@Chanell* eve od ovde go gledav receptot , inaku e obicen kako za kuglov samo sto se stava kinder cokoladi namesto kakao vnatre. Eve go linkot bas kazi mi dali ke ti se pusti https://www.facebook.com/chefclubDeutschland/videos/311371839241168/?pnref=story
Recept za pecivoto so susam 650ml mleko 250ml zejtin 1kvasec 1 Panko (aditiv),ako nemate ne mora,ama mi dava ubava mekost na testoto,go ima vo recisi sekoja prodavnica vo mali kesicki kako pecivo 2 lazicki sol 1 lazicka seker brasno po potreba Se zamesuva testo od sostojkite i se ostava ubavo da nadojde. Potoa se deli na dva dela. Prviot se rasukuva,ne mnogu tenko,debelo kolku eden prst otprilika. Se secat krugovi so casa. Testoto okolu krugovite se sobira,pak se premesuva i pak se secat krugovi dodeka ne se potrosi celoto. Istata postapka e i so drugoto testo. Se redat vo tepsija,se premackuvaat so jajce,susam odozgora i da nadojdat uste malku. Se pecat na 250 stepeni.
http://receptizabrzaijednostavnajela1.blogspot.mk/2016/02/ferrero-rocher-torta-orginalni-recept.html Повели, ова е рецептот
Shusharki 1 pakovanje coko maks oriz/ zitarki 100 grama kokos 150 grama sekjer 5 lazici med 4 lazici kakao 1 margarin kristal 1 paketce susam 1 cokado - blok Margarinot se stava da se rastopi I se dodavaat sekjerot I cokoladoto, se mesaat dodeka da se rastopat. Vo sad nastrana se stavaat ostanatite sostojki I se prelivaat so tecnosta dodeka e vrela. Ubavo se mesa prvo so lazica pa so raka I se formiraat shisharkite vo kalapce. Potoa se stavaat malce vo frizider da se stegnat I se krkaat
@joy1 Печени кофтиња од тиквици. Рецептот е од фб од групата здрава храна, здрави деца ама јас го извитоперив за да прилагодам што имам дома. Значи две мали тиквици рендани и ги оставив убаво да се исцедат. Два моркова рендани, пола главица кромид, едно јајце, презла, сварено просо и убаво исцедено, малку сол и куркума, малку мелени лен и сусам, и скроз малку сушен зеленчук т.е вегета демек од здрават и маслинов зејтин. Правиш плескавици, ги редиш на хартија. Во загреана рерна. Прво од една страна 15-20 минути па од друга ги вртиш исто толку. Зависи како ти пече шпоретот. Мојот е многу јак па јас на 150 после појачав на 200 за да се запечат. Мене ми се вкусни, мм вика доста со овие индискиве рецепти (ради куркумата)
a be vaka nesto se ama kako oriz se vnatre, ne mozam da najdam bas slika od toa so go koristev plus ne se vo kutija tuku vo najlon. Gi ima skoro vo sekoj market I pomala prodavnica, barem kaj nas... E kolku tocno cinat ne znam stvarno. Ne se skapi ama ne ja znam tocnata cena..
И @Summerlover чинам побара Повелете Јас за двајца правев и доволно ми беше Еден стек, го одмрзнав, зачинив со сол, вегета, босилек, го потсеков едниот дел ко на лајбиче и го наполнив со: Околу 100 грама спанаќ, обарен па пропржен на путер со зачини. Ставив на долниот дел од стекот пола од спанаќот, па парче кашкавал и над него останатиот спанаќ. Затворив со чечкалици и пропржив до заруменување од сите страни убаво. Па во загреана рерна со опција вентилатор на околу 200 печев некои 30тина минути, неколку пати го превртив и кога испари целиот сок кој се пушти во печењето ставив одозгора парче кашкавал. Доколку се користи свеж мариниран стек дури и малку истанчен сигурно би било уште повкусно и посочно. Сеедно, ко за сефте му давам највисоки оценки.
Ја се извинувам што враќам покасно. Да не влезев случајно во темава, немаше ни да видам дека си прашала за рафаело бомбиците. Иако си ме тагнала, никаква нотификација ми нема стигнато, не знам зошто. Повели рецептот Потребни состојки: - 2-3 пакетчиња кокос - кристал маргарин - густин - млеко - ванилин шеќер - шеќер -лешници Подготовка: - Се става пола литар млеко да се вари со 5-6 лажици шеќер. Во меѓувреме густинот се приготвува исто како пудинг. Се ставаат 8-9 лажици густин, малце млеко и ванилин шеќер и се мешаат. Откако ќе почне млекото да се вари, се додава густинот и се меша се додека не згусне. Се трга настрана малце да се олади. Кога ќе се олади, се додава 1/3 од кристал маргаринот и 2ипол пакетчиња кокос. Се матат. Доколку не е доволно блага смесата, додаваш и шеќер во прав и матиш. И на крај се прават топчиња, ставаш лешници. Мене искрено смесава ми испадна топ. Ни малу ни многу блага, баш као купечките нешто во тој стил. П.с не ми се правени со млеко во прав Бон апетит @Mr. Right
Баш за сите кој ке ги пишува треба цела страна да зафатам .. Шишарките нели им знаеш рецепт ? Ке ти ги напишам утре пошто денес ке сум зафатена неможам да ги барам. 3 рецепти ми се што ги барам од тетка ми и комшикка ги пишувсм на лист ги правам и фрлам ливчето следен пат пак досадувам и од тетратката што имав изнапишано кој рецепт ми треба го кинев и фрлав и сега имам 5 листа само во неа Ама ме мрзи пак да пишувам а и веќе мрзла станав за готвење .. Тие белите ми се од некоја страна овде од нет ќе побарам ако ги најдам
@monik55 Рецепт за руската салата... 150гр сол 300гр шеќер 1 конзерванс, 1 винобран 2-3 кесички бибер во зрно 5л вода 1л 9% алкохолен оцет Зеленчук, по 1кг - корнишони, зелени домати, карфиол, зелени пиперки и морков. Ситно исецканиот зеленчук се прелива со врел пресол и се остава 24 часа да „одстои“. Се собира во тегли следниот ден. ПС Јас не ставив зелени пиперки, не ми ги сакаат дечките... Затоа ја зголемив дозата на корнишони, зелени домати и карфиол... Ииии, да бидам искрена од се ставив повеќе... Затоа наполнив 18 тегли