Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Рецепти од Фемина Инстаграм

Дискусија во 'Рецепти' започната од Cakica, 27 јануари 2015.

  1. Kukla994

    Kukla994 Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    4.682
    Допаѓања:
    46.944
    Haha da beee, zaborajv :P
    Eve receptce I obavezno da go napravis mnooogu e vkusno :D

    5 kompiri, sredna golemina seckani na mali kocki
    4 jajca
    1 casa maslo
    2 casi mleko
    1 prasok za pecivo
    Sol
    Brasno po potreba.
    Site sostojki zaedno se mesaat I se stava brasno kolku da se dobie smesa ko za torta ama malce podebelko. Znaci ne se mesi :)

    Se pecit I se sluzi toplo :P
     
    На Viktorijaaa5 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. 1209

    1209 Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.565
    Допаѓања:
    43.005
    Пол:
    Женски
    -Пакетче канелони само не Дивела оти правев еднаш и не се зготвија доволно, многу беше грдо
    -4 парчиња стек(или повеќе ако сакаш сите канелони да ги искористиш)
    -пакетче свежи шампињони(еднаш правев и со буковки и беше преубаво)
    -младо кромидче 2-3 стебленца
    -500гр неутрална хопла
    -млеко
    -томатело едно пакување
    -2-3 домати
    -кашкавал
    -зачини
    -лукче

    Прво сецкаш се на ситно, стекот, кромидот, печурките и лукче и попржуваш додека убаво не се зготви, од зачини јас ставам кари и вегета, сол. Потоа во бледер правам смеса од домати, томатело, лукче и свеж босилок. Со смесата се полнат канелоните, не ги вари предходно оти доволно ќе се сварат они во фурна. се редат во тавче, прво во тавчето ќе ставиш малку од сосот со домати па врз него редиш. Кога ќе наредиш, во еден ред одозгора ставаш остатокот од томателото да ги облие. Павлаката ја вариш на оган со малку путер и млеко(јас во зависност од густината ставам немам мерка) и откако ќе се згусне ставам кашкавал рендан, јас препочитам цел да изрендам зошто ми е така густо и убаво. Ги ставаме да се печат околу пола час искрено никогаш не гледам на саат онака отприлика, на 200 степени, при крај додавам павлаката со кашкавалот и оставам и со тоа малку да се запече и тоа е тоа. Моите малку се распагаат оти ми е длабок садот за печење и додека ги вадам, ама ако имаш плитка тава или стаклен сад одлично ќе биде. Тоа е тоа, многу се вкусни, вака ми се поубави отколку со мелено месо.
     
    На tina-63, Acka22, Пчела и 4 други им се допаѓа ова.
  3. Kukla994

    Kukla994 Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    4.682
    Допаѓања:
    46.944
    Nikako da mi tekne od koj bese receptot. Se si mislev deka e tvoj @Val-Dim :$
    Prebarav na brzina vo temava ama nemam vreme so red da baram pa eve vaka go imam zacuvano.

    image-0-02-01-b654017ed852a0857a62c4411969cf709321933139cc58d14f1ad7f101f41a02-V.jpg

    Neka se javi clenkata molim fino lepo!! :D
     
    На Val-Dim му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Kukla994

    Kukla994 Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    4.682
    Допаѓања:
    46.944
    Aaaaa najdov.:party: Na @ANGIE1 e receptot :whew:
    Cela tema ja prevtev:sweat:

    *se izvinuvam za post vrz post ama nemozam da redaktiram(lalala) *
     
    На Val-Dim му/ѝ се допаѓа ова.
  5. fallenangel

    fallenangel Популарен член

    Се зачлени на:
    23 јуни 2010
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    16.148
    @Pcelka94 пиши го рецептот за колачот повторно да не пребарувам во темиве и да не ја заморувам Бубале. Превкусно изгледа колачот.
     
    На Pcelka94 и anaja1 им се допаѓа ова.
  6. Pcelka94

    Pcelka94 Истакнат член

    Се зачлени на:
    19 јуни 2015
    Пораки:
    1.205
    Допаѓања:
    4.390
    Пол:
    Женски
    received_166014167172220.jpeg пoвелете прекрaсен е :)
     
    На GeoDidi, Acka22, kuc и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. fallenangel

    fallenangel Популарен член

    Се зачлени на:
    23 јуни 2010
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    16.148
    Благодарам.:f:
     
  8. oblace1

    oblace1 Популарен член

    Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    2.406
    Допаѓања:
    8.436
    Пол:
    Женски
    На Ane-Goki1 и Lady Phoenix им се допаѓа ова.
  9. Lady Phoenix

    Lady Phoenix Форумски идол

    Се зачлени на:
    10 мај 2015
    Пораки:
    2.033
    Допаѓања:
    58.308
    Пол:
    Женски
    Повелете:

    Бајадера


    300 g лешници се печат во рерна 10-ина минути. Се лупат и се мелат со дваесет кекси (петит бер).

    7 цели јајца се матат со 10 лажици шеќер и се додава 250 g путер или маргарин. Смесата се дели на 2 дела. Во едниот се додава 100 g чоколадо за готвење, растопено. Се расплескуваат еден врз друг.

