како изгледаат, меки, воздушести, по кој рецепт ги правиш?
     
  17. ^angel^

    ^angel^ Популарен член

    Joined:
    Nov 13, 2015
    Messages:
    680
    Likes Received:
    1,264
    Gender:
    Female
    Ние ги обожаваме рафаело бомбиците ги правам и ја ама овие изгледаат совршено @IronLady може рецептата и каде најде млеко во прав?
     
  18. GoldenRose.

    GoldenRose. Истакнат член

    Joined:
    Mar 4, 2016
    Messages:
    120
    Likes Received:
    1,092
    Gender:
    Female
    Може.
    Рецептот е многу едноставен.:D Потребни се само овесни снегулки и додаток по желба ( јас ставив суво грозје ). Овесните снегулки се попаруваат во топла вода и се промешуваат додека не се добие хомогена смеса која нема да биде ниту многу течна ниту многу сува. Во неа можеш да ставиш што сакаш, јас обично ставам суво грозје, ореви, лешници, бадеми, суви смокви, урми и сл. Со добиената смеса се полнат калапите за мафини ( јас користам силиконски ) и се печат на температура до 200 степени додека не станат малку крцкави одозгора. Кога ги полнам калапите измеѓу додавам и суви овесни снегулки за кога ќе се испечат да бидат покрцкави и внатре. И тоа е тоа .
    Мене ми се многу вкусни, а и заситуваат. Посебно се добри за тие што се на диета. ;)
     
    Last edited: Sep 27, 2016
    azelea likes this.
  19. iloveyou29

    iloveyou29 Queen of beauty

    Joined:
    May 14, 2012
    Messages:
    5,860
    Likes Received:
    32,463
    Gender:
    Female
    500мл топло млеко
    1квасец
    2 јајца
    пола лажиче шеќер и едно рамно сол
    брашно е сега јас не мерам ставам од око ама помалку за понамеко да се замеси тестото за да излезат воздушести :)
    После процедурата си е стандард за пржење.
     
    Mayyya likes this.
  20. azelea

    azelea Популарен член

    Joined:
    Jun 14, 2012
    Messages:
    3,612
    Likes Received:
    15,708
    Фала ти,супер рецепт за ќерка ми која обожава да јади бонжита ,па ова ќе му дојде ко некој замена :)
     
    GoldenRose. likes this.