    Е сега, знам дека на некои луѓе им е шубе да јадат торти со живи јајца, ама во денешно време навистина опасноста е мала. Јајцата од продавница поминуваат низ УВ светло што ги уништува бактериите и нема ризик дека нешто ќе се случи. Впрочем, се’ е веќе вештачко.

    Патем, тортата би била поубава ако се направи со маргарин, зашто, нели, путерот малку има специфичен мирис. Но, подобро излегува, во однос на текстура и стегање, со путер. Па, прашање на избор е. Мајка ми во белиот фил додала последниов пат бело чоколадо. Не прави некоја драстична разлика во вкусот, ама се осеќа. Не се убави белите чоколади за готвење некако.
     
    На Ane-Goki1, IronLady, Kukla994 и 6 други им се допаѓа ова.
  10. LollySky

    LollySky Популарен член

    Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.017
    Пол:
    Женски
    @Leo-nora , имам веќе објавено, повели :)

     
    На Leo-nora му/ѝ се допаѓа ова.
  11. oblace1

    oblace1 Популарен член

    Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    2.406
    Допаѓања:
    8.436
    Пол:
    Женски
  12. Viktorijaaa5

    Viktorijaaa5 Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    5.959
    Допаѓања:
    90.249
    Пол:
    Женски
    @JuLleE ако може рецепт од солените мафини? Не сум правела досега а твоите ептен убаво изгледаа :)
     
    На JuLleE му/ѝ се допаѓа ова.
  13. JuLleE

    JuLleE Форумски идол

    Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.504
    Допаѓања:
    251.353
    Солени мафини
    5 јајца
    2 филџани големи јогурт
    пола филџан зејтин
    пола лажица голема сол
    2 филџана брашно
    1 пециво

    Мерките се со истиот филџан од оние големите за млеко

    Се матат јајцата убаво, се додава јогуртот, маслото, солта, брашното и пецивото. Потоа се додава шунка, сирење и рендан морков ама одварен.
    По желба ставате што сакате во мафините. Може и спанаќ, блитва.
    Ставате колу сакате отприлика по 200 грама.
    Се мачка калапот со маргарин или путер и се печат на 200 степени околу20-25 минути.
    Излегуваат по 24 мафини.
    Рецептот си го правев јас.
     
    На Bozica1980, tina-63, ^angel^ и 2 други им се допаѓа ова.
  14. ^angel^

    ^angel^ Популарен член

    Се зачлени на:
    13 ноември 2015
    Пораки:
    680
    Допаѓања:
    1.264
    Пол:
    Женски
  15. azelea

    azelea Популарен член

    Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.589
    Допаѓања:
    15.641
    @GoldenRose. ќе може рецепт за корпичките?
     
  16. Mayyya

    Mayyya Популарен член

    Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.253
    Допаѓања:
    6.025
    Пол:
    Женски
  17. ^angel^

    ^angel^ Популарен член

    Се зачлени на:
    13 ноември 2015
    Пораки:
    680
    Допаѓања:
    1.264
    Пол:
    Женски
    Ние ги обожаваме рафаело бомбиците ги правам и ја ама овие изгледаат совршено @IronLady може рецептата и каде најде млеко во прав?
     
  18. GoldenRose.

    GoldenRose. Истакнат член

    Се зачлени на:
    4 март 2016
    Пораки:
    120
    Допаѓања:
    1.092
    Пол:
    Женски
    Може.
    Рецептот е многу едноставен.:D Потребни се само овесни снегулки и додаток по желба ( јас ставив суво грозје ). Овесните снегулки се попаруваат во топла вода и се промешуваат додека не се добие хомогена смеса која нема да биде ниту многу течна ниту многу сува. Во неа можеш да ставиш што сакаш, јас обично ставам суво грозје, ореви, лешници, бадеми, суви смокви, урми и сл. Со добиената смеса се полнат калапите за мафини ( јас користам силиконски ) и се печат на температура до 200 степени додека не станат малку крцкави одозгора. Кога ги полнам калапите измеѓу додавам и суви овесни снегулки за кога ќе се испечат да бидат покрцкави и внатре. И тоа е тоа .
    Мене ми се многу вкусни, а и заситуваат. Посебно се добри за тие што се на диета. ;)
     
    Последна измена: 27 септември 2016
    На azelea му/ѝ се допаѓа ова.
  19. iloveyou29

    iloveyou29 Queen of beauty

    Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.857
    Допаѓања:
    32.456
    Пол:
    Женски
    500мл топло млеко
    1квасец
    2 јајца
    пола лажиче шеќер и едно рамно сол
    брашно е сега јас не мерам ставам од око ама помалку за понамеко да се замеси тестото за да излезат воздушести :)
    После процедурата си е стандард за пржење.
     
    На Mayyya му/ѝ се допаѓа ова.
  20. azelea

    azelea Популарен член

    Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.589
    Допаѓања:
    15.641
    Фала ти,супер рецепт за ќерка ми која обожава да јади бонжита ,па ова ќе му дојде ко некој замена :)
     
    На GoldenRose. му/ѝ се допаѓа ова.